Документ скасований: Лист НБУ № 29-213/5074-5078 від 21.05.2012

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент валютного регулювання

вiд 23.04.2010 р. N 13-214/2198-6590

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України
Банкам України та їх фiлiям
Асоцiацiї українських банкiв
Асоцiацiї "Український кредитно-банкiвський союз"


     У зв'язку зi зверненнями територiальних управлiнь Нацiонального банку України, iноземних iнвесторiв та уповноважених банкiв України щодо порядку реєстрацiї iноземних iнвестицiй, здiйснених у грошовiй формi, Нацiональний банк України роз'яснює таке.

     На виконання вимог Закону України вiд 23.06.2009 N 1533-VI "Про внесення змiн до деяких законiв України з метою подолання негативних наслiдкiв фiнансової кризи" (далi - Закон) Правлiння Нацiонального банку України 23.12.2009 прийняло постанову N 762 "Про врегулювання питань щодо здiйснення та реєстрацiї iноземних iнвестицiй"1, нормами якої затверджено Положення про порядок державної реєстрацiї Нацiональним банком України iноземних iнвестицiй (далi - Положення).

____________
     1 Зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 01.03.2010 за N 196/17491.

     Згiдно з пунктом 1.1 глави 1 Положення його норми поширюються на операцiї щодо здiйснення iноземними iнвесторами iноземних iнвестицiй виключно у виглядi грошових коштiв та виключно пiсля набрання чинностi Законом. Тобто, державна реєстрацiя iноземних iнвестицiй, здiйснених до 24.11.2009, знаходиться поза межами компетенцiї Нацiонального банку України.

Щодо заповнення Заяви про державну реєстрацiю iноземної iнвестицiї (далi - Заява) та Iнформацiйного повiдомлення про державну реєстрацiю iноземної iнвестицiї (далi - Повiдомлення)

     1. Щодо форми Заяви

     Згiдно з пунктом 2.1 глави 2 Положення iноземний iнвестор або уповноважена ним в установленому порядку особа (далi - заявник) має подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку України (далi - Управлiння НБУ) заяву про державну реєстрацiю iноземної iнвестицiї, складену за формою, наведеною в додатку 1 до цього Положення.

     Враховуючи положення частини першої статтi 10 Конституцiї України, а також те, що форма Заяви визначена українською мовою, вона має заповнюватись заявником українською мовою.

     При цьому, з метою коректного вiдображення назви iноземного iнвестора - юридичної особи/прiзвища та iменi iноземного iнвестора - фiзичної особи, а також мiсцезнаходження/мiсце проживання iноземного iнвестора, допускається зазначення цiєї iнформацiї у Заявi та Повiдомленнi iноземною мовою у вiдповiдностi до наданих iз Заявою документiв.

     Також звертаємо увагу, що у випадку коли заявником є уповноважена iноземним iнвестором особа в першому реченнi Заяви пiсля слiв "(далi - Закон)" необхiдно навести iнформацiю не про iноземного iнвестора, а про уповноважену ним особу (заявника).

     2. Щодо заповнення пункту 3 Заяви та пункту 2 Повiдомлення

     Вiдповiдно до вимог Положення у пунктi 3 Заяви та пунктi 2 Повiдомлення слiд вiдображати форму здiйснення iноземної iнвестицiї згiдно зi статтею 3 Закону України "Про режим iноземного iнвестування". При цьому, мова йде не про необхiднiсть цитування конкретного абзацу згаданої статтi, а про вiдображення сутi проведеної iноземним iнвестором операцiї у контекстi зазначеної статтi.

     Так наприклад, у випадку коли iноземний iнвестор вкладає кошти з метою формування статутного фонду юридичної особи, достатнiм буде зазначити "внесок для формування статутного фонду юридичної особи" або "внесок для збiльшення статутного фонду юридичної особи" (якщо мова йде про збiльшення статутного капiталу); у випадку придбання частки статутного фонду товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю - "придбання частки статутного фонду юридичної особи"; у випадку придбання акцiй - "придбання акцiй українського емiтента"; у випадку придбання квартири, будинку, нежитлового примiщення - "придбання нерухомого майна"; у випадку здiйснення iноземним iнвестором iнвестицiйної дiяльностi на пiдставi укладеного з резидентом договору (контракту) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть (виробничу кооперацiю, спiльне виробництво тощо), не пов'язану iз створенням юридичної особи - "спiльна iнвестицiйна дiяльнiсть без створення юридичної особи"; у випадку розмiщення коштiв на вкладному рахунку з метою формування iнвестицiйного вкладу - "формування iнвестицiйного вкладу" тощо.

