ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.01.2013 N 19/2-9.3/797-ЕП

 

Начальникам митниць


     Вiдповiдно до вимог наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.05.2012 N 654 щодо обмiну iнформацiєю, визначальною для iдентифiкацiї та класифiкацiї товарiв, надаємо для використання у роботi методичнi рекомендацiї "Щодо вiдбору проб тютюнової сировини та зразкiв тютюнових виробiв", введенi в дiю наказом Управлiння вiд 11.12.12 N 225.

     Додаток: "Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб тютюнової сировини та зразкiв тютюнових виробiв" на 15 арк.

Т.в.о. начальника Управлiння I.М.Базалiйський

 

Додаток 1
до наказу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи
вiд 11.12.2012 N 225
Затверджено
рiшенням навчально-методичної ради Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи
22.11.12 N 12

МЕТОДИЧНI РЕКОМЕНДАЦIЇ
щодо вiдбору проб тютюнової сировини та зразкiв тютюнових виробiв

Вступ

     Методичнi рекомендацiї по вiдбору зразкiв тютюнових виробiв та проб тютюнової сировини розроблено для використання в роботi пiдроздiлiв митних органiв та експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи. У методичних рекомендацiях зiбранi методи вiдбору зразкiв тютюнових виробiв та проб тютюнової сировини залежно вiд виду виробiв та сировини, способу та умов постачання.

     Основною метою дослiдження проб i зразкiв товарiв є iдентифiкацiя товарiв та встановлення вiдповiдностi визначених показникiв (параметрiв) заявленому у документацiї для митного оформлення товару.

     Для iдентифiкацiї тютюнових виробiв та тютюнової сировини з метою їх подальшої класифiкацiї, згiдно з УКТ ЗЕД, необхiдною умовою є правильний вiдбiр проб (зразкiв) вiдповiдно до вимог ГОСТ, ДСТУ, iнших чинних нормативних документiв тощо.

1. Загальнi положення

     1.1 Сфера застосування

     Методичнi рекомендацiї призначенi для посадових осiб митних органiв, якi здiйснюють вiдбiр проб (зразкiв) та надають їх для проведення дослiджень до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи, а також посадових осiб експертних пiдроздiлiв, якi беруть участь у вiдборi проб (зразкiв).

     1.2 Нормативнi посилання

     У цих методичних рекомендацiях є посилання на наступнi законодавчi та нормативнi документи, а також довiдникову лiтературу:

     1. Збiрник методичних рекомендацiй щодо вiдбору проб i зразкiв товарiв для лабораторного дослiдження та митної експертизи. Лист Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiд 20.09.2007 N 29/1-10.2/5629-ЕП.

     2. Справочник по товароведению продовольственных товаров / Т.Г. Родина, М.А. Николаева, Л.Г. Елисеева и др.; Под ред. Т.Г. Родиной. - М.: КолосС, 2003. - 608 с.: ил.

     3. Митний кодекс України вiд 13.03.2012 N 4495-VI.

     4. Наказ Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.05.2012 N 654 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, Нормативiв взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення дослiдження (аналiзу, експертизи) та форми акта про взяття проб (зразкiв) товарiв", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2012 за N 1071/21383,1072/21384.

     5. ГОСТ 8699-76. Сигары. ТУ.

     6. ДСТУ ISO 8243 (ISO 8243:2006, IDT). Сигарети. Вiдбирання проб.

     7. ГОСТ 1505-2001. Папиросы. Общие ТУ.

     8. ГОСТ 858-2000. Табак курительный. Общие ТУ.

     9. ГОСТ 7823-2000. Табак трубочный. Общие ТУ.

     10. ГОСТ 8073-77. Табак-сырье неферментированное. ТУ.

     11. ГОСТ 8072-77. Табак-сырье ферментированное. ТУ.

     12. ГОСТ 3713-79. Табак-сырье сигарное неферментированное. ТУ.

     13. ГОСТ 3714-79. Табак-сырье сигарное ферментированное. ТУ.

     14. ГОСТ 936-82. Махорка-крупка курительная. Общие ТУ.

     15. ГОСТ 7129-79. Махорка-сырье неферментированное. ТУ.

