ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.02.10 N 11/6-10.10/1221-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
(крiм Регiональної iнформацiйної митницi)


Про митне оформлення порожнього залiзничного рухомого складу

     За iнформацiєю, наявною в Держмитслужбi, деякi митнi органи пiд час пропуску на митну територiю України порожнього залiзничного рухомого складу, який є власнiстю або належить нерезиденту та перемiщується з метою здiйснення транспортних операцiй, здiйснюють оформлення внутрiшнього транзитного документа "ТР 80 ЗТ". Це, в свою чергу, призводить до необхiдностi оформлення митницею призначення вантажних митних декларацiй при помiщеннi залiзничного рухомого складу у режим тимчасового ввезення та при їх зворотному вивезеннi.

     З метою забезпечення дотримання митними органами єдиного порядку митного оформлення порожнього залiзничного рухомого складу, що перемiщується через митний кордон України, iнформуємо.

     Вiдповiдно до статтi 207 Митного кодексу України рiшення про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення) приймається митним органом у порядку, що визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Згiдно з Порядком прийняття рiшення про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1855 /далi - Порядок/, рiшення про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення) приймається керiвником митного органу або уповноваженою ним посадовою особою на пiдставi попередньої заяви заiнтересованої особи. При цьому, пунктом 6 зазначеного Порядку встановлено, що дiя цього Порядку не поширюється на транспортнi засоби, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України.

     Також, вiдповiдно до пункту 2 Роздiлу I Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 28.03.2000 N 173 (зi змiнами), цей Порядок визначає механiзм застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) до товарiв, що перемiщуються через митний кордон України в порядку, установленому для пiдприємств вiдповiдно до законодавства, а також особливостi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв вiдповiдно до зазначеного митного режиму. Тобто, положення Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) не застосовуються до транспортних засобiв, що використовуються для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України.

     Вiдповiдно до статтi 1 Митного кодексу України, транспортними засобами є будь-якi засоби авiацiйного, водного, залiзничного, автомобiльного транспорту, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України.

     Згiдно зi статтею 1 Додатку С до Конвенцiї про тимчасове ввезення, учиненої в м. Стамбулi 26 червня 1990 року, транспортним засобом є будь-яке судно (у тому числi лiхтери, баржi та шаланди, навiть якщо вони перевозяться на борту судна, i судна на пiдводних крилах), апарати на повiтрянiй подушцi, лiтальнi апарати, наземнi транспортнi засоби (у тому числi велосипеди з двигунами, причепи, напiвпричепи i поєднання транспортних засобiв), i рухомий склад залiзничного транспорту; а також їхнi звичайнi запаснi частини, додатковi пристосування та обладнання, якi перевозяться на борту транспортних засобiв (включаючи спецiальне обладнання, що використовується для завантаження, розвантаження, обробки та захисту вантажiв).

     Статтею 119 Митного кодексу України передбачено, що транспортнi засоби, якi використовуються для перемiщення товарiв та пасажирiв через митний кордон України, можуть тимчасово ввозитися на митну територiю України без справляння податкiв i зборiв та без застосування заходiв нетарифного регулювання.

     При цьому, статтею 6 Додатку С до Конвенцiї про тимчасове ввезення, встановлено, що згода на тимчасове ввезення транспортних засобiв надається без вимагання митного документа або гарантiї.

     Також iнформуємо, що власнi порожнi вагони перемiщуються через митний кордон України згiдно iз Правилами перевезення власних вантажних вагонiв та вагонiв залiзницi, зданих нею в оренду (Додаток 10 до Угоди про мiжнародне залiзничне вантажне сполучення (далi - УМВС)). Вiдповiдно до параграфу 8 Додатку 10 до УМВС, при пред'явленнi до перевезення навантажених або порожнiх вагонiв, що не належать залiзницi або зданих нею в оренду, вiдправник повинен представити заповнену ним накладну за формою, наведеною в Додатках 12.1 або 12.2 до УМВС, у якiй, зокрема, визначається мета перемiщення залiзничного рухомого складу через митний кордон України.

     Враховуючи викладене вище, перемiщення порожнього залiзничного рухомого складу, який є власнiстю або належить нерезиденту та перемiщується через митний кордон України з метою здiйснення транспортних операцiй, не потребує оформлення вантажних митних декларацiй та документiв контролю за доставкою вантажiв.

     Також iнформуємо, що позицiя Держмитслужби iз зазначеного питання доводилась до митних органiв України листом вiд 09.02.2000 N 09/4-393-ЕП.

Заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.