МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

04.05.2012 N 257


Про затвердження положень про територiальнi органи Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 травня 2012 р. за N 827/21139


     Вiдповiдно до статтi 21 Закону України "Про центральнi органи виконавчої влади", пункту 7 Положення про Державну ветеринарну та фiтосанiтарну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 13.04.2011 N 464, пункту 8 Положення про Мiнiстерство аграрної полiтики та продовольства України, затвердженого Указом Президента України вiд 23.04.2011 N 500, та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.02.2012 N 125 "Про утворення територiальних органiв Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби" наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     1.1. Положення про головнi управлiння ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     1.2. Положення про управлiння ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах.

     1.3. Положення про Головну державну фiтосанiтарну iнспекцiю, державнi фiтосанiтарнi iнспекцiї в Автономнiй Республiцi Крим, областях.

     2. Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi (Бiсюк I. Ю.) забезпечити розробку та затвердження положень по кожному окремому територiальному органу.

     3. Департаменту тваринництва (Гетя А. А.) забезпечити подання цього наказу у встановленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 21.12.2005 N 727 "Про затвердження Положення про Головну державну iнспекцiю з карантину рослин України", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 18.01.2006 за N 35/11909;

     наказ Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 18.06.2007 N 422 "Про затвердження Положення про Головну державну iнспекцiю захисту рослин "Головдержзахист", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 02.08.2007 за N 880/14147;

     наказ Державного комiтету ветеринарної медицини України вiд 04.02.2008 N 8 "Про затвердження Положення про головнi управлiння ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 21.02.2008 за N 139/14830;

     наказ Державного комiтету ветеринарної медицини України вiд 10.07.2008 N 130 "Про затвердження Положень про управлiння ветеринарної медицини в мiстах обласного значення та районах", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 01.08.2008 за N 717/15408.

     5. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра Сеня О. В.

Мiнiстр М. В. Присяжнюк
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України I. Ю. Бiсюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
04.05.2012 року N 257
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 травня 2012 р. за N 827/21139

Положення
про головнi управлiння ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, в областях, мiстах Києвi та Севастополi

     1. Головнi управлiння ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, в областях, мiстах Києвi та Севастополi (далi - головне управлiння ветеринарної медицини) пiдпорядковуються Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi України та є її територiальними органами вищого рiвня.

     Головному управлiнню ветеринарної медицини пiдпорядковуються:

     управлiння ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах;

     пiдроздiл ветеринарної мiлiцiї з проведення карантинних ветеринарних заходiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України;

     державнi пiдприємства, установи та органiзацiї ветеринарної медицини, що розташованi на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi i належать до сфери управлiння Держветфiтослужби України.

     Голови мiсцевих державних адмiнiстрацiй координують дiяльнiсть головних управлiнь ветеринарної медицини та сприяють їм у виконаннi покладених на цi органи завдань.

     Повноваження головного управлiння ветеринарної медицини поширюються на територiю Автономної Республiки Крим, вiдповiдних областей, мiст Києва та Севастополя.

     2. Головне управлiння ветеринарної медицини у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України та законами України, актами та дорученнями Президента України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, дорученнями Прем'єр-мiнiстра України, наказами Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України, дорученнями Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, його першого заступника та заступника, наказами Держветфiтослужби України, дорученнями Голови Держветфiтослужби України, актами Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих державних адмiнiстрацiй, органiв мiсцевого самоврядування.

     3. Завданням головного управлiння ветеринарної медицини є реалiзацiя повноважень Держветфiтослужби України на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

     4. Головне управлiння ветеринарної медицини вiдповiдно до покладених на нього завдань:

     4.1. Забезпечує проведення державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду за здоров'ям тварин, безпечнiстю та якiстю всiх харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, кормiв та iнших товарiв, охорони територiї України вiд занесення збудникiв особливо небезпечних хвороб, включених до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро (далi - МЕБ), з територiй iнших держав або карантинних зон.

     4.2. Здiйснює державний ветеринарно-санiтарний контроль та нагляд за:

     тваринами, харчовими продуктами, неїстiвними продуктами тваринного походження, репродуктивним матерiалом, бiологiчними продуктами, патологiчним матерiалом, ветеринарними препаратами, субстанцiями, кормовими добавками, премiксами та кормами, засобами ветеринарної медицини, засобами догляду за тваринами та супутнiми об'єктами, штамами мiкроорганiзмiв, а також потужностями (об'єктами), що використовуються для їх виробництва, переробки, зберiгання та обiгу;

     проведенням ветеринарно-санiтарної експертизи на потужностях (об'єктах), якi використовуються для виробництва, переробки, зберiгання та обiгу тварин, харчових продуктiв, а також на агропродовольчих ринках;

     безпечнiстю тварин, харчових продуктiв у процесi їх виробництва та/або обiгу з метою їх експорту та iмпорту, а також видачею мiжнародних ветеринарних (санiтарних) сертифiкатiв (для держав СНД - ветеринарних свiдоцтв);

     виробництвом i готовою продукцiєю на м'ясопереробних, рибодобувних, рибопереробних i молокопереробних пiдприємствах, видає експлуатацiйнi дозволи операторам потужностей (об'єктiв), якi займаються виробництвом харчових продуктiв, а також здiйснює державний контроль на пiдприємствах гуртового зберiгання харчових продуктiв;

     перемiщенням тварин, харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, ветеринарних препаратiв, субстанцiй, кормових добавок, премiксiв та кормiв, призначених для вирощування тварин та догляду за ними, що не мають лiкувальної i профiлактичної дiї; супутнiх об'єктiв; потужностей (об'єктiв), що використовуються для їх виробництва, переробки, зберiгання та обiгу;

     органiзацiєю роботи зi збору, утилiзацiї та знищення загиблих тварин i вiдходiв тваринного походження;

     вiдповiднiстю виготовленого продукту декларацiї виробника;

     здiйсненням протиепiзоотичних заходiв юридичними та фiзичними особами, що проводять професiйну дiяльнiсть у галузi ветеринарної медицини.

     4.3. Органiзовує захист населення вiд хвороб, спiльних для тварин i людей.

     4.4. Проводить лiцензування господарської дiяльностi вiдповiдно до законодавства.

     4.5. Сприяє:

     4.5.1. Упровадженню системи iдентифiкацiї тварин.

     4.5.2. Постiйному навчанню та пiдвищенню квалiфiкацiї спецiалiстiв ветеринарної медицини.

