ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 22.04.2009 р. N 3664/6/22-5015


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист редакцiї газети "Все про бухгалтерський облiк" <...> щодо оподаткування податком на доходи нерезидентiв штрафних санкцiй за порушення договiрних вiдносин за зовнiшньоекономiчним контрактом та повiдомляє наступне.

     Згiдно з п. 1.21 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (далi - Закон) доходом з джерелом їх походження з України є будь-якi доходи, отриманi нерезидентами або нерезидентами вiд будь-яких видiв їх дiяльностi на територiї України, включаючи проценти, дивiденди, роялтi та будь-якi iншi види пасивних доходiв, сплачених резидентами України, доходи вiд надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Українi, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до портiв, розташованих в Українi, доходи вiд продажу нерухомого майна, розташованого в Українi, доходи, отриманi у виглядi внескiв та премiй на страхування i перестрахування ризикiв на територiї України, а також доходи страховикiв-резидентiв вiд страхування ризикiв страхувальникiв-резидентiв за межами України, iншi доходи вiд господарської дiяльностi на митнiй територiї України або на територiях, що перебувають пiд контролем митних служб України (у зонах митного контролю, на спецiалiзованих лiцензiйних митних складах тощо).

     Вiдповiдно до п. 13.1 ст. 13 Закону будь-якi доходи, отриманi нерезидентом iз джерелом їх походження з України, вiд провадження господарської дiяльностi (у тому числi на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях) оподатковуються у порядку i за ставками, визначеними цiєю статтею.

     При цьому резидент або постiйне представництво нерезидента, що здiйснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом вiд провадження господарської дiяльностi (у тому числi на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), крiм доходiв, зазначених в пунктах 13.3 - 13.6, зобов'язанi утримувати податок з таких доходiв, зазначених у пунктi 13.1 цiєї статтi, за ставкою у розмiрi 15 вiдсоткiв вiд їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету пiд час такої виплати, якщо iнше не передбачено нормами мiжнародних угод, якi набрали чинностi (п. 13.2 ст. 13 Закону).

Заступник Голови Н. Рубан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.