МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНIТАРНО-ЕПIДЕМIОЛОГIЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 24 грудня 2009 року N 37


Про реалiзацiю статей 6, 44 та 46 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв"

     Керуючись статтею 40 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" та з метою виконання вимог статей 6, 44 та 46 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" постановляю:

     1. Затвердити рекомендованi Нацiональною Комiсiєю України з Кодексу Алiментарiус та погодженi Головним державним ветеринарним iнспектором України:

     1.1. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей (додається);

     1.2. Критерiї для складання програми вибiркового санiтарного контролю харчових продуктiв (додається);

     2. Затвердити рекомендованi Нацiональною Комiсiєю України з Кодексу Алiментарiус:

     2.1. Спецiально визначений вiдсоток вантажiв, що представляють ризик для здоров'я людей i якi пiдлягають обов'язковому розширеному санiтарному контролю згiдно з програмою вибiркового санiтарного контролю за харчовими продуктами, пiдконтрольними державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, що iмпортуються (додається);

     2.2. Програму стандартного та вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв, пiдконтрольних державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, якi зазвичай представляють високий та низький ризик для здоров'я людей (додається).

     3. Головному державному санiтарному лiкарю Автономної Республiки Крим, головним державним санiтарним лiкарям областей, мiст Києва та Севастополя, на водному, залiзничному, повiтряному транспортi, об'єктiв з особливим режимом роботи:

     3.1. Забезпечити проведення державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду та контролю за харчовими продуктами вiдповiдно до законодавства та цiєї постанови.

     3.2. Подати для узагальнення та аналiзу до Центральної санiтарно-епiдемiологiчної станцiї МОЗ України в строки до 05.07.2010 року та до 05.01.2011 року:

     3.2.1. Звiт за програмою стандартного санiтарного контролю усiх вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну на призначених прикордонних iнспекцiйних постах, за схемою (додається);

     3.2.2. Звiт за програмою стандартного санiтарного контролю харчових продуктiв, що виробляються та знаходяться в обiгу в Українi, що здiйснюється пiд час державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду, за схемою (додається);

     3.2.3. Звiт за програмою вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв, за схемою (додається).

     4. Головному лiкарю Центральної санiтарно-епiдемiологiчної станцiї МОЗ України забезпечити узагальнення та аналiз Звiтiв за програмами стандартного та вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв i подати її до Департаменту органiзацiї санепiднагляду МОЗ України в термiни до 15.07.2010 року та до 15.01.2011 року.

     5. Департаменту органiзацiї санiтарно-епiдемiологiчного нагляду МОЗ дану постанову довести до установ i закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади в установленому порядку.

     6. Постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2010 року.

     7. Контроль за виконанням постанови покладаю на заступника головного державного санiтарного лiкаря України Гриренко А.А.

Головний державний санiтарний лiкар України О.М.Бiловол

 

Додаток до пункту 1.1.
постанови головного державного санiтарного лiкаря України
вiд 24.12.09р. N 37

Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей

     1. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей

     Молоко та молочнi продукти

     М'ясо та м'яснi продукти

     Яйця та продукцiя вироблена з яєць

     Риба, рибнi продукти та iншi продукти моря

     Кулiнарнi вироби

     Кондитерськi вироби з кремом

     Пресерви

     Продукти дитячого харчування

     Продукцiя дитячих молочних кухонь

     2. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей

     Хлiб та хлiбобулочнi вироби

     Борошно-круп'янi вироби

     Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом

     Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти

     Дикорослi харчовi продукти

     Жировi рослиннi продукти

     Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої)

     Мед та продукти бджiльництва

     Консерви

     Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування)

     Iншi харчовi продукти

Заступник головного державного санiтарного лiкаря України А.А.Григоренко

 

Додаток до пункту 1.2.
постанови головного державного санiтарного лiкаря України
вiд 24.12.09р. N 37

Критерiї для складання програми вибiркового санiтарного контролю харчових продуктiв

     1. Захворюванiсть населення на гострi кишковi iнфекцiї та харчовi отруєння, що пов'язанi з певним видом харчового продукту;

     2. Спалахи гострих кишкових iнфекцiй та харчових отруєнь, що пов'язанi з певними видами харчових продуктiв.

