МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

23.06.2009 N 7957-0-26-09-20

 

Державна митна служба


Щодо надання роз'яснення

     Вiдповiдно до листа Держмитслужби вiд 9 червня 2009 року N 11/6-10.18/5448 щодо надання роз'яснення стосовно митного оформлення енергоємної технiки та енергоємних матерiалiв Мiнiстерством юстицiї, в межах компетенцiї, повiдомляється.

     Згiдно з частиною першою статтi 72 Митного кодексу України митне оформлення розпочинається пiсля подання митному органу митної декларацiї, а також усiх необхiдних для здiйснення митного контролю та оформлення документiв, вiдомостей щодо товарiв i транспортних засобiв, якi пiдлягають митному оформленню.

     Вiдповiдно до статтi 21 Закону України "Про енергозбереження" державна експертиза з енергозбереження - це система заходiв щодо встановлення вiдповiдностi показникiв об'єктiв експертизи, якi характеризують використання паливно-енергетичних ресурсiв, вимогам нормативно-правових актiв та нормативно-технiчних документiв у сферi енергозбереження.

     Проведення державної експертизи з енергозбереження є обов'язковим у процесi правотворчої, iнвестицiйної, управлiнської, та iншої дiяльностi, пов'язаної з видобуванням, переробкою, транспортуванням, зберiганням, виробництвом та споживанням паливно-енергетичних ресурсiв.

     Державнiй експертизi з енергозбереження пiдлягають, зокрема документацiя на створення та придбання нової енергоємної технiки, технологiї i матерiалiв (стаття 22 зазначеного Закону).

     При цьому, документацiю на придбання за iмпортом нової енергоємної технiки та енергоємних матерiалiв включено до Перелiку об'єктiв, якi пiдлягають державнiй експертизi з енергозбереження (додаток до Положення про державну експертизу з енергозбереження, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 липня 1998 року N 1094).

     Так, наказом Нацiонального агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсiв вiд 27 травня 2009 року N 53, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiй 21 травня 2009 за N 454/16470, зокрема вiдповiдно до вказаних статей Закону України "Про енергозбереження" затверджено Перелiк нової енергоємної технiки, енергоємних матерiалiв, на документацiю щодо придбання (купiвлi) яких Державною iнспекцiєю з енергозбереження видаються документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     Зазначеним Перелiком визначено, що документом, який видається Державною iнспекцiєю з енергозбереження для здiйснення митного контролю та митного оформлення вiдповiдних товарiв є експертний висновок про вiдповiднiсть об'єкта нормативним актам з питань енергозбереження.

     При цьому, згiдно з пунктом 25 Перелiку документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 лютого 2006 року N 80, документами обов'язковими для подання при здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв є документи, якi вiдповiдно до законодавчих актiв видаються державними органами для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Враховуючи викладене, на нашу думку, здiйснення митного оформлення нової енергоємної технiки та енергоємних матерiалiв має здiйснюватися органами Державної митної служби з урахуванням зазначених нормативно-правових актiв.

     При цьому зазначаємо, що листи мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади, не є нормативно-правовими актами, вони лише мають роз'яснювальний та iнформацiйний характер i не встановлюють правових норм.

Заступник Мiнiстра Л.В. Єфiменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.