     Тобто, у пунктах 3 Заяви та 2 Повiдомлення не має потреби дублювати будь-який абзац статтi 3 Закону України "Про режим iноземного iнвестування", а слiд зазначити суть проведеної iноземним iнвестором операцiї. При цьому, не заперечується вiдображення у цих пунктах додаткової iнформацiї, що розкриває форму iнвестицiйної операцiї.

     3. Щодо заповнення суми iнвестованих коштiв i дати iнвестування

     Вiдповiдно до вимог Положення у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення слiд вiдображати суму iнвестованих коштiв (цифрами та словами) в гривнi та дату iнвестування.

     У випадку, коли iноземний iнвестор здiйснює iнвестицiю в один i той же об'єкт iнвестицiї на протязi 30 днiв2 декiлькома траншами, вiн має право подати один пакет документiв до Управлiння НБУ для реєстрацiї такої iнвестицiї, зазначивши у пунктi 2 Заяви суму та дату кожного траншу. Управлiння НБУ вiдповiдно зазначає суму i дату кожного траншу в пунктi 1 Повiдомлення3.

____________
     2 Встановлений Положенням строк, протягом якого iноземний iнвестор має подати вiдповiднi документи до Управлiння НБУ для державної реєстрацiї iноземної iнвестицiї.
     3 Зазначене також стосується iноземних iнвестицiй, здiйснених у перiод з 24.11.2009 до 15.03.2010.

     Якщо внесення траншiв здiйснюється протягом бiльш тривалого промiжку часу (тобто iноземний iнвестор не в змозi сформувати один пакет документiв за декiлькома траншами протягом 30 днiв з моменту здiйснення першого), iноземний iнвестор подає документи до Управлiння НБУ за кожним траншем окремо або за кiлькома траншами у розрiзi 30 днiв вiдповiдно до вимог Положення. При цьому, на пiдставi першої Заяви та доданих до неї вiдповiдних документiв, Управлiння НБУ має оформити у порядку визначеному Положенням Повiдомлення. А реєстрацiя наступного траншу має оформлюватись шляхом внесення змiн до Повiдомлення. Форма Змiн до Повiдомлення наведена у додатку 3 до Положення. У формi необхiдно вiдобразити iнформацiю про суму та дату додаткового траншу, а також iншi змiни, що виникають, у зв'язку зi змiною суми iнвестованих коштiв.

     4. Щодо заповнення в Заявi та Повiдомленнi iнформацiї про об'єкт iнвестування

     У пунктi 4 Заяви та пунктi 3 Повiдомлення слiд вiдображати iнформацiю про сам об'єкт iноземного iнвестування, а також про участь iноземного iнвестора у ньому, виходячи iз суми iнвестицiї, що зазначена у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення, тобто, участь iноземного iнвестора стосовно об'єкта iнвестицiї має бути вiдповiдною сумi здiйсненої iнвестицiї, зазначеної у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення.

     У випадку придбання iноземним iнвестором частки у статутному фондi резидента - юридичної особи, що не виражена цiнними паперами, у тому числi пiд час формування статутного фонду або його збiльшення, необхiдно зазначити повну назву юридичної особи - об'єкта iнвестування, її мiсцезнаходження та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ, частку в статутному фондi, що належить iноземному iнвестору вiдповiдно до вкладених (перерахованих) коштiв для її придбання, що зазначена у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення вiдповiдно, а також номiнальну вартiсть цiєї частки.

     Приклад: iноземний iнвестор AIC LTD має намiр внести до статутного фонду товариства з обмеженою вiдповiдальнiсть "Промiнь" 100000,00 грн., що складає 20 % вiд зареєстрованого обсягу статутного фонду цього товариства (500000,00 грн.).

     У перiод з 24.11.2009 по 15.03.2010 iноземний iнвестор здiйснив внесок до статутного фонду ТОВ "Промiнь" загальною сумою 40000,00 грн.:

     - 25.11.2009 - 10000,00 грн.;

     - 26.12.2009 - 14000,00 грн.;

     - 25.01.2010 - 16000,00 грн.

