МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ УКРАЇНИ

03.09.08 N 101-27/1071

 

Державна митна служба України


     Мiнiстерство економiки України розглянуло лист вiд 01.08.2008 N 11/6-18/8536 щодо правомiрностi застосування вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.2007 N 1411 до вантажiв гуманiтарної допомоги та повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про гуманiтарну допомогу" гуманiтарна допомога - цiльова адресна безоплатна допомога в грошовiй або натуральнiй формi, у виглядi безповоротної фiнансової допомоги або добровiльних пожертвувань, або допомога у виглядi виконання робiт, надання послуг, що надається iноземними та вiтчизняними донорами iз гуманних мотивiв отримувачам гуманiтарної допомоги в Українi або за кордоном, якi потребують її у зв'язку з соцiальною незахищенiстю, матерiальною незабезпеченiстю, важким фiнансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслiдок стихiйного лиха, аварiй, епiдемiй i епiзоотiй, екологiчних, техногенних та iнших катастроф, якi створюють загрозу для життя i здоров'я населення, або тяжкою хворобою конкретних фiзичних осiб.

     Мiнiстерство економiки здiйснює лiцензування експорту, iмпорту товарiв згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.2007 N 1411 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2008 роцi".

     Крiм того, статтею 16 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (далi - Закон) встановлено, що лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй визначається як комплекс адмiнiстративних дiй органу органу виконавчої влади з питань економiчної полiтики з надання дозволу на здiйснення суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi експорту (iмпорту) товарiв.

     Згiдно iз статтею 1 Закону, iмпорт (iмпорт товарiв) - купiвля (у тому числi з оплатою в негрошовiй формi) українськими суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi в iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi товарiв з ввезенням або без ввезення цих товарiв на територiю України, включаючи купiвлю товарiв, призначених для власного споживання установами та органiзацiями України, розташованими за її межами.

     Таким чином, оскiльки гуманiтарна допомога надається на безоплатнiй основi, при здiйсненнi вищезазначеної операцiї вiдсутня основна ознака iмпорту -оплатнiсть.

     Враховуючи вищевикладене, поставка вантажiв гуманiтарної допомоги не пiдпадає пiд дiю постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.2007 N 1411.

Заступник Мiнiстра Н. Є. Бойцун
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.