ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.11.08 N 29/2-10.2/8104-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про надання збiрника методичних рекомендацiй щодо вiдбору проб i зразкiв для лабораторного дослiдженя

     З метою належного забезпечення процедури взяття (надання) проб i зразкiв товарiв для проведення їх дослiдження, дотримання вимог ДСТУ, ГОСТ, мiжнародних стандартiв та у вiдповiдностi до пункту 2 Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862, наказу Державної митної служби України вiд 05.08.04 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв"(у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 02.03.07 N 175), повторно надаємо для зручностi використання в роботi "Збiрник методичних рекомендацiй щодо вiдбору проб i зразкiв товарiв для лабораторного дослiдження при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв", якi розробленi Управлiнням упродовж 2006-2008 рокiв.

     Додатки: 1. "Збiрник методичних рекомендацiй …" на 70 арк.

Т.в.о. начальника Управлiння О.М. Литвин

 

Додаток

Збiрник
методичних рекомендацiй щодо вiдбору проб i зразкiв товарiв для лабораторного дослiдження при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв

     1 Загальнi положення

     1.1 Вступ, сфера застосування

     1.1.1 Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок та методи вiдбору проб та зразкiв окремих груп товарiв, якi надаються для митного оформлення.

     Цi рекомендацiї призначенi для посадових осiб митних органiв, якi здiйснюють вiдбiр проб i зразкiв та надають їх для проведення дослiджень до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи.

     1.1.2 Основною метою дослiдження проб i зразкiв товарiв є iдентифiкацiя товару та встановлення вiдповiдностi визначених показникiв (параметрiв) тим, що заявленi в документацiї для митного оформлення товару.

     1.2 Нормативнi посилання

     В цьому збiрнику є посилання на такi законодавчi та нормативнi документи:

     Митний кодекс України.

     Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 року N 1862 iз змiнами та доповненнями, внесеними Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 року N 92 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками".

     Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв"(у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 02.03.07 N 175).

     Наказ Державної митної служби України вiд 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб i зразкiв товарiв".

     Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)".

     ДСТУ ISO 13690:2003 Зерновi, бобовi та продукти їхнього помелу.

     ДСТУ 2729-94 Олiї ефiрнi та продукти ефiроолiйного виробництва. Правила приймання, вiдбiр проб та методи органолептичних випробувань.

     ДСТУ 4096-2002 Вугiлля буре, кам'яне, антрацит, горючi сланцi та вугiльнi брикети. Методи вiдбору та пiдготовки проб до лабораторних випробувань.

     ГОСТ 10742-71 Угли бурые, каменные, антрацит, горючие сланцы и угольные брикеты. Методы отбора проб и обработки проб для лабораторных испытаний.

     ГОСТ 13586.3-83 Зерно. Привила приемки и методы отбора проб.

     ГОСТ 14137-74 Вина, виноматериалы, коньяки и коньячные спирты. Правила приемки и методы отбора проб.

     ГОСТ 2517-85 Нефть и нефтепродукты. Методы отбора проб.

     1.3 Термiни та визначення

     1.3.1 Товар - будь-яке рухоме майно (у тому числi валютнi цiнностi, культурнi цiнностi), електрична, теплова та iншi види енергiї, а також транспортнi засоби, за винятком транспортних засобiв, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України.

     1.3.2 Партiя - кiлькiсть товару, однорiдного за якiстю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного iнтервалу часу в одних i тих же умовах, призначеного для iмпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвiдчує якiсть, та однiєю вантажно-митною декларацiєю.

     1.3.3 Вибiрка - кiлькiсть одиниць товару, якi вiдбирають вiд загальної кiлькостi товарних одиниць, для перевiрки.

     1.3.4 Об'єм вибiрки - кiлькiсть товару, що вiдбирають з кожної партiї.

     1.3.5 Зразок - окрема одиниця дослiджуваного об'єкту (товару).

     1.3.6 Проба - кiлькiсть нештучного товару чи частина зразка, яка вiдiбрана з партiї, що дослiджується, тотожна складу i ознакам партiї.

     1.3.7 Точкова проба - проба, вiдiбрана за один прийом вiд продукцiї. Вона характеризує якiсть товару в одному об'єктi чи тарному мiсцi або на певному заданому рiвнi резервуару чи транспортного засобу.

     1.3.8 Об'єднана проба - проба, складена з ретельно перемiшаних точкових проб, вiдiбраних у вiдповiдному порядку, об'єднаних у вказаному спiввiдношеннi та для якої характернi середнi значення характеристик товару.

     1.3.9 Середня проба - частина об'єднаної проби, що складається iз двох рiвноцiнних проб - аналiтичної та контрольної.

     1.3.10 Аналiтична проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослiдження.

     1.3.11 Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберiгається в лабораторiї протягом двох мiсяцiв i використовується для арбiтражних дослiджень.

     1.3.12 Арбiтражна проба - частина об'єднаної проби, яка зберiгається у особи, що направила зразок на дослiдження, або в дослiдницькiй органiзацiї в опечатаному цiєю органiзацiєю виглядi.
Ця проба використовується для арбiтражного дослiдження при виникненнi розбiжностей або оскарженнi прийнятого дослiдницькою органiзацiєю рiшення.

     1.3.12 Квартування - метод, що полягає у послiдовному виконаннi за встановленими правилами розподiлу об'єднаної проби, розмiщеної рiвним шаром на площинi у виглядi квадрату, з метою її зменшення для одержання аналiтичної та контрольної проб.

     1.4 Порядок взяття проб i зразкiв товарiв

     Взяття проб i зразкiв товарiв проводиться вiдповiдно до вимог Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 року N 1862 iз змiнами та доповненнями, внесеними Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 року N 92 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками". та наказу Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв"(у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 02.03.07 N 175).

     1.5 Загальнi правила вiдбору проб та зразкiв товарiв

     1.5.1 Проби та зразки товарiв беруться у мiнiмальнiй кiлькостi, яка забезпечує можливiсть проведення їх дослiдження за нормами, затвердженими вiдповiдними нормативними документами.

     У випадку, коли тара герметично запакована в ємностi, пакунки, тощо для роздрiбної торгiвлi, то найменший пакунок вважають зразком для дослiдження.

     1.5.2 Проба(зразок), повинен узагальнювати типовi властивостi товару всiєї партiї. Це обумовлює визначення єдиних вимог до пiдготовки конкретного товару перед вiдбором проб (перемiшування, збовтування, струшування, тощо), а також вибору методу вiдбору проб та зразкiв.

     З партiї товару точковi проби вiдбирають з рiзних мiсць, створюють з них об'єднану пробу та видiляють середню пробу, яка буде мати середнi значення характеристик товару всiєї партiї та яку використовують при проведеннi лабораторних дослiджень.

     Цi методичнi рекомендацiї визначають порядок i методи проведення зазначених операцiй.

     1.5.3 Якщо технiчної можливостi для змiшування порцiй зразка не має чи неможливо визначити однорiднiсть порцiй зразка, то потрiбно вiдправляти на дослiдження кожну порцiю зразка з окремим митним забезпеченням.

     1.5.4 Зразки вiдбирають так, щоб завдана шкода партiї товару була мiнiмальною.

     1.5.5 Пiсля процедури вiдбору проб та зразкiв вживають запобiжних заходiв для унеможливлення їх замiни чи пiдробки.

     1.5.6 Етикетки прикрiплюють до зразкiв таким чином, щоб вони не могли вiдiрватись або пошкодитись при вiдкриваннi зразка для дослiдження i при знiманнi митного забезпечення. Пiд час дослiдження iдентифiкацiйна етикетка повинна залишатися незайманою.

     1.5.7 Потрiбно виконувати встановленi заходи безпеки пiд час вiдбору проб горючих, вибухонебезпечних, токсичних, корозiйноактивних чи отруйних зразкiв. На тарi з такими зразками повинне бути спецiальне маркування: "Небезпечно", тощо.

     1.5.8 У випадку надходження для митним оформлення швидкопсувних продуктiв, зразок чи пробу потрiбно чiтко маркувати як "швидкопсувний продукт" та забезпечити транспортування до експертних митних пiдроздiлiв в термiн не бiльше нiж 2 години.

     1.5.9 Зразки потрiбно надiйно пакувати i вiдправляти в експертнi пiдроздiли митної служби з такими товарно-супровiдними документами:

     - акт про вiдбiр проб i зразкiв товарiв;

     - акт про проведення митного огляду товарiв;

     - митна декларацiя;

     - контракт (договiр) на поставку товару;

     - iнвойс (рахунок-фактура, накладна тощо);

     - сертифiкати контролюючих органiв;

     - сертифiкат якостi товару, виданий виробником;

     - технiчна або технологiчна документацiя iз зазначенням вiдомостей про кiлькiсний та якiсний склад, фiзико-хiмiчнi властивостi, основнi технологiчнi стадiї виробництва та призначення товару (технiчнi умови, технологiя виготовлення, специфiкацiя, каталоги й паспортнi данi на вироби фiрм-виробникiв, дозволи, маркувальнi етикетки, робочi креслення, тощо).

     1.5.10 Акт про вiдбiр проб i зразкiв складається в трьох примiрниках, один з яких додається до взятих проб i зразкiв, другий - передається власнику товару або декларанту (чи уповноваженiй ним особi), третiй - залишається у справах митного органу. У цьому актi обов'язково вiдображають iнформацiю щодо вiдповiдностi вiдiбраних зразкiв та проб транспортним засобам або партiям, якi перевiряються.

     Акт до експертного пiдроздiлу надається у виглядi оригiналу, iншi документи - у виглядi копiй, завiрених митним органом.

     1.5.11 Пiд час проведення вiдбору проб та зразкiв товару, необхiдно дотримуватись вимог правил технiки безпеки та охорони працi.

     1.6 Направлення зразкiв на дослiдження

     1.6.1 При транспортуваннi проб та зразкiв до експертного пiдроздiлу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи необхiдно забезпечити їх збереження у незмiнному станi, для чого використовують тару, визначену методичними рекомендацiями чи iншими нормативними документами на цю продукцiю, та визначають спосiб i умови транспортування, якi можуть забезпечити цi вимоги.

     1.6.2 На кожний екземпляр вiдiбраних проб i зразкiв накладається окреме митне забезпечення.

     1.6.3 Тара з пробами супроводжується етикетками. Одну етикетку вкладають всередину ємностi, а другу прикрiплюють на зовнiшнiй поверхнi.

     Маркування повинно мiстити повну iнформацiю для iдентифiкацiї зразка.

     2 Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб i зразкiв ароматичних харчових добавок

     2.1 Вступ, призначення.

     Цi методичнi рекомендацiї застосовуються при вiдборi проб i зразкiв ароматичних харчових добавок вiд певної партiї iз накопичувальних ємностей, залiзничних i автоцистерн, фляг, бочок, барабанiв, мiшкiв, контейнерiв, пакетiв, тощо з метою проведення дослiдження, необхiдного при митному контролi та митному оформленнi зазначеного товару.

     2.2 Метод (процедура) вiдбору проб та зразкiв

     2.2.1 Для вiдбору проб складають вибiрку пакувальних одиниць продукцiї, вiдiбраних вiд партiї. Пакувальнi одиницi продукцiї вiдбирають у вибiрку довiльно. Обсяг вибiрки визначають по таблицi 1.

Таблиця 1.

Об'єм партiї (кiлькiсть пакувальних одиниць), шт. Об'єм вибiрки, шт.
1-3 Кожна
4-20 3
21-60 4
61-80 5
81-120 6
Бiльше 120 Одна з двадцяти

     2.2.2 З одиниць продукцiї, що потрапили у вибiрку, вiдбирають точковi проби, з яких формують об'єднану та аналiтичну проби.

     2.2.3 Точковi проби за масою (об'ємом) повиннi бути приблизно рiвними. Сума всiх точкових проб за масою (об'ємом) повинна бути в 1,5-2,0 рази бiльша, нiж маса аналiтичної проби.

     Вiдбирають по три точкових проби з верхнього, середнього та нижнього шарiв кожної пакувальної одиницi.

     Усi точковi проби вмiщують у посудину для проб, ретельно перемiшують та одержують об'єднану пробу.

     2.2.4. Аналiтичну пробу одержують пiсля ретельного перемiшування об'єднаної проби та простим скороченням її маси до маси аналiтичної проби.

     2.3 Пристрої для вiдбору проб

     2.3.1 Для вiдбору проб ароматичних харчових добавок застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 2.

     2.3.2 Посудини та пристрої для взяття проб повиннi бути чистi та сухi, без стороннього запаху, виготовленi з матерiалу, хiмiчно iнертного по вiдношенню до проб, що вiдбирають (склянi, пластиковi, тощо). Їх мiсткiсть повинна перевищувати об'єм проби на 5-10%. Ємностi повиннi герметично закриватися пробкою (корком), захищеною, в разi необхiдностi, фольгою або пергаментом.

Таблиця. 2.

Найменування матерiалу Агрегатний стан Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Мiнiмальна норма, яка потрiбна для дослiдження / контрольний зразок
Ароматичнi харчовi добавки Рiдина Бутилi, банки, пляшки Пробовiдбiрник ВНИИЖ ШВ-МПР по ГОСТ 5471,
Трубчатий пробовiдбiрник по ГОСТ 5471
Бутиль або банка для вiдбору проб по ГОСТ 9980.2
Трубка пробовiдбiрна з вiдтягнутим нижнiм кiнцем, дiаметром вiд 6 до 15мм, довжиною, що перевищує на декiлька сантиметрiв висоту тари
Мiшалка будь-якого типу. Паличка для перемiшування довжина якої перевищує на декiлька сантиметрiв висоту тари*
0,15/0,15 кг, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Порошкоподiбнi Мiшки, барабани, пакети Щуп по ГОСТ 2517, по 1.1
Пробовiдбiрник по ГОСТ 14189
Совок по ГОСТ9988.2
Шпатель.*
0,15/0,15 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi

     З метою проведення повторного (додаткового, контрольного тощо) дослiдження товарiв вiдбiр проб i зразкiв здiйснюється у двох примiрниках (один - для проведення дослiдження, другий - у якостi контрольного) з обов'язковим маркуванням кожного з них. На обидва примiрники вiдiбраних проб i зразкiв товарiв накладають окреме митне забезпечення. Вiдбiр проб i зразкiв товарiв оформлюють актом за формою, затвердженою Держмитслужбою України. Акт складають в трьох примiрниках, один з яких додають до взятих проб i зразкiв, другiй передають власнику товару або декларанту (чи уповноваженiй ним особi), третiй - залишають у справах митного органу.

     3 Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб зернових культур

     3.1 Вступ, сфера застосування

     Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок вiдбору проб зерна, що перебуває пiд митним контролем, для проведення дослiдження. Вони поширюються на зерно зернових i зернобобових культур (за виключенням сої та арахiсу), яке призначене для продовольчих, кормових i технiчних цiлей.