     16. ГОСТ 9678-79. Махорка-сырье ферментированное. ТУ.

     17. ГОСТ 30040-93 (ИСО 4874-81). Табак. Отбор проб из партий сырья.

     18. Большая советская энциклопедия // [Електронний ресурс] (http://www.bse.info-spravka.ru/)

     19. Толковый словарь Ушакова // [Електронний ресурс] (http://www.onlinedics.ru/slovar/ushakov/t/tjuk.html)

     1.3 Термiни та визначення

     1.3.1 Загальнi термiни та визначення

     1.3.1.1 Партiя - кiлькiсть товару, однорiдного за якiстю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного iнтервалу часу в одних i тих же умовах, призначеного для iмпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвiдчує якiсть, та однiєю ВМД [1].

     1.3.1.2 Вибiрка - кiлькiсть одиниць товару, якi вiдбирають вiд загальної кiлькостi товарних одиниць, для перевiрки [1].

     1.3.1.3 Об'єм вибiрки - кiлькiсть товару, що вiдбирають iз кожної партiї [1].

     1.3.1.4 Зразок - окрема одиниця дослiджуваного об'єкту (товару). У випадку, коли тара герметично запакована в ємностi або пакунки для роздрiбної торгiвлi, то найменший пакунок уважають зразком для дослiдження [1].

     1.3.1.5 Проба - кiлькiсть нештучного товару чи частина зразка, яка вiдiбрана з партiї, що дослiджується, тотожна складу i ознакам партiї [1].

     1.3.1.6 Точкова проба - проба, вiдiбрана за один прийом вiд продукцiї. Вона характеризує якiсть товару в одному об'єктi чи тарному мiсцi або на певному заданому рiвнi резервуару чи транспортного засобу [1].

     1.2.1.7 Об'єднана проба - проба, складена з ретельно перемiшаних точкових проб, вiдiбраних у вiдповiдному порядку, об'єднаних у вказаному спiввiдношеннi та для якої характернi середнi значення характеристик товару [1].

     1.3.1.8 Середня проба - частина об'єднаної проби, що складається iз двох рiвноцiнних проб - дослiджуваної та контрольної [1].

     1.3.1.9 Дослiджувана проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослiдження [1,4].

     1.3.1.10 Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберiгається в лабораторiї протягом 60 днiв i використовується для арбiтражних дослiджень [1,4].

     1.3.2 Термiни та визначення, якi стосуються тютюнової сировини та тютюнових виробiв

     1.3.2.1 Тютюн (Nicotiana tabacum, жовтий тютюн) - ботанiчний вид рослин родини пасльонових, яка в якостi сировини використовується для виробництва тютюнових виробiв [2].

     1.3.2.2 Тютюн-махорка (Nicotiana rustica) - ботанiчний вид рослин родини пасльонових, яка в якостi сировини використовується для виробництва тютюнових виробiв [2].

     1.3.2.3 Тютюнова сировина - листя рослини тютюн, яке пройшло обробку пiсля збирання та призначене для промислової переробки [2].

     1.3.2.4 Тютюновий вирiб - продукцiя, виготовлена з ферментованої тютюнової сировини, яка оказує фiзiологiчну дiю на органiзм людини при вживаннi [2].

     1.3.2.5 Сигари - тютюновi вироби, якi складаються з трьох шарiв: начинки, пiдкрутки та сорочки, яка спiрально охоплює начинку та пiдкрутку. Начинка - сумiш, приготовлена з листя сигарної та тютюнової сировини. Пiдкрутка - вiдрiзок сигарного листа, в який закатують начинку. Сорочка - вiдрiзок покривного сигарного листа, в який закатують начинку з пiдкруткой [2, 5].

     1.3.2.6 Сигарили - тонкi сигари [3].

     1.3.2.7 Сигарети - тютюновi вироби, якi складаються з вiдрiзка тютюнового джгута, обгорнутого сигаретним папером, склеєною по поздовжньому шву [2].

     1.3.2.8 Цигарки - тютюновi вироби, якi складаються з цигаркової гiльзи, частина якої заповнена рiзаним тютюном [2].