     3. Загроза для здоров'я населення, що становить харчовий продукт або його упаковка;

     4. Вiрогiднiсть недотримання санiтарних заходiв;

     5. Ступiнь та характер переробки харчового продукту;

     6. Наявнiсть системи контролю та пiдтвердження безпеки харчового продукту, в тому числi в країнi-iмпортерi;

     7. Наявнiсть угод про еквiвалентнiсть та взаємне визнання;

     8. Наявнiсть торговельних угод мiж країнами;

     9. Дотримання санiтарних заходiв в минулому виробниками, продавцями та постачальниками;

     10. Епiзоотична ситуацiя;

     11. Результати монiторингу безпечностi харчових продуктiв та кормiв;

     12. Результати соцiально-гiгiєнiчного монiторингу;

     13. Виявлення очевидних порушень санiтарних заходiв при здiйсненнi стандартного прикордонного контролю вантажiв iз харчовими продуктами;

     14. Виявлення фактiв неправильно маркованих вантажiв з харчовими продуктами;

     15. Данi поточного державного нагляду на потужностях з виробництва та обiгу харчових продуктiв;

     16. Обсяги виробництва та поставок харчових продуктiв;

     17. Рiвнi споживання харчових продуктiв;

     18. Цiльова категорiя споживачiв;

     19. Повiдомлення за Системою термiнового попередження по харчових продуктах та кормах (повiдомлення RASFF).

     20. Повiдомлення щодо епiдемiчних ускладнень, пов'язаних з певними видами харчових продуктiв, якi мiстять патогени та токсини, що надходять по системi мiжнародного термiнового сповiщення.

Заступник головного державного санiтарного лiкаря України А.А.Григоренко

 

Додаток до пункту 2.1.
постанови головного державного санiтарного лiкаря України
вiд 24.12.09р. N 37

Спецiально визначений вiдсоток вантажiв, що представляють ризик для здоров'я людей i якi пiдлягають обов'язковому розширеному санiтарному контролю згiдно з програмою вибiркового санiтарного контролю за харчовими продуктами, пiдконтрольними державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, що iмпортуються

N з/п Назва продукцiї Вiдсоток пiдконтрольних вантажiв не повинен перевищувати
1. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей
  Молочнi продукти, масло, сметана 20
  М'яснi продукти 20
  Продукцiя вироблена з яєць 20
  Рибнi продукти та iншi продукти моря 20
  Кулiнарнi вироби 20
  Кондитерськi вироби з кремом 20
  Пресерви 20
  Продукти дитячого харчування 20
  Продукцiя дитячих молочних кухонь 20
2. Перелiк харчових продуктiв, якi звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей
  Хлiб та хлiбобулочнi вироби 5
  Борошно-круп'янi вироби 5
  Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом 5
  Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти 5
  Дикорослi харчовi продукти 5
  Жировi рослиннi продукти 5
  Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої) 5
  Мед та продукти бджiльництва 5
  Консерви 5
  Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування) 5
  Iншi харчовi продукти 5
 
Заступник головного державного санiтарного лiкаря України
А.А.Григоренко

 

Додаток до пункту 2.2.
постанови головного державного санiтарного лiкаря України
вiд 24.12.09р. N 37

Програма стандартного та вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв, пiдконтрольних державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi, якi зазвичай представляють високий та низький ризик для здоров'я людей

1. Програма стандартного контролю

     Стандартний санiтарний контроль харчових продуктiв передбачає перевiрку документiв та вiзуальну iнспекцiю.

     Стандартному санiтарному контролю пiдлягають:

     1. Усi вантажi з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну;

     2. Харчовi продукти, що виробляються в Українi;

     3. Харчовi продукти, що знаходяться в обiгу.

     Стандартний санiтарний контроль усiх вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються в Україну здiйснюється на призначених прикордонних iнспекцiйних постах.

     Стандартний санiтарний контроль харчових продуктiв, що виробляються та знаходяться в обiгу в Українi, здiйснюється в межах проведення державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду.