     3.2 Процедура вiдбору проб та зразкiв

     3.2.1 Пристрої для вiдбору проб

     Для вiдбору проб та розподiлення зон вiдбору застосовують пробовiдбiрники та щупи згiдно роздiлу 4 ДСТУ ISO 13690:2003 такої конструкцiї, яка виключає травмування зерна, та наступне обладнання:

     - для отримання точкових проб iз статистичного об'єму використовують ручнi щупи, механiчнi апарати або апарати з повiтряним пiддуванням;

     - для вiдбирання проб iз мiшкiв використовують мiшковi щупи;

     - для змiшування i розподiлення проб використовують совки i дiлильнi пристрої або апарати автоматичного розподiлення;

     - ваги лабораторнi з похибкою зважування не бiльше 0,01 г за ГОСТ 24104-80;

     - ваги з межею зважування до 20 кг за ГОСТ 23676-79;

     - ковшi мiсткiстю не менш 200 см3;

     - дiльники;

     - планки дерев'янi;

     - совки;

     - ємностi для проб.

     3.2.2 Обсяг вибiрки

     Залежно вiд маси партiї та її стану по засмiченостi вiдбiр точкових проб зi струменя перемiщуваного зерна проводять у кiлькостi, що зазначена в табл. 1.

Таблиця 1

Маса перемiщуваної партiї, т Стан по засмiченостi
Чисте та середньої чистоти Засмiчене
До 100 включно Вiд кожних 3 т Вiд кожних 3 т
Понад 100 до 200 включно Вiд кожних 5 т Вiд кожних 5 т
Понад 200 до400 включно Вiд кожних 10 т Вiд кожних 5 т
Понад 400 Вiд кожних 20 т Вiд кожних 10 т

     3.2.3 Вiдбiр точкових проб iз залiзничних або транспортних вагонiв, вантажних автомобiлiв, iз барж i суден

     Проби для дослiдження вiдбирають з кожного завантаженого вагона, вантажного автомобiля, баржi або судна по всiй глибiнi партiї.

     Кiлькiсть точкових проб визначають в залежностi вiд маси партiї в наступному порядку:

     - вiд партiї масою до 15 т вiдбирання проб для дослiдження проводять у 5 точках

o o
o
o o

     - вiд партiї масою вiд 15 т до 30 т вiдбирання проб для дослiдження проводять у 8 точках

o o o
o o
o o o

     - вiд партiї масою вiд 30 т до 500 т вiдбирання проб для дослiдження проводять не менше нiж у 11 точках

o o o o
o o o
o o o o

     - вiд партiї масою понад 500 т проби для дослiдження вiдбирають згiдно з таблицею 2.

     Розрахунки для одержання даних, наведених у таблицi 2, проводять, використовуючи позначкову систему, наступним чином:

     - добувають корiнь квадратний iз числа, що показує тоннаж статистичного об'єму. Роздiляють отримане значення на два i округлюють до наступного цiлого числа. Це значення покаже мiнiмальну кiлькiсть точкових проб, яку необхiдно отримати. Якщо умови вказують, що для отримання достовiрних результатiв вiдносно усереднення проб необхiдно вiдiбрати бiльшу кiлькiсть точкових проб, то їх отримують iз проб, що вiдбирають довiльно в рiзних мiсцях об'єму.

Таблиця 2

Кiлькiсть точкових проб для партiї зерна масою бiльше нiж 500 т

Тоннаж Квадратний корiнь Кiлькiсть точкових проб
500 22,4 12
1 000 31,6 16
2 000 44,7 23
4 000 63,2 32
6 000 77,4 39
8 000 89,4 45
10 000 100 50

     Точковi проби з автомобiлiв вiдбирають механiчним пробовiдбiрником або вручну щупом.

     Механiчними засобами точковi проби вiдбирають не менше нiж з трьох рiзних точок.

     3.2.4 Вiдбiр проб для дослiдження iз елеваторiв, бункерiв або складiв

     Точковi проби необхiдно вiдбирати по всiй глибинi партiї. Для виконання цiєї вимоги необхiдно використовувати вiдповiднi iнструменти.

     Розрахунок кiлькостi точкових проб проводиться, використовуючи позначкову систему, наведену у п.п. 3.2.3.

     3.2.5 Вiдбiр точкових проб при навантаженнi (вивантаженнi) зерна

     Точковi проби при навантаженнi (вивантаженнi) зерна у вагони, судна, склади й силоси елеватора вiдбирають зi струменя перемiщуваного зерна у мiсцях перепаду механiчним пробовiдбiрником або спецiальним ковшем шляхом перетинання струменя через рiвнi промiжки часу протягом усього перiоду перемiщення партiї. Для того, щоб забезпечити вимоги, якi зазначенi в табл. 1, перiодичнiсть вiдбору точкових проб встановлюють залежно вiд швидкостi перемiщення зерна, маси партiї, стану по засмiченостi. Маса однiєї точкової проби повинна бути не менше нiж 100г.

     3.2.6 Вiдбiр точкових проб зерна, що зберiгається в силосах елеватора та на складах з похилими пiдлогами

     Точковi проби зерна, що зберiгається в силосах елеватора та на складах з похилими пiдлогами, вiдбирають у процесi випуску зерна iз силосу або секцiї складу вiдповiдно до вимог п.3.2.5.

     3.2.7 Вiдбiр точкових проб з мiшкiв

     Точковi проби вiдбирають iз рiзних частин мiшка (наприклад, iз верхньої частини, середини i нижньої частини) за допомогою мiшкового щупа згiдно з таблицею 3.

Таблиця 3

Кiлькiсть мiшкiв у партiї постачальної продукцiї, шт. Кiлькiсть мiшкiв, що пiдлягають вiдбиранню проб
До 10 Кожен мiшок
Вiд 10 до 100 10 мiшкiв, взятих довiльно
Понад 100 Кiлькiсть мiшкiв приблизно дорiвнює квадратному кореню вiд загальної кiлькостi мiшкiв у поставцi, взятих вiдповiдно до встановленої схеми вiдбирання проб

     3.3 Складання об'єднаної проби

     Об'єднану пробу одержують як сукупнiсть точкових проб. Всi точковi проби зсипають у чисту, суху, мiцну, незаражену шкiдниками хлiбних запасiв тару, яка виключає змiну якостi зерна, та ретельно перемiшують.

     При використаннi механiчного пробовiдбiрника для вiдбору проб з автомобiлiв, точковi проби змiшуються в процесi вiдбору проб i утворюють об'єднану пробу.

     3.4 Видiлення середньої проби

     Маса середньої проби повинна бути 2,0±0,1 кг. Якщо маса об'єднаної проби перевищує 2,0+0,1 кг, то видiлення середньої проби з об'єднаної проводять на дiльнику. Допускається складання середньої проби ручним способом методом квартування. Для цього об'єднану пробу висипають на стiл iз гладкою поверхнею, розподiляють зерно у виглядi квадрата й змiшують його за допомогою двох коротких дерев'яних планок зi скошеним ребром. Змiшування проводять так, щоб зерно, захоплене iз протилежних сторiн квадрата на планки в правiй i лiвiй руках, зсипалося на середину одночасно, утворюючи пiсля декiлькох перемiшувань валик. Потiм зерно захоплюють iз кiнцiв валика й одночасно з обох планок зсипають на середину. Таке перемiшування проводять три рази, пiсля чого об'єднану пробу знову розподiляють рiвним шаром у виглядi квадрата i планкою дiлять по дiагоналi на чотири трикутники. Iз двох протилежних трикутникiв зерно видаляють, а у двох, що залишилися, зерно збирають разом, перемiшують наведеним ранiше способом i знову дiлять на чотири трикутники, з яких два йдуть для наступного розподiлу. Так роблять доти, доки у двох трикутниках не буде (2,0±0,1) кг зерна, що i складе середню пробу.

     При вiдборi проб вiд великої однорiдної партiї зерна при навантаженнi (вивантаженнi) судна середню пробу складають у такий спосiб:

     - iз точкових проб, вiдiбраних вiдповiдно до вимог табл. 1 за певний вiдрiзок часу (година або двi), складають промiжну пробу, яку ретельно змiшують i видiляють з неї середню пробу масою 2,0±0,1 кг. В залежностi вiд кiлькостi вiдрiзкiв часу таких проб буде декiлька. Пiсля закiнчення навантаження (вивантаження) зерна у трюмi або пароплавi усi середнi проби, видiленi iз промiжних, поєднують i з них видiляють загальну середню пробу, яка включає в себе аналiтичну та контрольну проби.

     3.5 Направлення проб на дослiдження

     Проби необхiдно доставляти для дослiдження якнайшвидше. При транспортуваннi проб до експертного пiдроздiлу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи або iншої установи (органiзацiї) необхiдно забезпечити збереження проб у незмiнному станi шляхом захисту вiд прямих сонячних променiв, нагрiвання чи охолодження, вологи, тощо.

     4 Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб товарiв, що перемiщуються у великих ємностях та перебувають в особливих умовах транспортування або зберiгання

     4.1 Вступ

     Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок вiдбору проб товарiв, що перемiщуються у великих ємностях (цистернах, корабельних танках, тощо) та перебувають в особливих умовах транспортування або зберiгання (заморожений стан, консервацiя харчових товарiв дiоксидом сiрки, тощо).

     4.2 Процедура вiдбору проб

     4.2.1 Товар приймають партiями. Для перевiрки вiдповiдностi якостi товару вимогам нормативно-технiчної документацiї дослiджують середню пробу, видiлену з об'єднаної проби. Якщо в партiї присутнi декiлька марок товарiв, проби вiдбирають окремо для кожної марки товару.

     4.2.2 Вiдiбрану об'єднану пробу розфасовують у чисту та суху (наявнiсть води, iнших розчинникiв, бруду не допускається, оскiльки це може суттєво вплинути на результати дослiдження) пластикову, скляну або металеву (наприклад, у канiстру) тару.

     У випадку виникнення спiрних питань, товар вмiщують виключно у тару з темного скла.

     Тара заповнюються не бiльше нiж на 90 %.

     4.2.3 Пляшки з пробами герметично закорковують або закривають гвинтовими кришками з прокладками, хiмiчно стiйкими до речовини, з якої складається проба, банки щiльно закривають кришками. Горловину закоркованої(закритої) пляшки чи банки загортають у полiетиленову плiвку або у iнший щiльний матерiал, що забезпечує недоторканiсть проби, та обв'язують мотузкою. Кiнцi мотузки протягають у отвiр етикетки, пломбують або заливають сургучем на пластинi iз щiльного картону чи дерева та опечатують. Дозволяється приклеювати етикетки до пляшки, банки, пакету та iншої тари.

     На етикетцi повинно бути вказано, якому супроводжувальному документу вiдповiдають проби. Митне забезпечення на упаковцi повинне виключати можливiсть пiдмiни товару.

     На етикетцi зазначають:

     - номер проби згiдно з журналом облiку;

     - назву речовини, що направляється на дослiдження;

     - номер резервуару та висоту наливу;

     - номер партiї, одиницi транспортної тари, цистерни;

     - назва судна, номер танка, тощо, з якого вiдiбрано пробу;

     - дата, час вiдбору;

     - посади та прiзвища осiб, якi вiдбирали та опечатували пробу.

     4.3 Вiдбiр проб iз залiзничних та автомобiльних цистерн

     4.3.1 Вiд товару, який знаходиться у залiзничних та автомобiльних цистернах, точковi проби вiдбирають рiвними порцiями з верхнього, нижнього та середнього шарiв. Точковi проби об'єднують, перемiшують та складають об'єднану пробу. Вiд продукцiї, яка знаходиться у цистернах з вiдсiками, точковi проби вiдбирають рiвними порцiями вiд кожного вiдсiку цистерни з верхнього, нижнього та середнього шарiв. У нафтопродуктiв точковi проби вiдбирають з рiвня 0.33 дiаметра цистерни вiд дна цистерни.

     4.3.2 Для вiдбору проб використовують один з переносних пробовiдбiрникiв.

     4.3.3 Для кожної марки товару проби вiдбирають з кожної четвертої цистерни, але не менше, нiж з двох цистерн. Об'єднану пробу товару складають шляхом змiшування окремих точкових проб пропорцiйно до об'єму товару в цистернах, з яких вiдiбрано проби.

     4.4 Вiдбiр проб з наливних суден

     4.4.1 Якщо рiвень товару у рiдкому станi вище 3м, то вiдбiр точкових проб проводиться наступним чином:

     - на вiдстанi 25 см вiд поверхнi рiдини;

     - на висотi середини шару рiдини;

     - на висотi 25 см вiд дна танка.

     Об'єднана проба виготовляється шляхом змiшування точкових проб верхнього, середнього та нижнього рiвнiв у спiввiдношеннi 1:3:1. Вiдбiр точкових проб проводиться зверху вниз.

     4.4.2 Якщо рiвень товару у рiдкому станi нижче 3м, то вiдбiр точкових проб проводиться наступним чином:

     - на висотi середини шару рiдини;

     - на висотi 25 см вiд дна танка.

     Об'єднана проба виготовляється шляхом змiшування точкових проб середнього та нижнього рiвнiв у спiввiдношеннi 3:1. Вiдбiр точкових проб проводиться зверху вниз.

     4.4.3 Для вiдбору проб використовують один з переносних пробовiдбiрникiв.

     4.4.4 Для кожної марки товару точковi проби вiдбирають з кожного танка мiсткiстю 1000 куб. м i бiльше та з кожного четвертого танка мiсткiстю менше, нiж 1000 куб. м (але не менше, нiж з 25 % всiх танкiв мiсткiстю до 1000 куб. м).

     4.5 Консервованi та замороженi проби

     4.5.1 У разi, якщо вiдiбраний товар являє собою харчовий продукт, насичений дiоксидом сiрки (Е220), який застосовується для транспортування та тимчасового зберiгання таких товарiв, як сульфiтованi сусла, соки, виноматерiали, пюре, тощо, необхiдно проводити швидкий вiдбiр проб та негайно герметично закривати тару. Це робиться для того, щоб зберегти високу концентрацiю дiоксиду сiрки у вiдiбраних пробах.

     4.5.2 У разi, коли вiдiбраний товар являє собою заморожений харчовий продукт, то необхiдно вiдразу пiсля вiдбору проб доставити його до експертного пiдроздiлу. При цьому вiдiбранi проби не повиннi транспортуватись в умовах, що сприяли б його розморожуванню.

     4.6 Правила безпеки працi

     Пiд час роботи необхiдно дотримуватись правил безпеки на виробництвi. Пiд час вiдбору проб харчових продуктiв, консервованих дiоксидом сiрки необхiдно використовувати протигаз. Пiд час вiдбору проб заморожених харчових продуктiв необхiдно використовувати засоби захисту вiд переохолодження органiзму та обмороження рук.

     5 Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб кам'яного вугiлля, антрациту, горючих сланцiв та вугiльних брикетiв для лабораторного дослiдження

     5.1 Вступ

     Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок вiдбору проб та зразкiв кам'яного вугiлля, антрацитiв, горючих сланцiв та вугiльних брикетiв (у подальшому - палива) крупнiстю кускiв до 300 мм, що перебувають пiд митним контролем, для проведення дослiдження.

