ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.03.08 N 14/310-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
(до уваги вiддiлiв митних платежiв)


Щодо посилення контролю за ввезенням в Україну товарiв весняного асортименту

     Прошу здiйснити заходи щодо посилення контролю за визначенням країни походження та перевiркою критерiїв достатньої обробки/переробки товарiв весняного асортименту (посiвнi матерiали та саджанцi, квiткова продукцiя, овочi, фрукти, товари легкої промисловостi, велисопеди та мопеди), що поставляються на умовах угод про вiльну торгiвлю з країн СНД та Македонiї.

     При цьому звертаємо увагу на наступне.

     Товари повнiстю виготовленi на територiї країн СНД або Македонiї.

     Посiвнi матерiали та саджанцi, квiткова продукцiя, овочi, фрукти, товари легкої промисловостi, велисопеди та мопеди:

     Вiдповiдно до Правил визначення країни походження товарiв країн СНД вiд 30.11.2000 (далi- Правила) та Протоколу C "Про визначення правил країни походження товарiв та методи адмiнiстративного спiвробiтництва" до Угоди про вiльну торгiвлю мiж Республiкою Македонiя та Україною такi товари вважаються повнiстю виготовленими:

     посiвнi матерiали та саджанцi, квiткова продукцiя (групи 06 та 12 УКТЗЕД), овочi (група 07 УКТЗЕД), фрукти (група 08 УКТЗЕД) за умови їх вирощення на територiї країн СНД або Македонiї;

     товари легкої промисловостi (роздiл XII УКТЗЕД), велисопеди (код 8712 00 УКТЗЕД) та мопеди (код 8711 УКТЗЕД) за умови виготовлення їх на територiї країн СНД або Македонiї виключно з матерiалiв та сировини, повнiстю виготовлених (отриманих, видобутих) в данiй країнi.

     У графi 9 сертифiката походження форми СТ-1 уповноваженими органами на такi товари проставляється критерiй походження повнiстю вироблених товарiв (лiтерна позначка "П").

     Товари вважаються пiдданими достатнiй обробцi/переробцi на територiї країн СНД або Македонiї.

     Товари легкої промисловостi:

     Згiдно з пунктом 4 Правил, у випадку використання при виробництвi матерiалiв i сировини iноземного походження, до товарiв легкої промисловостi застосовується основний критерiй достатньої обробки/переробки, який полягає у змiнi товарної позицiї за УКТЗЕД на рiвнi хоча б з перших 4-х знакiв.

     Перевiрка зазначеного критерiю здiйснюється митницею на пiдставi:

     • акта експертизи або iншого документу/висновку про походження товару, виданого уповноваженим органом;

     • iнформацiї про походження iмпортної сировини та матерiалiв, використаної при виробництвi таких товарiв (країна походження та код товарної номенклатури сировини та матерiалiв).

     Визначення країни походження товарiв легкої промисловостi, що ввозяться на митну територiю України в рамках Угоди про вiльну торгiвлю мiж Республiкою Македонiя та Україною здiйснюється згiдно з Перелiком видiв обробки чи переробки, що її необхiдно виконати щодо матерiалiв, що походять з третiх країн, аби вироблений продукт мiг набути статусу походження, затвердженим Додатком II до Протоколу C "Про визначення правил країни походження товарiв та методи адмiнiстративного спiвробiтництва".

     Велисопеди та мопеди:

     Вiдповiдно до Додатку 1 до Правил велисопеди (код 8712 00 УКТЗЕД) та мопеди (код 8711 УКТЗЕД) набувають статусу походження в країнах СНД за умови їх виготовлення, при якому вартiсть усiх використаних матерiалiв не повинна перевищувати 50% цiни кiнцевої продукцiї.

     Вiдповiдно до пункту 4 Правил у випадку, якщо застосовується правило адвалерної частки, вартiснi показники розраховуються:

     • для iмпортованих матерiалiв - за митною вартiстю цих матерiалiв при їх увезеннi в країну, в якiй здiйснюється виробництво кiнцевої продукцiї, чи, при невiдомому походженнi iмпортованих матерiалiв, за документально пiдтвердженою цiною їхнього першого продажу на територiї країни;

     • для кiнцевої продукцiї - за цiною на умовах "франко-завод" ("франко-склад") продавця.

     Перевiрка правила адвалерної частки товарiв здiйснюється митницею на пiдставi:

     • акта експертизи або iншого документу/висновку про походження товару, виданого уповноваженим органом;

     • документiв про калькуляцiю собiвартостi продукцiї, на пiдставi яких уповноваженим органом було визначено частку вартостi iмпортної сировини у загальнiй вартостi продукцiї.

     Згiдно з Додатком II до Протоколу C велисопеди та мопеди набувають статусу походження в Республiцi Македонiя за наступних умов:

     мопеди не бiльше, нiж 50 куб. см (код 8711 УКТЗЕД):

     виробництво, де:

     - вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 40 % цiни франко-завод продукту;

     - вартiсть усiх використаних матерiалiв, що не походять, не перевищує вартостi використаних матерiалiв, що походять;

     або

     виробництво, де вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 20 % цiни франко-завод продукту.

     мопеди бiльше, нiж 50 куб. см (код 8711 УКТЗЕД):

     виробництво, де:

     - вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 40 % цiни франко-завод продукту;

     - вартiсть усiх використаних матерiалiв, що не походять, не перевищує вартостi використаних матерiалiв, що походять;

     або

     виробництво, де вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 25 % цiни франко-завод продукту.

     велосипеди без шарикопiдшипникiв (код ex 8712 УКТЗЕД):

     виробництво з матерiалiв, якi не класифiкуються в товарнiй позицiї 8714 УКТЗЕД або виробництво, де вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 30 % цiни франко-завод продукту.

     Iншi велисопеди набувають статусу походження за умови їх виробництва, де вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 40 % цiни франко-завод продукту.

Начальник Управлiння Митно-тарифного регулювання В.I.Демченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.