ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

13.05.10 N 11/3-10.29/4498-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     Останнiм часом мають мiсце випадки коли до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи надходять на дослiдження зразки (проби) товарiв, поiменованi, як "Чавун переробний легований у виглядi зливкiв", розмiри, яких складають вiд 0,5 см до 3 см, що не дає можливостi експертним пiдроздiлам Управлiння провести дослiдження iз застосуванням фiзико-хiмiчних методiв, необхiдних для визначення точного хiмiчного складу проб (в тому числi вмiсту вуглецю, кремнiю, фосфору, титану, ванадiю тощо).

     Необхiдно звернути увагу на те, що нормативи вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) експертними пiдроздiлами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи затверджено наказом Держмитслужби України вiд 23.12.2002 N 719 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 14.09.2007 N 760), зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 08.10. 2007 за N 1153/14420.

     Згiдно зазначених нормативiв, мiнiмальна норма зразкiв металiв i сплавiв у зливках, iнших первинних формах, напiвфабрикатiв (товарнi групи 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81) необхiдних для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) експертними пiдроздiлами Управлiння складає 1 кг усередненої проби або не менше 1 шт. (вiдрiзок 5-7 см) вiд кожної плавки.

     Окрiм того, вiдповiдно до вимог ГОСТ 7565-81 "Чугун, сталь, и сплавы. Методы отбора проб для определения химического состава", вiдбiр проб для спектрального та рентгено-флуоресцентного аналiзу проводять вирiзанням куска металу iз середньої частини зливка або заготовки у виглядi трикутника на глибину 50-70 мм, шириною 30-40 мм у кiлькостi 1-2 зразки вiд кожної плавки.

     Листом вiд 19.11.2008 N 29/2-10/8104-ЕП Управлiння направило митним органам методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв металопродукцiї, що проходять митне оформлення в режимi "експорт".

     Виходячи з вищезазначеного, з метою якiсного проведення дослiдження та попередження псевдоекспорту пiд виглядом чавуну переробного легованого товарної позицiї 7201 УКТЗЕД, керiвникам митних органiв забезпечити:

     - проведення вiдбору зразкiв (проб) вiд зливкiв, чушок i напiвфабрикатiв з чавуну, сталi та сплавiв для проведення дослiджень згiдно з вимогами вищезазначеної нормативної документацiї;

     - вiдображення в актi митного огляду геометричних розмiрiв товару (не менше 3-х вимiрювань виробiв рiзних плавок), наявних поверхневих дефектiв, забрудненостi шлаковими та iншими iнорi дними включеннями, наявностi маркування, клейма ВТК виробника на виливках чи бирки з маркуванням i клеймом технiчного контролю.

     Вантаж повинен супроводжуватись сертифiкатом якостi, в якому повинна бути зазначена iнформацiя щодо результатiв хiмiчного аналiзу, номеру партiї та плавки, iнша iнформацiя, визначена вiдповiдними нормативними документами.

     Додатково надаються якiснi фотозображення вантажу.

     Попереджаю, що у випадку невиконання зазначених вимог, до керiвникiв митних органiв будуть застосовуватись вiдповiднi заходи дисциплiнарного реагування.

Перший заступник Голови Служби А. Є. Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.