     5.2 Процедура вiдбору проб та зразкiв

     Вiдбiр проб та зразкiв виконується у послiдовностi, вказанi у п.п.1.4 Збiрника.

     Кам'яне вугiлля приймають партiями. Для перевiрки вiдповiдностi якостi товару вимогам нормативно-технiчної документацiї дослiджують аналiтичну пробу, видiлену з об'єднаної проби.

     5.3 Принципи вiдбору проб

     5.3.1 Пiд час проведення вiдбору проб та зразкiв товарiв необхiдно суворо дотримуватися вимог правил безпеки та охорони працi.

     5.3.2 Вiдбiр проб i зразкiв товарiв оформлюється актом за формою, затвердженою Державною митною службою України.

     5.3.3 Кiлькiсть точкових проб, якi вiдбирають для складання об'єднаної проби, залежить вiд об'єму чи маси партiї товару. Її визначають наступним чином:

     - якщо партiя палива обмежена однiєю транспортною одиницею (вагоном, машиною, тощо), кiлькiсть точкових проб становить 8;

     - якщо маса партiї товару не перевищує 500т, об'єднану пробу складають з 16 точкових проб;

     - якщо обсяг партiї товару не перевищує 1000т, об'єднану пробу складають з 32 точкових проб;

     - якщо партiя товару менше нiж 15000т, то одну точкову пробу вiдбирають вiд кожних 125 т вантажу;

     - якщо партiя товару складає масу вiд 15000т до 60000т, то одну точкову пробу вiдбирають вiд кожних 250т вантажу;

     - якщо партiя товару бiльше 60000т, то одну точкову пробу вiдбирають вiд кожних 500т вантажу.

     5.3.4 Вiдбiр точкових проб проводять з рiзних точок, рiвномiрно розподiлених по поверхнi транспортних засобiв (вагонiв, машин).

     Мiнiмальна маса точкової проби складає 200 грамiв.

     Вiдбiр проб проводять механiзованим способом iз застосуванням пробовiдбiрникiв (бурового чи грейферного). Якщо неможливе механiзоване вiдбирання, дозволяється вiдбирати проби вручну.

     5.3.5 Устаткування для вiдбору проб повинно задовольняти наступним вимогам:

     - ширина розкриття пристрою вiдбору повинна перевищувати розмiр максимальних кускiв палива не менше нiж на 50 мм;

     - мiсткiсть ковшових пристроїв вiдбору повинна бути такою, щоб при вiдборi точкових проб виключити їх переповнення;

     - вiдбiрнi пристрої повиннi повнiстю звiльнятись вiд матерiалу проби пiсля закiнчення вiдбору;

     - буровий пробовiдбiрник для вiдбору проб iз завантаженого у транспортнi засоби палива повинен вiдбирати точковi проби на глибину не менше нiж 3/4 висоти завантаженого палива, а грейферний - не менш нiж 0.4 м вiд поверхнi завантаженого шару.

     Якщо крупнiсть палива не перевищує 25 мм, допускається вiдбiр проб за допомогою зонду.

     5.3.6 Паливо для точкової проби беруть, не вiддiляючи породу та зростки.

     Пiсля вiдбору всiх точкових проб їх ретельно змiшують з метою отримання об'єднаної проби.

     З об'єднаної проби, шляхом зменшення її за методом квартування, видiляють двi проби (аналiтичну та контрольну).

     Метод квартування полягає в послiдовному виконаннi розподiлу об'єднаної проби, розмiщеної рiвним шаром на площинi у виглядi квадрату, який дiлять по дiагоналi на чотири трикутники. Два протилежних трикутника видаляють, а два, що залишилися, збирають разом i перемiшують. Квартування повторюють доти, доки маса об'єднаної проби не буде складати подвоєну нормативну масу проби згiдно з наказом ДМСУ вiд 23.12.02 N 719. Отриману таким чином пробу дiлять на двi частини (аналiтичну та контрольну).

     Протягом всього процесу вiдбору проб необхiдно дотримуватись заходiв щодо запобiгання втрати матерiалiв проб, змiни їх якостi та характеристик, забруднення та iнших несприятливих факторiв.

     Аналiтична та контрольна проби зразкiв товарiв повиннi реально вiдображати склад партiї, з якої вони вiдiбранi.

     5.4 Пiдготовка проб i зразкiв для направлення на дослiдження

     5.4.1 Пiсля отримання проб, їх помiщують в суху, чисту ємнiсть: скляну банку, полiмерний контейнер або пакет з водонепроникного полiмерного матерiалу (наприклад, полiетилену). Ємностi для пакування проб повиннi забезпечувати герметичнiсть пакування.

     5.4.2 На кожну з вiдiбраних проб i кожен зразок накладають окреме митне забезпечення.

     5.4.3 Тара з пробами супроводжується етикетками. Одну етикетку вкладають всередину ємностi, а другу прикрiплюють на зовнiшнiй поверхнi.

     Маркування повинно мiстити достатньо iнформацiї для iдентифiкацiї зразка (п.4.2.3).

     Етикетки прикрiплюють до тари таким чином, щоб вони не вiдiрвалися та не зазнали пошкодження пiд час вiдкривання зразка чи пiд час знiмання митного забезпечення. На протязi дослiдження iдентифiкацiйна етикетка повинна залишатися непошкодженою.

     6 Методичнi рекомендацiї щодо порядку вiдбору зразкiв товарiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару

     6.1 Загальнi положення

     6.1.1 Вступ, сфера застосування

     6.1.1.1 Основною метою дослiдження зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару є iдентифiкацiя, визначення достовiрностi даних, зазначених у супровiднiй документацiї та визначення параметрiв, необхiдних для класифiкацiї товарiв за УКТ ЗЕД та подальшого їх митного оформлення.

     6.1.1.2 Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у пляшки, для проведення дослiджень у митних цiлях та призначенi для посадових осiб, що здiйснюють вiдбiр проб.

     6.1.2 Нормативнi посилання

     У цих методичних рекомендацiях використанi наступнi законодавчi та нормативнi документи:

     Митний кодекс України.

     Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 року N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" iз змiнами та доповненнями.

     Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв" iз змiнами та доповненнями.

     Наказ Державної митної служби України вiд 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб i зразкiв товарiв".

     Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)" iз змiнами та доповненнями.

     Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.1997 року N 574 "Про затвердження положення про вантажну митну декларацiю" iз змiнами та доповненнями.

     ГОСТ 14137-74 "Вина, виноматериалы, коньяки и коньячне спирты. Правила приемки и методы отбора проб".

     ДСТУ 4165:2003 "Горiлки i горiлки особливi. Правила приймання i методи випробування".

     ДСТУ 4164:2003 "Напої лiкеро-горiлчанi. Правила приймання i методи випробування".

     ГОСТ 12786-80 "Пиво. Правила приемки и методы отбора проб".

     6.1.3 Термiни та визначення

     6.1.3.1 Партiєю спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару, вiдповiдно до чинних в Українi нормативних документiв (ГОСТ, ДСТУ), вважають кiлькiсть горiлки, лiкеро-горiлчаного напою (лiкеру, наливки, настоянки, бальзаму, аперитиву, коктейлю, напоїв десертних та слабоалкогольних), вина, коньяку, пива з однiєю назвою, однiєї дати розливу, оформлену одним документом про якiсть.

     6.1.3.2 Наведене у нормативнiй документацiї визначення "партiї товару", з точки зору контролю якостi виробництва, вiдрiзняється вiд цього термiну, з точки зору митного контролю та митного оформлення.

     Згiдно визначенню у Постановi КМУ вiд 09.06.1997 року N 574 "Про затвердження положення про вантажну митну декларацiю" iз змiнами та доповненнями партiєю товару вважають:

     - товари, якi перемiщуються на адресу одного одержувача за одним перевiзним документом (транспортною накладною, коносаментом тощо);

     - товари, якi перевозяться залiзничним транспортом i прибувають на станцiю призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача вiд одного вантажовiдправника з однiєї станцiї вiдправлення у межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту);

     - товари, якi належать юридичним або фiзичним особам (суб'єктам пiдприємницької дiяльностi) i перемiщуються в ручнiй поклажi однiєю фiзичною особою у пасажирському вiддiленнi (салонi) транспортного засобу, яким прямує така особа.

     Вiдбiр зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у роздрiбну споживчу тару, при митному контролi та митному оформленнi здiйснюється з метою iдентифiкацiї товару та визначення вiдповiдностi продукцiї показникам якостi згiдно з вимогами дiючої нормативної документацiї, при вiдборi зразкiв для проведення лабораторних дослiджень слiд керуватися визначенням партiї у п.1.3.1.

     6.1.3.3 Об'єм вибiрки спиртовмiсного напою - така його кiлькiсть, яку вiдбирають вiд усiєї партiї для лабораторної перевiрки та яка визначається розмiром партiї, згiдно з документами, наданими для митного оформлення.

     6.1.3.4 Зразок спиртовмiсного напою - напiй, що знаходиться у споживчiй упаковцi з вiдповiдним маркуванням, непорушеною укупоркою та вiдiбраний для дослiдження.

     6.1.4 Правила вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару

     Правила приймання та методи вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у споживчу тару для проведення дослiджень визначенi у чинних нормативних документах:

     - ДСТУ 4165:2003 "Горiлки i горiлки особливi. Правила приймання i методи випробування";

     - ДСТУ 4164:2003 "Напої лiкеро-горiлчанi. Правила приймання i методи випробування";

     - ГОСТ 14137-74 "Вина, виноматериалы, коньяки и коньячне спирты. Правила приемки и методы отбора проб";

     - ГОСТ 12786-80 "Пиво. Правила приемки и методы отбора проб".

     6.1.5 Загальний порядок вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у роздрiбну споживчу тару

     Для вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару, необхiдно:

     - визначити об'єм партiї спиртовмiсного напою, фасованого у роздрiбну споживчу тару згiдно супровiдних документiв (iнвойс, специфiкацiя тощо);

     - виходячи з об'єму партiї та виду спиртовмiсного напою визначитись з необхiдним об'ємом вибiрки для подальшого вiдбору зразкiв, використовуючи данi таблиць NN 1-3;

     - здiйснити вибiрку необхiдного об'єму спиртовмiсного напою методом випадкового вiдбирання, обсяг якої визначений в залежностi вiд розмiру партiї (Таблицi NN 1-3);

     - здiйснити iз вибiрки вiдбiр дослiджуваних та контрольних зразкiв спиртовмiсних рiдин для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) експертними пiдроздiлами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи у кiлькостi, необхiднiй для проведення дослiджень, а саме 2,0л/2,0л, але не менше 1 уп./1уп. для роздрiбної торгiвлi;

     - залишок вiд вибiрки пiсля вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв, фасованих у роздрiбну споживчу тару, повернути у партiю товару;

     - кожний з вiдiбраних дослiджуваних та контрольних зразкiв спиртовмiсних напоїв упакувати окремо;

     - спорядити зразки маркувальними етикетками;

     - прикрiпити маркувальнi етикетки таким чином, щоб вони не перешкоджали вiдкупорюванню зразка, зчитуванню iнформацiї iз споживчої упаковки та виключали пошкодження пiд час порушення митного забезпечення;

     - на кожне пакування накласти окреме митне забезпечення, що виключає вiльний доступ до вмiсту;

     - вiдбiр зразкiв оформити актом про вiдбiр проб i зразкiв товарiв у 3-х примiрниках, оригiнал якого надати до експертного пiдроздiлу Управлiння.

     6.2 Визначення об'єму вибiрки вiдбору зразкiв спиртовмiсних напоїв фасованих у роздрiбну споживчу тару

     6.2.1 Об'єм вибiрки пакувальних одиниць зразкiв горiлок, горiлок особливих та лiкеро-горiлчаних напоїв (лiкери, наливки, настоянки, бальзами, аперитиви, коктейлi, напої десертнi та слабоалкогольнi) визначається згiдно з таблицею 1.

Таблиця 1.

Вибiр пакувальних одиниць продукцiї
Кiлькiсть пляшок у партiї, шт. Обсяг вибiрки, пляшки
вiд 12 до 500 вкл. 12
вiд 501 до 1 200 вкл. 20
вiд 1 201 до 10 000 вкл. 32
вiд 10 001 до 35 000 вкл. 50
вiд 35 001 до 500 000 вкл. 80
вiд 500 001 i бiльше 125

     Якщо кiлькiсть пляшок у партiї менше 12 штук, то необхiдний для проведення дослiджень обсяг продукцiї, визначений наказом Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719, вiдбирають iз цього об'єму.

     У разi розфасування горiлок, горiлок особливих та лiкеро-горiлчаних напоїв в пляшки рiзної мiсткостi на дослiдження вiдбирають:

     100 см3 - по 20 одиниць;

     250 см3 - по 8 одиниць;

     500 см3 - по 4 одиницi;

     750 см3 - по 3 одиницi;

     1000 см3 - по 2 одиницi;

     2000 см3 i бiльше по 1 одиницi.

     6.2.2 Об'єм вибiрки пакувальних одиниць виноградних, плодово-ягiдних, шампанського, iгристих та iнших газованих вин i коньяку визначається згiдно з таблицею 2.

Таблиця 2.

Вибiр пакувальних одиниць продукцiї
Кiлькiсть пляшок у партiї, шт. Обсяг вибiрки, пляшки
до 150 8
вiд 501 до 500 20
вiд 501 до 1 200 32
вiд 1201 до 3 200 50
вiд 3201 до 10 000 80
вiд 10 001 до 35 000 125
Бiльше 35 000 200

     У разi розфасування виноградних, плодово-ягiдних, шампанського, iгристих та iнших газованих вин i коньяку в пляшки рiзної мiсткостi на дослiдження вiдбирають:

     500 см3 - по 4 одиницi продукцiї з непорушеною укупоркою;

     700 см3 - 800 см3 - по 3 одиницi продукцiї;

     1000 см3 i бiльше - по 2 одиницi продукцiї;

     6.2.3 Об'єм вибiрки пакувальних одиниць з однiєї партiї пива визначається згiдно з таблицею 3.

Таблиця 3

Вибiр пакувальних одиниць продукцiї
Кiлькiсть пляшок у партiї, шт. Обсяг вибiрки, пляшки
вiд 501 до 1 200 вкл. 5
вiд 1 201 до 10 000 вкл. 8
вiд 10 001 до 35 000 вкл. 8
вiд 35 001 до 500 000 вкл. 13
вiд 500 001 i бiльше 13

     У разi розфасування пива в пляшки рiзної мiсткостi на дослiдження вiдбирають:

     500 см3 - по 4 одиницi

     1000 см3 - по 2 одиницi.

     2000 см3 i бiльше - по 1 одиницi.

