Документ скасований: Наказ Мінфіну № 213 від 25.04.2023

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

09.02.2021 N 69


Про затвердження Порядку iнформацiйного обмiну щодо реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, iншої iнформацiї, необхiдної для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
05 квiтня 2021 р. за N 444/36066


     Вiдповiдно до частини дев'ятої статтi 29 глави 3 роздiлу III Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи", пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, наказую:

     1. Затвердити Порядок iнформацiйного обмiну щодо реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, iншої iнформацiї, необхiдної для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта, що додається.

     2. Державнiй митнiй службi України у 30-денний строк доопрацювати вiдповiдне програмне забезпечення для реалiзацiї вимог цього наказу.

     3. Департаменту митної полiтики Мiнiстерства фiнансiв України в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на Голову Державної митної служби України.

Мiнiстр Сергiй МАРЧЕНКО
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної митної служби України Павло РЯБIКIН
Голова Нацiонального банку України Кирило ШЕВЧЕНКО
Голова Державної регуляторної служби України Олексiй КУЧЕР
Перший заступник Мiнiстра цифрової трансформацiї України Олексiй ВИСКУБ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
09 лютого 2021 року N 69
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
05 квiтня 2021 р. за N 444/36066

ПОРЯДОК
iнформацiйного обмiну щодо реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, iншої iнформацiї, необхiдної для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до частини дев'ятої статтi 29 Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи" (далi - Закон) з метою визначення механiзму обмiну iнформацiєю мiж Держмитслужбою та Нацiональним банком для цiлей проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансових установ умовам, визначеним статтею 29 Закону (далi - умови надання статусу фiнансового гаранта), реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення та анулювання, обмiну iншою iнформацiєю, необхiдною для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта.

     2. Для цiлей застосування цього Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     фiнансова установа - банк або страхова компанiя.

     Iншi термiни у цьому Порядку вживаються в значеннях, визначених Законом.

     3. Iнформацiйний обмiн мiж Держмитслужбою та Нацiональним банком здiйснюється в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем iз дотриманням вимог законодавства у сферах електронного документообiгу, електронних довiрчих послуг та захисту iнформацiї.

     4. Обмiн електронними документами здiйснюється вiдповiдно до Типової iнструкцiї з документування управлiнської iнформацiї в електроннiй формi та органiзацiї роботи з електронними документами в дiловодствi, електронного мiжвiдомчого обмiну, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 сiчня 2018 року N 55.

     Приймання, опрацювання, надсилання документiв (iнформацiї) Нацiональним банком здiйснюється вiдповiдно до розпорядчого акта Нацiонального банку з питань органiзацiї документування управлiнської iнформацiї в Нацiональному банку, а у разi надсилання iнформацiї з обмеженим доступом - у порядку, визначеному вiдповiдними нормативно-правовими та розпорядчими актами Нацiонального банку.

     5. З метою реалiзацiї положень цього Порядку у складi апарату Держмитслужби створюється постiйно дiюча комiсiя з посадових осiб Держмитслужби, склад якої затверджується наказом Держмитслужби.

     Формою роботи постiйно дiючої комiсiї є засiдання. Дату, час та мiсце проведення засiдання комiсiї визначає голова комiсiї. Засiдання комiсiї є правомочним, якщо на ньому присутнi не менше двох третин вiд загального складу комiсiї.

     Рiшення комiсiї приймаються простою бiльшiстю голосiв присутнiх членiв комiсiї шляхом вiдкритого голосування та оформлюються протоколом, який пiдписують усi присутнi на засiданнi члени комiсiї. У разi рiвної кiлькостi голосiв - голос голови є вирiшальним.

     6. Постiйно дiюча комiсiя:

     1) здiйснює розгляд заяв фiнансових установ про реєстрацiю фiнансового гаранта, призупинення, поновлення та анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта;

     2) встановлює в межах компетенцiї вiдповiднiсть (невiдповiднiсть) фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта;

     3) здiйснює пiдготовку рекомендацiй щодо прийняття рiшення про:

     проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта;

     залишення заяви про реєстрацiю (призупинення, поновлення, анулювання реєстрацiї) фiнансового гаранта без розгляду;

     реєстрацiю фiнансового гаранта;

     вiдмову в реєстрацiї фiнансового гаранта;

     призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта;

     поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта;

     анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта;

     запит у фiнансового гаранта вiдомостей та/або документiв.