     1.3.2.9 Тютюн для палiння - тютюновий вирiб, виготовлений з сумiшi тютюнової сировини, призначеної для ручної набивки гiльз [2].

     1.3.2.10 Тютюн трубочний - тютюновий вирiб, виготовлений з соусованої та ароматизованої тютюнової сировини [2].

     1.3.2.11 Крупка для палiння - подрiбнена сумiш рiзних сортiв ферментованого махоркової та тютюнової сировини [2].

     1.3.2.12 Ферментацiя - процес, при якому у тютюновiй сировинi проходять бiохiмiчнi та хiмiчнi реакцiї, що супроводжуються розiгрiвом та видiленням вологи, зниженням активностi ферментiв, змiною складу та покращенням фiзичних та палильних властивостей сировини. В результатi ферментацiї тютюновий лист стає свiтло-коричневого кольору, зникає трав'янистий запах, з'являється аромат, покращується смак диму, пiдвищується здатнiсть до горiння, знижується вологоутримуюча здатнiсть та гiгроскопiчнiсть [2].

     1.3.2.13 "Гомогенiзований" або "вiдновлений" тютюн - це тютюн виготовлений шляхом агломерацiї добре вiддiленого вiд тютюнових листкiв тютюну, тютюнових вiдходiв чи тютюнового пилу, у тому числi на лотку-пiдносi (наприклад, лист целюлози з середньої жилки тютюнового листка), зазвичай виготовлений у виглядi прямокутних листiв чи стрiчок. Вiн може використовуватися у виглядi листа (як покривний лист, тобто обгортка) або в подрiбненому рубаному виглядi (як начинка) [3].

     1.3.2.14 Тютюновi вiдходи, що утворюються, наприклад, пiд час оброблення тютюнових листкiв або виробництва тютюнових виробiв (стебла, середнi жилки, обрiзки, пил i т.д.) [3].

     1.3.2.15 Папуша - кiлька листкiв тютюну, зв'язаних разом стрiчкою або за допомогою iншого тютюнового листка [3].

     1.3.2.16 Неферментована тютюнова сировина - тютюнова сировина не пiддана ферментацiї, що отримана з листя тютюну (Nicotiana tabacum L.) та призначена для тютюнової промисловостi [10].

     1.3.2.17 Ферментована тютюнова сировина - тютюнова сировина пiддана ферментацiї, що отримана з листя тютюну (Nicotiana tabacum L.) та призначена для тютюнової промисловостi [11].

     1.3.2.18 Тютюнова сировина сигарна неферментована - тютюнова сигарна сировина неферментована, отримана з листя сигарного тютюну (Nicotiana tabacum L.), яка пройшла тiньове сушiння та призначена для тютюнової промисловостi [12].

     1.3.2.19 Тютюнова сировина сигарна ферментирована - тютюнова сигарна сировина ферментована, отримана з листя сигарного тютюну (Nicotiana tabacum L.) та призначена для тютюнової промисловостi [13].

     1.3.2.20 Махорка-крупка для палiння - вирiб з махорки, виготовлений з подрiбненої сумiшi рiзних сортiв тютюнової сировини [14].

     1.3.2.21 Махоркова сировина неферментована - сушене листя та стебла рослини махорка (Nicotiana rustica L.), призначене для тютюнової промисловостi [15].

     1.3.2.22 Махоркова сировина ферментована - махоркова неферментована сировина, яка пройшла ферментацiю, та призначена для виготовлення виробiв для палiння [16].

     1.3.2.23 Кипа - велика пакувальна мiра. Має форму чотирьохгранної призми або (рiдше) цилiндра. Кипи обшиваються тарною тканиною та стягуються кiльцями з дроту [18].

     1.3.2.24 Тюк - великий, добре зв'язаний згорток товару [19].

     1.4 Загальнi правила вiдбору зразкiв тютюнових виробiв та проб тютюнової сировини групи 24 УКТЗЕД для проведення дослiджень з метою iдентифiкацiї та подальшої класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД

     1.4.1 Взяття проб (зразкiв) товарiв проводиться вiдповiдно до вимог ст.356 Митного кодексу України.

