ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 27 квiтня 2009 року N 31


Про затвердження Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 липня 2009 р. за N 637/16653


     Вiдповiдно до статей 11 та 12 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", Положення про Державну службу експортного контролю України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.06.2007 N 830, та пункту 13 Положення про порядок проведення експертизи в галузi державного експортного контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 767, наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв, що додається.

     2. Заступнику начальника управлiння - начальнику вiддiлу розробки нормативних актiв та забезпечення дiяльностi в мiжнародних режимах експортного контролю мiжнародно-правового управлiння Лазаренку Ю. Г. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     3. Директору департаменту державної експертизи Лiвчину Ю. В. забезпечити вивчення спiвробiтниками Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв.

     4. Начальнику загального вiддiлу адмiнiстративно-господарського управлiння Терещенку А. Б. наказ довести до спiвробiтникiв Держекспортконтролю.

     5. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної служби експортного контролю України вiд 25.07.2003 N 183 "Про затвердження Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi України суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 07.08.2003 за N 695/8016 (iз змiнами).

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Держекспортконтролю Гришуткiна О. М. вiдповiдно до функцiональних обов'язкiв.

     7. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

Голова Держекспортконтролю Ю. А. Петроченко
ПОГОДЖЕНО:
Голова Служби
безпеки України
В. О. Наливайченко
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної служби експортного контролю України
вiд 27 квiтня 2009 р. N 31
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 липня 2009 р. за N 637/16653

Iнструкцiя
про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

I. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя визначає порядок реєстрацiї в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв.

     Реєстрацiя суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв здiйснюється Держекспортконтролем за результатами попередньої експертизи цих товарiв.

     1.2. В Iнструкцiї пiд термiном "товари" розумiють товари, внесенi до спискiв, складених i затверджених вiдповiдно до статтi 9 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", а також товари, щодо яких можуть застосовуватися процедури державного експортного контролю вiдповiдно до статтi 10 зазначеного Закону та якi заявленi для проведення попередньої експертизи.

     1.3. Реєстрацiї пiдлягають суб'єкти пiдприємницької дiяльностi України, якi мають намiр здiйснювати мiжнароднi передачi товарiв, у тому числi проводити посередницьку (брокерську) дiяльнiсть, пов'язану з мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення.

     1.4. Реєстрацiя в Держекспортконтролi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України як суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв є обов'язковою умовою для проведення Держекспортконтролем основної експертизи в галузi державного експортного контролю за зверненням такого суб'єкта щодо одержання ним вiдповiдного дозволу, висновку Держекспортконтролю на право здiйснення мiжнародних передач товарiв чи мiжнародного iмпортного сертифiката.

II. Порядок реєстрацiї

     2.1. Для здiйснення реєстрацiї суб'єкти пiдприємницької дiяльностi України подають до Держекспортконтролю документи, необхiднi для проведення попередньої експертизи товарiв. Перелiк документiв визначений у пунктi 13 Положення про порядок проведення експертизи в галузi державного експортного контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 767 (iз змiнами).

     До зазначених документiв долучається електронна копiя заяви на проведення попередньої експертизи товарiв (додаток 1 до цiєї Iнструкцiї).

     Заява та документи, якi надаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi України для здiйснення реєстрацiї, повиннi мiстити повну та достовiрну iнформацiю.

     Вiдповiдальнiсть суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi - фiзичних осiб за порушення вимог законодавства в галузi державного експортного контролю визначена статтею 27 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     2.2. За результатами попередньої експертизи Держекспортконтроль iдентифiкує товари, визначає умови здiйснення їх мiжнародних передач та реєструє суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України як суб'єкта здiйснення мiжнародних передач цих товарiв.

     У разi першого звернення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України до Держекспортконтролю для проведення попередньої експертизи товарiв або у разi внесення змiн, якi зазначенi у пунктi 2.4 цiєї Iнструкцiї, суб'єкту за результатами попередньої експертизи та реєстрацiї видається Посвiдчення про реєстрацiю, зразок якого наведений у додатку 2 до цiєї Iнструкцiї, разом з вiдповiдним роз'ясненням про умови здiйснення мiжнародних передач iдентифiкованих товарiв (далi - роз'яснення), яке є невiд'ємною частиною Посвiдчення.

     При подальших зверненнях суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв протягом термiну дiї Посвiдчення про реєстрацiю для проведення попередньої експертизи товарiв та реєстрацiї його як суб'єкта здiйснення мiжнародних передач цих товарiв вiн за результатами попередньої експертизи товарiв реєструється Держекспортконтролем як суб'єкт здiйснення мiжнародних передач товарiв (далi - суб'єкт), за якими проводилась зазначена попередня експертиза, та йому надається роз'яснення про умови здiйснення мiжнародних передач цих товарiв, яке є додатком до наданого суб'єкту Посвiдчення про реєстрацiю.

     Вiдомостi про отриманi роз'яснення вносяться суб'єктом на зворотному боцi Посвiдчення.

     Роз'яснення до Посвiдчення про реєстрацiю суб'єкта в Держекспортконтролi про умови здiйснення мiжнародних передач товарiв, наданi вiдповiдно до цього пункту або пункту 2.5 цiєї Iнструкцiї, є дiйсними на строк дiї цього Посвiдчення.

     2.3. Термiн проведення попередньої експертизи не може перевищувати 30 днiв з дати подання усiх необхiдних документiв до Держекспортконтролю, а в разi виникнення потреби у додатковому мiжвiдомчому узгодженнi - пiсля завершення такого узгодження. До строку розгляду звернення не зараховується час, необхiдний для одержання вiд суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України додаткової iнформацiї.

     Держекспортконтроль має право на одержання вiд суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України додаткової iнформацiї, технiчних довiдок чи iнших документiв, якi мiстять роз'яснення щодо поданих суб'єктом вiдомостей i є необхiдними для прийняття обґрунтованого рiшення.

     У разi коли додаткова iнформацiя вiд суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України не надiйшла до Держекспортконтролю протягом двох мiсяцiв, заява вважається вiдхиленою i розгляду не пiдлягає.

     2.4. У разi змiни назви суб'єкта, його iдентифiкацiйного коду за ЄДРПОУ, органiзацiйно-правової форми, мiсцезнаходження юридичної особи (крiм змiни поштового iндексу), мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця (крiм змiни поштового iндексу) Посвiдчення про реєстрацiю цього суб'єкта в Держекспортконтролi та роз'яснення до нього про умови здiйснення мiжнародних передач товарiв втрачають чиннiсть.

