АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СПЕЦIАЛЬНОГО ЗВ'ЯЗКУ ТА ЗАХИСТУ IНФОРМАЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

11.03.2011 N 53


Про затвердження Порядку надання висновкiв i погодження експорту та тимчасового вивезення товарiв вiйськового призначення i подвiйного використання, якi належать до криптографiчних систем, засобiв криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї або мiстять у своєму складi такi засоби

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 квiтня 2011 р. за N 437/19175

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України
вiд 20 травня 2013 року N 275,
вiд 31 липня 2019 року N 422

     Вiдповiдно до пункту 31 частини першої статтi 16 Закону України "Про Державну службу спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України", пiдпункту 49-4 пункту 4 Положення про Адмiнiстрацiю Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.06.2006 N 868, з метою визначення порядку надання висновкiв i погодження Адмiнiстрацiєю Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України мiжнародних передач криптографiчних систем, засобiв криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї, зокрема тих, якi є складовими частинами озброєння, вiйськової та спецiальної технiки, наказую:

     1. Затвердити Порядок надання висновкiв i погодження експорту та тимчасового вивезення товарiв вiйськового призначення i подвiйного використання, якi належать до криптографiчних систем, засобiв криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї або мiстять у своєму складi такi засоби, що додається.

     2. Директору Департаменту регулювання дiяльностi у сферi криптографiчного захисту iнформацiї Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України вiдповiдно до розподiлу функцiональних обов'язкiв.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

Голова Служби Л. I. Нетудихата
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва М. Бродський
Голова Державної служби експортного контролю України В. А. Демьохiн

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України
11.03.2011 N 53
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 квiтня 2011 р. за N 437/19175

ПОРЯДОК
надання висновкiв i погодження експорту та тимчасового вивезення товарiв вiйськового призначення i подвiйного використання, якi належать до криптографiчних систем, засобiв криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї або мiстять у своєму складi такi засоби

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про Державну службу спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України", "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", Положення про порядок здiйснення криптографiчного захисту iнформацiї в Українi, затвердженого Указом Президента України вiд 22.05.98 N 505, Положення про Адмiнiстрацiю Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 вересня 2014 року N 411, Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86, та Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807.

(пункт 1.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України вiд 20.05.2013р. N 275, вiд 31.07.2019р. N 422)

     1.2. Порядок визначає вимоги щодо надання Адмiнiстрацiєю Держспецзв'язку висновкiв i погодження експорту та тимчасового вивезення товарiв вiйськового призначення i подвiйного використання (далi - товари), якi належать до криптографiчних систем, засобiв криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї (далi - засоби захисту iнформацiї) або мiстять їх у своєму складi.

     1.3. Вимоги Порядку є обов'язковими для виконання державними органами, пiдприємствами, установами та органiзацiями незалежно вiд форми власностi й пiдпорядкування та утвореними вiдповiдно до законiв України вiйськовими формуваннями (далi - органiзацiї).

     1.4. У цьому Порядку термiн "висновок" означає висновок про вiдповiднiсть товарiв умовам криптографiчної примiтки 3, примiток до позицiй 5A002 i 5D002 частини другої роздiлу 5 Єдиного списку товарiв подвiйного використання (додаток до Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86).

(абзац перший пункту 1.4 у редакцiї наказу Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України вiд 31.07.2019р. N 422)

     Iншi термiни та поняття, використанi в цьому Порядку, вживаються у значеннях, наведених у нормативно-правових актах, зазначених у пунктi 1.1 цього Порядку.

     1.5. Надання висновкiв i погодження експорту та тимчасового вивезення товарiв, якi належать до засобiв захисту iнформацiї або мiстять їх у своєму складi, здiйснюється на безоплатнiй основi.

     1.6. Перелiк товарiв, щодо яких надається висновок i погодження експорту та тимчасового вивезення, визначається:

     частиною другою роздiлу 5 Єдиного списку товарiв подвiйного використання (додаток до Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86);

(абзац другий пункту 1.6 у редакцiї наказу Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України вiд 31.07.2019р. N 422)

     примiтками e та f до пiдпозицiї ML11.a Списку товарiв вiйськового призначення, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному контролю (додаток до Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.11.2003 N 1807).

     1.7. Висновок i погодження експорту та тимчасового вивезення товарiв, якi належать до засобiв захисту iнформацiї або мiстять їх у своєму складi, надаються на пiдставi письмового звернення органiзацiї, до якого додаються документи, зазначенi у пунктах 2.1, 3.1 та 3.2 цього Порядку.

     Адмiнiстрацiя Держспецзв'язку може вимагати вiд органiзацiї додатковi матерiали, технiчнi довiдки чи iншi документи, якi мiстять роз'яснення щодо поданих органiзацiєю вiдомостей i є необхiдними для ухвалення обґрунтованого рiшення.

     1.8. Документи, якi подаються до Адмiнiстрацiї Держспецзв'язку, складаються державною мовою. До документiв, якi складенi iноземною мовою, обов'язково додається їх засвiдчений в установленому порядку переклад на державну мову.

     Подання документiв, якi мiстять iнформацiю з обмеженим доступом, здiйснюється у порядку, встановленому законодавством.

     1.9. Адмiнiстрацiя Держспецзв'язку надає висновок i погодження експорту та тимчасового вивезення не пiзнiше нiж через тридцять робочих днiв з дати надходження звернення органiзацiї.

     До строку розгляду звернення не зараховується час, необхiдний для одержання вiд органiзацiї додаткових матерiалiв, технiчних довiдок чи iнших документiв, якi мiстять роз'яснення щодо поданих органiзацiєю вiдомостей i є необхiдними для ухвалення обґрунтованого рiшення.