     4.5.3. Виконанню загальнодержавних програм у галузi ветеринарної медицини, у тому числi проведенню монiторингу залишкової кiлькостi ветеринарних препаратiв та забруднювальних речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження i кормах, та iнших загальнодержавних програм у сферi племiнної справи у тваринництвi.

     4.6. Органiзовує здiйснення заходiв для проведення дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї на потужностях (об'єктах), що використовуються для виробництва, переробки, зберiгання та обiгу тварин, харчових продуктiв, репродуктивного матерiалу, ветеринарних препаратiв, субстанцiй, кормових добавок, премiксiв та кормiв, а також засобiв, що використовуються для їх транспортування.

     4.7. Вiдповiдно до законодавства здiйснює ринковий нагляд у межах сфери своєї вiдповiдальностi.

     4.8. Аналiзує причини i умови виникнення та поширення хвороб тварин, органiзовує заходи щодо локалiзацiї та лiквiдацiї спалаху заразних хвороб, спiльних для тварин i людей, готує пропозицiї та рекомендацiї щодо профiлактики, лiквiдацiї та боротьби з такими хворобами.

     4.9. Координує дiяльнiсть спецiалiстiв ветеринарної медицини незалежно вiд їх пiдпорядкування.

     4.10. Обмежує, забороняє або припиняє вiдповiдно до актiв законодавства України господарську дiяльнiсть юридичних та фiзичних осiб у разi порушення ними ветеринарно-санiтарних вимог законодавства, якщо такi порушення можуть спричинити безпосередню загрозу життю та/або здоров'ю людей i тварин.

     4.11. Здiйснює державний контроль за розведенням та утриманням сiльськогосподарських тварин для запобiгання жорстокому поводженню з ними.

     4.12. Видає органам страхування висновки щодо причин захворювання вимушено забитих, загиблих або знищених тварин.

     4.13. Забезпечує у випадках, передбачених законом, своєчасне встановлення карантину в разi виникнення заразних хвороб тварин, виконання карантинних та iнших ветеринарно-санiтарних заходiв в iнфiкованiй та буфернiй зонах, а в разi необхiдностi - у зонi спостереження.

     4.14. Координує дiяльнiсть установ ветеринарної медицини з органiзацiї та проведення державної ветеринарно-санiтарної експертизи харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, кормових добавок, премiксiв та кормiв, забезпечує проведення ветеринарно-санiтарних заходiв щодо перевiрки безпечностi харчових продуктiв.

     4.15. Координує дiяльнiсть вiдповiдних пiдроздiлiв ветеринарної мiлiцiї з проведення карантинних ветеринарних заходiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України пiд час надання практичної допомоги в органiзацiї i здiйсненнi контролю та нагляду за виконанням ветеринарно-санiтарних заходiв щодо профiлактики, локалiзацiї та лiквiдацiї карантинних хвороб тварин.

     4.16. Установлює обмеження або заборону на iмпорт, транзит та експорт товарiв, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, включенi до списку МЕБ, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, з окремих держав або карантинних зон у разi пiдтвердження факту спалаху таких хвороб.

     4.17. Проводить експертизу i узгодження проектiв планування та будiвництва тваринницьких ферм, потужностей (об'єктiв), що здiйснюють забiй тварин, переробних пiдприємств, пiдприємств з виробництва ветеринарних препаратiв, ринкiв; бере участь у вiдведеннi земельних дiлянок для всiх видiв зазначеного будiвництва i забору води для тварин.

     4.18. Органiзовує i контролює пiдвищення квалiфiкацiї, проведення атестацiї робочих мiсць спецiалiстiв ветеринарної медицини головних управлiнь ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, управлiнь ветеринарної медицини в районах, мiстах обласного значення.

     4.19. Надає адмiнiстративнi послуги вiдповiдно до чинного законодавства.

     4.20. Здiйснює iншi повноваження, визначенi законами України та покладенi на Держветфiтослужбу України Президентом України.

     5. Головне управлiння ветеринарної медицини з метою органiзацiї своєї дiяльностi:

     5.1. Забезпечує здiйснення заходiв щодо запобiгання корупцiї i контроль за їх виконанням.

     5.2. Забезпечує ефективне, результативне i цiльове використання бюджетних коштiв.

     5.3. Органiзовує планово-фiнансову роботу, здiйснює контроль за використанням фiнансових i матерiальних ресурсiв, забезпечує органiзацiю та вдосконалення бухгалтерського облiку.

     5.4. Органiзовує розгляд звернень громадян з питань, що належать до його компетенцiї, виявляє та усуває причини, що призводять до подання громадянами скарг.

     5.5. Забезпечує доступ до публiчної iнформацiї, що перебуває у його володiннi.

     5.6. Забезпечує у межах своїх повноважень реалiзацiю державної полiтики стосовно захисту iнформацiї з обмеженим доступом.

     5.7. Забезпечує у межах своїх повноважень виконання завдань з мобiлiзацiйної пiдготовки та мобiлiзацiї.

     5.8. Органiзовує роботу з укомплектування, зберiгання, облiку та використання архiвних документiв.

     6. Головне управлiння ветеринарної медицини має право:

     6.1. Залучати до виконання окремих робiт, участi у вивченнi окремих питань учених i фахiвцiв, спецiалiстiв органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ, органiзацiй (за погодженням з їх керiвниками), представникiв iнститутiв громадянського суспiльства.

     6.2. Одержувати в установленому законодавством порядку iнформацiю, документи i матерiали вiд державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi та їх посадових осiб.

     6.3. Скликати наради, утворювати консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи i служби (ради, комiсiї, колегiї, робочi групи тощо) для сприяння здiйсненню покладених на головнi управлiння ветеринарної медицини завдань.

     6.4. Користуватися iнформацiйними базами даних державних органiв, державною системою урядового зв'язку та iншими технiчними засобами.

     6.5. Органiзовувати вiдбiр зразкiв харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, патологiчного матерiалу, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, ветеринарних препаратiв, субстанцiй, кормових добавок, премiксiв та кормiв, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду.

     6.6. Забезпечувати здiйснення протиепiзоотичних заходiв юридичними та фiзичними особами, що проводять професiйну дiяльнiсть у галузi ветеринарної медицини.

     6.7. Проводити дослiдження у сферах, що належать до компетенцiї Держветфiтослужби України.

     7. Головне управлiння ветеринарної медицини здiйснює свої повноваження як безпосередньо, так i через управлiння ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах, а також контроль за дiяльнiстю управлiнь ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах.