     7. Рiшення постiйно дiючої комiсiї оформлюється протоколом, який пiдписують усi присутнi на засiданнi члени. За результатом прийнятого рiшення голова постiйно дiючої комiсiї готує проект рiшення Держмитслужби у формi наказу та подає його на розгляд керiвнику Держмитслужби або уповноваженiй ним особi.

     8. У разi прийняття Держмитслужбою рiшень, визначених абзацами третiм, п'ятим, шостим та восьмим пiдпункту 3 пункту 6 цього роздiлу, у рiшеннi зазначаються обґрунтування пiдстав для його прийняття з посиланням на конкретнi вимоги законодавства, а також строк призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта (у разi прийняття рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта).

     9. Держмитслужба не пiзнiше нiж протягом одного робочого дня з дня прийняття рiшень, визначених пiдпунктом 3 пункту 6 цього роздiлу:

     надсилає фiнансовiй установi у паперовiй формi або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем iз дотриманням вимог законодавства у сферах електронного документообiгу, електронних довiрчих послуг та захисту iнформацiї лист Держмитслужби з копiєю наказу Держмитслужби про прийняте рiшення;

     вносить вiдомостi про реєстрацiю, призупинення, поновлення або анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта до реєстру фiнансових гарантiв;

     надсилає Нацiональному банку копiю наказу про реєстрацiю, призупинення, поновлення або анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     10. Фiнансовий гарант зобов'язаний щомiсячно, до 10 числа мiсяця, наступного за звiтним, подавати Держмитслужбi та Нацiональному банку звiт про виданi фiнансовi гарантiї.

     Держмитслужба зобов'язана щомiсячно, до 10 числа мiсяця, наступного за звiтним, надавати Нацiональному банку та фiнансовому гаранту звiт про прийнятi та вивiльненi фiнансовi гарантiї, виданi цим фiнансовим гарантом.

II. Подання та попереднiй розгляд заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта

     1. Для реєстрацiї фiнансового гаранта фiнансова установа подає до Держмитслужби заяву про реєстрацiю фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку одним iз таких способiв:

     у паперовiй формi наочно або поштовим вiдправленням з описом вкладення;

     в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем iз дотриманням вимог законодавства у сферах електронного документообiгу, електронних довiрчих послуг та захисту iнформацiї.

     2. Заява про реєстрацiю фiнансового гаранта складається державною мовою та пiдписується керiвником фiнансової установи або iншою уповноваженою на це особою.

     3. Держмитслужба протягом трьох робочих днiв з дня реєстрацiї заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта здiйснює її попереднiй розгляд, за результатами якого приймає рiшення про проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта або рiшення про залишення заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта без розгляду.

     Пiсля прийняття рiшення про проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта Держмитслужба на наступний робочий день надсилає Нацiональному банку запит щодо надання iнформацiї про пiдтвердження виконання фiнансовою установою умов, визначених пунктами 2, 6 i 7 частини другої та пунктом 1 частини четвертої статтi 29 Закону, за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку.

     Рiшення про проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта та про залишення заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта без розгляду набирають чинностi з дня їх прийняття.

     4. Пiдставою для прийняття рiшення про залишення заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта без розгляду є випадок, коли:

     1) заявник не є фiнансовою установою;

     2) заяву про реєстрацiю фiнансового гаранта:

     пiдписано особою, яка не має на це повноважень;

     складено не за встановленою формою;

     3) наявнi вiдомостi про прийняття рiшення про припинення фiнансової установи або вiдомостi про припинення фiнансової установи;

     4) не минуло трьох мiсяцiв з дня прийняття рiшення Держмитслужби про вiдмову в реєстрацiї фiнансового гаранта на пiдставi абзацу третього пункту 4 роздiлу III цього Порядку.

     5. Пiсля усунення причин, що стали пiдставою для прийняття рiшення про залишення заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта без розгляду, фiнансова установа може повторно подати заяву про реєстрацiю фiнансового гаранта.

     6. Забороняється залишення заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта без розгляду з пiдстав, не передбачених цим роздiлом.

     7. Iз заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта та документiв (за наявностi), поданих у паперовiй формi, Держмитслужба обов'язково виготовляє електронну копiю шляхом сканування.

