Документ скасований: Постанова КМУ № 480 від 20.06.2018

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 8 червня 2016 р. N 371


Питання протидiї незаконному перемiщенню товарiв через державний кордон України

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Утворити при Мiнiстерствi фiнансiв Мiжвiдомчий цiльовий центр iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далi - Центр) i 20 спiльних мобiльних груп iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далi - мобiльнi групи) з представникiв Державної фiскальної служби, Державної прикордонної служби та Нацiональної полiцiї.

     2. Затвердити Положення про Мiжвiдомчий цiльовий центр i спiльнi мобiльнi групи iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далi - Положення), що додається.

     3. Покласти функцiї з координацiї дiяльностi мобiльних груп на Центр, розмiстивши його в Державнiй фiскальнiй службi.

     4. Державнiй фiскальнiй службi, Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби, Нацiональнiй полiцiї забезпечити:

     пiдбiр та направлення осiб для виконання завдань, визначених Положенням;

     видання власних органiзацiйно-розпорядчих актiв щодо виконання їх територiальними органами доручень Центру та мобiльних груп пiд час виконання завдань, визначених Положенням, та надання особам, залученим до складу Центру та мобiльних груп, повноважень, достатнiх для виконання ними зазначених завдань.

     5. Державнiй фiскальнiй службi, Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби, Мiнiстерству iнфраструктури забезпечити безперешкодний доступ осiб, залучених до складу Центру та мобiльних груп, до всiх зон митного контролю та пунктiв пропуску для автомобiльного, залiзничного, морського (рiчкового) та авiацiйного сполучення.

     6. Керiвникам Державної фiскальної служби, Державної прикордонної служби, Нацiональної полiцiї виплачувати в межах фонду оплати працi вiдповiдного органу додаткову премiю посадовим особам органiв Державної фiскальної служби, у тому числi особам начальницького складу податкової мiлiцiї, вiйськовослужбовцям Державної прикордонної служби та полiцейським Нацiональної полiцiї, якi залученi до складу Центру i мобiльних груп.

     Розмiр нарахованої заробiтної плати (грошового забезпечення) осiб, зазначених у цьому пунктi, з урахуванням додаткової премiї становить з розрахунку на мiсяць:

     керiвника Центру - 50000 гривень;

     старшого змiни Центру - 40000 гривень;

     старшого мобiльної групи - 40000 гривень;

     iнших членiв Центру та мобiльних груп - 30000 гривень.

     7. Матерiально-технiчне забезпечення функцiонування Центру та мобiльних груп здiйснюється за рахунок асигнувань, передбачених для Державної фiскальної служби, та iнших джерел, не заборонених законодавством.

     Мiнiстерству внутрiшнiх справ забезпечити мобiльнi групи спецiальними автотранспортними засобами, обладнаними проблисковими маячками синього та/або червоного кольору i спецiальними звуковими сигналами.

     8. Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України змiни, що додаються.

     9. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 34

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 червня 2016 р. N 371

ПОЛОЖЕННЯ
про Мiжвiдомчий цiльовий центр та спiльнi мобiльнi групи iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи

     1. Мiжвiдомчий цiльовий центр iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далi - Центр) є постiйно дiючим координацiйним центром, який утворюється з метою координацiї дiй спiльних мобiльних груп iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи (далi - мобiльнi групи).

     2. Центр та мобiльнi групи складаються з представникiв ДФС, Держприкордонслужби та Нацiональної полiцiї (далi - служби).

     3. Центр та мобiльнi групи у своїй дiяльностi керуються Конституцiєю та законами України, а також указами Президента України i постановами Верховної Ради України, прийнятими вiдповiдно до Конституцiї та законiв України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України i цим Положенням.