     7 Методичнi рекомендацiї по правилам пакування, транспортування слiдiв дактилоскопiчного походження

     7.1 Загальнi положення

     Головним завданням дактилоскопiчної експертизи є iдентифiкацiя особи за слiдами її рук, якi залишенi на мiсцi подiї. Якщо версiя про особу, яка залишила слiд, ще не висунута, а також, коли є необхiднiсть встановити, чи є на предметах обстановки мiсця подiї невидимi або слабо видимi слiди, перед експертом може ставитись питання про наявнiсть такого роду слiдiв i їх придатнiсть для iдентифiкацiї або визначення родової (групової) належностi слiдоутворюючих об'єктiв.

     Експертиза слiдiв рук вирiшує i ряд не iдентифiкацiйних завдань, пов'язаних з визначенням механiзму слiдоутворення, особливостями будови руки, яка залишила слiд, деякими iншими характеристиками слiдоутворюючого об'єкта.

     7.2 Призначення, сфера застосування

     Об'єктами дослiдження з метою iдентифiкацiї людини за папiлярними лiнiями рук є слiди пальцiв та (або) долонь.

     Експертиза може бути проведена також шляхом дослiдження копiї слiду на слiдокопiювальнiй плiвцi, злiпка об'ємного слiду або масштабного фотознiмка слiду.

     7.3 Нормативнi посилання

     Закон України "Про судову експертизу";

     Кримiнально-процесуальний кодекс України;

     Постанова N 8 Пленуму Верховного Суду України вiд 30 травня 1997р. "Про судову експертизу в кримiнальних i цивiльних справах";

     Кримiналiстична експертиза Вип. VI М. 1968р.

     7.4 Правила пакування слiдiв дактилоскопiчного походження на предметах для їх транспортування

     7.4.1 Вилучення слiдiв з мiста подiї

     Не зважаючи на переваги методiв фiксацiї слiдiв рук шляхом виготовлення з них копiй, по можливостi, слiди потрiбно вилучати разом з предметами, на яких вони виявленi. Це дозволяє зберегти слiди в незмiнному виглядi, що забезпечить проведення їх квалiфiкованого дослiдження в лабораторних умовах.

     Такi об'єкти, як уламки скла, посуд, пляшки, сумки, коробки, полiетиленовi пакети i iн., як правило, вилучають з мiсця подiї цiлком.

     7.4.2 Пакування предметiв зi слiдами рук

     Найбiльш рацiональним i унiверсальним способом пакування бiльшостi предметiв зi слiдами рук, якi вилучають з мiсця подiї, є спосiб двох дощечок, що стягуються мiж собою будь-яким мiцним шпагатом або шнуром.

     В залежностi вiд виду об'єкта, предмета вилучення, наявностi пакувальних матерiалiв використовують i iншi аналогiчнi прийоми.

     Якщо слiди рук виявленi на частинах i деталях, прикрiплених до громiздких предметiв (наприклад, дверцях шафи, на ручках дверей, телефонному апаратi тощо), то цi деталi повиннi бути вiдокремленi i вилученi разом зi слiдами.

     Якщо ж слiди виявленi на громiздких дерев'яних предметах, то можна випиляти або вирiзати вiдповiдну частину поверхнi. Для зберiгання слiдiв на цiнних предметах без їх пошкодження доцiльно їх поверхню покрити захисною плiвкою, склом, липкою стрiчкою типу "ЛТ-38", шаром лаку для волосся або в iнший спосiб.

     Для пакування окремих предметiв зi слiдами рук застосовують нескладнi пристосування:

     - осколки скла розмiщують мiж рейками i додатково накривають iншими осколками, листами фанери, мiцного картону; все це мiцно перев'язують шпагатом;

     - для уламкiв невеликих розмiрiв застосовують картонну смугу, яка обертається навколо уламка так, щоб його кути крiпилися в пiдготовлених отворах;

     - для пляшок, стаканiв, банок тощо застосовують двi дощечки з фанери або ДВП, що мають спецiальнi вирiзи пiд торцевi частини ємностей. Предмет, що пакується, розмiщують мiж цими дощечками та зв'язують шпагатом;

     - для пляшок i банок використовують унiверсальнi упаковки, виготовленi зi щiльного картону, ящики, або будь-якi придатнi картоннi коробки. Щоб укрiпити верхню частину пляшки, в кришцi тари вирiзується отвiр, куди вставляється шийка. Дно пляшки можна приклеїти до упаковки звичайним силiкатним клеєм або закрiпити 4-5 цв'яхами, на дно коробки кладуть фанеру або дошку;

     - для ножiв, сокир, всiляких iнструментiв використовують дощечки вiдповiдних розмiрiв, через отвiр в яких пропускають мотузку i нерухомо закрiплюють нею предмет.

     7.4.3 Пiдготовка предметiв зi слiдами рук до перевезення

     При пiдготовцi до перевезення або пересилання речових доказiв зi слiдами рук необхiдно дотримуватись певних правил їх пакування для запобiгання пошкодження слiдiв:

     - поверхнi дiлянок предмету зi слiдами не повиннi стикатися з матерiалом пакування;

     - предмет у пакуваннi крiплять нерухомо;

     - матерiал пакування повинен бути мiцним (не деформуватися при транспортуваннi);

     - крихкi предмети потрiбно пакувати, використовуючи для амортизацiї гумовi вiдтяжки, клубки вати, пластилiн, папiр тощо.

     7.5 Опис, оформлення вилучених слiдiв

     Слiди рук, якi виявленi на мiсцi подiї, набувають сили речових доказiв тiльки пiсля того, як факт їх виявлення i вилучення зафiксований вiдповiдно до вимог закону. Слiди повиннi бути детально описанi в протоколi, сфотографованi i залученi до справи.

     Враховуючи важливiсть процесуально-грамотного закрiплення слiдiв, при складаннi протоколу повиннi вказуватися наступнi вiдомостi:

     - про засоби, що застосовувалися для виявлення слiдiв;

     - про мiсце знаходження слiдiв (на яких предметах вони виявленi i де цi предмети знаходилися на мiсцi подiї);

     - про мiсце розташування слiдiв на предметi (указуються координати щодо нерухомих орiєнтирiв);

     - про механiзми утворення слiдiв (торкання, захоплення);

     - про кiлькiсть слiдiв та їх вигляд (поверхневi або об'ємнi, безбарвнi або забарвленi, слiд пальця або долонi);

     - про розмiри слiдiв i їх форми;

     - про тип папiлярного узору i його особливостi;

     - про спосiб вилучення слiдiв (вилученiй разом з предметом, зкопiйованi на дактоплiвку тощо);

     - про спосiб додаткової фiксацiї слiдiв (фото, складання схеми).

     Окрiм цих основних ознак, що пiдлягають обов'язковому вiддзеркаленню в протоколi, доцiльно фiксувати також властивостi матерiалу предмета (полiрування, забарвлене дерево, пластмаса тощо) i стан його поверхнi (суха, волога, запорошена), напрям i розташування основи папiлярного узора в слiдi, данi про спосiб пакування.

     Слiди рук описують в тiй послiдовностi, в якiй вони були виявленi i оглянутi, i в тому виглядi, який вони мали до моменту виявлення.

     Слiди, що пiдлягають вилученню з мiсця подiї, необхiдно належним чином оформити. Упаковка, в яку помiщений предмет iз слiдами, обв'язково, стягують або прошнуровують шпагатом з биркою i опечатують. На прикрiпленiй до неї бирцi зазначають:

     - найменування упакованого предмету;

     - мiсце i час його вилучення;

     - найменування подiї, до якої даний предмет вiдноситься.

     Все це скрiплюють пiдписами посадової особи i понятi.

     Якщо слiди зкопiйованi на аркуш дактоплiвки, цей аркуш прошивають по краях ниткою, кiнцi якої виводять на бирку, зв'язують i опечатують. На бирцi роблять вiдповiдний напис i ставлять пiдписи посадової особи, понятих i фахiвця (якщо останнiй брав участь у вилученнi слiдiв).

     Якщо дактилоскопiчну плiвку не прошивати, то її необхiдно помiстити в конверт, який опечатують i завiряють пiдписами учасникiв огляду. На конвертi роблять написи пояснень.

     Коли слiди рук копiюють на липку стрiчку, яку наклеююєть на спецiальний бланк або чистий лист паперу, то оформлення речових доказiв полягає у вiдповiдних записах пояснень на цьому листi. При цьому необхiдно зробити запис про кожен окремий вiдрiзок стрiчки iз зазначенням об'єкта i мiсця розташування слiдiв. Поряд з кожним вiдрiзком доцiльно також схематично замалювати предмет i вказати мiсце знаходження на ньому слiдiв. Все це завiряється пiдписами посадової особи, понятих i фахiвця, що бере участь в оглядi.

     При виготовленнi злiпкiв з об'ємних слiдiв рук до них, в процесi копiювання за допомогою шпагату (ниток), також прикрiпляють бирки з вiдповiдними написами.

     7.6 Висновки

     Речовi докази, на яких знайденi слiди рук або припускається їх наявнiсть, мають надсилатися експертовi в найкоротший термiн з дотриманням всiх заходiв щодо збереження цiлосностi слiдiв та з дотриманням всiх процесуальних вимог.

     8. Методичнi рекомендацiї по вiдбору проб комбiкормiв, бiлково-вiтамiнних добавок, премiксiв, карбамiдних концентратiв та сировини, що використовується при їх виробництвi

     Вступ

     Правильний вiдбiр проб - це процес, який потребує великої уваги i старанностi. У цьому випадку дуже важливим є отримання проби, яка б характеризувала всю партiю товару. Точнiсть аналiтичного дослiдження й iнтерпретацiя отриманих результатiв не матимуть нiякої цiнностi, якщо проба не буде характеризувати всю партiю, з якої її вiдiбрано.

     Методи, наведенi в цих рекомендацiях, можуть бути використанi в практицi вiдбору проб. Їх дотримання дозволить уникнути помилок при вiдборi, а отримана проба буде характеризувати всю партiю товару. Конкретнi умови можуть потребувати незначної модифiкацiї методики, наприклад, якщо необхiдно перевiрити однорiднiсть поставки, дослiджуючи окремi складовi частини вибiрки.

     У деяких галузях виробництва iснують визнанi торговi асоцiацiї, якi спецiально обумовлюють методи вiдбору проб, що їх треба застосовувати в разi укладання контрактiв. Цi рекомендацiї не пiдмiняють собою правил (методик), викладених у таких контрактах.

     8.1 Сфера застосування

     Цi методичнi рекомендацiї застосовуються при взяттi проб комбiкормiв, БВД, премiксiв, карбамiдних концентратiв та сировини, що використовується при їх виробництвi: борошна рибного й з морських ссавцiв i ракоподiбних, кормових дрiжджiв, сушеного бурякового жому, кормового борошна й крупки iз водорослiв, черепашкової кормової крупки, трав'яного борошна, вiтамiнного борошна з деревної зеленi, кухонної солi, кормового борошна iз виноградних вижимок, сухих кукурудзяних кормiв, що перемiщуються через митний кордон України. Данi методичнi рекомендацiї визначають методи вiдбору проб зазначених товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх подальшої класифiкацiї за УКТ ЗЕД.

     8.2 Термiни та визначення понять

     Бiлково-вiтамiнна добавка - однорiдна сумiш подрiбнених до необхiдного розмiру частинок основної фракцiї високобiлкових кормових засобiв (кормовий засiб - продукт, що використовується для годiвлi тварин) i мiкродобавок (бiологiчно-активнi речовини: антибiотики, вiтамiни, мiкроелементи та iн.), яка використовується для приготування комбiкормiв.

     Премiкс - однорiдна сумiш подрiбнених до необхiдного розмiру частинок основної фракцiї мiкродобавок i наповнювача, що використовується для збагачення комбiкормiв i бiлково-вiтамiнних добавок.

     Комбiкорм - складна однорiдна сумiш очищених i подрiбнених до необхiдного розмiру частинок основної фракцiї рiзних кормових засобiв i мiкродобавок, який виготовляється згiдно з науково обґрунтованими рецептами i забезпечує повноцiнне годування тварин.

     8.3 Загальнi положення

     З метою здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв митним органом за вмотивованим письмовим розпорядженням керiвника вiдповiдного митного органу або його заступника можуть братися проби комбiкормiв, бiлково-вiтамiнних добавок, премiксiв, карбамiдних концентратiв i сировини, що використовується при їх виробництвi для дослiдження (аналiзу, експертизи). Декларанти мають право бути присутнiми пiд час взяття проб товарiв посадовими особами митного органу та iнших органiв державного контролю.

     Проби повиннi максимально представляти товар у партiї, з якої їх вiдбирають. Оскiльки склад партiї рiдко буває однорiдним, необхiдно вiдбирати достатню кiлькiсть точкових проб i ретельно їх змiшувати, що дає змогу отримати об'єднану пробу, з якої вiдбирають середнi проби.

     Особливо важливо переконатися, що всi прилади та iнструменти для вiдбирання проб були чистi, сухi i не мали стороннiх запахiв.

     Необхiдно вiдбирати проби, таким чином, щоб забезпечити захист проб, iнструментiв для їх вiдбору, а також контейнерiв (посудин, тари), у якi помiщають проби, вiд дiї дощу (надмiрної вологи), сонячних променiв, пилу тощо. Запобiгати забрудненню товару. В разi виникнення необхiдностi пересування безпосередньо по товару, вжити застережних заходiв у виглядi захисного взуття.

     8.4 Апаратура

     Для проведення вiдбору проб використають наступнi прилади й матерiали:

     - ваги лабораторнi загального призначення з допустимою вагою зважування 5 кг;

     - пробовiдбiрник автоматичний або механiчний;

     - щуп мiшковий, а також щуп з укороченою ручкою й широким конусом;

     - щупи вагоннi зi штангами, що накручуються;

     - ковшi мiсткiстю 0,2 й 0,5 кг;

     - таця з дюралюмiнiю, алюмiнiю, дерев'яна або з органiчного скла, з вирiзом в однiй зi стiнок;

     - банки iз кришками, що щiльно закриваються, пляшки з корками, що щiльно закриваються, мiшки паперовi, текстильнi, або мiцнi полiетиленовi;

     - планки дерев'янi зi скошеними ребрами.

     8.5 Процедура вiдбору проб

     Процедура вiдбору проб складається з таких етапiв:

     - загальний огляд партiї та оцiнка її однорiдностi вiзуальним оглядом у разi потреби та перевiркою супровiдних документiв;

     - визначення об'єму вибiрки;

     - вибiрка транспортних одиниць iз залiзничного потягу, трюмiв морських суден, авiа- та автотранспорту;

     - вiдбiр проб для проведення дослiджень:

     а) вiдбiр точкових проб;

     б) складання об'єднаної проби;

     в) пiдготовка контрольної та аналiтичної проб;

     г) упаковка та маркування проби.