     Iноземний iнвестор, вiдповiдно до вимог Положення у строк до 15.04.2010 подає до Управлiння НБУ документи, визначенi у пунктi 2.1 глави 2 Положення.

     У цьому випадку у пунктi 4 Заяви доцiльно зазначити таке: "Частка (загальною номiнальною вартiстю 40000,00 грн., що складає 8 %4 зареєстрованого статутного капiталу) Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Промiнь" (м. Київ, вул. Ревуцького, 80; код ЄДРПОУ - 12345678).

____________
     4 40000,00 грн. * 100 % / 500000,00 грн. = 8 %

     У випадку придбання iноземним iнвестором акцiй українського емiтента, слiд зазначити повну назву емiтента цих акцiй, його мiсцезнаходження та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ, кiлькiсть акцiй, що придбаває iноземний iнвестор за кошти, зазначенi у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення вiдповiдно, а також номiнальну вартiсть цих акцiй.

     У випадку придбання iнших цiнних паперiв українських емiтентiв, необхiдно зазначити їх назву, кiлькiсть, що придбаває iноземний iнвестор за кошти, зазначенi у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення вiдповiдно, їх номiнальну вартiсть, назву емiтента, його мiсцезнаходження та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (крiм облiгацiй внутрiшньої державної позики).

     У випадку придбання облiгацiй внутрiшньої державної позики необхiдно зазначити вид цiнних паперiв, кiлькiсть, що придбаває iноземний iнвестор за кошти, зазначенi у пунктi 2 Заяви та пунктi 1 Повiдомлення вiдповiдно, а також їх номiнальну вартiсть.

     У випадку придбання iноземним iнвестором нерухомого майна, слiд вiдображати вид нерухомого майна (квартира, будинок, нежитлове примiщення тощо), мiсцезнаходження цього майна та у разi неповної сплати за цей об'єкт зазначити примiтку "сплачено частково". Якщо через деякий час iноземним iнвестором здiйснено подальший повний розрахунок за цей об'єкт, то при внесеннi змiн до Повiдомлення, примiтку необхiдно виключити.

     У випадку розмiщення iноземним iнвестором коштiв в уповноваженому банку на умовах iнвестицiйного вкладу у пунктi 4 Заяви та пунктi 3 Повiдомлення слiд зазначити назву уповноваженого банку - юридичної особи, його адресу та номер рахунку, на якому розмiщено (сформовано) iнвестицiйний вклад.

     При цьому, у пунктi 4 Заяви та пунктi 3 Повiдомлення допускається вiдображення додаткової iнформацiї, що характеризує об'єкт iноземного iнвестування.

Щодо перелiку документiв, що необхiдно подати до Управлiння НБУ для державної реєстрацiї iноземної iнвестицiї

     1. Щодо необхiдностi подання оригiналу або засвiдченої в нотарiальному порядку копiї договору (угоди, контракту) про здiйснення iноземної iнвестицiї

     Перелiк документiв, що має подавати iноземний iнвестор до Управлiння НБУ для державної реєстрацiї iноземної iнвестицiї, визначений у пунктi 2.1 глави 2 Положення.

     До зазначеного перелiку, серед iнших обов'язкових документiв, належить оригiнал або засвiдчена в нотарiальному порядку копiя договору (угоди, контракту) про здiйснення iноземної iнвестицiї.

     У випадку формування статутного фонду юридичної особи або його збiльшення на виконання зазначеної вимоги Положення достатнiм є подання оригiналу або нотарiально засвiдченої копiї вiдповiдного рiшення засновникiв або уповноваженого ними органу (протокол загальних зборiв засновникiв, учасникiв товариства тощо).

     У випадку здiйснення iноземним iнвестором iноземної iнвестицiї через посередника (на пiдставi договору доручення або комiсiї) має подаватись оригiнал або нотарiально засвiдчена копiя цього договору, а також оригiнал або нотарiально засвiдчена копiя договору про здiйснення iнвестицiї цим посередником за дорученням iноземного iнвестора.

     2. Щодо виписки (довiдки) уповноваженого банку (далi - виписка)

     Вiдповiдно до пункту 2.1 глави 2 Положення виписка має пiдтверджувати здiйснення iноземним iнвестором iноземної iнвестицiї з його iнвестицiйного рахунку.

