ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.11.2012 N 12/2-12.1/4225-ЕП

 

Начальникам Кримської, Луганської, Сумської, Схiдної, Харкiвської обласної, Чернiгiвської митниць


Про запровадження спiльного контролю в пунктах пропуску

     Департаментом органiзацiї митного контролю та оформлення проаналiзовано матерiали робочих зустрiчей керiвного складу сумiжних митниць України та Росiйської Федерацiї, що проводяться вiдповiдно до графiкiв робочих зустрiчей на I та II пiврiччя 2012 року.

     За результатами аналiзу питань, що розглядаються пiд час робочих зустрiчей, та з метою формування єдиної позицiї митних органiв України щодо запровадження спiльного контролю у пунктах пропуску через українсько-росiйський державний кордон iнформуємо.

     Вiдповiдно компетенцiї органiв виконавчої влади в Українi нормативне забезпечення запровадження спiльного контролю в пунктах пропуску через державний кордон покладено на Адмiнiстрацiю Державної прикордонної служби України.

     18 жовтня 2011 пiд час проведення 2-го Мiжрегiонального економiчного форуму пiдписано Угоду мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про спiвробiтництво пiд час здiйснення спiльного контролю осiб, транспортних засобiв i товарiв через українсько-росiйський державний кордон (далi - Угода).

     Верховною Радою України Угоду ратифiковано 13.01.2012 вiдповiдно до Закону України N 4339-VI; офiцiйна iнформацiя про ратифiкацiю Угоди росiйською стороною станом на 08.11.2012 в Держмитслужбi України вiдсутня.

     Розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.10.2012 N 785-р схвалено Протокол мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про внесення змiн до Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про спiвробiтництво пiд час здiйснення спiльного контролю осiб, транспортних засобiв i товарiв на українсько-росiйському державному кордонi, пiдготовлений українською стороною, а також уповноважено Голову Державної прикордонної служби України Литвина Миколу Михайловича пiдписати зазначений Протокол. Вiдповiдно до Протоколу дiя зазначеної Угоди поширюватиметься на пункти пропуску для поромного сполучення.

     З метою практичної реалiзацiї положень частини другої статтi 4 Угоди Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби України пiдготовлено та погоджено з заiнтересованими органами виконавчої влади України, у тому числi з Держмитслужбою України, проект Протоколу мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про визначення мiсць та обсягiв, у яких контрольнi органи здiйснюватимуть контроль на територiї держави однiєї Сторони чи держав Сторiн (далi - проект Протоколу). Проектом Протоколу передбачено визначення перелiку пунктiв пропуску на українсько-росiйському державному кордонi, в яких контрольнi органи сторiн здiйснюватимуть спiльний контроль. Проект Протоколу було передано для розгляду росiйською стороною у ходi другого засiдання Робочої групи з пунктiв пропуску Пiдкомiсiї з прикордонних питань Пiдкомiтету з мiжнародного спiвробiтництва Українсько-Росiйської Мiждержавної Комiсiї (Україна, м. Харкiв, 30-31 липня 2012 року).

     Довiдково.
     Сторонами Угоди є Кабiнет Мiнiстрiв України й Уряд Росiйської Федерацiї.
     Статтею 4 Угоди визначено:
     1. Контрольнi органи можуть здiйснювати спiльний контроль у повному обсязi:
     а) в пунктi пропуску через кордон на територiї держави однiєї Сторони;
     б) в пунктах пропуску через кордон на територiї обох держав Сторiн, при цьому контрольнi органи держави виїзду здiйснюють контроль на територiї держави в'їзду;
     в) при пасажирському залiзничному сполученнi, пiд час руху в пасажирському поїздi на прикордонних перегонах або на територiї держав обох Сторiн з прерогативою здiйснення контролю в'їзду на територiю кожної з держав Сторiн з повною або частковою передачею повноважень iз здiйснення контролю виїзду контрольним органам держави iншої Сторони.
     2. Сторони на пiдставi окремих письмових домовленостей i вiдповiдно до законодавства кожної з держав визначать мiсця та обсяги, у яких контрольнi органи будуть здiйснювати контроль на територiї держави однiєї Сторони чи держав Сторiн, у тому числi iз здiйснення переданих повноважень, передбачених пунктом 1 цiєї статтi.

     Про заходи, що вживаються українською стороною з метою запровадження спiльного контролю в пунктах пропуску на українсько-росiйському державному кордонi Держмитслужба України iнформувала Федеральну митну службу Росiї листом вiд 08.10.2012 N 11.1/12-12.2/11256.

     У разi порушення митними органами Росiйської Федерацiї питань запровадження спiльного контролю у пунктах пропуску через українсько-росiйський державний кордон, просимо використовувати iнформацiю, викладену у зазначеному листi.

Заступник директора Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення А.I.Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.