МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

30.08.2013 N 16666/7/99-99-24-03-09-17

 

Начальникам митниць Мiндоходiв


Про надання роз'яснення

     Департаментом митної справи розглянуто лист Львiвської митницi вiд 10.06.2013 N 6.1/12-375 щодо можливостi накладення адмiнiстративного стягнення за порушення митних правил, передбаченого ч. 3 ст. 470 Митного кодексу України (далi - МК України) впродовж шести мiсяцiв з дня його виявлення.

     За результатами розгляду iнформуємо, що статтею 467 МК України передбаченi строки накладення адмiнiстративних стягнень у справах про порушення митних правил.

     Загальний строк накладення адмiнiстративного стягнення за порушення митних правил становить шiсть мiсяцiв з дня вчинення правопорушення.

     При цьому, у разi розгляду органами доходiв i зборiв або судами справ про триваючi порушення митних правил, у тому числi передбаченi статтями 469, 477 - 485 цього Кодексу, стягнення накладається не пiзнiше, нiж через шiсть мiсяцiв з дня виявлення цих правопорушень.

     У Митному кодексi України та Кодексi України про адмiнiстративнi правопорушення не має визначення поняття "триваючого правопорушення".

     У той же час, вiд правильного визначення моменту, коли правопорушення вважається вчиненим або виявленим залежить можливiсть притягнення винної особи до адмiнiстративної вiдповiдальностi.

     Поняття триваючого правопорушення роз'яснювалось листами Мiнiстерства юстицiї України вiд 01.12.203 N 22-34-1465, вiд 17.07.2007 N 22-14-493.

     Зокрема, зазначалось, що триваючими визнаються правопорушення, якi, розпочавшись з будь-якої протиправної дiї чи бездiяльностi, здiйснюються потiм безперервно шляхом невиконання обов'язкiв. Початковим моментом такого дiяння може бути активна дiя чи бездiяльнiсть, коли винна особа або не виконує конкретний покладений на неї обов'язок, або виконує його не повнiстю або неналежним чином.

     При цьому, фiксацiя правопорушень та можливiсть накладення адмiнiстративних стягнень за порушення митних правил розглядається в кожному окремому випадку в залежностi вiд конкретних обставин справи.

     Частиною 3 статтi 470 МК України передбачено вiдповiдальнiсть за перевищення встановленого статтею 95 цього Кодексу строку доставки товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, митних або iнших документiв на цi товари бiльше нiж на десять дiб, а так само втрата цих товарiв, транспортних засобiв, документiв чи видача їх без дозволу органу доходiв i зборiв.

     Враховуючи, що ст. 467 МК України не дає вичерпного перелiку триваючих правопорушень, а лише констатує приналежнiсть до таких порушень, у тому числi тих, що передбаченi ст. 469, 477 - 485 МК України, вважаємо, що обґрунтованим є розгляд питання щодо накладення стягнення за порушення митних правил, передбачене ч. 3 ст. 470 МК України, за наявностi пiдстав вiднесення його до категорiї триваючих (наприклад, при втратi товарiв, недоставлених до митницi у встановлений ст. 95 МК України строк тощо) не пiзнiше, нiж через шiсть мiсяцiв з дня виявлення.

Директор Департаменту О.М.Дороховський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.