     Виходячи iз вищезазначеного, виписка має вiдображати назву iноземного iнвестора - юридичної особи/прiзвище та iм'я iноземного iнвестора - фiзичної особи, номер iнвестицiйного рахунку iноземного iнвестора, вiдкритого у цьому банку, суму та дату списання коштiв з iнвестицiйного рахунку iноземного iнвестора, данi про одержувача коштiв (назву юридичної особи/прiзвище та iм'я фiзичної особи), призначення платежу, що вiдображає суть iнвестицiйної операцiї.

     У випадку, коли iноземний iнвестор здiйснює iнвестицiйну дiяльнiсть через рахунок посередника, заявник має надати Управлiнню НБУ виписку, що пiдтверджує не лише списання коштiв з iнвестицiйного рахунку iноземного iнвестора на рахунок посередника, а й списання коштiв з рахунку посередника для здiйснення iноземним iнвестором iноземної iнвестицiї.

     З урахуванням статтi 2 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та норм Положення про порядок створення i державну реєстрацiї банкiв, вiдкриття їх фiлiй, представництв, вiддiлень5, крiм уповноваженого банку - юридичної особи,  виписку iноземному iнвестору може бути видано також фiлiєю або вiддiленням банку, в якiй/якому вiдкрито iнвестицiйний рахунок iноземному iнвестору. Ця виписка має бути засвiдчена керiвником фiлiї/вiддiлення банку (або уповноваженої ним особи) та вiдбитком печатки фiлiї/вiддiлення банку.

____________
     5 Затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.08.2001 N 375 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2001 за N 906/6097 (iз змiнами).

Щодо строку подання документiв, для державної реєстрацiї iноземної iнвестицiї

     Вiдповiдно до пункту 2.1 глави 2 Положення заявнику для реєстрацiї iноземної iнвестицiї необхiдно в строк, що не перевищує 30 календарних днiв з дати здiйснення iноземної iнвестицiї, подати до вiдповiдного Управлiння НБУ документи, перелiк яких визначено у цьому ж пунктi.

     У разi перевищення цього строку заявник має додатково надати до Управлiння НБУ обґрунтоване пояснення щодо затримки в поданнi документiв.

     Крiм того, у даний час розглядається питання стосовно внесення змiн до Перелiку i тарифiв послуг з реєстрацiї установ банкiв, надання лiцензiй (дозволiв) на здiйснення банкiвських операцiй, операцiй з валютними цiнностями та iнших послуг, що надаються Нацiональним банком України та його територiальними управлiннями6, з метою встановлення пiдвищеного у декiлька разiв тарифу за послуги Управлiння НБУ щодо видачi Повiдомлення, документи для оформлення якого були поданi з перевищенням встановленого строку.

____________
     6 Затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.08.2003 N 333 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10.09.2003 за N 787/8108 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.03.2004 N 120, зi змiнами).

Щодо вiдмови у видачi Повiдомлення, а також внесення змiн до нього

     Виключний перелiк пiдстав для вiдмови у видачi Повiдомлення, а також внесення змiн до нього, визначений у пунктi 3.8 глави 3 Положення.

     Згiдно пункту 3.9 глави 3 Положення про вiдмову у видачi Повiдомлення, внесення змiн до Повiдомлення Управлiння НБУ письмово протягом 5 робочих днiв з дня прийняття вiдповiдного рiшення повiдомляє заявника iз зазначенням пiдстав.

     Зазначений строк не враховується до загального строку розгляду документiв для державної реєстрацiї iноземної iнвестицiї, що визначається виходячи з пунктiв 3.2 та 3.3 глави 3 Положення.

Щодо оплати за видачу Повiдомлення

     Вiдповiдно до пункту 3.5 глави 3 Положення Повiдомлення надсилається заявниковi або передається йому пiд пiдпис за умови подання документа, що свiдчить про внесення заявником плати за реєстрацiю iноземної iнвестицiї.

     При цьому оплату за видачу iнформацiйного повiдомлення має право здiйснити як сам iноземний iнвестор, так i уповноважена на цi дiї особа.

Виконавчий директор з питань валютного регулювання та контролю А. I. Балюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.