     У разi змiни зазначених вище вiдомостей суб'єкт повинен подати в мiсячний строк до Держекспортконтролю вiдповiдну iнформацiю про такi змiни.

     Оформлення суб'єкту нового Посвiдчення та роз'яснення до нього про умови здiйснення мiжнародних передач товарiв з урахуванням зазначених вище змiн здiйснюється Держекспортконтролем у порядку та на пiдставi документiв, визначених у пунктi 2.1 цiєї Iнструкцiї.

     2.5. У разi внесення у встановленому порядку змiн до нормативно-правових актiв у галузi державного експортного контролю, якi мають наслiдком вiдповiднi змiни у найменуваннi та описi товарiв, позицiї (примiтцi) контрольного списку або умов здiйснення мiжнародних передач товарiв, до роз'яснення, наданого суб'єкту, вносяться змiни, якi враховують вiдповiднi змiни, внесенi таким нормативно-правовим актом, або оформлюється нове роз'яснення.

     З метою внесення вiдповiдних змiн у роз'яснення або оформлення нового роз'яснення суб'єкт здiйснює попередню iдентифiкацiю товарiв з урахуванням змiн, викладених у нормативно-правових актах, та звертається до Держекспортконтролю.

     Проведення основної експертизи, за пiдсумками якої суб'єкт отримує вiдповiдний дозвiл, висновок чи мiжнародний iмпортний сертифiкат, якi мiстять змiненi нормативними актами найменування та опис товарiв чи iншi змiни, зазначенi в абзацi першому цього пункту, здiйснюється пiсля внесення вiдповiдних змiн до наданого суб'єкту роз'яснення або оформлення нового роз'яснення та його отримання суб'єктом.

     Оформлення суб'єкту нового роз'яснення або внесення змiн до ранiше наданого роз'яснення з урахуванням зазначених вище змiн здiйснюється Держекспортконтролем у порядку та на пiдставi документiв, визначених у пунктi 2.1 цiєї Iнструкцiї, протягом зазначеного у пунктi 2.3 цiєї Iнструкцiї термiну.

     У разi якщо документи, наведенi у пунктах 9.1 - 9.3 та 9.6 - 9.8 глави 9 заяви (додаток 1 до цiєї Iнструкцiї), не змiнювались вiд часу їх подання до Держекспортконтролю, про що повинно бути письмово повiдомлено у зверненнi, суб'єкт може їх не подавати для вирiшення питання щодо оформлення вищезазначеного роз'яснення.

     2.6. Внесення змiн або доповнень у наданi суб'єкту Посвiдчення про реєстрацiю та роз'яснення до нього, якi не стосуються змiни iдентифiкацiї та умов здiйснення мiжнародних передач товарiв, що зазначенi у цьому роз'ясненнi, а також змiни назви суб'єкта, його iдентифiкацiйного коду за ЄДРПОУ або мiсцезнаходження юридичної особи (крiм змiни поштового iндексу), мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця (крiм змiни поштового iндексу), тобто не змiнюють сутi роз'яснення, здiйснюється Держекспортконтролем письмовим повiдомленням.

     2.7. Строк дiї Посвiдчення не може перевищувати трьох рокiв.

     У разi закiнчення строку дiї Посвiдчення та намiру суб'єкта його переоформити оформлення суб'єкту нового Посвiдчення здiйснюється Держекспортконтролем у порядку та на пiдставi документiв, визначених у пунктi 2.1 цiєї Iнструкцiї.

     Документи, якi подаються суб'єктом пiдприємницької дiяльностi України для реєстрацiї, копiя Посвiдчення разом з вiдповiдними роз'ясненнями зберiгаються Держекспортконтролем i суб'єктом протягом п'яти рокiв пiсля закiнчення строку дiї Посвiдчення.

     Посвiдчення може використовуватись тiльки суб'єктом, який у ньому зазначений.

     2.8. Дiю Посвiдчення та вiдповiдних роз'яснень до нього може бути зупинено Держекспортконтролем у разi:

     а) необхiдностi проведення повторної чи додаткової експертизи;

     б) одержання Держекспортконтролем вiдомостей про те, що Посвiдчення або вiдповiднi роз'яснення до нього наданi на пiдставi недостовiрних або неповних даних;

     в) проведення розслiдування за виявленими ознаками порушень, передбачених статтею 24 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     2.9. Дiю Посвiдчення та вiдповiдних роз'яснень до нього може бути скасовано Держекспортконтролем у разi встановлення порушень, передбачених статтею 24 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     2.10. Рiшення про зупинення дiї Посвiдчення та вiдповiдних роз'яснень до нього або їх скасування доводиться Держекспортконтролем до вiдома суб'єкта письмово в 10-денний строк з дати його прийняття i повинно мiстити вiдповiдне обґрунтування такого рiшення.

     2.11. Суб'єкт, дiю Посвiдчення якого та вiдповiдних роз'яснень до нього було зупинено або скасовано Держекспортконтролем, може звертатися про поновлення дiї Посвiдчення або його повторне надання тiльки в разi усунення причин, через якi дiю Посвiдчення та вiдповiдних роз'яснень до нього було зупинено або скасовано.

     Рiшення щодо поновлення дiї Посвiдчення та вiдповiдних роз'яснень до нього надається письмово Держекспортконтролем на адресу суб'єкта в 10-денний строк вiд дати його прийняття.

III. Порядок заповнення форми заяви на проведення попередньої експертизи товарiв та реєстрацiї в Держекспортконтролi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України як суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв

     Графи зазначеної заяви заповнюються вiдповiдно до зазначеного нижче порядку.

     Глава 1. Iнформацiя про суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України

     У пунктах 1.1 - 1.5 зазначаються вiдповiдно:

     1.1 - повне та скорочене найменування суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України вiдповiдно до свiдоцтва про державну реєстрацiю;

     1.2 - код суб'єкта за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ);

     1.3 - мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця вiдповiдно до свiдоцтва про державну реєстрацiю;

     1.4 - органiзацiйно-правова форма суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України вiдповiдно до установчих документiв;

     1.5 - основна дiяльнiсть суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України.

     Глави 2, 3, 4, 5, 6. Товари...

     У таблицях зазначаються вiдповiдно:

     у графах 2.1, 3.1, 4.1, 5.1, 6.1 - окремий порядковий номер кожного товару (групи товарiв);

     у графах 2.2, 3.2, 4.2, 5.2, 6.2 - повне (без скорочень) найменування (опис) товару з визначенням його лiтерно-цифрового найменування. Якщо товар не має лiтерно-цифрового найменування, то визначаються його основнi технiчнi характеристики вiдповiдно до тих характеристик, якi визначено у вiдповiдних контрольних списках.