III. Обмiн iнформацiєю пiд час проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта

     1. Держмитслужба протягом семи робочих днiв з дня прийняття рiшення про проведення оцiнки вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта:

     проводить оцiнку вiдповiдностi фiнансової установи умовам, визначеним пунктами 1, 3 - 5 частини другої статтi 29 Закону;

     перевiряє наявнiсть або вiдсутнiсть простроченої заборгованостi перед митними органами за наданими фiнансовими гарантiями вiдповiдно до вимог Закону протягом усього перiоду провадження дiяльностi з видачi фiнансових гарантiй для забезпечення сплати суми митного боргу.

     2. Нацiональний банк протягом семи робочих днiв з дня одержання вiд Держмитслужби запиту щодо пiдтвердження виконання фiнансовою установою умов, визначених пунктами 2, 6 i 7 частини другої та пунктом 1 частини четвертої статтi 29 Закону, надсилає Держмитслужбi iнформацiю щодо виконання (невиконання) фiнансовою установою зазначених умов, за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку.

     3. Пiсля отримання вiд Нацiонального банку iнформацiї про виконання (невиконання) фiнансовою установою умов, визначених пунктами 2, 6 i 7 (для страхових компанiй) частини другої та пунктом 1 частини четвертої статтi 29 Закону, Держмитслужба протягом трьох робочих днiв складає висновок про вiдповiднiсть (невiдповiднiсть) фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку та приймає рiшення про реєстрацiю фiнансового гаранта або рiшення про вiдмову в реєстрацiї фiнансового гаранта.

     Рiшення про реєстрацiю фiнансового гаранта та про вiдмову в реєстрацiї фiнансового гаранта набирають чинностi з дня їх прийняття.

     4. Пiдставою для прийняття рiшення про вiдмову в реєстрацiї фiнансового гаранта є:

     встановлення невiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта;

     виявлення недостовiрностi даних у заявi про реєстрацiю фiнансового гаранта, поданiй фiнансовою установою. Виявленням недостовiрностi даних у заявi про реєстрацiю фiнансового гаранта є встановлення наявностi розбiжностi мiж даними, зазначеними у заявi, та фактичними вiдомостями щодо фiнансової установи на момент її подання.

     5. У разi вiдмови в реєстрацiї фiнансового гаранта на пiдставi абзацу другого пункту 4 цього роздiлу фiнансова установа може подати до Держмитслужби нову заяву про реєстрацiю фiнансового гаранта пiсля усунення причин такої невiдповiдностi.

     У разi вiдмови в реєстрацiї фiнансового гаранта на пiдставi абзацу третього пункту 4 цього роздiлу фiнансова установа може подати до Держмитслужби нову заяву про реєстрацiю фiнансового гаранта не ранiше нiж через три мiсяцi з дня прийняття рiшення Держмитслужби про вiдмову в реєстрацiї фiнансового гаранта.

IV. Змiни, що стосуються фiнансового гаранта

     1. Фiнансовий гарант зобов'язаний у паперовiй формi або електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйних, телекомунiкацiйних, iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем iз дотриманням вимог законодавства у сферах електронного документообiгу, електронних довiрчих послуг та захисту iнформацiї повiдомляти Держмитслужбу про:

     змiну вiдомостей, зазначених у заявi про реєстрацiю фiнансового гаранта, - протягом мiсяця з дня, наступного за днем їх настання;

     подiї та/або обставини, що перешкоджають дотриманню умов надання статусу фiнансового гаранта, - невiдкладно, але не пiзнiше нiж на п'ятий день з дня виникнення таких обставин;

     внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань запису про прийняття рiшення про припинення фiнансової установи - протягом п'яти робочих днiв з дня, наступного за днем його внесення.

V. Нагляд та контроль за виконанням умов надання статусу фiнансового гаранта

     1. Пiсля реєстрацiї фiнансового гаранта Держмитслужба здiйснює комплекс заходiв, що забезпечують систематичний нагляд та контроль за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта (далi - монiторинг вiдповiдностi).

     2. Нацiональний банк у разi виявлення невиконання фiнансовим гарантом умов, визначених пунктами 6 i 7 (для страхових компанiй) частини другої та пунктом 1 частини четвертої статтi 29 Закону, не пiзнiше нiж на третiй робочий день з дня виявлення такого невиконання надає Держмитслужбi iнформацiю за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку.

