Документ скасований: Постанова КМУ № 97 від 21.02.2017

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 квiтня 2013 р. N 299


Про затвердження Тимчасового порядку проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу

     Вiдповiдно до статтi 18 Закону України "Про насiння i садивний матерiал" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Тимчасовий порядок проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 квiтня 2013 р. N 299

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу

     1. Цей Порядок установлює процедуру визначення та засвiдчення вiдповiдностi сортових i посiвних якостей насiння та садивного матерiалу на всiх етапах розмноження.

     Дiя цього Порядку поширюється на насiння та садивний матерiал сортiв рослин, внесених до Державного реєстру сортiв рослин, придатних до поширення в Українi, або Реєстру сортiв рослин Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку.

     Дiя цього Порядку не поширюється на насiння та садивний матерiал декоративних рослин.

     2. Сертифiкацiя насiння та садивного матерiалу проводиться територiальними органами Держсiльгоспiнспекцiї (далi - орган сертифiкацiї) вiдповiдно до цього Порядку.

     3. Для проведення сертифiкацiї суб'єкт господарювання:

     1) подає органовi сертифiкацiї повiдомлення про проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу (далi - повiдомлення) за формою згiдно з додатком 1 та скрiпленi печаткою суб'єкта господарювання (за наявностi) копiї:

     плану-схеми розмiщення насiннєвих посiвiв;

     лiцензiйного договору про використання сорту рослин з описом сорту;

     сертифiката на насiння та садивний матерiал, виданого на насiння та садивний матерiал попередньої генерацiї пiд час послiдовного розмноження;

     2) укладає з органом сертифiкацiї договiр про надання послуг з проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу за формою, що затверджується Мiнагрополiтики.

     4. Повiдомлення подається органовi сертифiкацiї у такi строки:

     за мiсяць до посiву насiння сiльськогосподарських, лiсових, квiткових та лiкарських рослин, весняного (осiннього) садiння садивного матерiалу сiльськогосподарських рослин, садiння щепленого садивного матерiалу плодових культур та живцiв ягiдних культур зимового щеплення;

     не пiзнiше 10 травня поточного року - для садiння щепленого винограду;

     не пiзнiше 15 червня поточного року - для весняного та лiтнього садiння хмелю iз закритою кореневою системою та лiтнього садiння саджанцiв винограду, якi перебувають у станi росту;

     не пiзнiше 15 жовтня поточного року - для осiннього садiння хмелю з вiдкритою кореневою системою.

     5. Орган сертифiкацiї реєструє повiдомлення в журналi облiку, перевiряє поданi копiї документiв i встановлює строки проведення робiт з iнспектування насiннєвих посiвiв та маточних насаджень багаторiчних рослин залежно вiд фази їх розвитку.

     Вiдповiдно до встановлених строкiв проведення зазначених робiт орган сертифiкацiї здiйснює спостереження за дотриманням суб'єктом господарювання технологiчних вимог пiд час вирощування насiння та садивного матерiалу.

     6. У разi недотримання суб'єктом господарювання технологiчних вимог пiд час вирощування насiння та садивного матерiалу або встановлення невiдповiдностi опису сорту i вимогам вiдповiдного державного стандарту за результатами визначення їх сортових i посiвних якостей насiння та садивного матерiалу проведення сертифiкацiї зупиняється, про що орган сертифiкацiї письмово повiдомляє суб'єкту господарювання.

     7. Сортовi якостi насiння та садивного матерiалу визначаються шляхом iнспектування насiннєвих посiвiв або маточних насаджень багаторiчних рослин, здiйснення дiлянкового та лабораторного сортового контролю щодо вiдповiдностi сорту морфологiчним ознакам, визначеним пiд час його реєстрацiї.

     8. Iнспектування насiннєвих посiвiв або маточних насаджень багаторiчних рослин проводиться державним iнспектором сiльського господарства за мiсцем розташування таких посiвiв або насаджень.

     До iнспектування насiннєвих посiвiв або маточних насаджень багаторiчних рослин можуть залучатися у разi потреби автор сорту або представники установи, що є власником сорту.

     9. Iнспектування садивного матерiалу, призначеного для створення насаджень багаторiчних рослин, проводиться щороку незалежно вiд обсягiв його виробництва.