     Якщо товаром є сукупнiсть компонентiв (складових частин, деталей, вузлiв, комплектуючих виробiв, блокiв), матерiалiв, обладнання та аксесуарiв, якi не виконують самостiйних цiльових функцiй, але спецiально призначенi для розроблення, виробництва або використання виробiв, якi мають ознаки товарiв, що визначенi у Списках товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, то у назвi зазначається їх призначення стосовно цього виробу, наприклад: "Компоненти, спецiальнi комплектуючi вироби та аксесуари, якi спецiально призначенi для розроблення, виробництва та використання виробу (зазначається назва виробу)";

     у графах 2.3, 3.3, 4.3, 5.3, 6.3 - код товару за Українським класифiкатором товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     у графах 2.4, 3.4, 4.4, 5.4, 6.4 - номер та дата постанови Кабiнету Мiнiстрiв України, якою затверджений Список товарiв, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному експортному контролю, найменуванню й опису товарiв якого суб'єктом визначена вiдповiднiсть товарiв за результатами попередньої iдентифiкацiї цих товарiв;

     у графах 2.5, 3.5, 4.5, 5.5, 6.5 - номер позицiї за Списком товарiв, найменуванню й опису яких суб'єктом визначена вiдповiднiсть товарiв, що зазначенi у графах 2.4, 3.4, 4.4, 5.4, 6.4, за результатами попередньої iдентифiкацiї цих товарiв.

     Глава 7. Товари, якi за технiчними характеристиками, описом, сферою використання та призначенням не вiдповiдають товарам, визначеним у Списках товарiв, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному експортному контролю

     У таблицi зазначаються вiдповiдно:

     у графi 7.1 - окремий порядковий номер кожного товару (групи товарiв);

     у графi 7.2 - повне (без скорочень) найменування (опис) товару з визначенням його лiтерно-цифрового найменування. Якщо товар не має лiтерно-цифрового найменування, то визначаються його основнi технiчнi характеристики.

     Якщо товаром є сукупнiсть компонентiв (складових частин, деталей, вузлiв, комплектуючих виробiв, блокiв), матерiалiв, обладнання та аксесуарiв, якi не виконують самостiйних цiльових функцiй, але спецiально призначенi для розроблення, виробництва або використання виробiв, якi не вiдповiдають товарам, що визначенi у Списках товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, то у назвi зазначається їх призначення стосовно цього виробу, наприклад: "Компоненти, спецiальнi комплектуючi вироби та аксесуари, якi спецiально призначенi для розроблення, виробництва та використання виробу (зазначається назва виробу)".

     Якщо товаром є сукупнiсть компонентiв (складових частин, деталей, вузлiв, комплектуючих виробiв, блокiв), матерiалiв, обладнання та аксесуарiв, якi не виконують самостiйних цiльових функцiй, використовуються у виробах, якi мають ознаки товарiв, що визначенi у Списках товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, але не є спецiально призначеними для розроблення, виробництва або використання цих виробiв, то зазначається загальна назва цих компонентiв за їх загальним призначенням, наприклад: "Електроннi компоненти", або "Аксесуари", або "Iнструмент" тощо;

     у графi 7.3 - код товару за Українським класифiкатором товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Глава 8. Перелiк країн, до яких передбачається експорт чи тимчасове вивезення товарiв

     Окремо у пунктах глави зазначається перелiк країн за Загальним унiфiкованим класифiкатором країн свiту (ЗУККС), до яких передбачається експорт чи тимчасове вивезення товарiв.

     Глава 9. Документи, якi поданi разом iз заявою

     Разом iз заявою суб'єкти пiдприємницької дiяльностi України подають до Держекспортконтролю документи, необхiднi для проведення експертизи товарiв, перелiк яких визначений у пунктi 13 Положення про порядок проведення експертизи в галузi державного експортного контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 767 (iз змiнами на дату заповнення заяви).

     При оформленнi документiв, зазначених у пунктах 9.4 та 9.5 заяви на проведення попередньої експертизи товарiв та реєстрацiї в Держекспортконтролi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України як суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв, суб'єкти використовують форми, наведенi в додатках 3, 5 до цiєї Iнструкцiї.

     При оформленнi довiдки щодо попередньої iдентифiкацiї товару(iв) (додаток 3 до цiєї Iнструкцiї) суб'єктам рекомендується використовувати рекомендацiї, наведенi у додатку 4 до цiєї Iнструкцiї.

     З метою надання додаткової iнформацiї, яка може мати суттєве значення для визначення iдентифiкацiї товару(iв), суб'єкт пiдприємницької дiяльностi України може вносити до форми довiдки щодо попередньої iдентифiкацiї товару(iв) (додаток 3 до цiєї Iнструкцiї) додатковi роздiли чи пункти, якi вiдображають таку iнформацiю.

     Глава 10. Вiдомостi про посадових осiб, якi вiдповiдають на пiдприємствi (в органiзацiї) за питання експортного контролю

     Зазначаються прiзвище, iм'я та по батьковi посадових осiб суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України, якi вiдповiдають за питання експортного контролю, їх посади, номери службових телефонiв та факсiв.

     Глава 11. Вiдомостi про керiвникiв суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України, якi мають право пiдписувати документи для подання до Держекспортконтролю

     Зазначаються прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника пiдприємства (органiзацiї) та його заступникiв, якi мають право пiдписувати документи для подання до Держекспортконтролю, надаються зразки їх пiдписiв та зазначаються номери службових телефонiв та факсiв.

     Глава 12. Керiвник суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України

     Зазначаються прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника пiдприємства (органiзацiї), номер його службового телефону та факсу. Пiдпис керiвника засвiдчується печаткою пiдприємства.

     Пiд пiдписом та печаткою проставляється дата пiдпису документа.

IV. Пам'ятка щодо дотримання вимог у галузi експортного контролю

     У Пам'ятцi зазначенi зобов'язання суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України щодо дотримання вимог законодавства в галузi державного експортного контролю, якi покладенi на нього законодавчими та нормативно-правовими актами України.

     Пам'ятка пiдписується керiвником суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України.

