ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

02.09.2009 N 11/5-10.10/8425-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
Департамент митних платежiв
Департамент митної статистики


Про застосування наказу Держмитслужби вiд 25.09.2008 N 1045

     У зв'язку iз запитами митних органiв надаємо роз'яснення щодо застосування Порядку вiдображення вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв i вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення (далi - Порядок), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 25.06.2008 N 1045.

     Вказаним вище Порядком встановлюється компетенцiя митних органiв щодо внесення до вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв у випадках отримання митним органом iнформацiї про доплату платником податкiв коштiв до Державного бюджету України або пiдтвердження Державним казначейством України факту повернення з Державного бюджету України коштiв пiсля закiнчення митного оформлення унаслiдок: направлення митним органом платнику податкiв податкового повiдомлення; судового рiшення; висновку митного органу про повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи; iнших випадкiв, визначених законами України.

     Зазначенi вiдомостi вносяться до ВМД вiдповiдно до глави 4 Порядку шляхом складання посадовою особою митного органу доповнення до цiєї ВМД за формою бланку МД-6 з таблицею, що мiстить iнформацiю стосовно сум митних платежiв, якi були доплаченi (повернутi) пiсля закiнчення митного оформлення товарiв, та щодо пiдстав для здiйснення такої доплати (повернення). У кожному аркушi доповнення, складеному посадовою особою митного органу, проставляються її прiзвище, iнiцiали, особистий пiдпис, а в нижнiй частинi кожного аркуша бiля позначки "Печатка:" - вiдбиток номерного штампа "СПЛАЧЕНО".

     Вiдповiдно до пункту 9 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574, доповнення до ВМД форми МД-6 є невiд'ємною частиною ВМД та призначене, у тому числi, для проставлення посадовою особою митного органу службових вiдмiток (внесення вiдомостей).

     Як слiдує з понять, наведених у Порядку, аркуш коригування (далi - АК) - це документ, який складається митним органом з метою вiдображення фактичних вiдомостей про товари, що стали вiдомi пiсля закiнчення їх митного оформлення. При цьому, пунктом 2 Порядку визначено, що АК складається з метою вiдображення фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля митного оформлення та на пiдставi яких здiйснено перерозрахунок сум митних платежiв. Отже, аркуш коригування є окремим службовим документом митного органу, який призначений для здiйснення розрахунку сум митних платежiв, якi доплачено (повернено), з метою складання вiдповiдного доповнення до ВМД.

     Згiдно з пунктом 1 глави 2 Порядку митним органом здiйснюється оформлення аркуша коригування i внесення в доповнення до ВМД, до якої складається аркуш коригування, вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв, а також внесення в Єдину автоматизовану iнформацiйну систему Держмитслужби (далi - ЄАIС ДМСУ) вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення цих товарiв, та вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв.

     Таким чином, у разi отримання iнформацiї про доплату платником податкiв коштiв до Державного бюджету України або пiдтвердження Державним казначейством України факту повернення з Державного бюджету України коштiв пiсля закiнчення митного оформлення, митним органом здiйснюється складання АК та доповнень до ВМД вiдповiдно до положень Порядку, незалежно вiд дати оформлення ВМД. При цьому, електроннi копiї АК та доповнень до ВМД, що складенi вiдповiдно до Порядку, мають вноситися до локальних баз даних та ЄАIС ДМСУ та зберiгатися автономно (окремо) вiд електронних копiй ВМД, не змiнюючи значення граф зазначених електронних копiй ВМД. Також, в електроннiй копiї ВМД має мiститися посилання на наявнi доповнення до цiєї ВМД та АК.

     У зв'язку з цим, Департаменту митної статистики спiльно з Департаментом митних платежiв, Регiональною iнформацiйною митницею в термiн до 01.12.2009 узгодити з ДПАУ, Держкомстатом, Мiнфiном та НБУ питання змiни порядку надання iнформацiї в межах угод про iнформацiйне спiвробiтництво з урахуванням викладеного вище.

     Регiональнiй iнформацiйнiй митницi у термiн до 01.01.2010 забезпечити доопрацювання програмного забезпечення вiдповiдно до роз'яснень, наданих цим листом.

     Митним органам з 01.01.2010 забезпечити виконання положень Порядку вiдповiдно до цих роз'яснень з застосуванням доопрацьованого програмного забезпечення.

     Повiдомляємо, що Держмитслужба України з 01.01.2010 вiдкликає листи вiд 20.04.2006 N 11/4-15/4298-ЕП та вiд 03.02.2009 N 11/5-15/836-ЕП.

Заступник Голови Служби П. В. Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.