ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

01.08.2014 N 1085/7/99-99-24-01-06-17

 

Митницi Мiндоходiв
Департамент розвитку IT, електронних сервiсiв та облiку платникiв


Щодо митного оформлення експортних вантажiв

     З метою сприяння розвитку експортного потенцiалу України та пiдтримки вiтчизняних товаровиробникiв, покращення стану органiзацiї митного оформлення експортних вантажiв та роз'яснення питань, що обговорювалися 25 липня 2014 року в Державнiй фiскальнiй службi України на нарадi з представниками найбiльших експортерiв, повiдомляємо.

     1. Вiдповiдно до частини третьої статтi 247 Митного кодексу України (далi - Кодекс) митне оформлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення здiйснюється в будь-якому органi доходiв i зборiв з пред'явленням їх цьому органу, якщо iнше не передбачено цим Кодексом.

     Згiдно з частиною другою статтi 258 Кодексу за рiшенням органу доходiв i зборiв митне оформлення та випуск товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення вiдповiдно до митного режиму експорту може здiйснюватися без їх пред'явлення органу доходiв i зборiв, якому подано митну декларацiю, заповнену у звичайному порядку. Рiшення про можливiсть випуску товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення без їх пред'явлення органу доходiв i зборiв або про необхiднiсть такого пред'явлення приймається органом доходiв i зборiв на основi результатiв аналiзу ризикiв у строк не бiльше чотирьох робочих годин з моменту прийняття митної декларацiї, заповненої у звичайному порядку вiдповiдно до митного режиму експорту.

     При декларуваннi експортних вантажiв вiдповiдно до положень частини другої статтi 258 Кодексу до графи 30 митної декларацiї вносяться вiдомостi про зону митного контролю, до якої доставлятимуться товари з метою пред'явлення їх органу доходiв i зборiв, у разi прийняття вiдповiдного рiшення.

     Звертаємо увагу, що першi три цифри коду, що вказується у графi 30 митної декларацiї, мають спiвпадати з першими трьома цифрами дев'ятизначного коду пiдроздiлу митного оформлення, зазначеного у графi "А" митної декларацiї.

     Таким чином, експортнi вантажi, що декларуються згiдно з частиною другою статтi 258 Кодексу, доставляються до вiдповiдної зони митного контролю лише у разi прийняття органом доходiв i зборiв рiшення про необхiднiсть пред'явлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення цьому органу.

     2. Згiдно з частиною першою статтi 247 Кодексу митне оформлення здiйснюється в мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв органiв доходiв i зборiв.

     У разi необхiдностi здiйснення тiльки накладення митного забезпечення на вантажний вiдсiк транспортного засобу комерцiйного призначення, що перемiщує експортний вантаж, такий транспортний засiб може бути пред'явлений органу доходiв i зборiв у вiдповiднiй зонi митного контролю без заїзду на територiю мiсця митного оформлення.

     З цiєю метою керiвникам митниць органiзувати створення поруч з мiсцями митного оформлення в межах територiї мiсць розташування органiв доходiв i зборiв тимчасових зон митного контролю, призначених виключно для накладення засобiв iдентифiкацiї товарiв та транспортних засобiв комерцiйного призначення.

     Керiвникам митниць довести вищезазначену iнформацiю до вiдома пiдпорядкованих структурних пiдроздiлiв, митних брокерiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi для забезпечення виконання положень законодавства України з питань державної митної справи.

Заступник Голови А.В. Макаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.