     8. Головне управлiння ветеринарної медицини пiд час виконання покладених на нього завдань взаємодiє з Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевими державними адмiнiстрацiями та органами мiсцевого самоврядування, а також пiдприємствами, установами, органiзацiями на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

     9. Головне управлiння ветеринарної медицини у межах своїх повноважень видає накази органiзацiйно-розпорядчого характеру.

     Накази головного управлiння ветеринарної медицини можуть бути скасованi Головою Держветфiтослужби України повнiстю чи в окремiй частинi, у тому числi за дорученням Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, а також Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України у разi вiдмови Голови Держветфiтослужби України скасувати такий акт.

     10. Головне управлiння ветеринарної медицини очолює начальник - головний державний iнспектор ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим, областi, мiст Києва та Севастополя, який призначається на посаду Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України та головою мiсцевої держадмiнiстрацiї та звiльняється з посади Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Начальник головного управлiння ветеринарної медицини має заступникiв, якi за посадами є заступниками головного державного iнспектора ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим, областi, мiст Києва та Севастополя.

     Заступники начальника головного управлiння ветеринарної медицини призначаються на посади та звiльняються з посад Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Спецiалiсти ветеринарної медицини головного управлiння ветеринарної медицини, на яких покладено виконання функцiй нагляду, є за посадами державними iнспекторами ветеринарної медицини.

     Начальник головного управлiння ветеринарної медицини вносить Мiнiстру аграрної полiтики та продовольства України та Головi Держветфiтослужби України пропозицiї щодо призначення на посади та звiльнення з посад начальникiв управлiнь ветеринарної медицини в районах, мiстах обласного значення.

     11. Начальник головного управлiння ветеринарної медицини:

     11.1. Здiйснює керiвництво дiяльнiстю головного управлiння ветеринарної медицини, несе персональну вiдповiдальнiсть за органiзацiю та результати його дiяльностi.

     11.2. Органiзовує та забезпечує виконання головним управлiнням ветеринарної медицини актiв законодавства, наказiв Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України органiзацiйно-розпорядчого характеру, доручень Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, його першого заступника та заступника, наказiв, доручень Голови Держветфiтослужби України.

     11.3. Вносить Головi Держветфiтослужби України пропозицiї щодо прiоритетiв роботи головного управлiння ветеринарної медицини i шляхiв виконання покладених на нього завдань, подає на затвердження плани роботи головного управлiння ветеринарної медицини (рiчнi, пiврiчнi).

     11.4. Звiтує перед Головою Держветфiтослужби України щодо виконання покладених на головне управлiння ветеринарної медицини завдань та планiв роботи.

     11.5. Здiйснює добiр кадрiв у головне управлiння ветеринарної медицини, формує кадровий резерв на вiдповiднi посади.

     11.6. Органiзовує роботу з пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв.

     11.7. Призначає на посади та звiльняє з посад керiвникiв структурних пiдроздiлiв, iнших державних службовцiв та працiвникiв головного управлiння ветеринарної медицини, присвоює їм ранги державних службовцiв, приймає рiшення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi (крiм своїх заступникiв).

     11.8. Вносить пропозицiї Головi Держветфiтослужби України щодо призначення на посади та звiльнення з посад начальникiв управлiнь ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах.

     11.9. Порушує перед Головою Держветфiтослужби України питання про присвоєння рангiв державних службовцiв своїм заступникам, а також щодо заохочення та притягнення їх до вiдповiдальностi.

     11.10. Пiдписує накази головного управлiння ветеринарної медицини.

     11.11. Розподiляє обов'язки мiж своїми заступниками.

     11.12. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли головного управлiння ветеринарної медицини i посадовi iнструкцiї працiвникiв.

     11.13. Вносить Головi Держветфiтослужби України пропозицiї щодо чисельностi працiвникiв управлiнь ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах.

     11.14. Здiйснює iншi повноваження вiдповiдно до законодавства.

     Начальник головного управлiння ветеринарної медицини пiдзвiтний та пiдконтрольний вiдповiдно Головi Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим щодо повноважень органiв виконавчої влади, наданих законом Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, та головам мiсцевих державних адмiнiстрацiй з питань здiйснення повноважень мiсцевих державних адмiнiстрацiй.

     12. У головному управлiннi ветеринарної медицини для погодженого вирiшення питань, що належать до його компетенцiї, обговорення найважливiших напрямiв дiяльностi утворюється колегiя.

     Рiшення колегiї можуть бути реалiзованi шляхом прийняття вiдповiдного наказу головного управлiння ветеринарної медицини.

     Для розгляду наукових рекомендацiй та iнших пропозицiй щодо полiпшення дiяльностi та органiзацiї ветеринарної справи i вирiшення iнших питань у головному управлiннi ветеринарної медицини можуть утворюватися iншi постiйнi або тимчасовi консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи.

     Рiшення про утворення чи лiквiдацiю колегiї, iнших постiйних або тимчасових консультативних, дорадчих та iнших допомiжних органiв, їх кiлькiсний та персональний склад, положення про них затверджуються начальником головного управлiння ветеринарної медицини.

     13. Головнi управлiння ветеринарної медицини дiють на пiдставi положень, що затверджуються вiдповiдно до цього Положення Головою Держветфiтослужби України.

     14. Головнi управлiння ветеринарної медицини утримуються за рахунок державного бюджету.

     Структура головного управлiння ветеринарної медицини затверджується Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Штатний розпис та кошторис головного управлiння ветеринарної медицини затверджуються Головою Держветфiтослужби України.

     Чисельнiсть працiвникiв головного управлiння ветеринарної медицини затверджує Голова Держветфiтослужби України в межах граничної чисельностi працiвникiв, визначеної Кабiнетом Мiнiстрiв України для територiальних органiв Держветфiтослужби України.

     15. Територiальнi органи Держветфiтослужби України утворюються у порядку, передбаченому статтею 21 Закону України "Про центральнi органи виконавчої влади".

     16. Головне управлiння ветеринарної медицини є юридичною особою, має самостiйний баланс, рахунки в установах Казначейства України, печатку iз зображенням Державного Герба України i своїм найменуванням.

Директор Департаменту тваринництва А. А. Гетя

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
04.05.2012 N 257
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 травня 2012 р. за N 828/21140

Положення
про управлiння ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах

     1. Управлiння ветеринарної медицини в мiстах обласного значення, районах (далi - управлiння ветеринарної медицини) пiдпорядковуються Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi України та є її територiальними органами нижчого рiвня.

