ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.04.10 N 11/4-10.14/3445-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У зв'язку iз запитами митних органiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо питання заповнення вагових характеристик у графi 10 "Вага брутто/нетто (кг)" сертифiката про походження товару форми СТ-1 повiдомляємо про таке.

     Згiдно з Правилами визначення країни походження товарiв, пiдписаними 30 листопада 2000 року (далi - Правила), ратифiкованими Законом України вiд 20.09.2001 N 2735-III, у графi 10 сертифiкату - "Вага брутто/нетто (кг)" вказуються ваговi або кiлькiснi характеристики товару; рiзниця мiж фактичною кiлькiстю товару й вказаним у сертифiкатi не повинна перевищувати 5 %.

     Пунктом 7 Правил встановлено, що упаковка, в якiй товар ввозиться на митну територiю, вважається походженням з тiєї ж країни, що i товар, за виключенням випадкiв, коли упаковка пiдлягає декларуванню окремо вiд товару. В цьому випадку країна походження упаковки визначається окремо.

     Для визначення країни походження товару, якщо упаковка, в якiй товар ввозиться на митну територiю, вважається походженням з тiєї ж країни, що й сам товар, враховується тiльки та упаковка, в якiй товар звичайно реалiзується в роздрiбнiй торгiвлi, в тому числi при застосуваннi правила "в" пункту 4 (правило адвалерної долi).

     Сертифiкат про походження товару форми СТ-1 є у першу чергу документом, що пiдтверджує країну походження товару, й зазначення вагових характеристик у сертифiкатi здiйснюється вiдповiдно до мiжнародних норм, i як правило не враховують нацiональнi митнi правила визначення ваги брутто/нетто, встановленi для цiлей обчислення митних податкiв.

     Враховуючи вищезазначене, виданi уповноваженими органами вiдповiдно до Правил, сертифiкати про походження товару форми СТ-1 iз зазначенням ваги брутто/нетто, яка вiдрiзняється вiд ваги визначеної для митних цiлей за нацiональними правилами, але є достовiрною, приймаються для пiдтвердження режиму вiльної торгiвлi.

     У разi наявностi сумнiвiв щодо достовiрностi вiдомостей, що мiстяться у сертифiкатi про походження товару форми СТ-1, перевiрка здiйснюється митним органом шляхом направлення вiдповiдного запиту до уповноваженого органу у порядку, встановленому пунктом 16 Правил та наказу Держмитслужби України вiд 09.11.09 N 1070.

Заступник Голови Служби С.Д.Дериволков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.