ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

11.11.09 N 11/9-10.35/10914-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальнику Регiональної iнформацiйної митницi


Щодо помилок при заповненнi графи 46 ВМД "Статистична вартiсть"

     Вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (iз змiнами та доповненнями) графи 12 "Вiдомостi про вартiсть" та 45 "Коригування" ВМД заповнюються тiльки у разi нарахування податкiв та зборiв.

     При цьому графа 46 "Статистична вартiсть" ВМД заповнюється iнформацiєю про митну вартiсть товару в тисячах гривень у будь-яких випадках за виключенням ВМД, оформлених при декларуваннi товарiв за перiодичною митною декларацiєю, при заповненнi окремої митної декларацiї, при зворотному вивезеннi товарiв, тимчасово ввезених громадянами, при тимчасовому ввезеннi товарiв громадянами.

     Таким чином, на сьогоднiшнiй день, для цiлей формування державної статистики зовнiшньої торгiвлi у випадку не заповнення граф 12 та 45 ВМД, єдиним джерелом iнформацiї про вартiснi показники зовнiшньоторговельних операцiй є данi, наведенi у графi 46 ВМД. Особливо, це стосується експортних операцiї, у зв'язку з тим, що оподаткуванню пiдлягає досить незначний їх вiдсоток.

     Разом з цим, пiд час пiдготовки статистичних матерiалiв для вищого керiвництва держави стосовно експортних операцiй з товарами, що перемiщуються через митний кордон України були виявленi наступнi факти.

<...>

     Враховуючи зазначене та, з метою недопущення подiбних помилок у майбутньому, начальникам регiональних митниць (крiм РIМ), митниць пiд особисту вiдповiдальнiсть:

     - здiйснити необхiднi заходи для пiдвищення вiдповiдальностi посадових осiб митних органiв щодо контролю за правильнiстю заповнення графи 46 ВМД;

     - термiново органiзувати проведення перевiрки всiх ВМД, оформлених за 2009 рiк в режимах та на товари, наведених у додатку до цього листа на предмет наявностi помилок при заповненнi графи 46 ВМД, при виявленнi яких, здiйснити всi необхiднi заходи щодо їх виправлення як в оригiналi ВМД, так i в її електроннiй копiї.

     Також повiдомляємо, що через три робочих днi пiсля пiдписання цього листа запроваджується автоматизований контроль заповнення графи 46 ВМД згiдно з алгоритмом, наведеним у додатку до цього листа

     У зв'язку з цим начальнику Регiональної iнформацiйної митницi у зазначений вище термiн забезпечити внесення вiдповiдних змiн до програмного забезпечення, за допомогою якого здiйснюється автоматизований контроль за правильнiстю заповнення граф ВМД при введеннi електронних копiй ВМД до ЄАIС Держмитслужби України, з метою забезпечення здiйснення жорсткого контролю за наведеним алгоритмом.

     Додаток: на 1 арк.

Заступник Голови Служби О.В.Мухiн

 

Додаток

Алгоритм перевiрки правильностi заповнення графи 46 ВМД "Статистична вартiсть"

     Перевiрцi пiдлягають електроннi копiї ВМД на товари, оформленi у наступних митних режимах: "експорту", "реекспорту", "переробки за межами митної територiї України", а також на товари, проданi у магазинi безмитної торгiвлi протягом календарного мiсяця; "iмпорту", "реiмпорту", "переробки на митнiй територiї України", "магазину безмитної торгiвлi", "митного складу", "вiдмови на користь держави", а також при декларуваннi гуманiтарної допомоги та тiльки тi типи ВМД, в яких згiдно з Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї передбачено заповнення граф 42 та 46 ВМД та в яких графа 45 ВМД не заповнюється.

     Перевiрка здiйснюється за наступним алгоритмом:

     Цiна товару (графа 42 ВМД) / Статистична вартiсть (графа 46 ВМД) > 100

     У випадку невiдповiдностi цiй умовi електронна копiя ВМД до ЄАIС Держмитслужби України не приймається. Вiдповiдна посадова особа митного органу здiйснює аналiз виявленої помилки та вживає заходи щодо їх виправлення.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.