     Управлiння ветеринарної медицини безпосередньо пiдпорядковуються головним управлiнням ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим та областях (далi - головне управлiння ветеринарної медицини).

     Голови державних адмiнiстрацiй в мiстах обласного значення, районах координують дiяльнiсть управлiнь ветеринарної медицини i сприяють їм у виконаннi покладених на цi органи завдань.

     Управлiнню ветеринарної медицини пiдпорядковуються державнi пiдприємства, установи та органiзацiї ветеринарної медицини, що розташованi на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi i належать до сфери управлiння Держветфiтослужби України.

     Повноваження управлiнь ветеринарної медицини поширюються на територiю мiст обласного значення, районiв.

     2. Управлiння ветеринарної медицини у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України та законами України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, наказами Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України, дорученнями Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, його першого заступника та заступника, наказами Держветфiтослужби України, дорученнями Голови Держветфiтослужби України, актами Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих державних адмiнiстрацiй, органiв мiсцевого самоврядування, а також наказами головного управлiння ветеринарної медицини.

     3. Завданням управлiння ветеринарної медицини є реалiзацiя повноважень Держветфiтослужби України на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

     4. Управлiння ветеринарної медицини вiдповiдно до покладених на нього завдань:

     4.1. Забезпечує охорону територiї мiста обласного значення, району вiд занесення збудникiв особливо небезпечних хвороб, включених до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро (далi - МЕБ), з територiй iнших держав або карантинних зон.

     4.2. Здiйснює державний ветеринарно-санiтарний нагляд за:

     здоров'ям тварин, безпечнiстю та якiстю всiх харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, кормiв та iнших товарiв;

     тваринами, харчовими продуктами, неїстiвними продуктами тваринного походження, репродуктивним матерiалом, бiологiчними продуктами, патологiчним матерiалом, ветеринарними препаратами, субстанцiями, кормовими добавками, премiксами та кормами, штамами мiкроорганiзмiв, патологiчним матерiалом, засобами ветеринарної медицини, засобами догляду за тваринами та супутнiми об'єктами, а також потужностями (об'єктами), що використовуються для їх виробництва, переробки, зберiгання та обiгу;

     проведенням ветеринарно-санiтарної експертизи на потужностях (об'єктах), якi використовуються для виробництва, переробки, зберiгання та обiгу тварин, харчових продуктiв, а також на агропродовольчих ринках;

     безпечнiстю тварин, харчових продуктiв у процесi їх виробництва та/або обiгу з метою їх експорту та iмпорту, а також видачею мiжнародних ветеринарних (санiтарних) сертифiкатiв (для держав СНД - ветеринарних свiдоцтв), установлює обмеження або заборону на iмпорт, транзит та експорт товарiв, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, включенi до списку МЕБ, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, з окремих держав або карантинних зон у разi пiдтвердження факту спалаху таких хвороб;

     виробництвом та готовою продукцiєю на м'ясопереробних, рибодобувних, рибопереробних i молокопереробних пiдприємствах, видає експлуатацiйнi дозволи операторам потужностей (об'єктiв), якi займаються виробництвом харчових продуктiв, а також здiйснює державний контроль на пiдприємствах гуртового зберiгання харчових продуктiв;

     перемiщенням тварин, харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, ветеринарних препаратiв, субстанцiй, кормових добавок, премiксiв та кормiв, призначених для вирощування тварин та догляду за ними, що не мають лiкувальної i профiлактичної дiї; супутнiми об'єктами; потужностями (об'єктами), що використовуються для їх виробництва, переробки, зберiгання та обiгу;

     органiзацiєю роботи зi збору, утилiзацiї та знищення загиблих тварин i вiдходiв тваринного походження;

     вiдповiднiстю виготовленого продукту декларацiї виробника;

     здiйсненням протиепiзоотичних заходiв юридичними та фiзичними особами, що проводять професiйну дiяльнiсть у галузi ветеринарної медицини.

     4.3. Забезпечує захист населення вiд хвороб, спiльних для тварин i людей.

     4.4. Сприяє:

     упровадженню системи iдентифiкацiї тварин;

     постiйному навчанню та пiдвищенню квалiфiкацiї спецiалiстiв ветеринарної медицини;

     виконанню загальнодержавних програм у галузi ветеринарної медицини, у тому числi проведенню монiторингу залишкової кiлькостi ветеринарних препаратiв та забруднювальних речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження i кормах, та iнших загальнодержавних програм у сферах карантину та захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, племiнної справи у тваринництвi.

     4.5. Аналiзує причини виникнення хвороб, недуг тварин, їх загибелi, розробляє рекомендацiї щодо їх профiлактики та лiкування.

     4.6. Аналiзує причини i умови виникнення та поширення хвороб тварин, органiзовує заходи щодо локалiзацiї та лiквiдацiї спалаху заразних хвороб, спiльних для тварин i людей, готує пропозицiї та рекомендацiї щодо їх профiлактики, лiквiдацiї та боротьби з такими хворобами.

     4.7. Вiдповiдно до законодавства здiйснює ринковий нагляд у межах сфери своєї вiдповiдальностi.

     4.8. Забезпечує у випадках, передбачених законом, своєчасне встановлення карантину в разi виникнення заразних хвороб тварин, виконання карантинних та iнших ветеринарно-санiтарних заходiв в iнфiкованiй та буфернiй зонах, а в разi необхiдностi - у зонi спостереження.

     4.9. Органiзовує здiйснення заходiв для проведення дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї на потужностях (об'єктах), що використовуються для виробництва, переробки, зберiгання та обiгу тварин, харчових продуктiв, репродуктивного матерiалу, ветеринарних препаратiв, субстанцiй, кормових добавок, премiксiв та кормiв, а також засобiв, що використовуються для їх транспортування.

     4.10. Проводить у межах компетенцiї експертизу i узгодження проектiв планування та будiвництва тваринницьких ферм, потужностей (об'єктiв), що здiйснюють забiй тварин, переробних пiдприємств, пiдприємств з виробництва ветеринарних препаратiв, ринкiв; бере участь у вiдведеннi земельних дiлянок для всiх видiв зазначеного будiвництва i забору води для тварин.

     4.11. Надає адмiнiстративнi послуги вiдповiдно до чинного законодавства.

     4.12. Координує дiяльнiсть вiдповiдних пiдроздiлiв ветеринарної мiлiцiї з проведення карантинних ветеринарних заходiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України пiд час надання практичної допомоги в органiзацiї i здiйсненнi нагляду за виконанням ветеринарно-санiтарних заходiв щодо профiлактики, локалiзацiї та лiквiдацiї карантинних хвороб.