     3. За результатами монiторингу вiдповiдностi Держмитслужба може прийняти рiшення про необхiднiсть запиту у фiнансового гаранта вiдомостей та/або документiв для пiдтвердження вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта.

     Фiнансовий гарант зобов'язаний надавати Держмитслужбi на вiдповiднi запити всi вiдомостi та документи, необхiднi для пiдтвердження вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта, протягом 10 робочих днiв з дня отримання такого запиту.

     Надання на запит Держмитслужби вiдомостей та/або документiв, що мiстять розбiжностi або не мiстять всiх вiдомостей, необхiдних для пiдтвердження вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта, є пiдставою для повторного запиту про надання необхiдних вiдомостей та/або документiв.

     Ненадання фiнансовим гарантом на запит Держмитслужби вiдомостей та/або документiв, необхiдних для пiдтвердження вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта, є пiдставою для складання висновку про невiдповiднiсть фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку.

     4. Якщо за результатами монiторингу вiдповiдностi виявлено невiдповiднiсть фiнансового гаранта хоча б однiй з умов надання статусу фiнансового гаранта Держмитслужба складає висновок про невiдповiднiсть фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку.

     5. Вiдомостi про результати монiторингу посадова особа Держмитслужби вносить до єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв.

VI. Призупинення та поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта

     1. Пiдставою для прийняття рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта є:

     заява фiнансового гаранта про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку;

     висновок про невiдповiднiсть фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку;

     наявнiсть у Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань вiдомостей про прийняття рiшення про припинення фiнансової установи як юридичної особи.

     2. Держмитслужба приймає рiшення про залишення заяви про призупинення (поновлення) реєстрацiї фiнансового гаранта без розгляду у разi, якщо заяву:

     пiдписано особою, яка не має на це повноважень;

     складено не за встановленою формою.

     3. У разi встановлення наявностi пiдстав для прийняття рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта, передбачених абзацами другим, третiм пункту 1 цього роздiлу, Держмитслужба протягом п'яти робочих днiв приймає рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта.

     У разi встановлення наявностi пiдстави для прийняття рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта, передбаченої абзацом четвертим пункту 1 цього роздiлу, Держмитслужба приймає рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта невiдкладно, але не пiзнiше нiж протягом одного робочого дня з дня встановлення наявностi такої пiдстави.

     4. Рiшення про призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта набирає чинностi:

     на пiдставi абзацу другого пункту 1 цього роздiлу - на шiстнадцятий день з дня, наступного за днем отримання такої заяви Держмитслужбою, на перiод, зазначений у заявi;

     на пiдставi абзацу третього пункту 1 цього роздiлу - на шiстнадцятий день з дня складення висновку про невiдповiднiсть фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта на строк до 150 днiв;

     на пiдставi абзацу четвертого пункту 1 цього роздiлу - на шiстнадцятий день з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань запису про прийняття рiшення про припинення фiнансової установи як юридичної особи.

     5. У разi призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта на пiдставi абзацу другого пункту 1 цього роздiлу фiнансовий гарант має право подати до Держмитслужби заяву про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку.

     Держмитслужба протягом 60 днiв з дня отримання заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта здiйснює монiторинг вiдповiдностi, за результатами якого приймає рiшення про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта або рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     У разi неподання фiнансовим гарантом заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта Держмитслужба приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     6. У разi призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта на пiдставi абзацу третього пункту 1 цього роздiлу фiнансовий гарант протягом 90 днiв з дня призупинення реєстрацiї має право вжити заходiв для забезпечення вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта та повiдомити про це Держмитслужбу.

     Держмитслужба протягом 60 днiв з дня отримання такого повiдомлення здiйснює монiторинг вiдповiдностi, за результатами якого приймає рiшення про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта або рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     У разi неповiдомлення фiнансовим гарантом у строк, визначений абзацом першим цього пункту, про вжиття заходiв для забезпечення вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта Держмитслужба приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     7. У разi призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта на пiдставi абзацу четвертого пункту 1 цього роздiлу фiнансовий гарант протягом 90 днiв з дня призупинення реєстрацiї має право подати до Держмитслужби заяву про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку.