     1.4.2 Проби та зразки товарiв беруться у двох примiрниках (дослiджуваний та контрольний) в мiнiмальний кiлькостi, яка потрiбна для проведення дослiдження, з урахуванням положень Нормативiв взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення дослiдження (аналiзу, експертизи) та форми акта про взяття проб (зразкiв) товарiв" [4].

     Згiдно Нормативам взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення дослiдження (аналiзу, експертизи), мiнiмальна кiлькiсть товарiв групи 24 УКТЗЕД, яка потрiбна для проведення дослiдження, складає 0,2кг, але не менше 1 упаковки для роздрiбної торгiвлi [4].

     1.4.3 Мета вiдбирання i готування проб полягає в отриманнi з партiї товару такої зручної в роботi кiлькостi, яка б за своїми властивостями якнайбiльше наближалася до властивостей всiєї партiї товару.

     1.4.4 Ємностi та упаковка для зберiгання проб (зразкiв) повиннi бути чистими, сухими, не мати чужорiдних запахiв та виготовленi з хiмiчно iнертних матерiалiв (матерiалiв, якi не забруднюватимуть проби). Вони повиннi бути герметичними та, бажано, непрозорими. Ємностi повиннi захищати вiдiбранi проби та зразки вiд механiчних пошкоджень, змiн вологостi, температури та iнших факторiв. У якостi ємностей для сировини рекомендовано використовувати банки (склянi, полiмернi) з кришками якi щiльно закриваються. Проби беруть обережно, не пошкоджуючи рослинної сировини.

     1.4.5 Пiд час проведення вiдбору проб (зразкiв) необхiдно дотримуватись вимог технiки безпеки, пожежної безпеки та охорони працi.

     1.4.6 Проби (зразки) вiдбирають таким чином, щоб завдана шкода партiї товару була мiнiмальною.

     1.4.7 На кожну (-ий) з вiдiбраних проб (зразкiв) накладають окреме митне забезпечення для запобiгання їх замiни чи пiдробки.

     1.4.8 Маркувальнi етикетки прикрiплюють до вiдiбраних об'єктiв таким чином, щоб вони не могли вiдiрватись або пошкодитись при зняттi митного забезпечення та вiдкриттi упаковки при проведеннi дослiджень.

     1.4.9 При транспортуваннi проб (зразкiв) до експертного пiдроздiлу Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи необхiдно забезпечити їх збереження в незмiнному станi.

2. Процедури вiдбору зразкiв тютюнових виробiв та проб тютюнової сировини

     Процедура вiдбору проб (зразкiв) складається з таких етапiв:

     - загальний огляд партiї та оцiнка її однорiдностi вiзуальним оглядом у разi потреби, та перевiркою супровiдних документiв;

     - визначення об'єму вибiрки;

     - вiдбiр проб (зразкiв) для проведення дослiджень;

     - упаковка та маркування проб чи зразкiв товарiв iз накладенням митного забезпечення.

     Структура партiї рiдко є однорiдною, навiть у разi непошкодженостi партiї. Тому необхiдно брати достатню кiлькiсть проб, щоб забезпечити репрезентативнiсть об'єднаної проби.

     2.1 Вiдбiр зразкiв тютюнових виробiв

     2.1.1 Вiдбiр зразкiв сигар та сигарил

     Вiдбiр вибiрки проводять випадковим чином. При партiї не бiльше 280 ящикiв, об'єм вибiрки - 3 ящика. З кожного ящика вибiрки випадковим чином вiдбирають по 3 пакувальнi одиницi. З пакувальних одиниць утворюють об'єднану вибiрку. З об'єднаної вибiрки випадковим чином беруть не менше однiєї пакувальної одиницi для дослiджуваної та контрольної проб, вiдповiдно до Нормативiв взяття проб (зразкiв) товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) [5].

     2.1.2 Вiдбiр зразкiв сигарет

     Вiдбiр зразкiв сигарет проводиться випадковим методом з урахуванням вимог таблицi 1.