     8.6 Методи вiдбору проб

     8.6.1 Вiдбiр точкових проб

     8.6.1.1 Точковi проби при навантаженнi (вивантаженнi) розсипних i гранульованих продуктiв у вагони, склади, баржi або судна, вантажнi автомобiлi вiдбирають шляхом перетинання падаючого струменя ковшем, автоматичним або механiчним пробовiдбiрником через рiвнi промiжки часу. Перiодичнiсть вiдбору точкових проб встановлюють залежно вiд швидкостi подачi продукту, але з таким розрахунком, щоб загальна маса об'єднаної проби вiд партiї склала для рибного борошна не менш 2 кг; для iнших продуктiв - не менш 4 кг.

     8.6.1.2 Точковi проби розсипних i гранульованих продуктiв, що зберiгаються на складах насипом, вiдбирають вагонним щупом при висотi насипу до 1,5 м, а при висотi насипу понад 1,5 м застосовують щуп зi штангами, що накручуються.

     Перед вiдбором проб поверхню насипу роздiляють на 6 умовно рiвних секцiй. У кожнiй секцiї точковi проби вiдбирають iз п'яти рiзних мiсць за схемою конверта. При висотi насипу до 0,75 м iз двох шарiв: з верхнього шару на глибинi 10-15 см вiд поверхнi насипу й нижнього шару - при пiдлозi. При висотi насипу понад 0,75 м - iз трьох шарiв: з верхнього - на глибинi 10-15 см вiд поверхнi насипу, середнього й нижнього - при пiдлозi.

     У всiх випадках точковi проби вiдбирають спочатку з верхнього, потiм середнього, i, нарештi, нижнього шару. Точковi проби гранульованих продуктiв вiдбирають ковшем або щупом з укороченою ручкою й широким конусом на глибинi не менш 30 см.

     8.6.1.3 Вiдбiр проб розсипних i гранульованих продуктiв, упакованих у мiшки, проводять методом випадкового вiдбору.

     Застосування методу випадкового вiдбору виключає систематичнi помилки, пов'язанi з вибiрковим контролем.

     Для вiдбору одиниць продукцiї (мiшкiв) у вибiрку застосовують картки.

     При вiдборi за допомогою карток мiшки попередньо нумерують. Число заздалегiдь пронумерованих карток повинне збiгатися з кiлькiстю мiшкiв. Номер кожної картки повинен вiдповiдати номеру певного мiшка. Картки ретельно перемiшують i довiльно вибирають по однiй; номер картки вказує, який мiшок варто включити у вибiрку.

     Точковi проби розсипних продуктiв, упакованих у тканi текстильнi мiшки, вiдбирають мiшковим щупом з верхньої й нижньої частин мiшка. Перед введенням щупа в мiшок обране мiсце повинне бути очищене м'якою щiткою. Щуп уводять жолобком униз, потiм повертають на 180° i виймають. Отвiр у тканинi мiшка затягують за допомогою щупа.

     Точковi проби розсипних продуктiв, якi упакованi у паперовi мiшки або тканi текстильнi мiшки з полiетиленовою вставкою, а також точковi проби гранульованих продуктiв вiдбирають iз попередньо розшитих мiшкiв.

     З розшитих мiшкiв точковi проби розсипних продуктiв вiдбирають щупом з укороченою ручкою й широким конусом у трьох мiсцях: угорi, по серединi й у нижнiй частинi мiшка, а точковi проби гранульованих продуктiв вiдбирають ковшем з верхньої частини розшитих мiшкiв.

     Об'єм вибiрки товару для подальшого вiдбору точкових проб визначають згiдно з таблицею 1.

Таблиця1.

Кiлькiсть мiшкiв у партiї, шт. Об'єм вибiрки (кiлькiсть мiшкiв, з яких вiдбирають точковi проби)
До 10 З кожного другого мiшка, але не менш трьох.
Вiд 10 до 100 З 5 мiшкiв плюс 5 % вiд кiлькостi мiшкiв у партiї.
100 i вище З 10 мiшкiв плюс 5 % вiд кiлькостi мiшкiв у партiї.

     8.6.1.4 Точковi проби розсипних i гранульованих продуктiв, що транспортуються спецiалiзованим автотранспортом, залiзничними вагонами, баржами або суднами, вiдбирають при їхньому розвантаженнi шляхом перетинання падаючого струменя за п. 6.1.1.

     8.6.1.5 Вiдбiр точкових проб розсипних i гранульованих продуктiв, iз вантажних автомобiлiв, а також при можливостi iз залiзничних або транспортних вагонiв, iз барж та суден здiйснюють за допомогою щупа з укороченою ручкою й широким конусом, вагонного щупа, щупа зi штангами, що накручуються, пробовiдбiрника автоматичного або механiчного тощо.

     Точковi проби необхiдно вiдбирати по всiй глибинi партiї з декiлькох точок, вiдступаючи по 0,5 м вiд бортiв, з верхнього й нижнього шарiв.

     Запропонованi схеми вiдбирання проб мають такий вигляд:

     а) До 15 т: проби вiдбирають з 5-ти точок.

· ·
·
· ·

     b) Вiд 15 т до 30 т: проби вiдбирають з 8-ми точок.

· · ·
· ·
· · ·

     с) Вiд 30 т до 500 т: проби вiдбирають мiнiмум з 11-ти точок.

· · · ·
· · ·
· · · ·

     d) Понад 500 т: див. Таблицю 2.

Таблиця 2

Кiлькiсть точкових проб для товару масою вiд 500 т та бiльше

Тоннаж Квадратний корiнь Кiлькiсть точкових проб
500 22,4 12
1 000 31,6 16
2 000 44,7 23
4 000 63,2 32
6 000 77,4 39
8 000 89,4 45
10 000 100 50

     8.6.2 Складання об'єднаної проби

     Вiдiбранi точковi проби зсипають у чисту тару, ретельно перемiшують й одержують об'єднану пробу - сукупнiсть точкових проб.

     8.6.3 Видiлення середньої проби

     Середню пробу видiляють з об'єднаної проби вручну шляхом дiагонального розподiлу. Для цього об'єднану пробу висипають на тацю, добре перемiшують за допомогою двох дерев'яних планок зi скошеним ребром i розрiвнюють у виглядi квадрата. Отриманий квадрат дiлять по дiагоналi на чотири рiвнi частини, з яких беруть двi протилежнi частини (A i С або В i D), а двi iншi частини вiдкидають. Див. Рисунок.

     Взятi частини знову ретельно перемiшують i розрiвнюють у виглядi квадрата. Зазначеним вище способом проводять повторний розподiл на чотири частини по дiагоналi й вiдкидають двi iншi протилежнi частини.

     Таким методом пробу скорочують до 1,0 кг (середня проба).

     Середню пробу дiлять на двi рiвнi частини (по 0,5 кг) якi помiщують в суху, чисту ємнiсть: скляну банку, полiмерний контейнер або мiшки з водонепроникного полiмерного матерiалу (наприклад, полiетилену). Ємностi для пакування проб повиннi забезпечувати герметичнiсть пакування.

     Взяття проб i зразкiв здiйснюється з обов'язковим додержанням правил технiки безпеки та пожежної безпеки.

     8.7 Пiдготовка проб для направлення на дослiдження

     На кожну з вiдiбраних проб накладають окреме митне забезпечення.

     Тара з пробами супроводжується етикетками (форма маркувальної етикетки згiдно з Наказом ДМСУ вiд 01.03.07 N 175).

     Маркувальнi етикетки прикрiплюють таким чином, щоб виключити можливiсть їх пошкодження пiд час транспортування, зберiгання проби, а також пiд час порушення митного забезпечення.

     При транспортуваннi проб до експертного пiдроздiлу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи або iншої експертної установи (органiзацiї) необхiдно забезпечити його збереження у незмiнному станi.

     8.8 Перелiк документiв

     Митний кодекс України. - Офiц. вид. / Мiнiстерство юстицiї України. - Ужгород: Iнформацiйно-видавниче агентство "IВА", 2002. - 164 с.

     Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 грудня 2002 року N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками".

     Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв".

     Наказ Державної митної служби України вiд 01.03.07 N 175 "Про внесення змiни до наказу Держмитслужби України вiд 05.08.04 N 576".

     Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи)".

     ГОСТ 13496. Комбикорма. Методы испытания.

     ДСТУ 4124-2002. Комбiкорми повнорацiоннi для свиней. Технiчнi умови.

     ДСТУ ISO 13690:2003. Зерновi, бобовi та продукти їхнього помелу. Вiдбирання проб.

     ГОСТ 13979.0-86. Жмых, шроты и горчичный порошок. Правила приемки и методы отбора проб.

     ГОСТ 18321-73 Качество продукции. Статистические методы управления. Правила отбора единиц продукции в выборку.

     ГОСТ 2116-82. Мука кормовая из рыбы, морских млекопитающих, ракообразных и безпозвоночных. Технические условия.

     ГОСТ 21669-76 Комбикорма. Термины и определения.

     9 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв органiчних матерiалiв (ЛФМ, розчинникiв, органiчних продуктiв, барвникiв, хiмiчних продуктiв коксування, кислоти, пришвидшувачiв реакцiй)

     9.1 Призначення

     9.1.1 Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв органiчних матерiалiв рiзного агрегатного стану (крiм газоподiбного) iз накопичувальних ємностей, залiзничних i автоцистерн, фляг, бочок, барабанiв, мiшкiв, контейнерiв, пакетiв та iн.

     9.2 Пристрої для вiдбору проб

     9.2.1 Для взяття проб органiчних матерiалiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 1.

     9.2.2 Посудини та пристрої для взяття проб повиннi бути стiйкi до дiй продукту, чистi, сухi.

     9.2.3 Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або корками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi, повиннi мати достатню масу для занурювання в продукт. Для взяття проб лакофарбових матерiалiв пробовiдбiрники повиннi бути виготовленi iз скла, латунi, нержавiючої сталi та аналогiчних матерiалiв.

     9.3 Способи вiдбору та розмiр проб органiчних матерiалiв

Табл. 1

Характеристика органiчного матерiалу Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкових проб Мiнiмальна норма, яка потрiбна для дослiдження/ контрольний зразок
Найменування органiчного матерiалу Агрегатний стан
1 2 3 4 5 6
Лакофарбовi матерiали наприклад: лаки, емалi, ґрунтовки, шпаклiвки Рiдина Цистерни та посудини великої мiсткостi Переносний металевий пробовiдбiрник або трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметр 10-15 мм довжиною 2,5-3 м; щуп-свердло З трьох рiвнiв не менше чотирьох проб по 0,2 кг 0,5/0,5 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Розчинники: 646, 647, 648 для лакофарбових матерiалiв; розчинники марок Р-4, Р-5, Р-12; спирт бутиловий; спирт iзопропiловий, ацетон; хлорбензол; трихлоретилен. Органiчнi продукти: анiлiн; пiридин; ангiдрид оцтовий; триетиламiн; етиленглiколь Рiдина Накопичувальнi ємностi Пробовiдбiрник стацiонарний для вiдбору точкових проб з трьох рiвнiв З трьох рiвнiв не менше чотирьох проб по 0,2 кг
Клеї, смоли (епоксиднi алiфатичнi) Рiдке, в'язке Фляги, бочки, бiдони, канiстри, барабани Скляна трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметром 10-15 мм довжиною 0,98-1,5 м З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,3 кг 0,5/0,5 кг, л але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi
  Бутилi, пляшки, банки, бiдони Скляна трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметром 10-15 мм довжиною 0,98-1,5 м З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,3 кг
Пастоподiбнi Фляги, барабани, бочки, банки Гвинтоподiбний щуп, або шпатель, або металевi трубки (стальнi, латуннi) Не менше двох проб по 0,25 кг
Порошкоподiбнi Барабани, мiшки, контейнери, пакети Совок Не менше двох проб по 0,25 кг
Пачки Металевi трубки Не менше двох проб по 0,25 кг
Хiмiчнi продукти коксування, наприклад: бензол i сольвент кам'яновугiльнi; скипидар живич.; фурфурол техн.; олiя кам'яновугiльна; олiя сланцева Рiдина Потiк Автоматичний пробовiдбiрник (стацiонарний або автоматичний) Не менше 5 проб по 0,2 кг
  Сховище Металевий пробовiдбiрник або пляшка в металевому каркасi Так само
  Цистерна бiтумовозочна, фляга тощо Металевий переносний пробовiдбiрник скляна трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметром 15-18 мм З трьох рiвнiв не менше чотирьох проб по 0,2 кг. З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,3 кг
Пек кам'яновугiльний, кокс пекiв, нафталiн, антрацен кам'яновугiльний; лаки кам'яновугiльнi; канiфоль таллова; канiфоль соснова Сипучi Потiк штабель мiшки Механiчний пробовiдбiрник або ручний щiлиноподiбний пробовiдбiрник. Ручний щiлиноподiбний пробовiдбiрник Не менше трьох проб по 0,2 кг 0,5/0,5 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Шматки плит Потiк мiшки Механiчний пробовiдбiрник. Совок. Ручна дриль, свердло дiаметром 15 мм. -//-//-
Органiчнi барвники, промiжковi продукти для барвникiв, текстильно-допомiжнi речовини: нiгрозин водорозчинний, лак помаранчевий, iндулiн жиророзчинний Сипучi. Пастоподiбнi речовини, що застигають при температурi навколишнього середовища. Рiдина Бочки, барабани, банки, мiшки, контейнери, металевi банки, фляги, спецiальнi контейнери, бочки металевi та полiетиленовi, залiзничнi цистерни Металевий щуп, кiвш. Металевий щуп з поздовжнiм вирiзом або металевi трубки. Гвинтоподiбний щуп. Склянi трубки з вiдтягнутими кiнцями або кружки (склянi, металевi) З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,25 кг
З трьох рiвнiв не менше трьох проб по 0,2 кг
0,5/0,5 кг
Органiчнi кислоти: мурашина, оцтова Рiдина Бутилi, банки, пляшки Товстостiнна скляна трубка з всмоктувальним пристроєм Не менш трьох проб по 0,25 кг 0,2/0,2 кг
Борна, щавлева, бензойна, салiцилова; прискорювачi реакцiї та протиокислювачi: гуанiн Ф, тiурам Д, бензоiла перекис Порошкоподiбнi Мiшки, барабани, пакети Совок, металевий щуп Не менше трьох проб по 0,2 кг 0,5/0,5 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi

     10 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв нафтопродуктiв

     10.1 Призначення

     Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв нафтопродуктiв рiзного агрегатного стану (крiм газоподiбного) iз накопичувальних ємностей, залiзничних i автоцистерн, фляг, бочок, канiстр, барабанiв, контейнерiв, пакетiв та iн.

     10.2 Правила вiдбору проб

     10.2.1 Загальнi положення.

     10.2.1.1 Посудини та пристрої для взяття проб повиннi бути виготовленi з матерiалiв, хiмiчно стiйких до продукту, чистi, сухi. Рiдкi свiтлi нафтопродукти вiдбираються тiльки в скляну тару.

