ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо поводження з радiоактивними вiдходами

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. У Законi України "Про охорону навколишнього природного середовища" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1991 р., N 41, ст. 546; 1996 р., N 15, ст. 70; 1998 р., N 34, ст. 230; 2000 р., N 5, ст. 34; 2001 р., N 48, ст. 252; 2006 р., NN 9 - 11, ст. 96; 2007 р., N 7 - 8, ст. 66; 2008 р., NN 5 - 8, ст. 78):

     1) пункт "г" статтi 41 доповнити словами "утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками";

     2) у статтi 44:

     частину першу викласти в такiй редакцiї:

     "Збiр за забруднення навколишнього природного середовища встановлюється на основi фактичних обсягiв викидiв, лiмiтiв скидiв забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище i розмiщення вiдходiв, утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) (обчислюється пропорцiйно обсягу та активностi радiоактивних вiдходiв, а також для експлуатуючої органiзацiї ядерних установок атомних електростанцiй - на основi показникiв виробництва електричної енергiї за певний перiод, для iнших суб'єктiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї, перелiк яких визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України, - пропорцiйно активностi радiоактивних матерiалiв, та стягується одночасно з їх придбанням) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками (обчислюється пропорцiйно термiну зберiгання радiоактивних вiдходiв понад встановлений строк з урахуванням їх обсягу та активностi)";

     абзац перший частини другої пiсля слiв "забруднюючих речовин" доповнити словами "крiм утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками";

     3) частину четверту статтi 46 викласти в такiй редакцiї:

     "Кошти вiд збору за забруднення навколишнього природного середовища (за винятком тих, що справляються за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками) розподiляються мiж мiсцевими (сiльськими, селищними, мiськими), обласними та республiканським Автономної Республiки Крим, а також Державним фондами охорони навколишнього природного середовища у спiввiдношеннi вiдповiдно 20, 50 i 30 вiдсоткiв, а мiж Київським, Севастопольським мiськими та Державним фондами охорони навколишнього природного середовища - у спiввiдношеннi 70 i 30 вiдсоткiв. Розподiл коштiв вiд збору за забруднення навколишнього природного середовища, що справляються за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками, визначається Законом України "Про поводження з радiоактивними вiдходами";

     4) пункт "а" частини другої статтi 47 доповнити словами "крiм зборiв за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками, якi розподiляються в порядку, визначеному Законом України "Про поводження з радiоактивними вiдходами".

     2. У частинi першiй статтi 52 Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 12, ст. 81) слова "спецiального державного" замiнити словом "Державного".

     3. У Законi України "Про поводження з радiоактивними вiдходами" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 27, ст. 198; 2000 р., N 30, ст. 236; 2003 р., N 29, ст. 236):

     1) статтю 4 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 4. Фiнансування робiт та розподiл коштiв у сферi поводження з радiоактивними вiдходами

     Фiнансування Загальнодержавної цiльової екологiчної програми поводження з радiоактивними вiдходами здiйснюється за рахунок коштiв Державного фонду поводження з радiоактивними вiдходами (далi - Фонд), благодiйних та iнших внескiв юридичних i фiзичних осiб. Роботи щодо поводження з радiоактивними вiдходами, якi утворилися внаслiдок Чорнобильської катастрофи, фiнансуються за рахунок Державного бюджету України, благодiйних та iнших внескiв юридичних i фiзичних осiб.

     Фонд є складовою частиною Державного бюджету України та формується за рахунок коштiв, якi надходять вiд збору за забруднення навколишнього природного середовища, що справляється за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками, а також iнших джерел, не заборонених законодавством.

     Кошти вiд збору за забруднення навколишнього природного середовища, що справляються за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками, спрямовуються до Фонду, який є складовою частиною Державного бюджету України, та мають постiйне (багаторiчне) бюджетне призначення.

     Порядок визначення розмiру збору за забруднення навколишнього природного середовища, що справляється за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками, а також порядок використання коштiв Фонду встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Головним розпорядником коштiв Фонду є центральний орган виконавчої влади, який здiйснює державне управлiння у сферi поводження з радiоактивними вiдходами та є замовником Загальнодержавної цiльової екологiчної програми поводження з радiоактивними вiдходами.

     Держава в установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України порядку надає суб'єктам дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї, якi утворюють радiоактивнi вiдходи та сплачують збiр за забруднення навколишнього природного середовища, що справляється за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi) та тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками, гарантiї щодо прийняття без додаткової оплати на зберiгання/захоронення всього обсягу радiоактивних вiдходiв, утворених пiд час провадження дiяльностi таких суб'єктiв";

     2) в абзацi сьомому частини першої статтi 6 та абзацi десятому частини третьої статтi 10 слово "спецiального" замiнити словом "Державного".

     II. Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2009 року.

Президент України В. ЮЩЕНКО

м. Київ
17 вересня 2008 року
N 515-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.