Таблиця 1

Загальна кiлькiсть мiсць вiдбирання зразкiв Кiлькiсть мiсць вiдбирання зразкiв Кiлькiсть споживчих одиниць, якi необхiдно взяти в кожному мiсцi вiдбирання зразкiв для кожної лабораторної проби
(миттєвi вибiрки)
>20 20 2
>10 Ј 20 10 4
і 5 Ј 10 5 8
4 4 10
3 3 14
2 2 20
1 1 40

     Сукупнiсть миттєвих вибiрок складає об'єднану пробу. З об'єднаної проби випадковим методом беруть дослiджуваний та контрольний зразки у кiлькостi по 1 упаковцi для роздрiбної торгiвлi.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Споживча одиниця - кiлькiсть одиниць у споживчiй тарi, пiдготовлених для продажу населенню.

     Миттєва вибiрка - зразок сигарет, взята у визначений час у визначеному мiсцi вiдбирання зразкiв для того, щоб разом з iншими миттєвими вибiрками увiйти в об'єднану пробу.

     Об'єднана проба - сума усiх миттєвих вибiрок [6].

     2.1.3 Вiдбiр зразкiв цигарок

     Вiдбiр здiйснюють, вiдбираючи з партiї випадковим методом 20 ящикiв (якщо партiя складається з менш нiж 20 ящикiв, у вибiрку включають усi ящики). З ящикiв довiльно вiдбирають 20 блокiв або сувенiрних коробок цигарок таким чином, щоб у пробi були рiвномiрно представленi цигарки зi всiх ящикiв. З кожного вiдiбраного блоку або сувенiрної коробки беруть по двi пачки та складають об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно вiдбирають 2 пачки - одну для дослiджуваного зразку та одну для контрольного зразку.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя цигарок - кiлькiсть цигарок однiєї марки, одного розмiру та виду упаковки, призначеної для проведення контролю.

     Марка цигарок - конкретна назва цигарок з заданими споживчими властивостями, встановленими в нормативному та/або технiчному документi.

     Блок - одиниця групової споживчої тари, яка складається з декiлькох пачок цигарок, загорнутих у папiр, полiмерну плiвку або обтягнутих стрiчкою.

     Сувенiрна коробка - одиниця групової споживчої тари, яка виготовлена з коробкового картону або iнших матерiалiв, барвисто оформлена з вмiстом декiлькох пачок цигарок або цигарки, не упакованi в пачки.

     Пачка - одиниця споживчої тари, виготовленої з картону, пачечного паперу, з вмiстом визначеної кiлькостi цигарок [7].

     2.2 Вiдбiр проб тютюнової сировини

     2.2.1 Вiдбiр проб тютюну для палiння

     Метод вiдбору поширюється на тютюн, виготовлений з сумiшi тютюнової сировини та призначений для набивки гiльз або для виготовлення самокруток.

     Вiдбiр здiйснюють, вiдбираючи з партiї випадковим методом 5 ящикiв - випадкову вибiрку. З кожного ящика довiльно вiдбирають по двi пакувальнi одиницi та складають об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно вiдбирають 2 пакувальнi одиницi - одну для дослiджуваної проби та одну для контрольної проби.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя тютюну для палiння - кiлькiсть тютюну для палiння однiєї марки та виду упаковки, призначеної для проведення контролю, оформлене одним документом про якiсть.

     Пакувальна одиниця (пакет) - одиниця споживчої тари, виготовлена з полiетиленової плiвки або iншого подiбного матерiалу, яка мiстить певну кiлькiсть тютюну [8].

     2.2.2 Вiдбiр проб тютюну трубочного

     Метод вiдбору поширюється на трубочний тютюн, виготовлений з сумiшi ферментованого або тютюнової сировини яка пройшла iншу вiдповiдну обробку, з наступною обробкою соусами, рiзанням та ароматизацiєю.

     Вiдбiр здiйснюють, вiдбираючи з партiї випадковим методом три ящика - вибiрку. З кожного ящику довiльно вiдбирають по три пакувальнi одиницi та складають об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно вiдбирають 2 пакувальнi одиницi - одну для дослiджуваної та одну для контрольної проб.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя трубочного тютюну - кiлькiсть трубочного тютюну однiєї марки та виду пакування, призначена для проведення контролю, оформлене одним документом про якiсть.