     Держмитслужба протягом 60 днiв з дня отримання заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта з пiдтвердними документами про усунення пiдстав, що стали причиною для її призупинення, здiйснює монiторинг вiдповiдностi, за результатами якого приймає рiшення про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта або рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     У разi неподання фiнансовим гарантом заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта Держмитслужба приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     8. Рiшення про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта набирає чинностi з дня його прийняття.

VII. Анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта

     1. Пiдставою для прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта є:

     заява фiнансового гаранта про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку;

     вiдкликання банкiвської лiцензiї або вiдкликання (анулювання) лiцензiї на провадження дiяльностi з надання фiнансових послуг у сферi страхування;

     висновок про невiдповiднiсть фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку, складений вiдповiдно до пункту 4 цього роздiлу;

     наявнiсть у Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань вiдомостей про припинення фiнансової установи.

     2. Держмитслужба приймає рiшення про залишення заяви про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта без розгляду у разi, якщо заяву:

     пiдписано особою, яка не має на це повноважень;

     складено не за встановленою формою.

     3. У разi встановлення наявностi пiдстави для прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта, передбаченої абзацом другим пункту 1 цього роздiлу, Держмитслужба протягом п'яти робочих днiв приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     4. Висновок про невiдповiднiсть фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку складається невiдкладно, якщо:

     вiдповiдно до абзацу першого пункту 5 роздiлу VI цього Порядку фiнансовий гарант не подав до Держмитслужби заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку;

     протягом строку, визначеного абзацом першим пункту 6 роздiлу VI цього Порядку, фiнансовий гарант не повiдомив Держмитслужбу про вжиття заходiв для забезпечення вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта;

     протягом строку, визначеного абзацом першим пункту 7 роздiлу VI цього Порядку, фiнансовий гарант не подав до Держмитслужби заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку;

     за результатами проведення монiторингу вiдповiдностi, передбаченого пунктами 5 - 7 роздiлу VI цього Порядку, встановлено, що фiнансовий гарант не вiдповiдає умовам надання статусу фiнансового гаранта.

     5. У разi встановлення наявностi пiдстав для прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта, передбачених абзацами другим та четвертим пункту 1 цього роздiлу, Держмитслужба протягом п'яти робочих днiв з дня виявлення таких пiдстав приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     У разi встановлення наявностi пiдстав для прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта, передбачених абзацом третiм пункту 1 цього роздiлу, Держмитслужба протягом одного робочого дня з дня вiдкликання банкiвської лiцензiї або вiдкликання (анулювання) лiцензiї на провадження дiяльностi з надання фiнансових послуг у сферi страхування приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     У разi встановлення наявностi пiдстави для прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта, передбаченої абзацом п'ятим пункту 1 цього роздiлу, Держмитслужба протягом одного робочого дня з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань запису про припинення фiнансового гаранта як юридичної особи, приймає рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта.

     6. Рiшення Держмитслужби про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта набирає чинностi:

     на пiдставi абзацу другого пункту 1 цього роздiлу - на шiстнадцятий день з дня, наступного за днем отримання такої заяви Держмитслужбою;

     на пiдставi абзацу третього пункту 1 цього роздiлу - з дня вiдкликання або анулювання вiдповiдної лiцензiї;

     на пiдставi абзацу четвертого пункту 1 цього роздiлу - з дня прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї фiнансового гаранта;

     на пiдставi абзацу п'ятого пункту 1 цього роздiлу - в день внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань запису про припинення фiнансової установи як юридичної особи.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

Додаток 1
до Порядку iнформацiйного обмiну щодо реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, iншої iнформацiї, необхiдної для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта
(пункт 1 роздiлу II)

ЗАЯВА

  , в особi  
(найменування юридичної особи) (посада)
  , який (яка) дiє на пiдставi   ,
(власне iм'я, прiзвище) (назва та реквiзити документа)

вiдповiдно до положень Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи" просить:

[_] здiйснити реєстрацiю фiнансового гаранта*;
[_] призупинити реєстрацiю фiнансового гаранта до __________________;
[_] поновити реєстрацiю фiнансового гаранта*;
[_] анулювати реєстрацiю фiнансового гаранта.

