МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПО КОНТРОЛЮ ЗА ВИРОБНИЦТВОМ ЦIННИХ ПАПЕРIВ, АКЦИЗНИХ МАРОК, ДОКУМЕНТIВ СУВОРОЇ ЗВIТНОСТI ТА ГОЛОГРАФIЧНИХ ЗАХИСНИХ ЕЛЕМЕНТIВ

вiд 28.04.2009 р. N 31-32020-08-9/11937

 

Центральному митному управлiнню лабораторних дослiджень та експертної роботи Державної митної служби України


Про надання iнформацiї щодо захисних друкарських фарб

     Департамент по контролю за виробництвом цiнних паперiв, акцизних марок, документiв суворої звiтностi та голографiчних захисних елементiв (Держзнак) Мiнiстерства фiнансiв України розглянув Ваш лист вiд 15.04.2009 N 29/6-12.1/1971 i повiдомляє.

     Виготовлення бланкiв цiнних паперiв, документiв суворої звiтностi вiдбувається вiдповiдно до вимог Державного стандарту України ДСТУ 4010-2001 та Правил виготовлення бланкiв цiнних паперiв i документiв суворого облiку, затверджених спiльним наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Служби безпеки України та Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 25.11.93 N 98/118/740.

     Такi бланки виготовляються пiдприємствами-лiцензiатами Мiнiстерства фiнансiв офсетним, високим (для нумерацiї) та iнтаглiо способами друку з використанням спецiальних фарб iз захисними властивостями.

     Основнi виробники захисних фарб для офсетного та високого способу друку - "Luminescence" (Великобританiя), "Sicpa S.A." (Швейцарiя), Pertrel (Францiя).

     З 2008 року пiдприємством-лiцензiатом Мiнiстерства фiнансiв ТОВ "ЗНАК" використовується оптично-змiнна фарба (ovi-фарба), що змiнює колiр при змiнi кута спостереження. Єдиний виробник цiєї фарби - "Sicpa S.A." (Швейцарiя). Ovi-фарба використовується при виготовленнi полiкарбонатної сторiнки бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

     Для захисту окремих видiв бланкiв (товаро-транспортна накладна на спирт, поштовi марки) використовується технологiя iнтаглiо друку (рiзновиднiсть глибокого друку). Основний виробник фарб для iнтаглiо друку - "Sicpa S.A." (Швейцарiя).

     Технологiя iнтаглiо друку в Українi iснує лише на державному пiдприємствi "Полiграфiчний комбiнат "Україна" по виготовленню цiнних паперiв" i Банкнотно-монетному дворi Нацiонального банку України.

     Також зазначаємо, що захиснi друкарськi фарби призначенi для друку на паперi та пластику.

     Iнформацiя щодо властивостей та призначення фарб друкарських зазначається у технiчному описi або специфiкацiї фарб, яка є невiд'ємною частиною контракту (договору) на їх закупiвлю.

     Звичайнi друкарськi фарби для флексографiчного та трафаретного друку для захисту бланкiв цiнних паперiв, документiв суворої звiтностi не використовуються.

     Iнформацiю, викладену у листi Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.02.2009 N 31-32040-07-9/4675, що стосується використання флексографiчного та трафаретного способiв друку для виготовлення бланкiв цiнних паперiв, документiв суворої звiтностi, просимо не використовувати при проведеннi експертизи друкарських фарб.

Директор Держзнаку I. Ю. Шпента
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.