     4. Основними завданнями Центру є:

     органiзацiя взаємодiї мiж службами з метою запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи;

     забезпечення прийняття рiшень, узгоджених з представниками служб, що входять до складу Центру (далi - члени Центру);

     узагальнення оперативної та аналiтичної iнформацiї про можливi порушення законодавства з питань державної митної справи, отриманої з будь-яких джерел, обробка та аналiз такої iнформацiї;

     органiзацiя дiяльностi мобiльних груп шляхом надання обов'язкових до виконання ними доручень щодо здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи;

     визначення порядку роботи мобiльних груп, координацiя їх дiяльностi;

     здiйснення контролю за дiяльнiстю мобiльних груп;

     узагальнення iнформацiї про результати роботи мобiльних груп, пiдготовка вiдповiдних аналiтичних матерiалiв;

     проведення аналiзу ефективностi заходiв, що вживаються для протидiї митним правопорушенням;

     iнформування Мiнiстра фiнансiв про результати дiяльностi Центру та мобiльних груп.

     5. Центр з метою органiзацiї своєї дiяльностi має право:

     доступу до баз даних служб згiдно з компетенцiєю вiдповiдних членiв Центру;

     запитувати в установленому порядку у центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади iнформацiю, необхiдну для виконання покладених на нього завдань;

     надавати мобiльним групам пiдготовленi в установленому цим Положенням порядку обов'язковi до виконання доручення, зокрема щодо зупинки транспортних засобiв, проведення огляду (переогляду), створення тимчасових зон митного контролю, вiдбору зразкiв товарiв та направлення їх для проведення дослiджень, експертиз, попередньої оцiнки до науково-дослiдницького експертно-кримiналiстичного центру МВС, спецiалiзованої лабораторiї з питань експертизи та дослiджень ДФС та їх територiальних пiдроздiлiв, залучення посадових осiб органу доходiв i зборiв, в зонi дiяльностi якого проводяться заходи, до їх проведення;

     розробляти плани - завдання для мобiльних груп щодо здiйснення заходiв з виявлення порушень митного законодавства;

     брати участь у виконаннi завдань, покладених на мобiльнi групи;

     контролювати виконання доручень, наданих мобiльним групам.

     6. Центр очолює керiвник (далi - керiвник Центру), який затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України за поданням Мiнiстра фiнансiв.

     7. Керiвник Центру:

     визначає кiлькiсть одночасно дiючих мобiльних груп в межах встановленої чисельностi та регiон їх розмiщення;

     формує постiйний персональний склад Центру, у тому числi його аналiтичної групи, а також мобiльних груп, у разi потреби приймає рiшення про змiну їх складу та ротацiю. Керiвник Центру має право пiд час формування постiйного персонального складу Центру, аналiтичної групи та мобiльних груп iнiцiювати проходження кандидатами психофiзiологiчного обстеження;

     за погодженням з Мiнiстром фiнансiв визначає i доводить до членiв Центру ключовi показники ефективностi дiяльностi Центру, аналiтичної групи та мобiльних груп, оцiнює їх виконання та щомiсяця звiтує Мiнiстровi фiнансiв про результати. У разi потреби за погодженням з Мiнiстром фiнансiв коригує визначенi показники;

     за погодженням з Мiнiстром фiнансiв затверджує функцiональнi iнструкцiї членiв Центру та мобiльних груп;

     вносить службам пропозицiї щодо застосування заохочень чи притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi членiв Центру та мобiльних груп;

     дає членам Центру обов'язковi для виконання доручення;

     звiтує перед Мiнiстром фiнансiв про результати роботи Центру та мобiльних груп;

     8. Персональний склад Центру та мобiльних груп формується з урахуванням пропозицiй керiвникiв служб, якi доводяться до Центру на запит керiвника Центру.

     9. У складi Центру утворюються:

     аналiтична група у кiлькостi до шести посадових осiб служб;

     чотири змiни з цiлодобовим режимом роботи, кожна з яких складається з представникiв служб у кiлькостi п'яти осiб (з ДФС - три особи, з Держприкордонслужби та Нацiональної полiцiї - по однiй особi).

     10. Органiзацiя та керiвництво аналiтичною групою та змiнами Центру покладається на старших змiн, яких визначає керiвник Центру з числа посадових осiб ДФС (пiдроздiлу боротьби з митними правопорушеннями).

     11. Аналiтична група самостiйно та/або на виконання вказiвки старшого змiни Центру проводить аналiтично-пошукову роботу з метою виявлення ризикових операцiй в зонi дiяльностi митниць ДФС та подає пропозицiї старшому змiни Центру.

