КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 12 лютого 2020 р. N 87


Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї, Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу

     Вiдповiдно до частини першої статтi 31 Закону України "Про основнi принципи та вимоги до органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї, Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу, що додається.

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 серпня 2016 р. N 505 "Про затвердження Порядку ведення Реєстру виробникiв органiчної продукцiї (сировини)" (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 65, ст. 2196).

Прем'єр-мiнiстр України О. ГОНЧАРУК

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 лютого 2020 р. N 87

ПОРЯДОК
ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї, Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу

Загальна частина

     1. Цей Порядок визначає механiзм ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї (далi - Реєстр операторiв), Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї (далi - Реєстр органiв сертифiкацiї), Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу (далi - Реєстр органiчного насiння i садивного матерiалу) та вимоги до їх змiсту.

     2. Термiни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

     технiчна помилка - друкарська, граматична, арифметична помилка, допущена пiд час внесення вiдомостей до реєстрiв.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про основнi принципи та вимоги до органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї" (далi - Закон).

     3. Держателем Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу є Мiнекономiки, яке забезпечує їх ведення в електроннiй формi.

     Реєстр операторiв, Реєстр органiв сертифiкацiї, Реєстр органiчного насiння i садивного матерiалу ведуться державною мовою (крiм найменувань ботанiчних таксонiв, якi зазначаються українською та латинською мовами), є електронними базами даних та розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi Мiнекономiки.

     У Реєстрi операторiв, Реєстрi органiв сертифiкацiї, Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу створюється комплексна система захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю згiдно iз статтею 8 Закону України "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах".

     4. Мiнекономiки забезпечує вiльний, цiлодобовий i безоплатний доступ до вiдомостей, що мiстяться у зазначених реєстрах, на своєму офiцiйному веб-сайтi. Вiдомостi, що мiстяться у таких реєстрах, можуть використовуватися будь-якими особами, органами державної влади та органами мiсцевого самоврядування.

     5. У разi виявлення технiчних помилок у Реєстрi операторiв, Реєстрi органiв сертифiкацiї, Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу Мiнекономiки протягом одного робочого дня виправляє їх, про що iнформує орган сертифiкацiї та/або оператора, якого стосується виправлена iнформацiя.

     6. Iнформацiйна взаємодiя Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу з iншими державними електронними iнформацiйними ресурсами здiйснюється через систему електронної взаємодiї державних електронних iнформацiйних ресурсiв.

     Електронна iдентифiкацiя в Реєстрi операторiв, Реєстрi органiв сертифiкацiї, Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу здiйснюється через iнтегровану систему електронної iдентифiкацiї.

     7. Внесення вiдомостей до Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї та Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу здiйснюється безоплатно.

Ведення Реєстру операторiв

     8. Реєстр операторiв мiстить такi вiдомостi про операторiв:

     повне та за наявностi скорочене найменування юридичної особи; iдентифiкацiйний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрi пiдприємств i органiзацiй України;

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю та номером паспорта); мiсцезнаходження (адресу мiсця проживання, за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем);

     назву та поштову адресу потужностей;

     галузь (галузi) у сферi органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї, у якiй оператор провадить дiяльнiсть з використанням вiдповiдної потужностi;

     галузь (галузi) у сферi органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї, у якiй видано сертифiкат iз зазначенням дати видачi та номерiв вiдповiдних сертифiкатiв;

     статус вiдповiдної категорiї продукцiї (перехiдного перiоду, органiчна);

     iдентифiкацiйний номер оператора, присвоєний органом сертифiкацiї;

     номер, дату видачi сертифiката, дату закiнчення строку його дiї;

     контактну iнформацiю (номер телефону, адресу електронної пошти тощо);

     реєстрацiйний код органу сертифiкацiї, з яким оператор уклав договiр;

     iнтерактивне посилання на веб-сайт органу сертифiкацiї, з яким оператор уклав договiр.

     9. Для включення оператора до Реєстру операторiв орган сертифiкацiї подає Мiнекономiки заявку iз зазначенням вiдомостей, передбачених пунктом 8 цього Порядку.

     10. Рiшення про включення або вмотивовану вiдмову у включеннi оператора до Реєстру операторiв приймається Мiнекономiки протягом десяти робочих днiв з дня отримання заявки вiд органу сертифiкацiї.

     Мiнекономiки пiсля отримання заявки перевiряє достовiрнiсть поданих органом сертифiкацiї вiдомостей про оператора та має право подавати органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування запити щодо перевiрки достовiрностi iнформацiї, зазначеної у заявцi.

     Вiдомостi про оператора вносяться Мiнекономiки до Реєстру операторiв не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття рiшення про включення до Реєстру операторiв, але не пiзнiше нiж протягом десяти робочих днiв з дня отримання заявки вiд органу сертифiкацiї.

