newpage1.htm

ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.08.2017 N 11193/С/99-99-15-03-02-14


     Державна фiскальна служба України розглянула Ваше звернення <...> щодо порядку застосування ставки ПДВ при здiйсненнi платником податку операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв, яке надiйшло на Урядову "гарячу лiнiю", та повiдомляє.

<...>

     Згiдно з п. п. "а" i "б" п. 185.1 ст. 185 р. V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до ст. 186 р. V ПКУ розташоване на митнiй територiї України.

     Пiдпунктом "в" п. 193.1 ст. 193 р. V ПКУ визначено, що до операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв, дозволених для виробництва i застосування в Українi та внесених до Державного реєстру лiкарських засобiв, а також медичних виробiв за перелiком, затвердженим Кабiнетом Мiнiстрiв України, застосовується ставка ПДВ у розмiрi 7 вiдсоткiв.

     При цьому необхiдною умовою для застосування ставки ПДВ у розмiрi 7 вiдс. при здiйсненнi платниками податку операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв є наявнiсть таких виробiв у перелiку, який затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     На сьогоднi перелiк медичних виробiв, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають оподаткуванню податком на додану вартiсть за ставкою 7 вiдс., затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 вересня 2014 року N 410 (далi - Перелiк).

     Перелiк мiстить iнформацiю щодо найменування медичних виробiв та коди згiдно з УКТ ЗЕД, за якими класифiкуються такi медичнi вироби, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають оподаткуванню податком на додану вартiсть за ставкою 7 вiдсоткiв.

     При цьому окремi медичнi вироби, коди УКТ ЗЕД яких в Перелiку мiстять позначку "*", повиннi мати вiдповiдне маркування.

     Таким чином, операцiї платникiв ПДВ з постачання на митнiй територiї України медичних виробiв, якi класифiкуються за вiдповiдними кодами товарних позицiй згiдно з УКТ ЗЕД та включенi до Перелiку i мають вiдповiдне маркування (у разi необхiдностi), пiдлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7 вiдс. на усiх етапах постачання медичних виробiв. При цьому застосування ставки ПДВ при здiйсненнi таких операцiй безпосередньо залежить вiд того, включений медичний вирiб до Перелiку i має вiдповiдне маркування (у разi необхiдностi) чи нi.

     Операцiї платникiв податку з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв, якi включено до Перелiку з вимогою про наявнiсть вiдповiдного маркування, але таке маркування вiдсутнє, а також медичних виробiв, не включених до Перелiку, оподатковуються податком на додану вартiсть у загальновстановленому порядку за ставкою 20 вiдсоткiв.

В.о. Голови М. ПРОДАН
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.