     12. Старшi змiн Центру вiдповiдно до цього Положення зобов'язанi:

     органiзовувати роботу осiб, що входять до змiн;

     приймати узгодженi з усiма членами змiни рiшення;

     пiдписувати погоджене з усiма членами змiни доручення мобiльним групам;

     узагальнювати iнформацiю про результати проведених заходiв мобiльними групами, виконання наданих доручень;

     дотримуватися функцiональної iнструкцiї;

     подавати щоденний звiт керiвниковi Центру.

     Доручення мобiльним групам, пiдписане старшим змiни Центру, є вказiвкою посадових осiб вiдповiдних служб, що входять до змiни Центру, вiдповiдним представникам служб, що входять до складу мобiльних груп.

     13. Послiдовнiсть дiй старшого змiни Центру така:

     за результатами проведеного аналiзу iнформацiї визначає об'єкт перевiрки;

     узгоджує з членами змiни Центру рiшення щодо проведення перевiрки iнформацiї про можливi порушення законодавства з питань державної митної справи;

     визначає мобiльну групу, яка повинна здiйснювати заходи щодо проведення перевiрки iнформацiї про можливi порушення законодавства з питань державної митної справи, та члена змiни Центру, вiдповiдального за координацiю дiй мобiльної групи, який готує доручення з iнформацiєю про об'єкт перевiрки, достатньою для визначення методiв та способiв його виконання;

     пiдписує доручення щодо проведення перевiрки iнформацiї про можливi порушення законодавства з питань державної митної справи та забезпечує його доведення наявними засобами зв'язку до старшого мобiльної групи;

     контролює дiї члена змiни Центру, вiдповiдального за координацiю роботи мобiльної групи;

     залучає у разi потреби до проведення заходiв з виконання доручення iншi мобiльнi групи та визначає спосiб їх взаємодiї;

     визначає доцiльнiсть залучення до здiйснюваних мобiльними групами заходiв сил та засобiв територiальних органiв служб;

     аналiзує звiт, пiдготовлений вiдповiдальним за координацiю роботи мобiльної групи, про результати проведених заходiв;

     проводить оцiнку якостi та ефективностi здiйснених заходiв;

     щоденно узагальнює iнформацiю про результати роботи мобiльних груп, готує звiт керiвниковi Центру та забезпечує його зберiгання.

     14. Послiдовнiсть дiй члена змiни Центру, вiдповiдального за координацiю дiй мобiльної групи, така:

     готує доручення щодо проведення перевiрки iнформацiї про можливi порушення законодавства з питань державної митної справи та подає його на пiдпис старшому змiни Центру;

     доводить доручення наявними засобами зв'язку до старшого мобiльної групи, визначає порядок взаємодiї з ним, способи та строки iнформування про поточний стан проведення заходiв, форс-мажорнi обставини та звiтування про результати виконання доручення;

     координує та контролює роботу мобiльної групи, доповiдає старшому змiни Центру про хiд виконання наданого мобiльнiй групi доручення;

     готує звiт про результати виконання мобiльною групою доручення та подає його старшому змiни Центру;

     забезпечує зберiгання документiв та матерiалiв фото-, вiдеофiксацiї проведених заходiв з виконання доручення, їх систематизацiю.

     15. Члени змiни Центру зобов'язанi:

     виконувати доручення старших змiн;

     дотримуватися функцiональної iнструкцiї;

     iнформувати керiвника Центру про суперечки та неузгодженостi пiд час прийняття рiшень старшим змiни.

     16. Основними завданнями мобiльних груп є:

     запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи;

     виконання доручень, наданих Центром, в межах своїх посадових обов'язкiв та завдань, визначених цим Положенням;

     органiзацiя процесу документування виявлених порушень;

     iнформування Центру про результати проведених заходiв, виконання доручень.