     10. За результатами iнспектування насiннєвих посiвiв, полiв плодових розсадникiв або маточних насаджень багаторiчних рослин складається акт за формою, що затверджується Мiнагрополiтики.

     11. Iнспектування насiннєвих посiвiв, дiлянковий та лабораторний сортовий контроль тих культур, до схем сортової сертифiкацiї яких приєдналася Україна, здiйснюються вiдповiдно до Схеми сортової сертифiкацiї насiння зернових культур i Схеми сортової сертифiкацiї насiння кукурудзи та сорго Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку.

     12. Для здiйснення дiлянкового та лабораторного сортового контролю державний iнспектор сiльського господарства вiдбирає в установленому порядку пробу насiння, про що складається вiдповiдний акт, та передає таку пробу уповноваженiй Мiнагрополiтики установi або органiзацiї для дослiдження.

     13. Пiсля надходження проби насiння уповноважена Мiнагрополiтики установа або органiзацiя перевiряє цiлiснiсть упаковки, наявнiсть етикетки, складає акт приймання-передачi та реєструє таку пробу у вiдповiдному журналi.

     14. Дiлянковий i лабораторний сортовий контроль здiйснюється шляхом висiвання проб вiдповiдного ботанiчного таксона i є обов'язковим для:

     добазового та базового насiння сортiв рослин, батькiвських форм гiбридiв;

     сертифiкованого насiння сортiв рослин та гiбридiв першого поколiння в обсязi, передбаченому схемами, що зазначенi у пунктi 11 цього Порядку.

     15. За результатами дiлянкового i лабораторного сортового контролю насiння та садивного матерiалу установа або органiзацiя, яка його здiйснювала, складає звiт за формою, що затверджується Мiнагрополiтики, та протягом трьох робочих днiв передає його органовi сертифiкацiї.

     16. Орган сертифiкацiї у десятиденний строк з дня надходження звiту складає щодо кожної проби насiння протокол за формою, що затверджується Мiнагрополiтики. Протокол складається у двох примiрниках, один з яких надсилається суб'єктовi господарювання.

     17. За результатами визначення сортових якостей насiння та садивного матерiалу пiсля отримання органом сертифiкацiї вiд суб'єкта господарювання повiдомлення про формування партiй насiння та садивного матерiалу державний iнспектор сiльського господарства проводить в установленому порядку маркування партiй насiння та садивного матерiалу i вiдбирає середнi проби.

     Результати вiдбору середнiх проб оформляються актом за формою згiдно з ДСТУ 4138-2002. Один примiрник акта видається суб'єктовi господарювання, а другий, що мiстить проби, передається лабораторiї органу сертифiкацiї для визначення посiвних якостей насiння та садивного матерiалу.

     18. За результатами аналiзу середнiх проб орган сертифiкацiї складає протокол випробувань за формою, що затверджується Мiнагрополiтики, на пiдставi якого оформляється сертифiкат на насiння та садивний матерiал (далi - сертифiкат) за формою згiдно з додатками 2 - 5.

     Копiя сертифiката надсилається Держсiльгоспiнспекцiї для включення його до Реєстру сертифiкатiв на насiння та садивний матерiал.

     19. Бланк сертифiката має iндивiдуальний номер та серiю.

     20. Сертифiкату присвоюється iндивiдуальний реєстрацiйний номер, який складається з мiжнародного коду України - UA, двозначного номера, що вiдповiдає номеру областi, двозначного номера, що вiдповiдає номеру району в областi, тризначного номера, що вiдповiдає реєстрацiйному номеру сертифiката згiдно з журналом реєстрацiї проб, двозначного номера, що вiдповiдає року збирання врожаю або створення садивного матерiалу багаторiчних рослин.

 

Додаток 1
до Тимчасового порядку
 
(найменування територiального органу Держсiльгоспiнспекцiї)

ПОВIДОМЛЕННЯ
про проведення сертифiкацiї насiння та садивного матерiалу

Заявник  
(повне найменування суб'єкта господарювання, його мiсцезнаходження,
 
телефон, телефакс)
Культура  
 
Назва сорту  
Категорiя насiння, що застосовується для посiву,  
Власник (пiдтримувач) сорту  
 
Лiцензiйний договiр про використання сорту  
(реєстрацiйний номер,
 
число, мiсяць i рiк укладення)
Розмiр поля  
(гектарiв)
   
(пiдпис керiвника суб'єкта господарювання) (iнiцiали та прiзвище)

___ ____________ 20__ року

М. П.