Директор Департаменту державної експертизи Ю. В. Лiвчин

 

Додаток 1
до Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

Заява
на проведення попередньої експертизи товарiв та реєстрацiї в Держекспортконтролi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України як суб'єкта здiйснення мiжнародних передач таких товарiв
N _________________ вiд "___" ____________ 20__ року

1. Iнформацiя про суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України

1.1. Найменування суб'єкта  
1.2. Код за ЄДРПОУ
               
1.3. Мiсцезнаходження (мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця)
 
1.4. Органiзацiйно-правова форма  
1.5. Основна дiяльнiсть суб'єкта  
 

2. Товари вiйськового призначення, мiжнароднi передачi яких передбачається здiйснювати

N з/п Повна назва (опис) товару Код за УКТЗЕД Контрольний список
постанова Кабiнету Мiнiстрiв України позицiя
2.1 2.2 2.3 2.4 2.5
         

3. Товари вiйськового призначення, якi в установленому порядку можуть бути допущенi для цивiльного використання, мiжнароднi передачi яких передбачається здiйснювати

N з/п Повна назва (опис) товару Код за УКТЗЕД Контрольний список
постанова Кабiнету Мiнiстрiв України позицiя
3.1 3.2 3.3 3.4 3.5
         

4. Товари вiйськового призначення, якi в установленому порядку допущенi для цивiльного використання, мiжнароднi передачi яких передбачається здiйснювати

N з/п Повна назва (опис) товару Код за УКТЗЕД Контрольний список
постанова Кабiнету Мiнiстрiв України позицiя
4.1 4.2 4.3 4.4 4.5
         

5. Товари подвiйного використання, мiжнароднi передачi яких передбачається здiйснювати
(крiм окремих видiв товарiв, позначених зiрочкою у списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi звичайних видiв озброєнь, вiйськової чи спецiальної технiки, зазначених у роздiлi A частини першої списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi ядерної зброї, частинi першiй списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi хiмiчної зброї, та частинi першiй списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi бактерiологiчної (бiологiчної) та токсинної зброї)

N з/п Повна назва (опис) товару Код за УКТЗЕД Контрольний список
постанова Кабiнету Мiнiстрiв України позицiя
5.1 5.2 5.3 5.4 5.5
         

6. Товари подвiйного використання, мiжнароднi передачi яких передбачається здiйснювати
(окремi види товарiв, позначенi зiрочкою у списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi звичайних видiв озброєнь, вiйськової чи спецiальної технiки, зазначених у роздiлi A частини першої списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi ядерної зброї, частинi першiй списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi хiмiчної зброї, та частинi першiй списку товарiв, що можуть бути використанi у створеннi бактерiологiчної (бiологiчної) та токсинної зброї)

N з/п Повна назва (опис) товару Код за УКТЗЕД Контрольний список
постанова Кабiнету Мiнiстрiв України позицiя
6.1 6.2 6.3 6.4 6.5
         

7. Товари, якi за технiчними характеристиками, описом, сферою використання та призначенням не вiдповiдають товарам, визначеним у Списках товарiв, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному експортному контролю

N з/п Повна назва (опис) товару Код за УКТЗЕД
7.1 7.2 7.3
     

 

8. Перелiк країн, до яких передбачається експорт чи тимчасове вивезення товарiв:
а) вiйськового призначення
 
б) вiйськового призначення, якi в установленому порядку можуть бути допущенi до
цивiльного використання
 
в) вiйськового призначення, якi в установленому порядку допущенi до цивiльного
використання
 
г) подвiйного використання
 
ґ) iншi товари
 
Примiтки: 1. Цi таблицi заповнюються суб'єктом на ПЕОМ, який самостiйно визначає кiлькiсть рядкiв у кожнiй з таблиць залежно вiд номенклатури товарiв.

2. Вiдповiдна глава заяви може вилучатися суб'єктом при її заповненнi, якщо за цiєю главою товар вiдсутнiй.

9. Документи, якi поданi разом iз заявою так нi Пiдпис керiвника
9.1. Нотарiально засвiдчена копiя статуту ˜ ˜  
9.2. Нотарiально засвiдчена копiя установчого договору ˜ ˜  
9.3. Нотарiально засвiдчена копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю пiдприємства ˜ ˜  
9.4. Довiдка щодо попередньої iдентифiкацiї товару(iв) ˜ ˜  
9.5. Довiдка щодо належностi (неналежностi) товарiв (груп товарiв) до матерiальних носiїв секретної iнформацiї (матерiальних носiїв iнформацiї, що мiстять державну таємницю) та ступеня секретностi цiєї iнформацiї (ступеня секретностi таких товарiв) ˜ ˜  
9.6. Довiдка щодо наявностi чи вiдсутностi у суб'єкта системи        внутрiшньофiрмового експортного контролю ˜ ˜  
9.7. Копiя свiдоцтва про атестацiю Держекспортконтролем системи        внутрiшньофiрмового експортного контролю суб'єкта ˜ ˜  
9.8. Довiдка про прiзвища посадових осiб, якi органiзовують та забезпечують   виконання суб'єктом законодавства з питань експортного контролю ˜ ˜  
9.9. Висновок державної експертизи щодо попередньої iдентифiкацiї товарiв,   яка проведена за iнiцiативи суб'єкта ˜ ˜  
9.10. Висновок недержавної експертизи щодо попередньої iдентифiкацiї          товарiв, яка проведена за iнiцiативи суб'єкта ˜ ˜  
9.11. Перелiк держав, до яких або з яких передбачається здiйснити експорт,     iмпорт, тимчасове вивезення чи ввезення товарi⠘ ˜  

 

10. Вiдомостi про посадових осiб, якi вiдповiдають на пiдприємствi (в органiзацiї) за питання
      експортного контролю
Прiзвище  
Iм'я та по батьковi  
Посада  
Телефон   Факс  
   
Прiзвище  
Iм'я та по батьковi  
Посада  
Телефон   Факс  
Примiтка. Зазначається кожна посадова особа (керiвник пiдроздiлу чи його заступник), яка вiдповiдає на пiдприємствi (в органiзацiї) за питання експортного контролю.

 

11. Вiдомостi про керiвникiв суб'єкта, якi мають право пiдписувати документи для подання до
      Держекспортконтролю
Прiзвище  
Iм'я та по батьковi  
Посада  
 
(зразок пiдпису)
Телефон   Факс  
   
Прiзвище  
Iм'я та по батьковi  
Посада  
 
(зразок пiдпису)
Телефон   Факс  
Примiтка. Зазначається керiвник та кожен з його заступникiв, якi вiдповiдають на пiдприємствi (в органiзацiї) за питання експортного контролю.

