МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

вiд 18.02.2014 N 4257/7/99-99-24-01-10-17

 

Митницi Мiндоходiв


Про застосування документiв, що пiдтверджують додержання обмежень щодо перемiщення окремих товарiв через митний кордон України

     У зв'язку з непоодинокими зверненнями суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, для забезпечення єдиного пiдходу органiв доходiв i зборiв щодо застосування дозвiльних документiв при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, повiдомляємо про таке.

     1) Законом України "Про пiдтвердження вiдповiдностi" визначено, що "виробник" це - юридична або фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, вiдповiдальна за проектування, виготовлення, пакування та маркування продукцiї незалежно вiд того, виконуються зазначенi операцiї самою цiєю особою чи вiд її iменi".

     Затвердженi Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" технiчнi регламенти допускають складання декларацiї про вiдповiднiсть виробником або уповноваженою особою.

     Листом вiд 18.05.2013 N 3451/5/99-24-01-10 Мiндоходiв України звернулося до Мiнекономрозвитку України з проханням надати роз'яснення щодо можливостi використання в якостi обов'язкового документа, що є пiдставою для митного оформлення, декларацiї про вiдповiднiсть, складеної виробником - нерезидентом України. У вiдповiдь на цей лист Мiнекономрозвитку України у листi вiд 18.06.2013 N 3412-05/21525-06 повiдомило про наступне.

     Нормами статтi 34 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" встановлено зобов'язання виробникiв i постачальникiв, вiдповiдно до яких виробник або його уповноважений представник в Українi повиннi, зокрема, зберiгати декларацiю про вiдповiднiсть та надавати її за запитом органiв ринкового нагляду. Водночас, у разi, якщо виробник, не є резидентом України та вiдсутнiй його уповноважений представник в Українi, то постачальник зобов'язаний забезпечити органи ринкового нагляду за їх запитом необхiдною iнформацiєю стосовно продукцiї, у тому числi копiєю декларацiї про вiдповiднiсть.

     У цьому зв'язку, вiдповiдно до норм зазначеного Закону України виробник-нерезидент України повинен скласти декларацiю про вiдповiднiсть, копiю якої на запит органу ринкового нагляду має надати постачальник продукцiї у разi, якщо цей виробник не має свого уповноваженого представника на територiї України.

     Таким чином, якщо виробник продукцiї-нерезидент України не має свого уповноваженого представника в Українi, до митного оформлення надається декларацiя про вiдповiднiсть, складена виробником-нерезидентом України.

     2) Додатком 4 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2013 N 950 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та квот на 2014 рiк" визначено перелiк товарiв, що можуть мiстити озоноруйнiвнi речовини, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню у 2014 роцi.

     Згiдно з примiткою 1 до вказаного додатку 4, у разi встановлення Мiнприроди вiдсутностi озоноруйнiвних речовин у товарах, наведених у перелiку (пiдтверджується вiдповiдним листом), митне оформлення здiйснюється без лiцензiї.

     Враховуючи, що законами України не передбачено подання органам доходiв i зборiв листiв Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України про вiдсутнiсть озоноруйнiвних речовин у товарах, законодавчi пiдстави щодо контролю органами доходiв i зборiв зазначених листiв Мiнприроди при митному оформленнi товарiв, перелiк яких наведений у додатку 4 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2013 N 950, вiдсутнi.

     З огляду на викладене, в черговий раз наголошуємо на необхiдностi забезпечення керiвниками митниць недопущення безпiдставного вимагання посадовими особами органами доходiв i зборiв дозвiльних документiв, подання яких органам доходiв i зборiв законами України не передбачено.

Перший заступник Мiнiстра С.Д. Дериволков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.