     10.2.1.2 Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня закривають кришками або корками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi, вони повиннi мати достатню масу для занурювання в продукт.

     10.2.1.3 Якщо є можливiсть, безпосередньо перед вiдбором проб потрiбно ретельно перемiшати вмiст резервуара (бочки, бiдони, канiстри) з нафтопродуктами.

     10.2.1.4 Пально-мастильнi матерiали, що розфасованi в упаковки, вiдбираються без порушення первинної упаковки в кiлькостi 1 л, але не менше 1 упаковки для роздрiбної торгiвлi.

     10.2.1.5 Точковi проби з вертикальних та горизонтальних резервуарiв нафти та нафтопродуктiв вiдбираються з 3-х рiвнiв:

     верхнього - на 250 мм нижче рiвня нафти та нафтопродуктiв;

     середнього - з середини висоти стовпа нафти та нафтопродуктiв;

     нижнього - на рiвнi 250 мм вiд дна резервуара.

     Об'єднана проба нафти та нафтопродуктiв складається зi змiшаних точкових проб верхнього, середнього та нижнього рiвнiв у рiвному спiввiдношеннi.

     Вiдбiр точкових проб з залiзничних або автомобiльних цистерн провадять з рiвня, розмiщеного на висотi 0,33 дiаметра цистерни. Точковi проби вiдбирають з кожної четвертої цистерни, але не менше, нiж з двох цистерн. Об'єднану пробу складають змiшуванням точкових проб пропорцiйно об'ємам нафтопродукту в цистернах, з яких вiдiбранi проби, але не менше 1 л.

     10.2.2 Порядок вiдбору, упаковування та опломбування проб.

     10.2.2.1.Перед упакуванням пробу нафти або нафтопродукту перемiшують.

     Пробу розливають у чистi, сухi склянi пляшки, що заповнюють до 90% мiсткостi.

     Пробу маслоподiбного нафтопродукту мiстять у чисту, суху скляну, бляшану або полiетиленову тару.

     Пробу твердого нафтопродукту пакують у целофанову, полiетиленову плiвку або щiльний папiр, що забезпечує зберiгання проби, або мiстять у пакет, а потiм у вiдро.

     10.2.2.2 Пляшки з пробами герметично закорковують або закривають гвинтовими кришками з прокладками, хiмiчно стiйкими до нафти та нафтопродуктiв, банки щiльно закривають кришками. Горловину закоркованої пляшки чи банки загортають у полiетиленову плiвку або у iнший щiльний матерiал, що забезпечує недоторканiсть проби, та обв'язують мотузкою. Кiнцi мотузки протягають в отвiр етикетки, пломбують або заливають сургучем на пластинi iз щiльного картону чи дерева та опечатують. Можна приклеювати етикетки до пляшки, банки, пакету та iншої тари.

     10.2.2.3 На етикетцi зазначається:

     - номер проби згiдно з журналом облiку;

     - назва нафти або нафтопродукту;

     - номер резервуару та висота наливу;

     - номер партiї, одиницi транспортної тари, цистерни;

     - назва судна, номер танка тощо., iз якого вiдiбрано пробу;

     - дата, час вiдбору;

     - посади та прiзвища осiб, якi вiдбирали та опечатували пробу.

     11 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв фармацевтичної продукцiї та пестицидiв

     Проби та зразки лiкарських засобiв (ЛЗ) не розфасованих для роздрiбної торгiвлi (нестерильнi субстанцiї дiючих та допомiжних речовин, ЛЗ у пакуваннi "iн балк") повиннi вiдбиратися за допомогою стерильного одноразового iнструменту або спецiальними пробовiдбiрниками в умовах, якi забезпечують захист товару та вiдiбраної проби вiд забруднення з боку оточуючого середовища пiд час та пiсля здiйснення вiдбору. На упаковках вiдбiрних зразкiв потрiбно вказувати серiю ЛЗ i супроводжувати її оригiналом або копiєю етикетки виробника на упаковцi.

     У разi, коли вiдбiр проб здiйснювали крiзь прокол або надрiз, зроблений в первиннiй упаковцi, мiсце її локального пошкодження пiсля закiнчення вiдбору потрiбно герметично опечатати стерильною захисною латкою.

     Здiйснювати вiдбiр проб стерильної субстанцiї дозволено тiльки в спецiально обладнаних лабораторiях, що сертифiкованi для проведення таких дiй Мiнiстерством охорони здоров'я.

     Проби та зразки ЛЗ розфасованих для роздрiбної торгiвлi повиннi бути вiдiбранi без порушень цiлiсностi первинних упаковок та з наданням зовнiшнiх упаковок та iнструкцiй для застосування вiдповiдного ЛЗ.

     При вiдборi та упаковцi проб з метою їх подальшого направлення для проведення лабораторних дослiджень (у паперовому пакетi, скляному або пластиковому флаконi та iн.) потрiбно переконатися у вiдсутностi будь-яких забруднень обраної упаковки та її здатнiсть забезпечити можливi специфiчнi умови зберiгання зразка даного товару (температура, захист вiд свiтла, вологостi тощо).

     Вiдбiр проб зразкiв пестицидiв та пакування вiдiбраних проб повиннi здiйснюватися оригiналом або копiєю етикетки виробника на упаковцi.

     Кiлькiсть проб та зразкiв ЛЗ та пестицидiв визначається виходячи з мiнiмальної, яка потрiбна для визначення їх iдентичностi згiдно аналiтико-нормативної документацiї та iнших фiзико-хiмiчних показникiв, якi потрiбнi для вирiшення питання їх класифiкацiї згiдно УКТ ЗЕД.

     Потрiбнi для проведення лабораторних дослiджень кiлькостi проб та зразкiв ЛЗ i пестицидiв наведенi у таблицi 2.

Табл. 2

NN з/п Вид товару Кiлькiсть
1. Субстанцiї фармацевтичнi та ветеринарнi Вiдповiдно до фармстаттi або 10 г
2. Лiкарськi засоби, що складаються iз змiшаних продуктiв, для терапевтичного або профiлактичного застосування, але не у дозованому виглядi i не розфасованi для роздрiбної торгiвлi Вiдповiдно до АНД (або фармстаттi) або 10 г
3. Лiкарськi засоби, що складаються iз змiшаних продуктiв для терапевтичного або профiлактичного застосування у дозованому або розфасованi для роздрiбної торгiвлi:
таблетки, гранули, капсули, супозиторiї, порошки 1 первинна упаковка (контурна чарункова, флакон тощо), але не менше 20 шт.
iн'єкцiйнi розчини (в ампулах або флаконах) 5 ампул (флаконов), але не менше 10 мл
краплi вушнi, очнi та назальнi у флаконах 1 флакон, але не менше 20 мл
розчини, екстракти, настоянки, сиропи, суспензiї, емульсiї (у флаконах) 1 флакон, але не менше 50 мл
мазi, креми, гелi (в тубах) 1 туба, але не менше 5 г
аерозолi (в балонах з розпилювачем) 1 балон
4. Пестициди 10 г (у випадку твердої речовини) або 50 мл (у випадку рiдини)

     12 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв м'яса

     12.1 Призначення

     12.1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв м'яса iз кускiв, блокiв i тушок.

     12.1.2. Обсяг партiї продукцiї тваринного походження не повинен перевищувати вантажопiдйомнiсть одного залiзничного вагона, автомобiля, танкера або цистерни.

     12.2. Пристрої для вiдбору проб

     12.2.1 Для взяття проб м'яса застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 3.

     12.2.2 Посуд та ножi для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.

     12.2.3 Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути щiльно закритими кришками, щоб не було доступу стороннiх запахiв i вологи. Для взяття проб м'яса пробовiдбiрники повиннi бути виготовленi iз нержавiючої сталi чи дюралi.

     12.3 Способи вiдбору та розмiр проб м'яса

Табл. 3

Характеристика харчових продуктiв:
найменування продукту
Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
М'ясо: яловиче, свине, бараняче та iнших видiв забiйної худоби; субпродукти (крiм печiнки, мозкiв, легенiв, селезiнок i нирок) Куски, блоки, тушки Ваги, ножi, ножицi У тушки - кожна проба не менш 200 г проти 4 i 5-го шийних хребцiв, в областi лопатки, в областi стегна i товстих м'язiв; не менш 200 г iз кускiв i блокiв м'яса i субпродуктiв 1 кг/1 кг (не менше 1 шт./1 шт.)
М'ясо птахiв, субпродукти й напiвфабрикати пташинi Ящики, контейнери, блоки Пiнцет, ножицi, нiж Вiд тушки чи пiвтушки iз частини грудної клiтини, гомiлки i стегна на всю глибину м'язiв вiдбирають три точкових проби по 0,05 кг кожна.
Для вiдбору проби у виглядi змивiв рiдиною беруть тушку чи її частини масою не бiльше 1,5 кг, а пробу обваленого м'яса або субпродуктiв - не менше 0,15 кг

     13 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продукти їх переробки

     13.1 Призначення

     Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продуктiв їх переробки iз танкiв суден, залiзничних та автомобiльних цистерн, контейнерiв, бочок, ящикiв, бiдонiв тощо. Вона не розповсюджується на консерви i пресерви, сухi супи, а також на шкiряну, хутряну та технiчну сировину з морських ссавцiв.

     13.2 Пристрої для вiдбору проб

     13.2.1 Для взяття проб риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продуктiв їх переробки застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 4.

     13.2.2 Посуд та ножi для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.

     13.2.3 Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути щiльно закритими кришками, щоб не було доступу стороннiх запахiв i вологи. Для взяття проб риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продуктiв їх переробки пробовiдбiрники повиннi бути виготовленi iз нержавiючої сталi, дюралi чи скла.

     13.3 Способи вiдбору та розмiр проб риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продукти їх переробки

Табл. 4

Найменування продукту Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Сирець (риба i безхребетнi), жива, охолоджена, морожена, фарш, солона, пряна, маринована, в'ялена, пiдв'ялена, сушена i копчена риба, солонi баличнi пiвфабрикати, в'яленi i копченi баличнi вироби, пасти, гiдролiзати, концентрати, в'язига, харчовi та кормовi вiдходи Цистерни, бочки, блоки, ящики Сачок для живої риби, нiж iз нержавiючої сталi Iз рiзних мiсць транспортної тари беруть по три точковi проби (один екземпляр або частину одного екземпляра, блока риби, фiле, рибної ковбаси; декiлька екземплярiв або жменю дрiбної риби (снiтка, тюльки) чи частину продукту).
Iз морожених блокiв вiддiляють два протилежних по дiагоналi куска до 0,1 кг кожний, а з середини - суцiльну по ширинi i глибинi блока полосу до 0,2 кг.
Iз кожної транспортної тари вiдбирають по 1 чи 2 одиницi споживчої тари
1, 0 / 1,0 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Мороженi: м'ясо, очеревина та iншi продукти (у тому числi печiнка) iз морських ссавцiв, печiнка риб Блоки, куски Нiж iз нержавiючої сталi Вiд кожної транспортної тари пiсля розмороження продукту вiдбирають iз рiзних мiсць блока чи куска три точкових проби не бiльш 0,3 кг кожна 1, 0 / 1,0 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Жир риб та морських ссавцiв, спермацетова олiя Бочки, бiдони, цилiндри чи барабани, склянi бутилi Сифон, скляна трубка чи трубчатий пробовiдбiрнiк, пробовiдбiрний кран, зональний пробовiдбiрник Iз бочок, бiдонiв, цилiндрiв та скляних бутилiв пiсля ретельного перемiшування беруть одну пробу не бiльш 2,0 дм3.
Iз залiзничних i автоцистерн вiдбiр проби проводиться безперервно i рiвномiрно протягом всього часу заповнення чи розгрузки кожної цистерни. Мiцнiсть струї регулюється так, щоб об'єднана проба склала 0,02 % об'єму залiзничної цистерни i 0,07 % - автоцистерни.
      Iз танкiв судiв i стацiонарних ємностей проби вiдбирають пошарово через 2 м. Iз нижнього шару - на вiдстанi 0,5 м вiд дна, iз верхнього - 0,2 м вiд поверхнi жиру. При неоднорiдностi жиру у нижньому шарi - через кожнi 0,5 м до однорiдного шару
Кристалiчний спермацет Брикети Гвинтовий щуп Iз кожної розкритої транспортної тари, iз рiзних мiсць кожного брикету, три проби по не менше 0,10 кг
Безхребетнi i продукти, виробленi з них Блоки, ящики, коробки, банки Нiж iз нержавiючої сталi Iз рiзних мiсць кожної розкритої транспортної тари вiдбирають три точковi проби не менше 0,2 кг.
З одного iз морожених блокiв транспортної тари вiддiляють два протилежних по дiагоналi куска по 0,1 кг кожний, а з середини блоку - суцiльну по ширинi i глибинi полосу коло 0,2 кг.
Iз кожної транспортної тари по 1-2 одиницi споживчої тари
Кормове борошно i крупа, хiтин, хiтазон Мiшок, ящик Пробовiдбiрний щуп Iз рiзних мiсць розкритої транспортної тари декiлька точкових проб (з верхньої, середньої i нижньої частини упаковки) по 0,05 кг 1, 0 / 1,0 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Рибний клей Контейнери,ящики, пачки, бочки, бiдони Склянi трубки, пробовiдбiрний щуп Iз кожної розкритої транспортної тари по 1 пачцi, а при фасуваннi розсипом - пластини чи обрiзки до 0,1 кг.
Iз кожної транспортної тари рiдкого клею вiдбирають декiлька точкових проб по 0,3 кг, а застиглого - по 0,5 кг кожну
Перлинний пат, перламутровий препарат Банки Ложка iз нержавiючої сталi Iз кожної розкритої транспортної тари вiдбирають по 3 банки, а цих вiдбирають не менше 10 точкових проб по 0,5 кг
Справжня амбра Куски   Iз кожної розкритої транспортної тари вiдбирають декiлька точкових проб амбри дрiбної i амбри-крихти по 0,03 кг кожну, а великих - не менше 10 кускiв iз транспортної тари i вiд них вiдламують декiлька проб по 0,03 кг
Рiдкi кормовi продукти, криль i кормовi продукти з крилю (крiм борошна) Банки Пробовiдбiрний щуп Iз кожної розкритої транспортної тари декiлька точкових проб по о,3 кг

     Примiтка: На iкру, iкряну пасту, кулiнарнi вироби (у тому числi ковбаси), сирi пiвфабрикати об'єднану пробу не складають.

     14 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв тваринних i рослинних жирiв та олiй

     14.1 Призначення

     14.1.1 Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв сирих i перероблених тваринних i рослинних жирiв та олiй iз стацiонарних i суднових вмiстищ, залiзничних i автомобiльних цистерн; жирiв, розлитих i розфасованих у бочки, барабани, жерстянi контейнери, мiшки, фляги, пляшки.

     14.2 Пристрої для вiдбору проб

     14.2.1 Для взяття проб рослинних олiй застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 5.