 

12. Керiвник суб'єкта пiдприємницької дiяльностi України
"Пiдтверджую, що iнформацiя в цiй заявi та в наданих разом з нею документах є повною i достовiрною".
Прiзвище  
Iм'я та по батьковi  
 
(пiдпис) М. П.
Телефон   Факс  

"___" ____________ 20__ року

 

Пам'ятка
щодо дотримання вимог у галузi державного експортного контролю

     Вiдповiдно до Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (далi - Закон), iнших законодавчих актiв, а також актiв Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України в галузi державного експортного контролю суб'єкт здiйснення мiжнародних передач товарiв зобов'язаний:

     повною мiрою виконувати всi вимоги зазначених документiв;

     укладати зовнiшньоекономiчнi договори (контракти) стосовно мiжнародних передач товарiв вiдповiдно до законодавства з урахуванням вимог щодо здiйснення таких передач, установлених Кабiнетом Мiнiстрiв України (стаття 17 Закону);

     вiдмовлятися вiд укладання зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) стосовно мiжнародних передач будь-яких товарiв або брати участь у їх виконаннi в будь-який iнший спосiб, нiж це передбачено Законом, якщо стане вiдомо, що такi товари можуть бути використанi iноземною державою або iноземним суб'єктом господарської дiяльностi з метою створення зброї масового знищення чи засобiв її доставки (стаття 17 Закону);

     вiдмовлятися вiд виконання зовнiшньоекономiчного договору (контракту) стосовно здiйснення мiжнародної передачi будь-якого товару, якщо стане вiдомо, що товар буде використано в iнших цiлях або iншим кiнцевим споживачем, нiж це було визначено в такому договорi (контрактi) чи пов'язаних з ним документах, на пiдставi яких отримано дозвiл, висновок або мiжнародний iмпортний сертифiкат (стаття 17 Закону);

     надавати Держекспортконтролю для одержання дозвiльного документа повну iнформацiю та нести вiдповiдальнiсть, передбачену законом, за достовiрнiсть цiєї iнформацiї;

     надавати Держекспортконтролю повну та достовiрну iнформацiю про вiдоме кiнцеве використання товарiв, мiжнародну передачу яких планується здiйснити, а також оригiнали документiв про гарантiї, якi пiдтверджують використання товарiв виключно в заявлених суб'єктом або кiнцевим споживачем цiлях (стаття 19 Закону);

     вживати заходiв для проведення перевiрки доставки та кiнцевого використання заявлених товарiв у разi їх експорту i надавати про це iнформацiю Держекспортконтролю, а також сприяти уповноваженим на це державним органам України в проведеннi ними таких перевiрок (стаття 19 Закону);

     подавати до Держекспортконтролю письмовi звiти про фактично здiйсненi мiжнароднi передачi товарiв, визначених у цiй заявi, та про використання цих товарiв iз заявленою цiллю (стаття 22 Закону);

     надавати на вимогу Держекспортконтролю документи та iнформацiю, необхiднi для здiйснення ним заходiв у галузi експортного контролю, у тому числi документи про гарантiї, технiчнi довiдки та iншi документи, пов'язанi з укладанням i виконанням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв, а також забезпечувати зберiгання документiв, пов'язаних з укладанням та виконанням зазначених договорiв (контрактiв), на пiдставi яких були отриманi дозволи, висновки чи мiжнароднi iмпортнi сертифiкати, протягом п'яти рокiв з дня закiнчення процесу здiйснення мiжнародної передачi товарiв (стаття 22 Закону);

     якщо суб'єкту повiдомлено Держекспортконтролем або йому стане вiдомо iншим шляхом про можливiсть повного чи часткового використання будь-яких товарiв, що передбачаються для експорту або тимчасового вивезення до iнших держав, для розроблення, виробництва, складання, випробування, ремонту, технiчного обслуговування, модифiкацiї, модернiзацiї, експлуатацiї, управлiння, зберiгання, виявлення, iдентифiкацiї, або для розповсюдження зброї масового знищення чи засобiв її доставки, або для вiйськового кiнцевого використання у державах, стосовно яких резолюцiями Ради Безпеки Органiзацiї Об'єднаних Нацiй, iнших мiжнародних органiзацiй, членом яких є Україна, чи нацiональним законодавством установлене повне або часткове ембарго на постачання товарiв вiйськового призначення, суб'єкт зобов'язаний звернутися до Держекспортконтролю для отримання дозволу на право здiйснення експорту чи тимчасового вивезення цих товарiв незалежно вiд того, зазначенi вони у списках чи нi (стаття 10 Закону);

     повiдомляти протягом мiсяця Держекспортконтроль про змiни будь-яких даних та вiдомостей, що мiстяться в цiй заявi або поданих разом з нею супровiдних документах.

     Ознайомлений:

     
(посада) (пiдпис) (П. I. Б.)

 

Додаток 2
до Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

 

ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА
ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ УКРАЇНИ
 
04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 19 - 21 тел. (38-044) 417-1431 факс. (38-044) 462-4970 E-mail general@dsecu.gov.ua

ПОСВIДЧЕННЯ
про реєстрацiю N 0000/00/0000

Видане Державною службою експортного контролю України
i пiдтверджує, що

 
(повне та скорочене найменування суб'єкта)
 
(iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ)
 
(органiзацiйна форма)
  ,
(мiсцезнаходження (мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця))

який(яка/яке) має намiр здiйснювати мiжнароднi передачi товарiв, за результатами попередньої експертизи зареєстрований у Державнiй службi експортного контролю України як суб'єкт здiйснення мiжнародних передач товарiв, про що зроблено вiдповiдний запис за N 0000.00 у Реєстрi суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв Держекспортконтролю.

Висновки експертизи щодо iдентифiкацiї товарiв, мiжнароднi передачi яких має намiр здiйснювати
  , та порядку здiйснення їх мiжнародних передач додаються.
(найменування суб'єкта)

     Посвiдчення про реєстрацiю дiйсне до "___" ___________ 20__ року.

________________
(посада)
________________________
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)

М. П.

Дата оформлення "___" ____________ 20__ року

Зворотний бiк 

Iнформацiя* щодо внесення змiн та доповнень у додатки до цього Посвiдчення
Повiдомлення Держекспортконтролю вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року 

вих. N ________ вiд "___" ____________ 20   року

____________
     * Заповнюється вiдповiдальною посадовою особою суб'єкта пiсля проведення Держекспортконтролем попередньої експертизи додаткових товарiв.