     Пакувальна одиниця (пакет) - одиниця споживчої тари, виготовлена з полiетиленової плiвки або iншого подiбного матерiалу з вмiстом визначеної кiлькостi тютюну [9].

     2.2.3 Вiдбiр проб тютюнової сировини неферментованої

     Метод вiдбору поширюється на неферментовану тютюнову сировину,

     отриману з листя тютюну (Nicotiana tabacum L.), призначеної для тютюнової промисловостi.

     Вiдбирають точковi проби з трьох мiсць по дiагоналi вiд кожного тюку або кипи партiї. Точковою пробою являється пучок листя (10-15 шт.). Точковi проби вiдiбранi вiд кожного тюка або кипи поєднують разом в об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно та обережно вiдбирають по 0,2 кг сировини для дослiджуваної та контрольної проб.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя неферментованої тютюнової сировини - партiєю вважають не бiльше 25 тюкiв або кип однiєї групи вологостi, одного сортотипу, типу та пiдтипу тютюну, сорту тютюнової сировини, виду обробки та способу сушiння, оформлених одним документом про якiсть [10].

     2.2.4 Вiдбiр проб тютюнової сировини ферментованої

     Метод вiдбору поширюється на ферментовану тютюнову сировину, отриману з листя тютюну (Nicotiana tabacum L.)

     При вiдборi складають вибiрку, вiдбираючи з рiзних мiсць партiї тюки та кипи, у кiлькостi, зазначенiй в таблицi. З тюкiв або кип вибiрки видiляють 3 тюки, кипи, якщо вибiрка складає 50 та менше тюкiв або кип та 6 тюкiв або кип, якщо вибiрка складає бiльше 50 тюкiв або кип. З кожного видiленого тюка або кипи по дiагоналi вiдбирають у трьох мiсцях по 10 штук листя, тобто 30 штук, формуючи об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно та обережно вiдбирають по 0,2 кг сировини для дослiджуваної та контрольної проби [11].

     Об'єм вибiрки залежить вiд об'єму партiї тютюну (Таблиця 2).

Таблиця 2

Об'єм партiї тютюну (шт.) Об'єм вибiрки (шт.)
Вiд 2 до 15 включно Суцiльний контроль
Вiд 16 до 150 включно 13
Вiд 151 до 500 включно 50
Вiд 501 до 1200 включно 80

     2.2.5 Вiдбiр проб тютюнової сировини сигарної неферментованої

     Метод вiдбору поширюється на неферментовану тютюнову сигарну сировину, отриману з листя сигарного тютюну (Nicotiana tabacum L.), яка пройшла тiньове сушiння, та призначена для тютюнової промисловостi.

     З кожного тюка партiї вiдбирають точковi проби по одному пучку листя (18-25 шт.) з трьох мiсць по дiагоналi. Точковi проби складують разом утворюючи об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно та обережно вiдбирають листя для дослiджуваної та контрольної проб. Маса сировини для кожної з проб повинна складати 0,2 кг.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя сигарної сировини неферментованої - не бiльш як 10 тюкiв одного типу, сорту тютюну, сорту сировини та однiєї групи вологостi, оформлених одним документом про якiсть [12].

     2.2.6 Вiдбiр проб тютюнової сировини сигарної ферментованої

     Метод вiдбору поширюється на ферментовану тютюнову сигарну сировину, отриману з листя сигарного тютюну (Nicotiana tabacum L.), призначену для тютюнової промисловостi.

     Вiдбiр здiйснюють випадковим чином. В партiї яка мiстить до 50 тюкiв - вiдбирають вiд 20% тюкiв, але не менш нiж вiд одного тюка; в партiї яка мiстить бiльше 50 тюкiв - вiд 10% тюкiв. З вiдiбраних тюкiв видiляють 3 тюки,

     якщо в партiї до 50 тюкiв, та 6 тюкiв, якщо в партiї бiльше 50 тюкiв. З кожного видiленого тюка вiдбирають в трьох мiсцях по дiагоналi по 10 штук листя (тобто 30 штук листя з одного тюка) та складають разом (якщо вiдiбрано три або менше тюкiв - проби вiдбирають з кожного тюка) утворюючи об'єднану пробу. З об'єднаної проби довiльно вiдбирають по 0,2 кг листя для дослiджуваної та контрольної проб [13].