     4.13. Видає органам страхування висновки щодо причин захворювання вимушено забитих, загиблих або знищених тварин.

     4.14. Видає вiдповiдно до законодавства України експлуатацiйнi дозволи та забезпечує ведення їх реєстру.

     4.15. Узагальнює практику застосування законодавства України з питань, що належать до його компетенцiї, готує та вносить в установленому порядку пропозицiї щодо його вдосконалення.

     5. Управлiння ветеринарної медицини з метою органiзацiї своєї дiяльностi:

     5.1. Забезпечує здiйснення заходiв щодо запобiгання корупцiї i контроль за їх здiйсненням.

     5.2. Забезпечує ефективне, результативне i цiльове використання бюджетних коштiв.

     5.3. Органiзовує планово-фiнансову роботу, здiйснює контроль за використанням фiнансових i матерiальних ресурсiв, забезпечує органiзацiю та вдосконалення бухгалтерського облiку.

     5.4. Органiзовує розгляд звернень громадян з питань, що належать до його компетенцiї, виявляє та усуває причини, що призводять до подання громадянами скарг.

     5.5. Забезпечує доступ до публiчної iнформацiї, що перебуває у його володiннi.

     5.6. Забезпечує у межах своїх повноважень реалiзацiю державної полiтики стосовно захисту iнформацiї з обмеженим доступом.

     5.7. Забезпечує у межах своїх повноважень виконання завдань з мобiлiзацiйної пiдготовки та мобiлiзацiї.

     5.8. Органiзовує роботу з укомплектування, зберiгання, облiку та використання архiвних документiв.

     6. Управлiння ветеринарної медицини має право:

     6.1. Залучати до виконання окремих робiт, участi у вивченнi окремих питань учених i фахiвцiв, спецiалiстiв органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ, органiзацiй (за погодженням з їх керiвниками), представникiв iнститутiв громадянського суспiльства.

     6.2. Одержувати в установленому законодавством порядку iнформацiю, документи i матерiали вiд державних органiв i органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi та їх посадових осiб.

     6.3. Скликати наради, утворювати консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи i служби (ради, комiсiї, колегiї, робочi групи тощо) для сприяння здiйсненню покладених на управлiння ветеринарної медицини завдань.

     6.4. Користуватися iнформацiйними базами даних державних органiв, державною системою урядового зв'язку та iншими технiчними засобами.

     6.5. Обмежувати, забороняти або припиняти вiдповiдно до актiв законодавства господарську дiяльнiсть юридичних та фiзичних осiб у разi порушення ними ветеринарно-санiтарних вимог законодавства, якщо такi порушення можуть спричинити безпосередню загрозу життю та/або здоров'ю людей i тварин.

     7. Управлiння ветеринарної медицини пiд час виконання покладених на нього завдань взаємодiє з мiсцевими державними адмiнiстрацiями та органами мiсцевого самоврядування, а також пiдприємствами, установами, органiзацiями на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

     8. Управлiння ветеринарної медицини у межах своїх повноважень видає накази органiзацiйно-розпорядчого характеру.

     Накази управлiнь ветеринарної медицини можуть бути скасованi Головою Держветфiтослужби України повнiстю чи в окремiй частинi, у тому числi за дорученням Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, а також Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України у разi вiдмови Голови Держветфiтослужби України скасувати такий акт.

     9. Управлiння ветеринарної медицини очолює начальник - головний державний iнспектор ветеринарної медицини мiста, району, який призначається на посаду Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України та головою мiсцевої держадмiнiстрацiї та звiльняється з посади Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Начальник управлiння ветеринарної медицини має заступникiв, якi за посадами є заступниками головного державного iнспектора ветеринарної медицини мiста, району.

     Заступники начальника управлiння ветеринарної медицини призначаються на посади та звiльняються з посад Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Спецiалiсти ветеринарної медицини управлiння ветеринарної медицини є за посадами державними iнспекторами ветеринарної медицини, якi призначаються на посади та звiльняються з посад начальником управлiння ветеринарної медицини.

     10. Начальник управлiння ветеринарної медицини:

     10.1. Здiйснює керiвництво дiяльнiстю управлiння ветеринарної медицини, несе персональну вiдповiдальнiсть за органiзацiю та результати його дiяльностi.

     10.2. Органiзовує та забезпечує виконання управлiнням ветеринарної медицини вiдповiдно актiв законодавства, наказiв Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України органiзацiйно-розпорядчого характеру, доручень Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, його першого заступника та заступника, наказiв Держветфiтослужби України, доручень голови Держветфiтослужби України.

     10.3. Вносить Головi Держветфiтослужби України пропозицiї щодо прiоритетiв роботи управлiння ветеринарної медицини i шляхiв виконання покладених на нього завдань, подає на затвердження плани роботи управлiння ветеринарної медицини (рiчнi, пiврiчнi).

     10.4. Здiйснює добiр кадрiв в управлiннi ветеринарної медицини, формує кадровий резерв на вiдповiднi посади.

     10.5. Органiзовує роботу з пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв.

     10.6. Призначає на посади та звiльняє з посад керiвникiв структурних пiдроздiлiв, iнших державних службовцiв та працiвникiв управлiння ветеринарної медицини, присвоює державним службовцям ранги, приймає рiшення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi (крiм своїх заступникiв).

     10.7. Порушує перед Головою Держветфiтослужби України питання про присвоєння рангiв державних службовцiв своїм заступникам, а також щодо заохочення та притягнення їх до вiдповiдальностi.

     10.8. Пiдписує накази органiзацiйно-розпорядчого характеру управлiння ветеринарної медицини.

     10.9. Розподiляє обов'язки мiж своїми заступниками.

     10.10. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли управлiння ветеринарної медицини i посадовi iнструкцiї працiвникiв.

     10.11. Звiтує перед керiвником вiдповiдного головного управлiння ветеринарної медицини про виконання покладених на управлiння ветеринарної медицини завдань та планiв роботи.

     10.12. Здiйснює iншi повноваження вiдповiдно до законодавства.

     Начальники управлiнь ветеринарної медицини пiдзвiтнi та пiдконтрольнi головам мiсцевих державних адмiнiстрацiй з питань здiйснення повноважень мiсцевих державних адмiнiстрацiй.

     11. Управлiння ветеринарної медицини дiє на пiдставi положень, що затверджуються вiдповiдно до цього Положення Головою Держветфiтослужби України.