 

 

Додаток 3
до Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

Бланк пiдприємства, установи, органiзацiї

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вих. N _____
вiд "___" ____________ 20__ року

ДОВIДКА
щодо попередньої iдентифiкацiї товару(iв)

1. Довiдка надається  
(найменування суб'єкта)
щодо попередньої iдентифiкацiї зазначеного(их) нижче товару(iв) i пiдтверджує, що цей товар (цi товари) вiдповiдно до
 
(технiчний (конструкторський) документ, якому вiдповiдає(ють) товар(и)
 
(технiчне завдання, технiчнi умови на розробку та виготовлення цього товару (цих товарiв), ДСТУ, iн. документ))
спецiально призначений(i) для використання у зазначених нижче сферах:
N
з/п
Повне та скорочене найменування товару вiдповiдно до технiчної (конструкторської) документацiї Скорочена назва технiчного (конструкторського) документа, якому вiдповiдає товар (ТЗ, ТУ на розробку та виготовлення товару, ДСТУ, iн. документ, його шифр, децимальний номер тощо) Сфера використання (призначення) товару
вiйськове використання вiйськове використання, але товар допущений (може бути допущений) до цивiльного використання подвiйне використання
(основне призначення цивiльне, але може бути використаний у вiйськових або терористичних цiлях чи для створення ЗМЗ або засобiв її доставки)
суто цивiльне використання
(товар не належить до сфер використання, якi визначенi у графах 4, 5, 6)
1 2 3 4 5 6 7
             
             
             
Примiтки: 1. Спецiальне призначення товару повинно визначатися суб'єктом виходячи з призначення, яке зазначене в технiчнiй (конструкторськiй) документацiї на цей товар, а також з урахуванням належностi найменування, опису або технiчних характеристик цього товару до найменування, опису, технiчних характеристик товарiв, внесених до вiдповiдних Спискiв товарiв, що пiдлягають державному експортному контролю.

2. За достовiрнiсть визначення сфери використання (призначення) товару вiдповiдає керiвник суб'єкта.

3. У разi коли товар не застосовується у визначенiй у вiдповiднiй графi таблицi сферi, в нiй робиться запис "не застосовується" або iнший запис, який дає змогу однозначно визначити сферу застосування товару.

2. Зазначений(i) товар(и) має(ють) такий опис та основнi технiчнi характеристики, у тому числi тi, завдяки яким можливо провести iдентифiкацiю товару(iв) стосовно встановлення його (їх) вiдповiдностi (невiдповiдностi) товарам, внесеним до вiдповiдних Спискiв товарiв, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному експортному контролю (далi - Списки):

N
з/п
Скорочене найменування товару Стислий опис та основнi технiчнi характеристики товару, якi можуть бути порiвнянi з такими, що визначенi у вiдповiдних позицiях Спискiв (якщо вiн є компонентом - указати також базовий вирiб (об'єкт), до якого вiн спецiально призначений, сферу використання та призначення цього базового виробу /об'єкта/) Назва Списку, позицiя, найменування, опис та технiчнi характеристики аналогiчних товарiв, що наведенi в цiй позицiї Аналiз вiдповiдностi найменування, опису та технiчних характеристик товару найменуванню, опису та технiчним характеристикам товарiв у конкретних позицiях Списку(iв).
Коментарi та висновок суб'єкта щодо вiдповiдностi (належностi (неналежностi)) товару до конкретних позицiй Списку(iв)
1 2 3 4 5
         
Примiтки: 1. Аналiз належностi найменування, опису або технiчних характеристик товару повинен проводитися суб'єктом, який зазначений, в першу чергу, у Списку товарiв вiйськового призначення, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному контролю, що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807, та у разi невiдповiдностi таким товарам з урахуванням порiвняння цього товару з найменуванням, описом, технiчними характеристиками товарiв, якi зазначенi у Списках товарiв подвiйного використання, що затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86.

2. Суб'єктом до довiдки можуть додаватися додатково обґрунтування щодо визначення спецiального призначення (сфери використання) та вiдповiдностi (належностi (неналежностi)) найменування та опису товару(iв) найменуванню та опису товарiв за конкретними позицiями Списку(iв).

3. Суб'єктом може надаватися самостiйно або на вимогу Держекспортконтролю технiчна довiдка в довiльнiй формi з розширеним розкриттям призначення товару(iв) та його (їх) основних технiчних характеристик вiдповiдно до технiчної документацiї, за якою ним проводилась попередня iдентифiкацiя товару(iв).

3. Для проведення попередньої iдентифiкацiї використанi:

1) Нормативно-правовi акти (вiдмiтити використанi акти позначкою у квадратi):

а) Закон України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" вiд 20.02.2003 N 549-IV; ˜
б) постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807 "Про затвердження Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення" (iз змiнами i доповненнями за станом на дату проведення iдентифiкацiї). ˜
Додаток до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807; ˜
в) постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 "Про затвердження Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання" (iз змiнами i доповненнями за станом на дату проведення iдентифiкацiї). ˜
Додаток 1 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 ˜
Додаток 2 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 ˜
Додаток 3 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 ˜
Додаток 4 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 ˜
Додаток 5 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 ˜

 

2) Технiчнi та iншi документи, що мiстять опис, технiчнi характеристики та iншi данi, що використанi пiд час iдентифiкацiї товару(iв):
 
(реквiзити та повнi найменування документiв)
 
3) Iншi документи (висновки органiв виконавчої влади (державних органiв) тощо):
 
(реквiзити та повнi найменування документiв)
4. За пiдсумками попередньої iдентифiкацiї визначено:

 

• товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ____, iдентифiкується(ються) як товар(и) вiйськового призначення; ˜
• товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ____, iдентифiкується(ються) як товар(и) вiйськового призначення, який (якi) в установленому порядку може (можуть) бути допущений(i) до цивiльного використання;* ˜
• товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ____, iдентифiкується(ються) як товар(и) вiйськового призначення, допущений(i) до цивiльного використання;** ˜
• товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ____, iдентифiкується(ються) як товар(и) подвiйного використання; ˜
• товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ____, iдентифiкується(ються) як товар(и), який(i) за технiчними характеристиками, описом, сферою використання та призначенням не вiдповiдає(ють) товарам, визначеним у Списках товарiв, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному експортному контролю. ˜

 

Товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ______, належить(ать) до технологiй (послуг), у зв'язку з чим у додатках до цiєї довiдки надається його (їх) анотований виклад**. ˜
Товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ______, належить(ать) до товарiв вiйськового призначення, якi можуть бути допущенi до цивiльного використання, у зв'язку з чим у додатках до цiєї довiдки надається висновок вiдповiдного органу виконавчої влади про можливiсть допущення товару(iв) до цивiльного використання (або обґрунтування суб'єкта щодо можливих критерiїв допущення товару до цивiльного використання)*. ˜
Товар(и), зазначений(i) у пунктi(ах) ______, належить(ать) до товарiв вiйськового призначення, якi допущенi до цивiльного використання, у зв'язку з чим у додатках до цiєї довiдки надається висновок вiдповiдного органу виконавчої влади про допущення товару(iв) до цивiльного використання**. ˜

Додаток. Зазначене на ___ арк. є невiд'ємною частиною цiєї довiдки.