     14.2.2 Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.

     14.2.3 Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або кормами, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб рослинних олiй використовуються спецiальнi пробовiдбiрники, якi повиннi бути виготовленi з хiмiчно-iнертних матерiалiв, не схильних до каталiзу хiмiчних реакцiй (найбiльш вiдповiдним матерiалом є нержавiюча сталь).

     14.3 Способи вiдбору та розмiр проб олiї

Табл. 5

Характеристика харчових продуктiв Транспортий засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Найменування продукту Агрегатний стан
Твариннi i рослиннi жири Твердий Контейнери, барабани, ящики Пробовiдбiрний щуп Iз споживчої тари 1 пач., а з транспортної - 50 г на глибинi не менше 50 см 0,5/0,5 л/кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Твариннi i рослиннi жири та олiя Рiдина Стацiонарнi i судновi вмiстища, залiзничнi i автомобiльнi цистерни, бочки, мiшки, фляги, пляшки Банка з тягарем, каркас з тягарем для пляшки з пробою, цилiндричний клапанний заглибний пробовiдбiрник, донний пробовiдбiрник, лiнiйка для виявлення води i повiтряного прошарку, пробовiдбiрнi металевi трубки дiаметром не бiльш 10 мм Iз цистерн i вмiстищ проби беруться на рiвнi 1/10 загальної глибини, на 1/2 i на рiвнi 9/10 глибини, а клапанним цилiндром - через кожнi 300 мм по 500 см3; неоднорiднi жири - через кожнi 300 мм до шару з вiдмiнним складом, а потiм через кожнi 100 мм i з дна по 500 см3; об'єм проб iз дрiбної тари залежить вiд довжини i дiаметру пробовiдбiрної трубки

     15 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв цукру

     15.1 Призначення

     Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв цукру-сирцю, цукру-пiску i цукру-рафiнаду iз пачок (пакетiв), мiшкiв, ящикiв, контейнерiв, трюмiв суден, залiзничних вагонiв та iншої транспортної тари.

     15.2 Пристрої для вiдбору проб

     15.2.1 Для взяття проб цукру застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 6.

     15.2.2 Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими, а ваги перевiренi на точнiсть.

     15.2.3 Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб цукру щупи повиннi бути виготовленi iз нержавiючої сталi.

     15.3 Способи вiдбору та розмiр проб цукру

Табл. 6

Характеристика харчових продуктiв Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Найменування продукту Агрегатний стан
Цукор: цукор-пiсок, цукор-рафiнад, цукор-сирець Сипучий, твердий Пачки (пакети), мiшки, ящики, контейнери Пробовiдбiрний щуп, совок i ложка iз нержавiючої сталi Для цукру-пiску i цукру-сирцю iз трюмiв суден 20 точкових проб з кожної iз 1000 т; iз вагонiв - 5 проб iз рiзних мiсць не менш нiж 200 г; iз двох рiзних мiсць мiшка по 25 г; десять проб по 100 г з завантажувального конвеєру. Для кускового цукру-рафiнаду iз пачок (пакетiв) - не менш 200 г; iз кожного мiшка (ящика) не менш 200 г, а з кожної одиницi транспортної тари - двi пачки (пакети) масою нетто 250 та 500 г, одну пачку (пакет) масою нетто 1000 i 1500 г, 10 пакетикiв масою нетто 5 i 20 г 0,5 кг (але не менш 1 уп.)

     16 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв кондитерських виробiв

     16.1 Призначення

     Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв кондитерських виробiв iз пачок, коробок, ящикiв та iншої транспортної тари.

     16.2 Пристрої для вiдбору проб

     16.2.1 Для взяття проб кондитерських виробiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 7.

     16.2.2 Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.

     16.2.3 Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб використовують.

     16.3 Способи вiдбору та розмiр проб кондитерських виробiв

Табл. 7

Характеристика харчових продуктiв:
найменування продукту
Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Цукерки, карамель, iрис, схiднi ласощi типу карамелi i м'яких цукерок, драже Пачки (пакети), залiзнi банки, коробки, ящики, контейнери   Iз рiзних мiсць транспортної тари по 200 г.
Iз кожної транспортної тари по 2 банки, коробки, пакети, фасованi до 100 г i по 1 - при фасуваннi вище 100 г; 1 коробку при масi до 400 г i 2 коробки - вище 400 г.
Шербет, вершкове полiно, ойла 1 шт. при масi до 1 кг, 0,5 шт. - вiд 1 до 2 кг i 0,25 шт. - вище 2 кг
0,5/0,5 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Шоколад, какао-порошок, какао-напої, шоколад у порошку Пачки (пакети), залiзнi банки, ящики, мiшки, контейнери Пробовiдбiрний щуп Iз рiзних мiсць кожної транспортної тари: 1 плитка - при масi вище 100 г, 3 - вiд 52 до 100 г i 6 плиток - до 50 г.
Iз рiзних мiсць кожної одиницi транспортної тари по 2 банки або пачки.
Порошкообразнi вироби - iз кожної одиницi транспортної тари по 200 г
0,3/0,3 кг, але не менше 1уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Мармелад, зефiр, пастила, желейнi вироби, халва Пачки (пакети), залiзнi банки, ящики, контейнери Нiж iз нержавiючої сталi, порцелянова тарiлка Iз кожної одиницi транспортної тари вiдбирають не менше 2 коробок, а iз кожної коробки - по однаковiй кiлькостi виробiв в асортиментi, пластовi вироби iз рiзних мiсць вирiзають по 200 г 0,5/0,5 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Вафлi, печиво, пряники, борошнянi схiднi солодощi Пачки (пакети), коробки Порцелянова тарiлка, нiж iз нержавiючої сталi, Iз рiзних мiсць кожної одиницi транспортної тари по 2 пачки або пакети.
Iз кожної одиницi транспортної тари: 1 коробку - при масi вище 400 г, 2 коробки - при масi до 400 г.
Ваговi вироби iз рiзних мiсць кожної одиницi транспортної тари по 200 г.
Торти, бiсквiти, рулети Лотки Порцелянова тарiлка, нiж iз нержавiючої сталi, Для вагових бiсквiтiв: 1 шт. - при масi не вище 400 г, 1/4 шт. - при масi вище 400 г.
Для штучних тортiв i рулетiв - не менше 1 шт., для вагових рулетiв 1/2 шт. - при масi вище 1 кг i 1 шт. - при масi до 1 кг.
Iз лотка вiдбирають не менше 1 шт. виробiв в асортиментi.
Для випечених пiвфабрикатiв для тортiв i ромової баби масою 500 г - не менше 1 шт., а масою до 100 г - не менше 200 г
Пiвфабрикати: карамельна маса, крем, помада, начинка, сироп, шоколаднi пiвфабрикати та iнш. Банки Склянi банки, черпак iз нержавiючої сталi, пробовiдбiрний щуп З партiї полуфабрикатiв вiдбирають не менше 500 г, а iз рiзних мiсць вибiрки вiдбирають точковi проби загальною масою не менше 200 г
Вафлi листовi Коробки, ящики   8 листiв iз партiї до 1000 шт. Не менше 5 листiв
Гумка жувальна Туби, плитки, пачки, ящики, коробки   Iз кожної одиницi транспортної тари вiдбирають 1 пакувальну одиницю, а iз цiєї одиницi по однаковiй кiлькостi виробiв Не менше 200 г

     17 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв чаю та тютюнових виробiв

     17.1 Призначення

     Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв чаю iз пачок, мiшкiв, ящикiв, контейнерiв та тютюнових виробiв iз пачок, блокiв, ящикiв i iншої транспортної тари.

     17.2 Пристрої для вiдбору проб

     17.2.1 Для взяття проб чаю та тютюнових виробiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 8.

     17.2.2 Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.

     17.2.3 Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути виготовленi iз хiмiчно iнертного матерiалу, герметичними i непрозорими.

     17.3 Способи вiдбору та розмiр проб чаю та тютюнових виробiв

Табл. 8

Характеристика харчових продуктiв Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Найменування продукту Агрегатний стан
Чай байховий, чай плитковий Сипучий i твердий Пачки, мiшки, ящики, контейнери Пробовiдбiрний щуп Фасований - вмiст споживчої тари, звiльнивши вiд пакувальних матерiалiв, змiшують i методом квартування скорочують до середньої проби не менше 1,3 кг 0,5/0,5 кг, але не менше 1 уп. /1 уп. для роздрiбної торгiвлi
Чай зелений цегельний Твердий Пачки, ящики, контейнери Пилочка, нiж, ступа По 2 зразка, взятi iз рiзних ящикiв, вибирають iз цих зразкiв 4 i iз середини трьох вирiзають куски розмiром 0,06·0,07 м i з'єднають з 4-им зразком
Тютюн листовий i тiпаний Сипучий Кiпи, бочки, ящики, мiшки Пробовiдбiрний щуп Iз партiї 100 т в кiпах по 200 кг беруть по 3 точкових проби iз кожних 15 кiп: з верхньої третi кiпи, з середньої третi i нижньої третi по 3 папушi чи 50 листiв. Не менше 135 папуш
Iз партiї в 20 бочок по 500 кг беруть по 3 проби iз кожних 4 бочок: з верхньої третi, з середньої третi i нижньої третi по 500 г Не менше 0,2 кг
Найменування продукту Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Тютюновi вироби Пачки, блоки, ящики, контейнери   Одна упаковка (200 цигарок) Сума точкових проб (не менш 1 уп.)

     18 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв безалкогольних напоїв, продуктiв переробки плодiв i овочiв

     18.1 Призначення

     18.1.1 Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв безалкогольних напоїв iз пляшок, бочок, автоцистерн, iзотермiчних резервуарiв; продуктiв переробки плодiв та овочiв iз туб, скляних i залiзних банок, ящикiв, контейнерiв та iншої транспортної тари.

     18.1.2 Партiєю консервованих харчових продуктiв є будь-яка кiлькiсть однорiдних консервованих харчових продуктiв одного виду, найменування, сорту, в однаковiй тарi i одного розмiру, однiєї дати i змiни виготовлення, одного пiдприємства-виробника.

     18.2 Пристрої для вiдбору проб

     18.2.1 Для взяття проб безалкогольних напоїв та продуктiв переробки плодiв i овочiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 9.

     18.2.2 Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.

     18.2.3 Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або пробками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб безалкогольних напоїв, сиропiв, продуктiв переробки плодiв та овочiв пробовiдбiрники, сифони, черпалки та посуд повиннi бути виготовленi iз латунi, нержавiючої сталi та iнших, стiйких до дiй вищезазначених продуктiв, матерiалiв.

     18.3 Способи вiдбору та розмiр проб безалкогольних напоїв та продуктiв переробки плодiв i овочiв

Табл. 9

Характеристика харчових продуктiв Транспортний засiб, тара Пристрiй для взяття проб Розмiр точкової проби Кiлькiсть об'єднаної проби
Безалкогольнi напої: охолоджуючi напої, кваси, сиропи Пляшки, бочки, автоцистерни, iзотермiчнi резервуари Пробовiдбiрник, сифон, черпалка Чотири проби об'ємом 0,5 дм 2,0/ 2,0 л, але не менше 2 шт./2 уп. для роздрiбної торгiвлi
Продукти переробки плодiв i овочiв: соки, плодоовочевi пюре, пасти, варення та iн. Туби, банки, пляшки, бочки, ящики, контейнери Пробовiдбiрник, сифон, черпалка З рiзних слоїв не менш двох проб вiд 100 до 500 г (для неоднорiдної рiдини); вiд 0,3 до 3,0 кг (для вiдiбраної транспортної тари) 1,0/ 1,0 кг, але не менше 1/ 1 уп. для роздрiбної торгiвлi

     19 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв тканин i штучних текстильних виробiв, текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних полотен

     19.1 Призначення

     19.1.1 Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв тканин i штучних текстильних, текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних полотен iз контейнерiв, ящикiв, кип, кускiв, рулонiв, бобин, моткiв та iншої транспортної тари. Вона розповсюджується на всi види готових i сурових текстильних тканин i штучних виробiв iз волокон i ниток усiх видiв; на всi види тканих, плетених, витих i в'язаних текстильно-галантерейних метражних та штучних виробiв.

     19.1.2 Партiєю тканин i штучних текстильних та текстильно-галантерейних виробiв є кiлькiсть кускiв, рулонiв тканини чи штучних виробiв одного найменування, артикулу, ґатунку, виду обробки та способу виготовлення, оформлене одним документом, що засвiдчує якiсть.

     19.1.3 Партiєю трикотажного полотна є кiлькiсть полотна одного найменування, способу виготовлення, виду сировини, переплетiння, одної щiльностi нитки чи пряжi, оформлене одним документом про якiсть.

     19.2 Пристрої для вiдбору проб

     Для взяття проб текстильних тканин, текстильно-галантерейних метражних виробiв i трикотажних полотен використовують гостро наточенi ножицi, щоб на пробi не було надривiв, розривiв i роздирiв, а також нескладну вимiрювальну лiнiйку цiною дiлення 1 мм i мiрильний горизонтальний стiл з гладкою поверхнею. Розмiри стола i довжина лiнiйки повиннi перевищувати розмiри точкової проби.

     19.3 Способи вiдбору та розмiр проб тканин i штучних текстильних виробiв, текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних полотен

     19.3.1 Iз кожного куска вибiрки тканини вирiзають (з будь-якої дiлянки, але не менш 3 м вiд краю куска) точкову пробу довжиною не менше 1 м по всiй ширинi. У точкової пробi не повинно бути зiм'ятих дiлянок та iнших видимих дефектiв. Кожну точкову пробу для транспортування згортають у трубку i прикрiпляють ярлик з зазначенням найменування продукцiї, номера партiї.

     19.3.2 Iз кожної вибiркової одиницi вiдбирають точковi проби у виглядi вiдрiзкiв на всю ширину метражного текстильно-галантерейного виробу чи у виглядi цiльного штучного виробу. Точкову пробу довжиною не менше 1 погонного метра вiдбирають з будь-якого мiсця одиницi продукцiї (мотка, рулону, бобини) на вiдстанi не менш 0,5 м вiд початку чи кiнця одиницi продукцiї.

     Якщо одиниця продукцiї складається з декiлькох вiдрiзкiв, точкову пробу вiдбирають коло мiсця розрiзу.

     Точковi проби не повиннi мати зовнiшнiх порокiв, а також складок, згинiв, заломiв тощо.

     19.3.3 Iз кожної вибiркової одиницi трикотажного полотна вiдбирають точкову пробу на вiдстанi не менш 1 м вiд кiнцiв одиницi продукцiї. Довжина точкової проби залежить вiд ширини полотна. Так, довжина точкової проби повинна бути не менше 65-70 см для полотен шириною 120-150 см для круглов'язальних i основов'язальных машин, не менше 120-130 см для полотен шириною 60 см з круглов'язальних машин.

     19.3.4 Iз кожної вибiркової одиницi штучного виробу для точкової проби вiдбирають окремий екземпляр чи його частину.

     19.3.5 Усi точковi проби складають разом i одержують об'єднану пробу.