     17. Мобiльнi групи мають право:

     безперешкодного доступу до всiх зон митного контролю та пунктiв пропуску;

     за погодженням з Центром приймати рiшення про проведення огляду (переогляду), створювати тимчасовi зони митного контролю, здiйснювати огляд (переогляд) членами мобiльної групи та/або iз залученням посадових осiб органу доходiв i зборiв, в зонi дiяльностi якого проводяться заходи;

     залучати у разi потреби до проведення заходiв iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи представникiв територiальних органiв служб;

     використовувати засоби зв'язку, технiчнi засоби митного контролю, засоби фото-, вiдеофiксацiї;

     iнiцiювати складення за наявностi ознак порушення митних правил протоколiв про порушення митних правил митницею, в зонi дiяльностi якої виявлено такi порушення;

     складати за наявностi ознак порушення митних правил протоколи про порушення митних правил за погодженням з Центром.

     18. Мобiльнi групи функцiонують цiлодобово. Зоною дiяльностi мобiльних груп є митна територiя України.

     19. Кожна мобiльна група формується з представникiв служб у кiлькостi чотирьох осiб (з ДФС - двi особи, з Держприкордонслужби та Нацiональної полiцiї - по однiй особi).

     20. Керiвництво мобiльними групами покладається на старших таких груп, яких визначає керiвник Центру з числа посадових осiб ДФС.

     21. Старшi мобiльних груп вiдповiдно до цього Положення зобов'язанi:

     органiзувати виконання доручення Центру;

     обов'язково використовувати засоби фото-, вiдеофiксацiї на всiх етапах проведення заходiв з виконання доручення Центру;

     координувати дiї членiв мобiльної групи;

     здiйснювати контроль за виконанням визначених завдань;

     дотримуватися функцiональної iнструкцiї;

     iнформувати Центр про результати проведених заходiв.

     22. Послiдовнiсть дiй старшого мобiльної групи така:

     пiсля отримання доручення Центру визначає заходи, необхiднi для його виконання;

     доводить до членiв мобiльних груп завдання щодо проведення заходiв з урахуванням їх посадових обов'язкiв;

     визначає порядок проведення заходiв, порядок взаємодiї членiв мобiльної групи та координує їх дiї;

     бере участь у проведеннi заходiв з обов'язковим використанням фото-, вiдеофiксацiї;

     iнформує старшого змiни Центру у визначенi ним способи та строки про поточний стан проведення заходiв, форс-мажорнi та iншi обставини пiд час їх здiйснення;

     пiсля проведення заходiв подає старшому змiни Центру звiт про результати виконання доручення разом з матерiалами фото-, вiдеофiксацiї;

     за вiдсутностi можливостi оперативної передачi матерiалiв фото-, вiдеофiксацiї забезпечує їх збереження та якнайшвидше надiслання Центру.

     23. Послiдовнiсть дiй члена мобiльної групи така:

     з урахуванням своїх посадових обов'язкiв здiйснює визначенi старшим мобiльної групи заходи з виконання доручення Центру;

     здiйснює за вказiвкою старшого мобiльної групи фото-, вiдеофiксацiю усiх етапiв проведення заходiв з виконання доручення Центру;

     iнформує старшого групи про поточний стан проведення заходiв, форс-мажорнi та iншi обставини пiд час їх здiйснення;

     пiсля проведення заходiв подає старшому групи матерiали фото-, вiдеофiксацiї;

     за вiдсутностi можливостi надання матерiалiв фото-, вiдеофiксацiї старшому мобiльної групи забезпечує їх збереження та якнайшвидшу їх передачу.

     24. За неналежне виконання службових обов'язкiв та завдань, передбачених цим Положенням, посадовi особи - члени Центру та мобiльних груп несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 червня 2016 р. N 371

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     1. Доповнити примiтки до додатка 1 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 лютого 2011 р. N 98 "Про суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються (фiнансуються) за рахунок бюджетних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 11, ст. 488) пунктом 3 такого змiсту:

     "3. Для осiб, залучених до складу Мiжвiдомчого цiльового центру i спiльних мобiльних груп iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи, що вiдряджаються в межах України, сума добових витрат становить 150 гривень.".

     2. Доповнити вичерпний перелiк пiдстав, за наявностi яких може проводитись огляд (переогляд) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення митними органами України, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2012 р. N 467 (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 41, ст. 1578; 2015 р., N 102, ст. 3507; 2016 р., N 42, ст. 1581), пунктом 15 такого змiсту:

     "15. Призначення огляду (переогляду) за дорученням або погодженням Мiжвiдомчого цiльового центру iз запобiгання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.