Достовiрнiсть та повноту вiдомостей, якi викладенi у цiй довiдцi, пiдтверджую.

Керiвник пiдприємства  
М. П. (пiдпис, дата, прiзвище, iнiцiали)
Керiвник технiчного пiдроздiлу*** пiдприємства  
(пiдпис, дата, прiзвище, iнiцiали)
Посадова особа, яка вiдповiдає за здiйснення заходiв експортного контролю на пiдприємствi  
(пiдпис, дата, прiзвище, iнiцiали)

____________
     * У разi вiднесення товару до товару вiйськового призначення, який може бути допущений до цивiльного використання, у додатку до довiдки надається висновок вiдповiдного органу виконавчої влади про можливiсть допущення цього товару для цивiльного використання або обґрунтування суб'єкта щодо можливих умов (критерiїв) допущення цього товару до цивiльного використання.

     Критерiями допущення товарiв вiйськового призначення до цивiльного використання можуть бути: проведення демiлiтаризацiї цих товарiв, виготовлення їх у варiантi, призначеному для цивiльного використання, тощо.

     ** Додаток до довiдки надається у випадках, коли товар належить до технологiї чи послуги або до товарiв вiйськового призначення, якi допущенi (можуть бути допущенi) для цивiльного використання.

     *** У разi вiдсутностi на пiдприємствi (в установi, органiзацiї) технiчного пiдроздiлу про це повинно бути зазначено в довiдцi.

Додаток 4
до Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

 

Рекомендацiї
стосовно заповнення довiдки щодо попередньої iдентифiкацiї товару(iв)

     1. У роздiлi 1 довiдки зазначається така iнформацiя:

     найменування суб'єкта, який надає цю довiдку, а також назва, шифр, децимальний номер тощо технiчного (конструкторського) документа, якому вiдповiдає(ють) товар(и), а саме: технiчне завдання, технiчнi умови на розробку та виготовлення цього товару (цих товарiв), державнi стандарти або iншi документи, на пiдставi яких можливо обґрунтовано визначити спецiальне призначення (основну (першочергову) сферу використання) товару (вiйськову, подвiйну або суто цивiльну (див. далi)).

Примiтки: 1. Спецiальне призначення товару повинно визначатися суб'єктом не тiльки виходячи з призначення, яке зазначене в технiчнiй (конструкторськiй) документацiї на цей товар, а також з урахуванням належностi найменування, опису або технiчних характеристик цього товару найменуванню, опису, технiчним характеристикам товарiв, якi зазначенi, в першу чергу, у Списку товарiв вiйськового призначення, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному контролю, що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807, та у разi невiдповiдностi таким товарам з урахуванням порiвняння цього товару з найменуванням, описом, технiчними характеристиками товарiв, якi зазначенi у Списках товарiв подвiйного використання, що затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86.

2. За достовiрнiсть визначення сфери використання (призначення) товару вiдповiдає керiвник суб'єкта; 

     у таблицi роздiлу 1 зазначається така iнформацiя:

     у графi 1 - номер за порядком;

     у графi 2 - повне та скорочене найменування товару вiдповiдно до зазначеної вище технiчної (конструкторської) документацiї, на пiдставi якої суб'єктом визначене спецiальне призначення (основна (першочергова) сфера використання товару);

     у графi 3 - скорочена назва, шифр, децимальний номер тощо технiчного (конструкторського) документа, якому вiдповiдає(ють) товар(и), а саме: технiчне завдання, технiчнi умови на розробку та виготовлення цього товару (цих товарiв), державнi стандарти або iншi документи, на пiдставi яких визначене спецiальне призначення (основна (першочергова) сфера використання) товару;

     у графах 4, 5, 6, 7 - сфера використання товару вiдповiдно до його спецiального призначення, яке визначене суб'єктом на пiдставi технiчного документа, що зазначений у графi 3.

     Сфери використання товару:

     вiйськове використання - товар є спецiально призначеним (розробленим) для вiйськового використання або для розроблення, виробництва чи використання вiйськових виробiв;

     вiйськове використання, але товар є допущеним (може бути допущений) до цивiльного використання) - товар є спецiально призначеним (розробленим) для вiйськового використання або для розроблення, виробництва чи використання вiйськових виробiв та вiдповiдно до висновку органу виконавчої влади (можливих критерiїв допущення товару до цивiльного використання) є допущеним (може бути допущений) до цивiльного використання.

Примiтка. Критерiями допущення товарiв вiйськового призначення до цивiльного використання можуть бути: проведення демiлiтаризацiї цих товарiв, виготовлення їх у варiантi, призначеному для цивiльного використання, тощо;

     подвiйне використання - товар не є спецiально призначеним для вiйськового використання або для розроблення, виробництва чи використання вiйськових виробiв та, крiм основного цивiльного призначення, може бути використаний у вiйськових або терористичних цiлях чи для розроблення, виробництва, використання товарiв вiйськового призначення, зброї масового знищення, засобiв її доставки чи ядерних вибухових пристроїв, його найменування i опис вiдповiдають найменуванню та опису товарiв, перелiк яких визначений Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     суто цивiльне - товар не є спецiально призначеним для вiйськового використання або для розроблення, виробництва чи використання у виробах вiйськового призначення та вiдсутнiй у Списках товарiв подвiйного використання, перелiк яких визначений Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     2. У таблицi роздiлу 2 довiдки зазначається така iнформацiя:

     у графi 1 - номер за порядком;

     у графi 2 - скорочене найменування товару, яке зазначене у графi 2 таблицi роздiлу 1;

     у графi 3 - стислий опис технiчного призначення та функцiй, якi виконує товар, його технiчнi характеристики, якi можуть бути порiвнянi з такими, що визначенi у вiдповiдних позицiях Спискiв, щодо предмета належностi до яких суб'єктом проводиться iдентифiкацiя заявленого товару.