     12. Управлiння ветеринарної медицини утримується за рахунок державного бюджету.

     Структура управлiння ветеринарної медицини затверджується Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Штатний розпис та кошторис управлiння ветеринарної медицини затверджуються Головою Держветфiтослужби України.

     Чисельнiсть працiвникiв управлiння ветеринарної медицини затверджує Голова Держветфiтослужби України в межах граничної чисельностi працiвникiв, визначеної Кабiнетом Мiнiстрiв України для територiальних органiв Держветфiтослужби України, за пропозицiєю начальника головного управлiння ветеринарної медицини.

     13. Управлiння ветеринарної медицини утворюється у порядку, передбаченому статтею 21 Закону України "Про центральнi органи виконавчої влади".

     14. Управлiння ветеринарної медицини є юридичною особою, має самостiйний баланс, рахунки в установах Казначейства України, печатку iз зображенням Державного Герба України i своїм найменуванням.

Директор Департаменту тваринництва А. А. Гетя

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
04.05.2012 N 257
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 травня 2012 р. за N 829/21141

Положення
про Головну державну фiтосанiтарну iнспекцiю, державнi фiтосанiтарнi iнспекцiї в Автономнiй Республiцi Крим, областях

     1. Головна державна фiтосанiтарна iнспекцiя, державнi фiтосанiтарнi iнспекцiї в Автономнiй Республiцi Крим, областях (далi - фiтосанiтарнi iнспекцiї) є територiальними органами Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України та пiдпорядковуються їй.

     Голови мiсцевих державних адмiнiстрацiй координують дiяльнiсть фiтосанiтарних iнспекцiй i сприяють їм у виконаннi покладених на них завдань.

     Повноваження фiтосанiтарних iнспекцiй поширюються на мiсто Київ, Київську область, Автономну Республiку Крим та вiдповiднi областi.

     2. Фiтосанiтарнi iнспекцiї у своїй дiяльностi керуються Конституцiєю України та законами України, актами та дорученнями Президента України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, дорученнями Прем'єр-мiнiстра України, наказами Мiнагрополiтики України, дорученнями Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, його першого заступника та заступникiв, наказами Держветфiтослужби України, дорученнями Голови Держветфiтослужби України, актами Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих державних адмiнiстрацiй, органiв мiсцевого самоврядування.

     3. Завданням фiтосанiтарних iнспекцiй є реалiзацiя повноважень Держветфiтослужби України на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

     4. Фiтосанiтарнi iнспекцiї вiдповiдно до покладених на них завдань:

     4.1. Реалiзовують державну полiтику у сферах карантину та захисту рослин.

     4.2. Здiйснюють в межах своїх повноважень фiтосанiтарнi заходи.

     4.3. Охороняють територiю України вiд занесення регульованих шкiдливих органiзмiв.

     4.4. Виявляють регульованi шкiдливi органiзми.

     4.5. Запобiгають проникненню регульованих шкiдливих органiзмiв у зони, вiльнi вiд таких регульованих шкiдливих органiзмiв, на територiї України.

     4.6. Здiйснюють:

     4.6.1 iнспектування та монiторинг вiдповiдної територiї, об'єктiв регулювання;

     4.6.2 нагляд за розвитком, поширенням i шкодочиннiстю шкiдливих органiзмiв та розроблення разом iз науково-дослiдними установами прогнозiв розвитку i поширення шкiдливих органiзмiв;

     4.6.3 перевiрки за додержанням пiдприємствами, установами, органiзацiями вимог законодавства щодо захисту лiсiв вiд шкiдливих органiзмiв, додержанням технологiй та регламентiв застосування засобiв захисту рослин;

     4.6.4 державний контроль за:

     дотриманням карантинного режиму i проведенням заходiв iз карантину рослин при вирощуваннi, заготiвлi, вивезеннi, ввезеннi, транспортуваннi, зберiганнi, переробцi, реалiзацiї та використаннi об'єктiв регулювання;

     використанням бiологiчних контрольних органiзмiв;

     дотриманням регламентiв застосування пестицидiв i агрохiмiкатiв (тiльки регуляторiв росту рослин), вiдповiднiстю вимогам сертифiкатiв якостi засобiв захисту рослин, якi ввозяться на територiю України, вмiстом у сiльськогосподарськiй продукцiї та сировинi рослинного походження залишкової кiлькостi пестицидiв, агрохiмiкатiв та важких металiв;

     дотриманням регламентiв зберiгання, транспортування, торгiвлi та застосування засобiв захисту рослин;

     оптовою та роздрiбною торгiвлею засобами захисту рослин;

     проведенням пiдприємствами, установами, органiзацiями усiх форм власностi та громадянами нагляду за фiтосанiтарним станом рослин сiльськогосподарського та iншого призначення, багаторiчних i лiсових насаджень, дерев, чагарникiв, рослинностi закритого ґрунту, мiсць зберiгання та переробки продукцiї рослинного походження, а також захистом їх вiд шкiдливих органiзмiв, додержанням технологiй та регламентiв застосування i торгiвлi засобами захисту рослин;

     вмiстом залишкової кiлькостi пестицидiв, агрохiмiкатiв та важких металiв у поверхневих водах, призначених для сiльськогосподарських потреб, ґрунтi на землях сiльськогосподарського призначення, а також у сiльськогосподарськiй продукцiї та сировинi рослинного походження;

     проведенням профiлактичних та винищувальних заходiв щодо боротьби зi шкiдниками у мiсцях зберiгання запасiв продукцiї рослинного походження;

     дотриманням вимог законодавства щодо забезпечення належної якостi та безпеки засобiв захисту рослин (пестицидiв та агрохiмiкатiв), у тому числi дiючих речовин;

     4.6.5 державний фiтосанiтарний контроль за:

     охороною, захистом, використанням та вiдтворенням лiсiв, у тому числi в межах територiй та об'єктiв природно-заповiдного фонду незалежно вiд їх пiдпорядкування, полезахисних та iнших захисних лiсових смуг i лiсiв у межах населених пунктiв;

     рослинами, продуктами рослинного походження та iншими об'єктами регулювання, що перемiщуються територiєю України, через державний кордон України та карантиннi зони (у тому числi тих, що надходять у багажi, поштових вiдправленнях i ручнiй поклажi пасажирiв);

     дiяльнiстю розсадникiв, державних сортодiльниць, оранжерей i теплиць, дiяльнiсть яких пов'язана з обiгом рослин;

     виробництвом та обiгом рослин, продуктiв рослинного походження та iнших об'єктiв регулювання.