     11. Рiшення про виключення оператора з Реєстру операторiв приймається Мiнекономiки не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня отримання подання органу сертифiкацiї або звернення Держпродспоживслужби з письмовим та/або електронним вмотивованим клопотанням щодо виключення оператора з Реєстру операторiв.

     Виключення оператора з Реєстру операторiв здiйснюється в день прийняття Мiнекономiки рiшення про виключення оператора з Реєстру операторiв.

     12. У разi змiни вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, орган сертифiкацiї зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв з дня настання таких змiн подати Мiнекономiки оновленi вiдомостi.

     13. Мiнекономiки протягом п'яти робочих днiв з дня отримання оновлених вiдомостей приймає рiшення про внесення змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, або про вмотивовану вiдмову в їх внесеннi згiдно з пунктом 10 цього Порядку.

     Внесення змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, здiйснюється не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дати прийняття такого рiшення.

     14. Пiдставою для вiдмови у включеннi оператора до Реєстру операторiв або внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, є виявлення у поданих вiдомостях недостовiрної iнформацiї.

     15. У разi вiдмови у включеннi оператора до Реєстру операторiв або внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, орган сертифiкацiї може пiсля усунення причин, що стали пiдставою для такої вiдмови, подати Мiнекономiки оновленi вiдомостi.

Ведення Реєстру органiв сертифiкацiї

     16. Реєстр органiв сертифiкацiї мiстить такi вiдомостi про органи сертифiкацiї:

     повне та за наявностi скорочене найменування юридичної особи;

     iдентифiкацiйний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрi пiдприємств i органiзацiй України;

     реєстрацiйний код органу сертифiкацiї;

     мiсцезнаходження;

     контактну iнформацiю (номер телефону, адресу веб-сайту в Iнтернетi, адресу електронної пошти тощо);

     номер та строк дiї атестата про акредитацiю;

     галузь (галузi) у сферi органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї, в якiй орган сертифiкацiї має акредитацiю.

     Реєстрацiйний код органу сертифiкацiї складається з трьох цифр та присвоюється Мiнекономiки з урахуванням порядкового номера включення органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї.

     17. Для внесення до Реєстру органiв сертифiкацiї вiдомостей про орган сертифiкацiї Мiнекономiки приймає рiшення на пiдставi заявки на внесення, поданої органом сертифiкацiї. Форма заявки на внесення затверджується Мiнекономiки.

     До заявки додаються:

     копiя атестата про акредитацiю;

     копiї установчих документiв (статут, положення, засновницький договiр, установчий акт);

     перелiк спiвробiтникiв та документи, що пiдтверджують рiвень компетентностi персоналу у сферi сертифiкацiї органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї.

     Рiшення про внесення чи вiдмову у внесеннi органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї приймається Мiнекономiки протягом десяти робочих днiв з дня отримання зазначених документiв.

     18. Мiнекономiки пiсля отримання заявки перевiряє достовiрнiсть поданих органом сертифiкацiї вiдомостей та має право подавати органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування запити щодо перевiрки достовiрностi iнформацiї, зазначеної у заявцi.

     Вiдомостi про орган сертифiкацiї вносяться Мiнекономiки до Реєстру органiв сертифiкацiї не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття рiшення про включення до Реєстру органiв сертифiкацiї.

     19. У разi змiни вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, орган сертифiкацiї зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв з дня настання таких змiн подати Мiнекономiки оновленi вiдомостi.

     20. Мiнекономiки протягом п'яти робочих днiв приймає рiшення про внесення змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, або про вмотивовану вiдмову в їх внесеннi згiдно з пунктом 18 цього Порядку.

     Внесення змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, здiйснюється не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття такого рiшення.

     21. Пiдставами для вiдмови у внесеннi до Реєстру органiв сертифiкацiї або внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, є:

     невiдповiднiсть пiдприємства, установи, органiзацiї чи їх пiдроздiлу вимогам, встановленим статтею 28 Закону;

     виявлення недостовiрних вiдомостей у поданих документах.

     22. У разi вмотивованої вiдмови у внесеннi до Реєстру органiв сертифiкацiї або внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, пiсля усунення причин, якi стали пiдставою для такої вiдмови, орган сертифiкацiї може подати Мiнекономiки оновленi вiдомостi.

     23. Пiдставами для виключення органу сертифiкацiї з Реєстру органiв сертифiкацiї є:

     звернення органу сертифiкацiї iз заявою про виключення його з Реєстру органiв сертифiкацiї за власним бажанням;

     повторне порушення протягом одного року порядку сертифiкацiї органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї, яке мало наслiдком неправомiрну видачу сертифiката;

     тимчасове припинення дiї або скасування атестата про акредитацiю;

     невiдповiднiсть органу сертифiкацiї вимогам, встановленим Законом.