 

Додаток 2
до Тимчасового порядку

СЕРТИФIКАТ
на насiння

Серiя ________

_____________________
(номер бланка)

____________________________
(реєстрацiйний номер сертифiката)

Дiйсний до ___ ____________ 20__ року

Виданий __ ____________ 20__ р. органом сертифiкацiї  
 
на насiння, що належить  
(повне найменування
 
суб'єкта господарювання, район, область)
Культура  
Категорiя та генерацiя  
Номер партiї  
Сорт  
Рiк урожаю  
Маса партiї   тонн (кiлограмiв)
Кiлькiсть одиниць упаковки  
Вiдомостi про маркування партiї насiння  
 
Середня проба надiйшла для випробування за актом вiд __ ____________ 20__ р. N ____ i зареєстрована за номером _________

Результати випробування

1. Зовнiшнiй огляд (зазначається вiдхилення вiд норми):
1) колiр  
2) запах  
2. Чистота, вiдсоткiв:
1) вмiст насiння основної культури
 
2) у тому числi:
обрушеного  
пророслого  
3. Вiдхiд  
у тому числi переважальнi групи
 
4. Вмiст насiння iнших видiв  
одиниць на кiлограм або вiдсоткiв у тому числi:
1) культурних рослин  
2) бур'янiв  
з них:
злiсних  
(назва та вмiст)
важковiдокремлюваних  
 
 
 
 
5. Схожiсть   вiдсоткiв
1) умови проведення аналiзу:  
 
(субстрат, температура (°C),
 
тривалiсть (дiб), порушення спокою)
 
2) кiлькiсть аномальних проросткiв, вiдсоткiв
 
3) кiлькiсть твердого насiння  
у тому числi життєздатного  
4) кiлькiсть нормально пророслого насiння (енергiя проростання) встановлено
 
вiдсоткiв
5) iншi категорiї  
6. Вологiсть   вiдсоткiв
7. Маса 1000 одиниць насiння __________ грамiв
8. Показники зараженостi хворобами та заселеностi шкiдниками:
1) наявнiсть грибних утворень  
 
2) наявнiсть поверхневої iнфекцiї  
 
3) наявнiсть внутрiшньої iнфекцiї  
 
4) заселенiсть шкiдниками  
(назва)
  екземплярiв на кiлограм
9. Iншi визначення  
 
Рiвень життєздатностi за тетразольно-топографiчним методом _____ вiдсоткiв
Умови проведення випробування  
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ  
(назва)
 
   
(пiдпис керiвника органу сертифiкацiї) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

 

Додаток 3
до Тимчасового порядку

СЕРТИФIКАТ
на насiння цукрових бурякiв

Серiя ________

_____________________
(номер бланка)

____________________________
(реєстрацiйний номер сертифiката)

Дiйсний до ___ ____________ 20__ року

Виданий __ ____________ 20__ р. органом сертифiкацiї  
 
на насiння цукрових бурякiв, що належить  
(повне найменування
 
суб'єкта господарювання, район, область)
1. Гiбрид (сорт)  
2. Документи, що пiдтверджують походження i якiсть базового насiння, призначеного для репродукцiйного посiву:
батькiвської форми  
(номер i дата видачi документа, ким виданий)
 
материнської форми  
 
категорiя насiння  
3. Мiсце походження  
(повне найменування суб'єкта господарювання, район, область)
4. Акт iнспектування насiнникiв (висадкiв) вiд ___ ____________ 20__ р. N ________
5. Характеристика насiння:
рiк врожаю  
номер партiї  
маса партiї насiння, кiлограмiв  
кiлькiсть одиниць упаковки  
вiдомостi про маркування партiї насiння  
маса однiєї посiвної одиницi, кiлограмiв  
кiлькiсть посiвних одиниць в партiї  
дiаметр фракцiї насiння, мiлiметрiв  
чистота, вiдсоткiв  
вмiст насiння iнших рослин, вiдсоткiв  
з них насiння бур'янiв  
схожiсть, вiдсоткiв  
вологiсть, вiдсоткiв  
вирiвнянiсть за дiаметром, вiдсоткiв  
одноростковiсть, вiдсоткiв  
Оброблене насiння  
(дражоване, iнкрустоване з використанням пестицидiв, агрохiмiкатiв та iнших речовин)
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ  
(назва)
 