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя сигарної сировини ферментованої - будь-яка кiлькiсть тюкiв (але не бiльше одного вагона), одного типу, сорту тютюну та сорту сировини, однiєї групи вологостi, пiддане ферментуванню на одному заводi та оформленого одним документом про якiсть.

     2.2.7 Вiдбiр проб махорки-крупки для палiння

     Метод вiдбору поширюється на махорку-крупку для палiння, виготовлену з подрiбненої сумiшi рiзних сортiв ферментованої махоркової сировини.

     Вiдбiр здiйснюють випадковим чином. Об'єм вибiрки з партiї кiлькiстю не бiльше 500 ящикiв дорiвнює 3 ящика. З кожного ящику вибiрки випадковим чином вiдбирають по 15 пакувальних одиниць (пачок) для об'єднаної проби. З об'єднаної проби випадковим чином вiдбирають двi пачки - для дослiджуваної проби та контрольної проби[14].

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя махорки-крупки для палiння - кiлькiсть махорки для палiння одного найменування, однiєї маси нетто пачки, однiєї дати виготовлення, оформлене одним документом про якiсть.

     2.2.8 Вiдбiр проб неферментованої махоркової сировини

     Метод вiдбору поширюється на неферментовану махоркову сировину, яка являє собою сушене листя та стебла рослини махорка (Nicotiana rustica L.), призначене для тютюнової промисловостi.

     Проби вiдбирають вiд кожної транспортної одиницi партiї у вiдповiдностi з таблицею. Вiд кожної транспортної одиницi вiдбирають три точковi проби з верхнього, середнього та нижнього шарiв махоркової сировини. Мiсця вiдбору разових проб розташовують на рiвнiй вiдстанi однi вiд одних по дiагоналi. Проби беруть обережно, не пошкоджуючи рослин. Вiдiбранi точковi проби складають разом, утворюючи об'єднану пробу. Пiсля обережного перемiшування об'єднаної проби, з неї вiдбирають середню пробу. З середньої проби довiльно беруть по 0,2 кг сировини для дослiджуваної та контрольної проб (Таблиця 3). [15]

Таблиця 3

Маса партiї (кг) Маса об'єднаної проби (кг) Маса середньої проби (кг)
До 50 5-6 2
Вiд 50 до 100 10-12 3
Вiд 100 до 500 15-17 5
Вiд 500 до 1000 20-22 7
Вiд 1000 до 3000 25-30 9
Бiльше 3000 30-40 10-13

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя махоркової неферментованої сировини - будь-яка кiлькiсть махоркової сировини однiєї групи, одного виду обробки та сорту, оформлене одним документом про якiсть.

     2.2.9 Вiдбiр проб ферментованої махоркової сировини

     Метод вiдбору поширюється на махоркову ферментовану сировину, отриману з махоркової неферментованої сировини, яка пройшла ферментацiю, та призначена для виготовлення виробiв для палiння.

     Вiдбiр здiйснюють, вiдбираючи з партiї 15% кип або тюкiв. З кожної кипи або тюка вiдбирають три точковi проби загальною масою 1кг. Мiсця вiдбору разових проб розташовують по дiагоналi кипи (тюку) на рiвнiй вiдстанi один вiд одного. Вiдiбранi точковi проби складають разом, утворюючи об'єднану пробу. Маса об'єднаної проби не повинна перевищувати 50кг. Пiсля її обережного перемiшування, з об'єднаної проби довiльно вiдбирають по 0,2 кг для дослiджуваної та контрольної проб [16].

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Партiя махоркової ферментованої сировини - будь-яка кiлькiсть сировини, але не бiльше одного вагону або кiлькiсть контейнерiв однiєї групи що йому вiдповiдають, одного виду обробки та сорту, ферментоване на одному заводi та оформлене одним документом про якiсть.

     2.2.10 Вiдбiр проб тютюнової сировини, яка не зазначена у iнших пiдпунктах (наприклад: тiпаний тютюн, вiдходи, вiдновлений тютюн та iн.)