     4.7. Проводять реєстрацiю осiб, якi здiйснюють господарську дiяльнiсть, пов'язану з виробництвом та обiгом об'єктiв регулювання, та забезпечують ведення загальнодержавного реєстру таких осiб.

     4.8. Проводять екологiчне та економiчне обґрунтування доцiльностi захисту рослин вiд шкiдливих органiзмiв.

     4.9. Сприяють виконанню загальнодержавних програм у сферах карантину та захисту рослин.

     4.10. Беруть участь у проведеннi науково-технiчної, технологiчної та iнновацiйної полiтики, впровадженнi у виробництво науково-технiчних досягнень та передового досвiду з питань карантину та захисту рослин.

     4.11. Органiзовують та здiйснюють державний контроль за своєчасним проведенням пiдприємствами, установами, органiзацiями усiх форм власностi та громадянами заходiв щодо захисту рослин, додержанням регламентiв застосування засобiв захисту рослин, вмiстом у сiльськогосподарськiй продукцiї та сировинi рослинного походження залишкової кiлькостi пестицидiв, агрохiмiкатiв та важких металiв.

     4.12. Поширюють серед громадян iнформацiю у сферi карантину та захисту рослин.

     4.13. Видають фiтосанiтарнi сертифiкати, фiтосанiтарнi сертифiкати на реекспорт та карантиннi сертифiкати на рослини, продукти рослинного походження та iншi об'єкти регулювання.

     4.14. Видають сертифiкати про дотримання регламентiв застосування пестицидiв i агрохiмiкатiв (тiльки регуляторiв росту рослин) у сiльськогосподарськiй продукцiї та сировинi рослинного походження та сертифiкати вiдповiдностi щодо вмiсту у сiльськогосподарськiй продукцiї та сировинi рослинного походження залишкової кiлькостi пестицидiв, агрохiмiкатiв та важких металiв.

     4.15. Проводять науково-дослiднi роботи у сферi карантину та захисту рослин.

     4.16. Вносять подання до вiдповiдних органiв виконавчої влади про запровадження та скасування карантинного режиму.

     4.17. Вживають вiдповiдно до законодавства термiнових заходiв щодо локалiзацiї та лiквiдацiї карантинних органiзмiв, запобiгання їх поширенню.

     4.18. Вiдповiдно до законодавства здiйснюють ринковий нагляд у межах сфери своєї вiдповiдальностi.

     4.19. Надають адмiнiстративнi послуги вiдповiдно до чинного законодавства.

     4.20. Готують та вносять у встановленому порядку пропозицiї щодо вдосконалення законодавства з питань, що належать до їх компетенцiї.

     4.21. Здiйснюють iншi повноваження, визначенi законодавством України та покладенi на Держветфiтослужбу України Президентом України.

     5. Фiтосанiтарнi iнспекцiї з метою органiзацiї своєї дiяльностi:

     5.1. Забезпечують здiйснення заходiв щодо запобiгання корупцiї i контроль за їх виконанням.

     5.2. Забезпечують ефективне, результативне i цiльове використання бюджетних коштiв.

     5.3. Органiзовують планово-фiнансову роботу, здiйснюють контроль за використанням фiнансових i матерiальних ресурсiв, забезпечують органiзацiю та вдосконалення бухгалтерського облiку.

     5.4. Органiзовують розгляд звернень громадян з питань, що належать до їх компетенцiї, виявляють та усувають причини, що призводять до подання громадянами скарг.

     5.5. Забезпечують доступ до публiчної iнформацiї, що перебуває у їх володiннi.

     5.6. Забезпечують у межах своїх повноважень виконання завдань мобiлiзацiйної пiдготовки та мобiлiзацiйної готовностi держави.

     6. Фiтосанiтарнi iнспекцiї мають право:

     6.1. Залучати до виконання окремих робiт, участi у вивченнi окремих питань вчених i фахiвцiв, спецiалiстiв органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ, органiзацiй (за погодженням з їх керiвниками), представникiв iнститутiв громадянського суспiльства.

     6.2. Одержувати в установленому законодавством порядку iнформацiю, документи i матерiали вiд державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi та їх посадових осiб, в тому числi вiд Держмитслужби України та/або її територiальних органiв, про ввезення на територiю, вивезення з територiї України та транзит товарiв, рослин та продуктiв рослинного походження, iнших об'єктiв регулювання, вiд Державної служби статистики України та/або територiальних органiв державної статистики в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, районах, районах у мiстах, мiстах обласного, республiканського (Автономної Республiки Крим) значення - вiдповiднi статистичнi данi.

     6.3. Скликати наради, утворювати консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи i служби (ради, комiсiї, колегiї, робочi групи тощо) для сприяння здiйсненню покладених на територiальнi органи завдань.

     6.4. Користуватися iнформацiйними базами даних державних органiв, державною системою урядового зв'язку та iншими технiчними засобами.

     6.5. Обмежувати, тимчасово забороняти або припиняти дiяльнiсть пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi та громадян у разi порушення ними вимог технологiї та нормативно-правових актiв з питань карантину та захисту рослин, що можуть спричинити загрозу життю i здоров'ю людей та довкiллю.

     6.6. Обмежувати або тимчасово припиняти в установленому порядку дiяльнiсть пiдприємств, установ i органiзацiй у разi порушення вимог законодавства щодо захисту лiсiв вiд шкiдливих органiзмiв, додержання технологiй та регламентiв застосування засобiв захисту рослин.

     6.7. Проводити фiтосанiтарнi процедури щодо рослин i продуктiв рослинного походження та iнших об'єктiв регулювання.

     6.8. Затримувати рослини, продукти рослинного походження та iншi об'єкти регулювання для iнспектування, огляду та фiтосанiтарної експертизи, якщо вони перемiщуються без вiдповiдних фiтосанiтарних документiв або не вiдповiдають фiтосанiтарним вимогам.

     6.9. Надавати висновки органам страхування щодо завданих збиткiв внаслiдок лiквiдацiї карантинних органiзмiв.

     6.10. Проводити дослiдження, в тому числi науковi, у сферах, що належать до компетенцiї Держветфiтослужби України.

     6.11. Забезпечувати аналiтичнi дослiдження щодо вiдповiдностi вимогам сертифiкатiв якостi засобiв захисту рослин, у тому числi пестицидiв, якi завозяться в Україну, а також додержання регламентiв їх застосування.

     6.12. Надавати практичну допомогу в органiзацiї виробництва, застосування бiологiчних та iнших нехiмiчних засобiв захисту рослин бiолабораторiям i бiофабрикам.