     У разi вiдсутностi у товару таких технiчних характеристик це зазначається у цiй графi та зазначаються основнi технiчнi характеристики товару, за аналiзом яких можливо провести його iдентифiкацiю.

     Якщо товар є компонентом (складовою частиною, деталлю, вузлом, комплектуючим виробом, блоком) або матерiалом, обладнанням та аксесуаром, якi не виконують самостiйних цiльових функцiй, але спецiально призначенi для розроблення, виробництва або використання виробiв, якi мають ознаки товарiв, що визначенi у Списках товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, то в цiй графi указується також стислий опис, сфера використання (призначення) базового виробу (об'єкта), до якого цей товар (компонент) є спецiально призначеним.

     Компоненти, матерiали, обладнання та аксесуари, якi виконують самостiйнi цiльовi функцiї, розглядаються як самостiйний товар;

     у графi 4 - назва Списку товарiв, за позицiями якого здiйснювалася попередня iдентифiкацiя, номер постанови Кабiнету Мiнiстрiв України, якою затверджений цей Список, позицiя, найменування, опис та технiчнi характеристики товарiв, що наведенi в цiй позицiї та аналогiчнi заявленому товару;

     у графi 5 - короткий аналiз та коментарi суб'єкта щодо визначення ним спецiального призначення (сфери використання) товару, вiдповiдностi найменування, опису технiчного призначення та функцiй, а також технiчних характеристик товару найменуванню, опису та технiчним характеристикам товарiв у конкретних позицiях Списку(iв), обґрунтування пiдстав проведення аналiзу саме за цим Списком, а також висновок суб'єкта щодо вiдповiдностi (належностi (неналежностi)) товару до конкретних позицiй Списку(iв).

     Якщо товар є компонентом (складовою частиною, деталлю, вузлом, комплектуючим виробом, блоком) або матерiалом, обладнанням та аксесуаром, якi не виконують самостiйних цiльових функцiй, але спецiально призначенi для розроблення, виробництва або використання виробiв, якi мають ознаки товарiв, що визначенi у Списках товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, то також проводиться аналiз стосовно базового виробу (об'єкта), для якого цей товар (компонент) є спецiально призначеним.

     У разi якщо заявлений товар є компонентом (складовою частиною, деталлю, вузлом, комплектуючим виробом, блоком) або матерiалом, обладнанням та аксесуаром, якi не виконують самостiйних цiльових функцiй, але використовується для розроблення, виробництва або використання виробiв, якi мають ознаки товарiв, що визначенi у Списках товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, при проведеннi аналiзу необхiдно врахувати спецiальне призначення цього заявленого товару стосовно базового виробу.

Примiтки: 1. Аналiз належностi найменування, опису або технiчних характеристик товару повинен проводитися суб'єктом в першу чергу стосовно найменування, опису, технiчних характеристик товарiв, якi зазначенi у Списку товарiв вiйськового призначення, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному контролю, що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807, а потiм у разi невiдповiдностi таким товарам з урахуванням порiвняння цього товару з найменуванням, описом, технiчними характеристиками товарiв, якi зазначенi у Списках товарiв подвiйного використання, що затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86.

2. Суб'єктом можуть додатково надаватися аналiз, коментарi та обґрунтування висновкiв щодо визначення ним спецiального призначення (сфери використання) та вiдповiдностi (належностi (неналежностi)) товару(iв) до конкретних позицiй Списку(iв).

3. Суб'єктом може надаватися самостiйно або на вимогу Держекспортконтролю технiчна довiдка з розширеним розкриттям призначення товару(iв) та його (їх) основних технiчних характеристик вiдповiдно до технiчної документацiї, за якою ним проводилась попередня iдентифiкацiя товару(iв).

     3. У роздiли 3 та 4 довiдки вноситься (вiдзначається) вiдповiдна iнформацiя, яка стосується питань, зазначених у цих роздiлах.

     Анотований виклад стосовно технологiй або послуг викладається суб'єктом у довiльнiй формi. У анотованому викладi зазначаються короткий змiст технологiї (послуг), її (їх) призначення (мета) та очiкуванi результати.

     За повноту та достовiрнiсть iнформацiї, яка зазначається у довiдцi щодо попередньої iдентифiкацiї, вiдповiдає керiвник суб'єкта.

___________________________________________

 

Додаток 5
до Iнструкцiї про реєстрацiю в Держекспортконтролi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України як суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв

Бланк пiдприємства, установи, органiзацiї

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вих. N _____
вiд "___" ____________ 20__ року

ДОВIДКА
щодо належностi (неналежностi) товарiв (груп товарiв) до матерiальних носiїв секретної iнформацiї (матерiальних носiїв iнформацiї, що мiстять державну таємницю) та ступеня секретностi цiєї iнформацiї

Повiдомляємо, що  
(повне найменування матерiального(их) носiя(їв) iнформацiї)
  до матерiального носiя секретної iнформацiї* та
(зазначити, належить(ать) чи не належить(ать))
  ступiнь секретностi**, ***.
(зазначити, має (мають) чи не має (не мають))
Керiвник суб'єкта  
М. П. (пiдпис, дата, прiзвище, iнiцiали)
Керiвник режимно-секретного органу****  
М. П. (пiдпис, дата, прiзвище, iнiцiали)

____________
     * Якщо товар належить до матерiального носiя секретної iнформацiї, то зазначається iнформацiя про те, належить чи нi цей товар до матерiального носiя iнформацiї, що мiстить державну таємницю.

     Якщо товар не належить до матерiального носiя iнформацiї, що мiстить державну таємницю, то зазначається iнформацiя про те, таємницю якої держави чи мiжнародної органiзацiї мiстить цей товар.

     ** Якщо товар належить до матерiального носiя секретної iнформацiї, то зазначається iнформацiя про те, який ступiнь секретностi має товар: "Особливої важливостi", "Цiлком таємно", "Таємно".

     *** Якщо товар належить до матерiального носiя секретної iнформацiї, то зазначається iнформацiя про вiдповiдний документ, визначений законодавством України у сферi охорони секретної iнформацiї, на пiдставi якого цей товар може бути переданий до вiдповiдної держави чи мiжнародної органiзацiї.

     **** У разi вiдсутностi на пiдприємствi (в установi, органiзацiї) режимно-секретного органу про це повинно бути зазначено в довiдцi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.