     Якщо протягом шiстдесяти робочих днiв з дати повiдомлення Адмiнiстрацiї Держспецзв'язку про необхiднiсть отримання додаткових матерiалiв органiзацiя не надала таких матерiалiв, Адмiнiстрацiя Держспецзв'язку припиняє подальший розгляд звернення, про що письмово повiдомляє органiзацiю.

II. Порядок надання висновку i погодження експорту товарiв, якi належать до засобiв захисту iнформацiї або мiстять їх у своєму складi

     2.1. Для отримання висновку i погодження експорту товарiв, якi належать до засобiв захисту iнформацiї або мiстять їх у своєму складi, органiзацiя надсилає до Адмiнiстрацiї Держспецзв'язку листа зi стислим викладенням мети звернення та перелiком товарiв, що експортуються.

     До листа додаються:

     засвiдченi копiї документiв, згiдно з якими здiйснюється експорт або тимчасове вивезення товарiв (зовнiшньоекономiчного договору (контракту) з додатками, угоди з iноземним партнером, товаросупровiднi документи);

     засвiдчений технiчний опис товарiв iз зазначенням походження товару, його призначення та сфери використання;

     довiдка органiзацiї або засвiдчена копiя довiдки виробника про наявнiсть чи вiдсутнiсть у товарах функцiй захисту iнформацiї (для товарiв, якi безпосередньо не належать до засобiв захисту iнформацiї);

     вiдомостi про застосовуванi криптографiчнi алгоритми та довжини ключiв без урахування контрольних бiтiв (для товарiв з функцiями криптографiчного захисту iнформацiї);

     засвiдчена копiя посвiдчення про реєстрацiю суб'єкта господарювання в Державнiй службi експортного контролю України (далi - Держекспортконтроль) та роз'яснення Держекспортконтролю щодо умов здiйснення мiжнародних передач зазначених у листi товарiв;

     засвiдчена копiя довiдки про ступiнь обмеження доступу вiдомостей, якi мiстяться у товарi;

     засвiдчена копiя сертифiката кiнцевого споживача товарiв, зазначених у листi;

     засвiдченi копiї документiв, якi мiстять зобов'язання кожного посередника щодо передачi товару iншому посереднику або кiнцевому споживачевi, визначеному в сертифiкатi кiнцевого споживача (для товарiв, постачання яких кiнцевому споживачевi здiйснюється через посередникiв).

     У разi наявностi до листа додається довiдка щодо попередньої iдентифiкацiї товарiв, в якiй зазначається iнформацiя щодо вiдповiдностi найменувань та описiв конкретних товарiв, зазначених у листi, найменуванню та опису товарiв, внесених до Спискiв товарiв, зазначених у пунктi 1.6 цього Порядку.

     2.2. За результатами розгляду наданих матерiалiв Адмiнiстрацiя Держспецзв'язку повiдомляє листом органiзацiю про погодження, вiдмову у погодженнi експорту товарiв або про вiдповiднiсть товарiв умовам криптографiчної примiтки 3, примiток до позицiй 5A002 i 5D002 частини другої роздiлу 5 Єдиного списку товарiв подвiйного використання (додаток до Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86).

(абзац перший пункту 2.2 у редакцiї наказу Адмiнiстрацiї Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї України вiд 31.07.2019р. N 422)

     У разi вiдмови у погодженнi експорту товарiв у листi вказуються обґрунтованi причини такої вiдмови.

III. Порядок погодження тимчасового вивезення товарiв, якi належать до засобiв захисту iнформацiї або мiстять їх у своєму складi

     3.1. Для погодження тимчасового вивезення товарiв, якi належать до засобiв захисту iнформацiї або мiстять їх у своєму складi, органiзацiя надсилає до Адмiнiстрацiї Держспецзв'язку листа зi стислим викладенням мети звернення та перелiком товарiв, що тимчасово вивозяться.

     До листа додаються:

     засвiдчена копiя посвiдчення про реєстрацiю суб'єкта господарювання в Держекспортконтролi та її роз'яснення щодо умов здiйснення мiжнародних передач зазначених у листi товарiв;

     засвiдчений перелiк товарiв i документацiї до них, що планується до вивезення, iз зазначенням їх найменувань та номерiв;

     засвiдчений технiчний опис товару iз зазначенням його походження, призначення та сфери використання;

     вiдомостi про застосовуванi криптографiчнi алгоритми та довжини ключiв без урахування контрольних бiтiв (для товарiв з функцiями криптографiчного захисту iнформацiї);

     зобов'язання (гарантiї) органiзацiї щодо наступного повернення товарiв в Україну без змiни їх кiлькiсних та якiсних характеристик;

     засвiдчена копiя довiдки про ступiнь обмеження доступу вiдомостей, якi мiстяться у товарi.

     3.2. Для погодження тимчасового вивезення товарiв з метою їх демонстрацiї на виставках, ярмарках, реклами, проведення випробувань (далi - заходи), крiм документiв, зазначених у пунктi 3.1 цього Порядку, до листа додаються:

     вiдомостi про найменування заходу, мiсце та строки його проведення, програма участi в заходi;

     засвiдченi копiї документiв, за якими здiйснюється тимчасове вивезення товарiв (запрошення для участi у заходi, контракту, угоди з iноземним партнером).

     3.3. За результатами розгляду наданих матерiалiв Адмiнiстрацiя Держспецзв'язку повiдомляє листом органiзацiю про погодження або вiдмову у погодженнi тимчасового вивезення товарiв.

     У разi вiдмови у погодженнi тимчасового вивезення товарiв у листi вказуються обґрунтованi причини такої вiдмови.

Директор Департаменту регулювання дiяльностi у сферi криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї Адмiнiстрацiї Держспецзв'язку В. I. Бондаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.