     6.13. Складати протоколи та розглядати справи про адмiнiстративнi правопорушення у випадках, передбачених законом.

     6.14. Забороняти реалiзацiю засобiв захисту рослин i тварин, якi не вiдповiдають вимогам щодо їх якостi.

     7. Фiтосанiтарнi iнспекцiї пiд час виконання покладених на них завдань взаємодiють з Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевими державними адмiнiстрацiями та органами мiсцевого самоврядування, а також пiдприємствами, установами, органiзацiями на територiї вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi.

     8. Фiтосанiтарнi iнспекцiї у межах своїх повноважень видають накази органiзацiйно-розпорядчого характеру.

     Акти фiтосанiтарних iнспекцiй можуть бути скасованi Головою Держветфiтослужби України повнiстю чи в окремiй частинi, у тому числi за дорученням Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України, а також Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України у разi вiдмови Голови Держветфiтослужби України скасувати такий акт.

     9. Фiтосанiтарнi iнспекцiї очолюють начальники - головнi державнi фiтосанiтарнi iнспектори Автономної Республiки Крим, областей, якi призначаються на посади Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України та головою вiдповiдної мiсцевої державної адмiнiстрацiї та звiльняються з посад Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Начальники фiтосанiтарних iнспекцiй мають заступникiв, якi за посадами є заступниками головних державних фiтосанiтарних iнспекторiв Автономної Республiки Крим, областей.

     Заступники начальникiв фiтосанiтарних iнспекцiй призначаються на посади та звiльняються з посад Головою Держветфiтослужби України за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Спецiалiсти карантину та захисту рослин фiтосанiтарних iнспекцiй, на яких покладено виконання функцiй нагляду, є за посадами державними фiтосанiтарними iнспекторами, якi призначаються на посади та звiльняються з посад начальниками фiтосанiтарних iнспекцiй.

     10. Начальники фiтосанiтарних iнспекцiй:

     10.1. Здiйснюють керiвництво фiтосанiтарними iнспекцiями, несуть персональну вiдповiдальнiсть за органiзацiю та результати їх дiяльностi.

     10.2. Контролюють роботу обласних фiтосанiтарних лабораторiй.

     10.3. Органiзовують та забезпечують виконання фiтосанiтарною iнспекцiєю актiв законодавства, наказiв Держветфiтослужби України, доручень Голови Держветфiтослужби України та Головного державного фiтосанiтарного iнспектора України.

     10.4. Вносять Головi Держветфiтослужби України пропозицiї щодо прiоритетiв роботи фiтосанiтарних iнспекцiй i шляхiв виконання покладених на них завдань, подають на затвердження плани роботи фiтосанiтарних iнспекцiй (рiчнi, пiврiчнi).

     10.5. Звiтують перед Головою Держветфiтослужби України про виконання покладених на фiтосанiтарнi iнспекцiї завдань та планiв роботи та перед Головним державним фiтосанiтарним iнспектором України про роботу у сферi карантину та захисту рослин.

     10.6. Здiйснюють добiр кадрiв у фiтосанiтарнi iнспекцiї, формують кадровий резерв на вiдповiднi посади.

     10.7. Органiзовують роботу з пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв.

     10.8. Призначають на посади та звiльняють з посад керiвникiв структурних пiдроздiлiв, iнших державних службовцiв та працiвникiв фiтосанiтарних iнспекцiй, присвоюють ранги державним службовцям, приймають рiшення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi (крiм своїх заступникiв).

     10.9. Порушують перед Головним державним фiтосанiтарним iнспектором України питання про присвоєння рангiв державних службовцiв своїм заступникам, а також щодо заохочення та притягнення їх до вiдповiдальностi.

     10.10. Пiдписують накази оперативно-розпорядчого характеру фiтосанiтарних iнспекцiй.

     10.11. Розподiляють обов'язки мiж своїми заступниками.

     10.12. Затверджують положення про структурнi пiдроздiли фiтосанiтарних iнспекцiй i посадовi iнструкцiї працiвникiв.

     10.13. Розпоряджаються коштами в межах затвердженого кошторису на утримання фiтосанiтарних iнспекцiй.

     10.14. Здiйснюють iншi повноваження вiдповiдно до законодавства.

     Начальники фiтосанiтарних iнспекцiй пiдзвiтнi та пiдконтрольнi вiдповiдно Головi Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим та головам мiсцевих державних адмiнiстрацiй з питань здiйснення повноважень мiсцевих державних адмiнiстрацiй.

     11. При фiтосанiтарних iнспекцiях для погодженого вирiшення питань, що належать до їх компетенцiї, обговорення найважливiших напрямiв дiяльностi може утворюватися колегiя.

     Рiшення колегiї можуть бути реалiзованi шляхом прийняття вiдповiдного наказу фiтосанiтарної iнспекцiї.

     Для розгляду наукових рекомендацiй та проведення фахових консультацiй з основних питань дiяльностi у фiтосанiтарних iнспекцiях можуть утворюватися iншi постiйнi або тимчасовi консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи.

     Рiшення про утворення чи лiквiдацiю колегiї, iнших постiйних або тимчасових консультативних, дорадчих та iнших допомiжних органiв, їх кiлькiсний та персональний склад, положення про них затверджуються начальниками фiтосанiтарних iнспекцiй.

     12. Фiтосанiтарнi iнспекцiї утримуються за рахунок державного бюджету.

     Структуру фiтосанiтарних iнспекцiй затверджує Голова Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України за поданням Головного державного фiтосанiтарного iнспектора України та за погодженням з Мiнiстром аграрної полiтики та продовольства України.

     Штатний розпис та кошторис фiтосанiтарних iнспекцiй затверджує Голова Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України за поданням Головного державного фiтосанiтарного iнспектора України.

     Чисельнiсть працiвникiв фiтосанiтарних iнспекцiй затверджує Голова Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України за поданням Головного державного фiтосанiтарного iнспектора України в межах граничної чисельностi працiвникiв, визначеної Кабiнетом Мiнiстрiв України для територiальних органiв Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України.

     13. Фiтосанiтарнi iнспекцiї утворюються у порядку, передбаченому статтею 21 Закону України "Про центральнi органи виконавчої влади".

     14. Фiтосанiтарнi iнспекцiї є юридичними особами, мають самостiйний баланс, рахунки в установах Казначейства України, печатку iз зображенням Державного Герба України i своїм найменуванням.

Директор Департаменту землеробства О. А. Демидов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.