     24. Рiшення про виключення органу сертифiкацiї з Реєстру органiв сертифiкацiї приймається Мiнекономiки не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня, коли Мiнекономiки стало вiдомо про виникнення пiдстав, передбачених пунктом 23 цього Порядку.

     Виключення органу сертифiкацiї з Реєстру органiв сертифiкацiї здiйснюється не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття такого рiшення.

     25. Органи сертифiкацiї, що включенi до Реєстру органiв сертифiкацiї i здiйснюють одночасно сертифiкацiю органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї за законодавством України та згiдно iз законодавством iншим, нiж законодавство України, подають зведенi матерiали щодо обсягiв органiчної продукцiї, яка вводиться в обiг у розрiзi законодавства, згiдно з яким було проведено сертифiкацiю, у порядку, визначеному Мiнекономiки.

     26. Органи iноземної сертифiкацiї включаються до Перелiку органiв iноземної сертифiкацiї у порядку, визначеному статтею 29 Закону.

Ведення Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу

     27. Реєстр органiчного насiння i садивного матерiалу мiстить такi вiдомостi:

     найменування ботанiчного таксона (українською та латинською мовами);

     найменування сорту (українською мовою);

     найменування групи культур;

     категорiю (генерацiю) насiння або садивного матерiалу;

     найменування юридичної особи, у тому числi скорочене (за наявностi); iдентифiкацiйний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрi пiдприємств i органiзацiй України;

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю та номером паспорта); мiсцезнаходження (адресу мiсця проживання, за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем);

     кiлькiсть (обсяг) насiння або садивного матерiалу, що може бути реалiзована;

     iнформацiю про перiод можливої реалiзацiї насiння або садивного матерiалу;

     назву та реєстрацiйний код органу сертифiкацiї, з яким оператор уклав договiр.

     28. Вiдомостi про наявнiсть на ринку України органiчного насiння та/або садивного матерiалу вносяться до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу Мiнекономiки на пiдставi заявки оператора протягом десяти робочих днiв з дня її отримання.

     Заявка може бути подана в паперовiй або електроннiй формi.

     У заявцi зазначається iнформацiя, передбачена пунктом 27 цього Порядку.

     До заявки додається:

     для оператора, який виробив та/або реалiзує органiчне насiння та/або садивний матерiал в Українi:

     - копiя сертифiката, що пiдтверджує вiдповiднiсть процесу виробництва та/або обiгу такої продукцiї вимогам законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, виданого органом сертифiкацiї;

     для оператора, який реалiзує в Українi органiчне насiння та/або садивний матерiал, що виробляється за кордоном:

     - копiя вiдповiдного сертифiката, що засвiдчує органiчне виробництво та/або обiг такої органiчної продукцiї у державi походження, виданого органом iноземної сертифiкацiї, внесеним до Перелiку органiв iноземної сертифiкацiї;

     - копiя сертифiката, що пiдтверджує вiдповiднiсть обiгу такої органiчної продукцiї вимогам законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, виданого органом сертифiкацiї.

     29. Рiшення про включення чи вмотивовану вiдмову у включеннi вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу приймається Мiнекономiки протягом десяти робочих днiв з дня отримання заявки вiд оператора.

     Мiнекономiки пiсля отримання заявки перевiряє достовiрнiсть вiдомостей, поданих оператором, та має право подавати органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування запити щодо перевiрки достовiрностi iнформацiї, зазначеної у заявцi.

     Вiдомостi вносяться до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття рiшення про внесення вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу.

     30. Пiдставою для вiдмови у внесеннi вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу є виявлення у поданих документах недостовiрної iнформацiї.

     31. У разi змiни вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу, оператор подає Мiнекономiки оновленi вiдомостi.

     32. Мiнекономiки протягом п'яти робочих днiв приймає рiшення про внесення змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу (крiм передбачених абзацами восьмим i дев'ятим пункту 27 цього Порядку), або про вiдмову в їх внесеннi згiдно з пунктом 29 цього Порядку.

     33. Змiни до вiдомостей, передбачених абзацами восьмим i дев'ятим пункту 27 цього Порядку, що мiстяться в Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу, про наявнiсть на ринку України органiчного насiння та/або садивного матерiалу вносяться на пiдставi iнформацiї, наданої оператором, не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня її отримання.

     34. Насiння або садивний матерiал вважається наявним на ринку України у разi, коли у Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу мiстяться вiдомостi щодо наявностi на ринку України органiчного насiння та/або садивного матерiалу iдентичних ботанiчних таксонiв у двох або бiльше операторiв.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.