ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

31.08.2011 р. N 20/4-11/05439-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про надання роз'яснень

     Державною митною службою України розглянуто лист Чопської митницi про надання роз'яснень стосовно обчислення плати за зберiгання на складi митного органу вилучених предметiв правопорушення, у випадку поновлення строкiв на оскарження (опротестування) рiшень судiв першої iнстанцiї у справах про порушення митних правил.

     За результатами опрацювання iнформуємо про наступне.

     Вiдповiдно до статтi 294 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУпАП) постанова суддi у справах про адмiнiстративне правопорушення набирає законної сили пiсля закiнчення строку подання апеляцiйної скарги чи протесту прокурора.

     Постанова суддi у справi про адмiнiстративне правопорушення може бути оскаржена або на неї може бути внесено протест прокурора протягом десяти днiв з дня винесення постанови. Апеляцiйна скарга, протест прокурора, поданi пiсля закiнчення цього строку, повертаються апеляцiйним судом особi, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленнi строку вiдмовлено.

     Поновлення судом строку на апеляцiйне оскарження чи опротестування постанови суду у справi про порушення митних правил означає надання судом дозволу особi, яка з поважних причин пропустила вказаний процесуальний строк, оскаржити (опротестувати) спiрне рiшення суду.

     Пiд час перегляду апеляцiйним судом рiшення суду у справi про порушення митних правил, в тому числi пiсля поновлення пропущеного строку на апеляцiйне оскарження чи опротестування, оспорюване рiшення не може вважатися таким, що набуло законної сили.

     Таким чином, постанова суду у справi про порушення митних правил набере законної сили негайно пiсля прийняття судом апеляцiйної iнстанцiї вiдповiдного рiшення, яке є остаточним i оскарженню не пiдлягає.

     У випадку вiдмови судового органу у поновленнi пропущеного строку на оскарження (опротестування) постанови суду у справi про порушення митних правил, таке рiшення вважається таким, що набрало законної сили пiсля закiнчення строку, встановленого ч. 1 ст. 294 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення.

     За загальним правилом розрахунковий строк зберiгання для нарахування плати за зберiгання товарiв i транспортних засобiв, вилучених у справi про порушення митних правил, обраховується з одинадцятого дня з дня набрання законної сили рiшення суду у справi про порушення митних правил.

     При цьому, пунктом 8 роздiлу 2 Порядку справляння плати за зберiгання товарiв i транспортних засобiв на складах митних органiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 29.07.2008 N 821 (далi-Порядок), передбачено особливостi обчислення плати за зберiгання товарiв на складах митних органiв у разi затримки митного оформлення товарiв з вини митного органу, наявностi обставин непереборної сили, час дiї яких не включається до розрахункового строку.

     Вжиття митним органом заходiв щодо iнiцiювання перегляду рiшень суду у справах про порушення митних правил може бути пiдставою для розгляду питання щодо наявностi обставин, встановлених пунктом 8 роздiлу 2 Порядку.

     У той же час, звертаємо увагу на необхiднiсть вжиття вичерпних заходiв з метою своєчасного внесення органами прокуратури актiв реагування на рiшення судiв, винесених не на користь держави, та отримання офiцiйної iнформацiї щодо позицiї наглядового прокурора щодо цих рiшень.

     Враховуючи викладене, нарахування плати за зберiгання вилучених товарiв на складi митного органу повинно здiйснюватись у кожному конкретному випадку за результатами всебiчного вивчення обставин, що можуть вплинути на її обчислення.

Т.в.о. начальника Департаменту О.I.Попiвняк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.