     20 Методичнi рекомендацiї щодо пiдготовки та направлення зразкiв на почеркознавчу експертизу

     20.1 Для проведення почеркознавчих дослiджень iнiцiатор перевiрки повинен надати експертовi вiльнi, умовно-вiльнi та експериментальнi зразки почерку (цифрових записiв, пiдпису) особи, яка iдентифiкується1.

______________
     1 Вiльними зразками є рукописи i пiдписи особи, яка iдентифiкується, виконанi до порушення кримiнальної (заведення цивiльної чи арбiтражної) справи i не пов'язанi з нею; умовно-вiльними - зразки, якi виконанi у зв'язку з цiєю справою, але не для експертизи; експериментальними - виконанi за завданням слiдчого (суддi), дiзнавача спецiально для даної експертизи.

     20.2 Перед приєднанням вiльних та умовно-вiльних зразкiв до матерiалiв справи слiдчий (дiзнавач, iнспектор) повинен пред'явити їх особi, яка iдентифiкується, а потiм позначити кожний зразок, тобто вказати, що це вiльний (умовно-вiльний) зразок почерку (пiдпису) певної особи (вказати її прiзвище, iм'я, по батьковi) та посвiдчити це своїм пiдписом.

     У разi неможливостi пред'явити зазначенi зразки (смерть виконавця, вiд'їзд тощо), як зразки слiд надавати документи або iншi папери, на яких рукописнi тексти (пiдписи) достовiрно виконанi особою, вiдносно якої ставиться питання iдентифiкацiї її як виконавця дослiджуваного рукопису (наприклад, заяву на отримання паспорта (форма N 1), паспорт, рiзного роду посвiдчення, на яких є власноручний пiдпис, та iн.).

     20.3 Вiльнi зразки за можливостi повиннi вiдповiдати об'єкту, який дослiджується, за часом виконання (бажано в межах одного року), за видом матерiалiв письма (папiр, олiвець, кулькова ручка тощо), за формою документа (накладнi, вiдомостi та iн..), за його змiстом та цiльовим призначенням.

     Якщо текст (пiдпис), що дослiджується, виконано "друкованими" лiтерами або спецiальним шрифтом, слiд за можливостi надати вiльнi зразки аналогiчного характеру.

     20.4 Вiдбирати експериментальнi зразки почерку потрiбно у два етапи. На першому - особа, яка iдентифiкується, виконує текст на тему, пов'язану з розслiдуванням справи, в звичайних умовах (сидячи за столом, звичним приладдям письма, при нормальному освiтленнi). На другому етапi зразки вiдбираються пiд диктовку тексту, аналогiчно за змiстом тому, що дослiджується, або спецiально складеного тексту, який мiстить фрази, слова i цифри, взятi з рукопису, що дослiджується. На цьому етапi зразки вiдбираються в умовах, що максимально наближаються до тих, в яких виконувався рукопис, що дослiджується, тобто в тiй самiй позi (лежачи, стоячи та iн.), таким самим приладдям письма та на паперi того самого виду (за розмiром, лiнуванням, характером поверхнi тощо), що документ, який дослiджується. Якщо буде помiчено, що той, хто пише, намагається змiнити свiй почерк, темп диктовки слiд прискорити.

     20.5 У випадках, коли тексти, що дослiджуються, i особливо пiдписи, виконувались на бланках (касовi ордери, квитанцiї, поштовi перекази, платiжнi вiдомостi та iн.), експериментальнi зразки слiд вiдбирати на таких самих бланках або на паперi, що розграфлений як бланк.

     20.6 Якщо розташування пiдпису, що дослiджується, не визначається характером документа, експериментальнi зразки вiдбираються на окремих аркушах як лiнованого, так i нелiнованого паперу по 5-10 експериментальних пiдписiв на 1 аркушу.

     20.7 Якщо рукопис, що дослiджується, виконано "друкованими "лiтерами i цифрами або спецiальним шрифтом (креслярським, бiблiотечним та iн.), експериментальнi зразки на другому етапi також повиннi бути виконанi "друкованими" лiтерами i цифрами або вiдповiдним шрифтом.

     Переписування з документа, що дослiджується, або с машинописного (друкарського) тексту неприпустиме.

     20.8 Якщо є пiдстави припускати, що виконавець дослiджуваного рукопису намагався змiнити свiй почерк (писав лiвою рукою, iншим нахилом тощо), додатково вiдбираються зразки, виконанi таким самим чином.

     20.9 Експериментальнi зразки посвiдчуються дiзнавачем, слiдчим. У посвiдчувальному надписi зазначається прiзвище, iм'я та по батьковi виконавця, а також особливостi зразка (написанi лiвою рукою, спецiальним шрифтом тощо).

     20.10 Якщо дослiджується текст, вiльнi та експериментальнi зразки надаються у виглядi текстiв, при дослiдженнях пiдписiв та цифрових записiв - як у виглядi текстiв, так i, вiдповiдно, у виглядi пiдписiв та цифрових записiв.

     20.11 Як вiльнi, так експериментальнi зразки буквеного або цифрового письма бажано надавати не менше нiж на 5 аркушах. Чим коротший текст для дослiдження, тим бiльше потрiбно зразкiв. Вiльнi зразки пiдпису надаються по можливостi не менш нiж на 10 документах, експериментальнi - в кiлькостi не менше 20 зразкiв пiдписiв.

     20.12 Якщо потрiбно встановити, чи не виконаний пiдпис вiд iменi певної особи iншою особою, надаються зразки обох осiб. При цьому додатково вiдбираються експериментальнi зразки почерку передбачуваного виконавця не менше нiж на 5 аркушах у виглядi записiв прiзвища та iнiцiалiв особи, вiд iменi якої виконано пiдпис.

     20.13 При вилученнi вiльних зразкiв пiдписiв особи, вiд iменi якої виконано дослiджуваний пiдпис, слiд вiдшукувати документи з варiантом пiдпису, найбiльш схожим на пiдпис, що дослiджується. Такi пiдписи найчастiше зустрiчаються у документах, аналогiчних дослiджуваному.

     При вiдiбраннi експериментальних зразкiв пiдпису особи, вiд iменi якої виконано пiдпис, слiд запропонувати їй розписатися всiма застосовуваними нею варiантами пiдписiв.

     Якщо з певних причин виконати будь-якi вимоги, що стосуються зразкiв, не було можливостi, про це слiд вказати в постановi про призначення експертизи.

     20.14 Якщо потрiбно дослiдити велику кiлькiсть пiдписiв, їх доцiльно роздiлити на групи (за особами, вiд iменi яких виконано пiдписи, епiзодами справи, видами документiв тощо) i за кожною групою призначити окрему експертизу.

     Документи кожної групи можна пронумерувати (у вiльних вiд тексту мiсцях) i, вказавши один раз у постановi (ухвалi) про призначення експертизи як назву документа, так i його порядковий номер, в подальшому посилатись тiльки на порядковий номер.

     Якщо виникли труднощi, пов'язанi з призначенням багатооб'єктних експертиз пiдписiв, доцiльно проконсультуватися з експертом (спецiалiстом).

     20.15 У постановi про призначення експертизи слiд указати на встановленi слiдчим (дiзнавачем) особливi обставини виконання рукопису, якi могли викликати змiнення ознак почерку (незвична поза або незвичайний стан виконавця, виконання рукопису в умовах низької температури тощо). Якщо є данi, що виконавцем є людина, у якої порушена координацiя рухiв, про це також слiд повiдомити експерта. У випадках виконання рукопису особою похилого або старечого вiку потрiбно надати вiдомостi про рiк їх народження i стан здоров'я на момент можливого виконання об'єкта, що дослiджується.

     20.16 На експертизу приймаються тiльки оригiнали документiв з почерком та пiдписами, що пiдлягають дослiдженню, ксерокопiї не приймаються!

     21 Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв металопродукцiї, що проходять митне оформлення в режимi "експорт"

     21.1 Загальнi вимоги

     21.1.1 При вiдборi проб i зразкiв металопродукцiї (вiдходи, брухт чорних та кольорових металiв тощо), що проходить митне оформлення в режимi "експорт", для проведення дослiджень слiд керуватись вимогами Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 р. N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" (iз змiнами та доповненнями, внесеними Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 сiчня 2003 року N 92), дотримуватись вимог ГОСТiв 17260-87, 7565-81, 3476-74, 28192-89 та наказу Держмитслужби N 719 вiд 23.12.2002.

     21.1.2 Запити, що направляються для проведення експертиз зразкiв металопродукцiї, повиннi супроводжуватись детальною iнформацiєю про товар i включати якiснi фотокартки продукцiї з масштабною лiнiйкою та детальний опис товару в актi митного огляду (вагу виробiв, розмiри, якiсть поверхнi, наявнiсть петель для розвантажувально-завантажувальних робiт, наявнiсть шлакових включень, пригару та iнших стороннiх включень).

     21.1.3 В комплектi документiв обов'язково повиннi бути акти вiдбору проб, контракт, iнвойс, сертифiкат про походження товару, сертифiкати якостi виробника. Всi документи повиннi бути прошитi разом з фотокартками i завiренi печатками митного органу.

     21.1.4 У складних випадках до митного огляду та вiдбору зразкiв залучати спецiалiстiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи.

     21.1.5 Маса та габаритнi розмiри зразкiв металопродукцiї, вiдiбраних для рентгеноспектрального аналiзу, не повиннi перевищувати максимально допустимих норм, зазначених у iнструкцiї з експлуатацiї аналiзаторiв елементного складу, що використовуються у конкретнiй лабораторiї.

     21.1.6 Вiдбiр проб та зразкiв металопродукцiї (вiдходи, брухт чорних та кольорових металiв тощо), що проходить митне оформлення в режимi "експорт", здiйснюється у 2-х примiрниках. Перший набiр проб використовується для дослiджень, другий - зберiгається пiд митним забезпеченням протягом 2-х мiсяцiв як контрольний зразок або, у разi необхiдностi, як арбiтражний.

     21.1.7 Кожен iз зразкiв повинен мати маркування, щоб можна було iдентифiкувати номери плавок, марки металу, номери вантажно-митних декларацiй (ВМД) та номери транспортних засобiв.

     21.1.8 Набори зразкiв - для дослiдження та контрольний - опломбовуються в двох окремих пакуваннях, кожне з яких обов'язково повинне мати митне забезпечення та наявнiсть маркування на кожнiй пробi.

     21.1.9 Iнструменти, що використовуються для взяття проб (зразкiв), повиннi бути виготовленi з бiльш твердих металiв нiж дослiджуваний матерiал та ретельно очищенi.

     21.2 Вiдбiр проб вiд зливкiв, чушок i напiвфабрикатiв з чавуну, сталi та сплавiв

     Зразки для проведення дослiджень проводити згiдно з вимогами ГОСТ 7565-81 "Чугун, сталь и сплавы. Метод отбора проб для определения химического состава".

     Вiдбiр проб для спектрального та рентгено-флуоресцентного аналiзу проводять вирiзанням куска металу iз середньої частини зливка або заготовки у виглядi трикутника на глибину 50-70 мм, шириною 30-40 мм у кiлькостi 1-2 зразки вiд кожної плавки.

     21.3 Вiдбiр проб металопрокату

     21.3.1 Зразки вiдбирають вiдповiдно до вимог ГОСТу 7565 та ДСТУ 3124-95. Проби для спектрального аналiзу вiдбирають для кожної контрольованої одиницi прокату.

     21.3.2 Для листiв товщиною 4 мм i менше вiдбирають 1 зразок розмiром 40х40 мм; для листiв товщиною бiльше 4 мм - 2 зразки розмiром 40х30 мм.

     21.3.3 Вiд дроту вiдрiзають пробу довжиною 40-60 мм на вiдстанi 10-15 мм вiд кiнця мотка.

     21.3.4 Вiд пруткiв вiдрiзається проба довжиною 40 мм (якщо дiаметр прутка бiльший нiж 50 мм, можна вирiзати зразок шириною 40 мм).

     21.3.5 Для визначення хiмiчного складу труб вiдбирають не менше 2-х труб вiд партiї i вiдрiзають зразки у виглядi патрубкiв довжиною 40 мм (при дiаметрi труб до 90 мм); у виглядi сегментiв довжиною та шириною 40-50 мм (при дiаметрi труб до 90 мм); для зварних труб вiдбирають проби на вiдстанi 20-25 мм вiд шва.

     21.4 Вiдбiр проб литих виробiв з кольорових металiв та сплавiв

     21.4.1 При масi виробу 20 кг i менше вiдбирається типовий зразок готової продукцiї в кiлькостi 1 шт. + 1 контр. вiд плавки.

     21.4.2 Якщо маса виробу становить бiльше 20 кг, проби вiдбираються згiдно з методикою, описаною для взяття проб вiд зливкiв.

     21.5 Вiдбiр проб феросплавiв

     21.5.1 Вiдбiр проб феросплавiв у виглядi кускiв розмiром близько 50 мм у кiлькостi 3 кг (10 шт.)+3 кг (10 шт.) з одного транспортного засобу.

     21.5.2 Вiдбiр проб феросплавiв у виглядi зливкiв - 2 шт. вiд однiєї плавки.

     21.6 Вiдбiр проб шлакiв

     21.6.1 Вiдбiр проб вiдходiв (шлакiв) у подрiбненому виглядi - близько 3 кг+3 кг з одного транспортного засобу (звернути увагу на наявнiсть зашлакованих кускiв металу).

     27.1 Заключнi положення

     21.7.1 Зразки можуть бути поверненi суб'єкту ЗЕД пiсля закiнчення термiну зберiгання (2 мiсяцi).

     21.7.2 Незатребуванi власником або уповноваженою ним особою проби i зразки знищуються лабораторiєю з оформленням вiдповiдного акта. При цьому вартiсть проб i зразкiв власниковi не вiдшкодовується. Зразок акта про знищення проб i зразкiв затверджує Держмитслужба України.

     21.8 Нормативи вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень

N з/п Найменування товару Один. вимiру Мiнiмальна норма, необхiдна для дослiджень + контрольна проба
1 Порошкоподiбнi метали кг 1+1 контр
2 Металевi зливки, чушки, напiвфабрикати    
- вагою до 20 кг шт. 1+1 контр
- вагою бiльше 20 кг - вирiзанi куски розмiрами 5-7 см шт. 2+2 контр.вiд однiєї плавки
  Металевi вироби    
- вагою до 20 кг шт. 1+1 контр
- вагою бiльше 20 кг - вирiзанi куски розмiрами 5-7 см шт. 2+2 контр.вiд однiєї плавки
  Феросплави у виглядi:    
- шматкiв шт. 10+10 вiд одного транспортного засобу
- зливкiв - вирiзанi шматки 5-7 см шт. 2+2 контр. вiд однiєї плавки
  Шлаки, металобрухт кг 3+3 контр. вiд одного транспортного засобу
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.