КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 липня 2020 р. N 622


Про затвердження Порядку формування перелiку осiб, пов'язаних з провадженням терористичної дiяльностi або стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї

     Вiдповiдно до частини першої статтi 24 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок формування перелiку осiб, пов'язаних з провадженням терористичної дiяльностi або стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї, що додається.

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 листопада 2015 р. N 966 "Про затвердження Порядку формування перелiку осiб, пов'язаних з провадженням терористичної дiяльностi або щодо яких застосовано мiжнароднi санкцiї" (Офiцiйний вiсник України, 2015 р., N 96, ст. 3288).

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 липня 2020 р. N 622

ПОРЯДОК
формування перелiку осiб, пов'язаних з провадженням терористичної дiяльностi або стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї

     1. Цей Порядок визначає механiзм формування перелiку осiб, пов'язаних з провадженням терористичної дiяльностi або стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї (далi - перелiк осiб).

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

     3. Перелiк осiб формується Держфiнмонiторингом.

     4. Пiдставами для включення особи до перелiку осiб є:

     1) рiшення адмiнiстративного суду про включення фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiй, якi вiдповiдають критерiям, визначеним резолюцiями Ради Безпеки ООН, до зазначеного перелiку;

     2) вiдомостi, що формуються мiжнародними органiзацiями або уповноваженими ними органами, про фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiї, якi пов'язанi з терористичними органiзацiями або терористами, а також про осiб, стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї.

     5. Перелiк осiб формується на пiдставi вiдомостей, визначених пунктом 4 цього Порядку, та мiстить таку iнформацiю:

     1) щодо громадян України - прiзвище (за наявностi), iм'я та по батьковi (за наявностi); дата народження, номер та серiя (за наявностi) паспорта або iншого документа, що посвiдчує особу та вiдповiдно до законодавства може бути використаний на територiї України для укладення правочинiв, дата його видачi та найменування органу, що видав; вiдомостi про мiсце проживання та/або перебування; реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, номер та серiя (за наявностi) паспорта громадянина України, в якому проставлено вiдмiтку про вiдмову вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв, чи номер паспорта iз записом про вiдмову вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв в електронному безконтактному носiї; унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi (за наявностi);

     2) щодо юридичних осiб - резидентiв - повне найменування; мiсцезнаходження; iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ;

     3) щодо iноземцiв та фiзичних осiб без громадянства - прiзвище (за наявностi), iм'я та по батьковi (за наявностi); громадянство чи пiдданство; дата народження; номер та серiя (за наявностi) паспорта або iншого документа, що посвiдчує особу, дата його видачi, країна видачi та найменування органу, що видав; вiдомостi про мiсце перебування та/або постiйного чи тимчасового проживання; унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi (за наявностi);

     4) щодо юридичних осiб - нерезидентiв - повне найменування; країна заснування; мiсцезнаходження;

     5) щодо органiзацiй, у тому числi трастiв, - повне найменування; країна заснування; мiсцезнаходження; iдентифiкацiйний номер, що використовується нерезидентом пiд час подання податкових декларацiй та iнших податкових документiв до податкових органiв у країнi, резидентом якої вiн є (за наявностi).

     6. Iнформацiя, передбачена пунктом 5 цього Порядку, негайно (у найкоротший строк протягом робочого дня, в який повиннi здiйснюватися вiдповiднi дiї, з моменту настання пiдстав для їх здiйснення) подається до Держфiнмонiторингу в електронному виглядi чи з використанням системи електронної взаємодiї органiв виконавчої влади СБУ за наявностi пiдстав, визначених пiдпунктом 1 пункту 4 цього Порядку, а МЗС - пiдстав, визначених пiдпунктом 2 пункту 4 цього Порядку.

     У разi виникнення ситуацiї, що призводить до неможливостi подання до Держфiнмонiторингу вiдомостей в електронному виглядi, iнформацiя негайно подається нарочно чи з використанням урядового фельд'єгерського зв'язку.

     Зазначенi у пунктах 4 i 5 цього Порядку вiдомостi надсилаються Держфiнмонiторингу негайно в день отримання вiдомостей (документiв), необхiдних для включення фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiй до перелiку осiб.

     Вiдомостi, передбаченi пiдпунктом 2 пункту 4 цього Порядку, Держфiнмонiторинг отримує з офiцiйного веб-сайту ООН та вiд МЗС.

     7. Формування перелiку осiб або внесення до нього змiн здiйснюється Держфiнмонiторингом негайно на пiдставi вiдомостей, зазначених у пунктах 4 i 5 цього Порядку.

     8. Пiдставою для виключення особи з перелiку осiб є:

     1) рiшення адмiнiстративного суду про виключення фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiй, якi не вiдповiдають критерiям, визначеним резолюцiями Ради Безпеки ООН, iз зазначеного перелiку;

     2) виключення даних про особу чи органiзацiю з вiдомостей, що формуються мiжнародними органiзацiями або уповноваженими ними органами, про фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiї, якi пов'язанi з терористичними органiзацiями або терористами, а також про осiб, стосовно яких застосовано мiжнароднi санкцiї.

     9. За наявностi вiдомостей (документiв), визначених у пiдпунктах 1 i 2 пункту 8 цього Порядку, СБУ та МЗС подають Держфiнмонiторингу вiдповiдну iнформацiю негайно в день отримання вiдомостей (документiв), необхiдних для виключення фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiй з перелiку осiб.

     10. У разi отримання, зокрема з офiцiйного веб-сайту ООН, вiд МЗС та вiд СБУ, вiдомостей, визначених у пунктi 8 цього Порядку, Держфiнмонiторинг негайно вживає заходiв до внесення змiн до перелiку осiб.

     11. Перелiк осiб негайно доводиться до вiдома суб'єктiв первинного фiнансового монiторингу Держфiнмонiторингом у порядку, визначеному Мiнфiном.

     12. За запитами особи (або її офiцiйного представника), включеної до перелiку осiб на пiдставi пiдпункту 1 пункту 4 цього Порядку, про виключення з перелiку осiб СБУ розглядає питання щодо можливостi звернення до адмiнiстративного суду щодо виключення такої особи з перелiку осiб, про що iнформує таку особу.

     13. Запити особи (або її офiцiйного представника), включеної до перелiку осiб на пiдставi пiдпункту 2 пункту 4 цього Порядку, про виключення з перелiку осiб розглядаються МЗС вiдповiдно до розроблених ним процедур подання клопотання про виключення фiзичних осiб, юридичних осiб та органiзацiй, включених до вiдповiдних санкцiйних перелiкiв Ради Безпеки ООН.

     14. Прийняття рiшення за запитами осiб (або їх офiцiйних представникiв), включених до перелiку осiб на пiдставi пункту 4 цього Порядку, про виключення з перелiку осiб здiйснюється СБУ та МЗС протягом 30 робочих днiв з дати отримання запиту.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.