     2.2.10.1 Спосiб вiдбирання проб.

     Одиниця вiдбору проб вибирається випадково з представленої партiї товару, тобто таким чином, щоб кожна одиниця мала однакову вiрогiднiсть бути вибраною. Цю дiю слiд повторювати до тих пiр, поки (n) необхiдних одиниць вiдбору не будуть вибранi [17].

     2.2.10.2 Взяття точкових проб.

     Склад. Мiнiмальна точкова проба повинна являти собою, в залежностi вiд обставин, одну з наступних специфiкацiй: а) три в'язанки листя (папушi); б) 50 штук листя (якщо листя зв'язанi); с) 500 г продукту (тiпаний тютюн або тютюн без жилок, середнi жилки, вiдходи вiдновленого тютюну та iн).

     Кiлькiсть. Мiнiмальна кiлькiсть точкових проб повинна дорiвнювати трьом. В цьому випадку перша проба береться у верхнiй третi одиницi вiдбору проб, друга - в середнiй, третя - в нижнiй третi. Брати точковi проби таким чином необхiдно по дiагоналi одиницi вiдбору проб. Якщо число точкових проб перевищує три, слiд як можна рiвномiрно розподiлити їх у тiй же одиницi вiдбору проб.

     Розмiр елементарних проб. Кожну елементарну пробу складає сукупнiсть точкових проб, узятих з одної одиницi вiдбору проб. Розмiр i склад елементарних проб залежить вiд: виду продукту, розмiру одиницi вимiрювання, типу виконуваних визначень.

     Для тютюну без тари партiю тютюну з загальною масою (Х кг) слiд розглядати як таку, що складається з Х/100 одиниць вiдбору проб. Проби таких одиниць беруть так, як це зазначено у перших трьох абзацах п. 2.2.10.2 [17].

Приклади вiдбору проб:

а) тютюн у папушах
Партiя 100т у кипах по 200кг або 500 кип.
Кiлькiсть одиниць, з яких взяти проби: 15 кип
Елементарна проба: 9 папуш (мiнiмум).
Об'єднана проба: 135 папуш (мiнiмум).
б) тiпаний тютюн
Партiя у бочках по 500 кг, тобто 20 бочок
Кiлькiсть одиниць, з яких взяти проби: 4 бочки
Елементарна проба: 1,5 кг (мiнiмум).
Об'єднана проба: 6 кг.

     2.2.10.3 Вiдбирання дослiджуваної та контрольної проб.

     З усiх точкових проб складають об'єднану пробу. Пiсля її обережного перемiшування, з об'єднаної проби довiльно вiдбирають по 0,2 кг для дослiджуваної та контрольної проб.

     Товар, який заявляють до митного оформлення як "тютюновi вiдходи", за своїм компонентним складом може бути неоднорiдним. Тому, при вiдбираннi проб для лабораторних дослiджень, слiд придiляти увагу, щоб до них попали усi наявнi у товарi компоненти у непошкодженому (не подрiбненому) станi.

     Термiни, якi стосуються даного пiдпункту:

     Одиниця вiдбору проб - частина партiї, яка упакована окремо (кипа, упаковка у дерев'яному або картонному ящику, корзинi або мiшку).

     Точкова проба - кiлькiсть тютюну, взята за один раз з одиницi вiдбору проб, для складання елементарної проби.

     Елементарна проба - проба, яка складається з N точкових проб, взятих з одиницi вiдбору, що дають по можливостi повне уявлення про цю одиницю.

     Об'єднана проба - проба, до складу якої входять усi елементарнi проби [17].

Висновки

     Данi методичнi рекомендацiї розробленi з урахуванням досвiду фахiвцiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи на основi вимог iснуючої нормативно-технiчної документацiї, щодо вiдбору зразкiв тютюнових виробiв та проб тютюнової сировини. Дотримання зiбраних у методичних рекомендацiях настанов щодо порядку та процедур вiдбору проб та зразкiв дозволить зменшити кiлькiсть спiрних питань, що виникають у процесi дослiдження та iдентифiкацiї зазначених товарiв.

Автори: Манченко В.Ю. Миргород В.М.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.