   
(пiдпис керiвника органу сертифiкацiї) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

 

Додаток 4
до Тимчасового порядку

СЕРТИФIКАТ
на садивний матерiал картоплi

Серiя ________

_____________________
(номер бланка)

____________________________
(реєстрацiйний номер сертифiката)

Дiйсний до ___ ____________ 20__ року

Виданий __ ____________ 20__ р. органом сертифiкацiї  
 
на садивний матерiал картоплi, що належить  
(повне найменування
 
суб'єкта господарювання, район, область)
Сорт  
Культура  
Номер партiї  
Рiк урожаю  
Маса партiї   тонн (кiлограмiв)
Кiлькiсть одиниць упаковки  
Вiдомостi про маркування партiї садивного матерiалу  
 

Результати оцiнки за актами iнспектування посiвiв, приймання базових посiвiв комiсiєю, проведення аналiзу бульб, карантинного огляду, дiлянкового i лабораторного сортового контролю

1. Показники сортових якостей, вiдсоткiв:
сортова чистота  
ураженiсть хворобами за зовнiшнiми ознаками  
з них:
тяжкими вiрусними хворобами  
легкими вiрусними хворобами  
чорною нiжкою  
кiльцевою i бурою бактерiальною гниллю  
2. Показники посiвних якостей:
наявнiсть бульб iнших сортiв, вiдсоткiв  
розмiр бульб за найбiльшим поперечним дiаметром для сортiв з формою бульби, мiлiметрiв:
видовженою  
округло-овальною  
3. Наявнiсть бульб, що не вiдповiдають вимогам за розмiром, вiдсоткiв
 
4. Наявнiсть бульб, уражених хворобами, вiдсоткiв:
мокрою гниллю  
фiтофторозом  
чорною нiжкою  
сухими гнилями (фомоз, фузарiоз)  
ризоктонiозом  
паршею звичайною i срiблястою  
паршею порошистою  
5. Наявнiсть пошкоджених бульб, вiдсоткiв  
уражених стебловою нематодою  
пошкоджених дротяником  
пошкоджених гризунами, хрущами, совками (без пошкодження вiчок)
 
з механiчними пошкодженнями (глибиною бiльше нiж 10 мiлiметрiв)
 
6. Наявнiсть бульб, пошкоджених хiмiкатами, з ознаками задухи, пiдмерзлих, з опiками, спотворених, з наростами, розчавлених, рiзаних, з обiдраною шкiркою, вiдсоткiв
 
7. Наявнiсть землi i стороннiх домiшок, вiдсоткiв маси бульб  
 
8. Наявнiсть карантинних об'єктiв  
 
9. Сортовi якостi за результатами дiлянкового та лабораторного сортового контролю
 
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ  
(назва)
 
   
(пiдпис керiвника органу сертифiкацiї) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

 

Додаток 5
до Тимчасового порядку

СЕРТИФIКАТ
на садивний матерiал багаторiчних рослин

Серiя ________

_____________________
(номер бланка)

____________________________
(реєстрацiйний номер сертифiката)

Дiйсний до ___ ____________ 20__ року

Виданий __ ____________ 20__ р. органом сертифiкацiї  
 
на садивний матерiал, що належить  
(повне найменування
 
суб'єкта господарювання, район, область)
Цей сертифiкат засвiдчує, що садивний матерiал  
(культура,
 
сорт, клон, пiдщепа, категорiя)
вiдповiдає вимогам  
(найменування нормативних документiв,
 
вiдповiдно до яких проведена сертифiкацiя садивного матерiалу)
Номер партiї ________________
Розмiр партiї ________________ тис. одиниць
Вiдомостi про маркування партiї  
Середня проба надiйшла для дослiдження за актом вiд ___ ____________ 20__ р. N ____ i зареєстрована за номером ____
Випробування насiння проведено згiдно з вимогами ДСТУ  
(назва)
 
   
(пiдпис керiвника органу сертифiкацiї) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.