Документ скасований: Рішення НБУ № 289-рш від 23.04.2020

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

РIШЕННЯ

вiд 12 березня 2020 року N 172-рш


Про розмiр облiкової ставки Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 6, 15, 25, 27 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Положення про основи процентної полiтики Нацiонального банку України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 квiтня 2016 року N 277 (зi змiнами), Правлiння Нацiонального банку України вирiшило:

     1. Установити з 13 березня 2020 року облiкову ставку в розмiрi 10 % рiчних.

     2. Схвалити текст пресрелiзу з обгрунтуванням розмiру облiкової ставки (додається).

     3. Департаменту комунiкацiй (Наталiя Бондаренко) органiзувати проведення комунiкацiйних заходiв щодо розмiру облiкової ставки.

     4. Визнати таким, що втратило чиннiсть з 13 березня 2020 року, рiшення Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 сiчня 2020 року N 76-рш "Про розмiр облiкової ставки Нацiонального банку України".

     5. Контроль за виконанням цього рiшення покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Дмитра Сологуба.

Голова Я. Смолiй

 

Додаток
до рiшення Правлiння Нацiонального банку України
12 березня 2020 року N 172-рш

     Правлiння Нацiонального банку ухвалило рiшення знизити облiкову ставку до 10 % рiчних з 13 березня 2020 року. Нацiональний банк продовжує прогнозоване пом'якшення монетарної полiтики, щоб повернути iнфляцiю в цiльовий дiапазон 5 % +/- 1 в. п. та пiдтримати економiчне зростання в Українi в умовах охолодження свiтової економiки.

     Iнфляцiйний тиск, як свiдчать першi мiсяцi року, вичерпується швидше, нiж очiкував Нацiональний банк.

     У сiчнi - лютому споживча iнфляцiя сповiльнилася швидше, нiж передбачала прогнозна траєкторiя (до 3,2 % у сiчнi та 2,4 % у лютому у рiчному вимiрi), продовжуючи перебувати нижче цiльового дiапазону 5 % +/- 1 в. п. Також в обох мiсяцях дещо нижчою за прогноз була базова iнфляцiя.

     Стрiмкiшi темпи уповiльнення iнфляцiї зумовленi подальшим вiдображенням торiшнього змiцнення гривнi у вартостi товарiв, значною пропозицiєю бiльшостi сирих продуктiв харчування, нижчими цiнами на енергоносiї. Цi чинники нiвелювали ефект сильного споживчого попиту, який пiдсилювався тривалим зростанням реальних доходiв населення.

     Сiчневий прогноз Нацiонального банку передбачав iнфляцiю 4,8 % на кiнець 2020 року, однак може бути переглянутий у квiтнi залежно вiд подальшого розвитку подiй.

     Досi поширення коронавiрусної iнфекцiї мало обмежений i нейтральний вплив на українську економiку. Український експорт продовжує зростати. Певне зниження цiн на окремi товари вiтчизняного експорту бiльш нiж компенсоване подальшим нарощуванням фiзичних обсягiв поставок за кордон. Водночас цiни на товари, якi Україна iмпортує насамперед на енергоносiї, знижуються навiть швидше, нiж на експорт.

     Український валютний ринок, у свою чергу, наразi реагує на невизначенiсть iз ситуацiєю з вiрусом та посилену турбулентнiсть на фiнансових i товарних ринках погiршенням настроїв та пiдвищеною нервознiстю.

     Утiм, на економiчнiй активностi та iнфляцiї в Українi ще не позначилися такi наслiдки поширення коронавiрусу, як:

     • тиск на цiни в бiк зниження та охолодження свiтової економiки;

     • пом'якшення монетарної полiтики центральними банками провiдних економiк свiту i торговельних партнерiв України у вiдповiдь на цi процеси;

     • запровадження урядами країн заходiв для недопущення поширення COVID-19.

     Крiм падiння цiн на свiтових ринках через коронавiрус, на iнфляцiю в Українi у бiк зниження будуть тиснути конкурентнi вiйни мiж країнами-виробниками нафти, якi нещодавно розгорнулися. Вони провокуватимуть пiдтримання рекордно низьких цiн на енергоносiї, що впливатиме i на цiни товарiв українського експорту.

     Загалом, усi цi чинники матимуть рiзноспрямований вплив на економiчне зростання та iнфляцiю в Українi, що посилює невизначенiсть.

     Ключовим припущенням, яке Правлiння бере до уваги, залишається продовження спiвпрацi з Мiжнародних валютним фондом.

     Укладення нової програми з МВФ зменшить вразливiсть економiки України в перiод турбулентностi на свiтових ринках в часи пiкових виплат за державним боргом. Також на сприйняття України iнвесторами впливатимуть рiшення українських судiв щодо вiдповiдальностi та зобов'язань ексвласникiв неплатоспроможних банкiв перед державою.

     Водночас ризик поширення коронавiрусу може у разi реалiзацiї призвести до рецесiї свiтової економiки та значного сповiльнення економiчної активностi в Українi. Суттєве зниження свiтового попиту, а також переоцiнка iнвесторами ризикiв країн, що розвиваються, може негативно позначитися на показниках зовнiшньої торгiвлi України та ускладнити залучення фiнансування.

     Актуальними залишаються також iншi ризики:

     • ескалацiї вiйськового конфлiкту на сходi країни та новi торговельнi обмеження з боку Росiї;

     • скорочення врожаю зернових i плодоовочевих культур в Українi через несприятливi погоднi умови;

     • збiльшення волатильностi свiтових цiн на продукти харчування з огляду на глобальнi змiни клiмату.

     Таким чином, Правлiння Нацiонального банку ухвалювало рiшення щодо облiкової ставки в умовах, коли iнфляцiйний тиск слабшає швидше, нiж очiкувалося, а економiка потребує подальшої пiдтримки.

     Беручи до уваги цей комплекс обставин, Правлiння продовжило пом'якшення монетарної полiтики i знизило облiкову ставку на 1 п. п. до 10 %, як i було передбачено сiчневим прогнозом. Це надасть необхiдний стимул економiцi.

     Як i ранiше, Нацiональний банк очiкує зниження облiкової ставки до 7 % до кiнця цього року.

     Оцiнюючи темп руху до цiєї позначки, Нацiональний банк уважно стежитиме за:

     • перебiгом ситуацiї iз поширенням коронавiрусу у свiтi та в Українi, її впливом на українську та свiтову економiку;

     • реакцiєю на неї урядiв та центральних банкiв;

     • перебiгом переговорiв з МВФ щодо укладення нової програми спiвпрацi, вiд чого залежатимуть очiкування учасникiв фiнансових ринкiв та цiни на українськi активи.

     У разi сприятливого розвитку подiй та за умови прискореної реалiзацiї новим Урядом України реформ Нацiональний банк матиме можливiсть для швидшого пом'якшення монетарної полiтики.

     Натомiсть у випадку реалiзацiї окреслених ризикiв Нацiональний банк буде оперативно реагувати наявними iнструментами монетарної полiтики.

     Зниження облiкової ставки до 10 % ухвалене рiшенням Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 березня 2020 року N 172-рш "Про розмiр облiкової ставки".

     Пiдсумки дискусiї членiв Комiтету з монетарної полiтики, яка передувала ухваленню Правлiнням цього рiшення, буде оприлюднено 23 березня 2020 року.

     Наступне засiдання Правлiння Нацiонального банку України з питань монетарної полiтики вiдбудеться 23 квiтня 2020 року вiдповiдно до затвердженого та оприлюдненого графiка.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.