2. Програма вибiркового розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв

Обробленi харчовi продукти, що iмпортуються, виробляються та знаходяться в обiгу на територiї України
Iмпортнi Вiтчизняного виробництва
продукти низького ступеню ризику продукти високого ступеню ризику продукти низького ступеню ризику продукти високого ступеню ризику
Хлiб та хлiбобулочнi вироби
Борошно-круп'янi вироби
Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти
Дикорослi харчовi продукти
Жировi рослиннi продукти
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої)
Мед та продукти бджiльництва
Консерви
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування)
Iншi харчовi продукти
Молочнi продукти
М'яснi продукти
Яйця* та продукцiя вироблена з яєць
Рибнi продукти та iншi продукти моря
Кулiнарнi вироби
Кондитерськi вироби з кремом
Пресерви
Продукти дитячого харчування, в т.ч. продукцiя дитячих молочних кухонь
Хлiб та хлiбобулочнi вироби
Борошно-круп'янi вироби
Цукор та кондитерськi вироби, за виключенням кондитерських виробiв з кремом
Овочi, баштаннi, плоди, ягоди, фрукти
Дикорослi харчовi продукти
Жировi рослиннi продукти
Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої, слабоалкогольнi напої, алкогольнi напої)
Мед та продукти бджiльництва
Консерви
Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування (крiм продуктiв дитячого харчування)
Iншi харчовi продукти
Молочнi продукти
М'яснi продукти
Яйця* та продукцiя вироблена з яєць
Рибнi продукти та iншi продукти моря
Кулiнарнi вироби
Кондитерськi вироби з кремом
Пресерви
Продукти дитячого харчування, в т.ч. продукцiя дитячих молочних кухонь

     * Якщо яйця реалiзуються у торговельнiй мережi

     Пiсля визначення конкретного виду харчового продукту здiйснюються дослiдження за наступними показниками вiдповiдно до встановлених санiтарними законодавством нормативiв:

     мiнiмальнi специфiкацiї якостi** (органолептичнi, фiзико-хiмiчнi характеристики, тощо)

     санiтарно-хiмiчнi показники безпеки (рiвнi вмiсту: свинцю, кадмiю, миш'яку, ртутi, мiдi, цинку, мiкотоксинiв, пестицидiв, гiстамiну, N-нiтрозамiнiв, харчових добавок)

     мiкробiологiчнi показники безпеки (МАФАМ, БГКП, Кишкова паличка, Стафiлокок, Дрiжджi, Плiснява, Б.цереус, Сульфiтредукуючi клостридiї, Лiстерiя моноцитогенес, Патогеннi мiкроорганiзми, Синьогнiйна паличка)

     радiологiчнi показники безпеки (Цезiй 137, Стронцiй 90)

     ** Дослiдження здiйснюються вiдповiдно до нормативного документу, що встановлює цi показники

     Для продукцiї, що виробляється та знаходиться в обiгу на територiї країни встановлюється така перiодичнiсть.

     Орiєнтовна перiодичнiсть (кратнiсть) дослiджень харчових продуктiв, якi звичайно представляють низький ризик для здоров'я людей здiйснюється один раз на рiк.

     Орiєнтовна перiодичнiсть (кратнiсть) дослiджень харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий ризик для здоров'я людей здiйснюється один раз на мiсяць, один раз на квартал або один раз на пiвроку в залежностi вiд епiдзначимостi об'єкту, де вiдбираються проби.

     Перiодичнiсть (кратнiсть) дослiджень харчових продуктiв, якi звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей, що виконуються в рамках програми розширеного контролю може бути змiнена головним державним санiтарним лiкарем вiдповiдної територiї з обов'язковим вiдповiдним обґрунтуванням на пiдставi критерiїв для складання програми розширеного контролю.

     Для вантажiв з харчовими продуктами, що iмпортуються розширений санiтарний контроль, здiйснюється на митницях за мiсцем призначення вантажу та є обов'язковим, якщо:

     1) вантаж призначається для такого контролю згiдно з програмою вибiркового санiтарного контролю;

     2) харчовий продукт принаймнi в одному з останнiх п'яти вантажiв певного харчового продукту з певних потужностей (об'єктiв) походження був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або iншим чином не вiдповiдає технiчним регламентам та санiтарним заходам;

     3) вiзуальне iнспектування пiд час стандартного санiтарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення вiдповiдних санiтарних заходiв;

     4) харчовий продукт ввозиться на митну територiю України виробником чи постачальником вперше та не має декларацiї виробника виданої даному постачальнику.

Заступник головного державного санiтарного лiкаря України А.А.Григоренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.