I. Вiдомостi про фiнансову установу
1. Повне найменування
   
2. Скорочене найменування
   
3. Код за ЄДРПОУ
   
4. Мiсцезнаходження
   
5. Адреса електронної пошти
   
6. Контактний номер телефону
   
7. Вид лiцензiї(й)
   
8. Номер лiцензiї(й)
   
9. Дата видачi лiцензiї(й)
   
 
II. Фiнансова установа:
1. [_] не має простроченої заборгованостi перед митними органами за попередньо наданими фiнансовими гарантiями вiдповiдно до вимог Митного кодексу України та Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи" протягом усього перiоду провадження дiяльностi з видачi фiнансових гарантiй
   
2. [_] не має заборгованостi перед митними органами, що оскаржується у судовому або адмiнiстративному порядку
   
3. [_] не перебуває у процедурi санацiї боржника до порушення провадження у справi про банкрутство протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
   
4. [_] пiдтверджує вiдсутнiсть випадкiв порушення провадження у справi про банкрутство протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
 
III. Банк**:
1. [_] не є об'єктом застосування заходiв впливу у виглядi обмеження, зупинення чи припинення здiйснення окремих видiв здiйснюваних банком операцiй, у тому числi операцiй iз пов'язаними з банком особами, вiднесення банку до категорiї проблемного або неплатоспроможного, вiдкликання банкiвської лiцензiї та лiквiдацiї банку
   
2. [_] має коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR), що вiдповiдає нормативу, встановленому Нацiональним банком, протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
   
3. [_] вiдповiдає нормативам мiнiмального розмiру регулятивного капiталу та достатностi (адекватностi) регулятивного капiталу, встановленим Нацiональним банком, протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
 
IV. Страхова компанiя***:
1. [_] дотримується критерiїв лiквiдностi, прибутковостi та якостi активiв страховика, нормативу платоспроможностi та достатностi капiталу, нормативу ризиковостi операцiй та нормативу якостi активiв
   
2. [_] має сформованi страховi резерви для вiдшкодування у повному обсязi можливих витрат за 75 вiдсотками одночасно наданих фiнансових гарантiй
 
V. Додаткова iнформацiя
1. Фiнансова установа ранiше була зареєстрована як фiнансовий гарант згiдно з вимогами Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи"****:
  [_] так
  [_] нi
   
2. [_] даю згоду на обробку персональних даних та внесення iнформацiї до реєстру фiнансових гарантiв
______________
(дата)
______________
(пiдпис)
_______________________
(власне iм'я, прiзвище)

____________
* Роздiли II - IV заповнюються у разi подання заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта або заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта.
** Заповнює банк.
*** Заповнює страхова компанiя.
**** Заповнюється у разi подання заяви про реєстрацiю фiнансового гаранта.

 

Додаток 2
до Порядку iнформацiйного обмiну щодо реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, iншої iнформацiї, необхiдної для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта
(пункт 3 роздiлу II)

IНФОРМАЦIЯ
про виконання (невиконання)* фiнансовою установою умов, визначених пунктами 2, 6 i 7 (для страхових компанiй) частини другої та пунктом 1 частини четвертої статтi 29 Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи"

N _____ вiд ____________ 20__ р.

  Найменування органу, що надав iнформацiю:
   
I. Вiдомостi про фiнансову установу
1. Повне найменування
   
2. Скорочене найменування
   
3. Код за ЄДРПОУ
   
4. Мiсцезнаходження
   
5. Вид лiцензiї(й)
   
6. Номер лiцензiї(й)
   
7. Дата видачi лiцензiї(й)
   
8. Дата вiдкликання лiцензiї
   
 
II. Банк**:
1. Не є об'єктом застосування заходiв впливу у виглядi обмеження, зупинення чи припинення здiйснення окремих видiв здiйснюваних банком операцiй, у тому числi операцiй iз пов'язаними з банком особами, вiднесення банку до категорiї проблемного або неплатоспроможного, вiдкликання банкiвської лiцензiї та лiквiдацiї банку
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
2. Має коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR), що вiдповiдає нормативу, встановленому Нацiональним банком, протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
3. Вiдповiдає нормативам мiнiмального розмiру регулятивного капiталу та достатностi (адекватностi) регулятивного капiталу, встановленим Нацiональним банком, протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
 
III. Страхова компанiя***:
1. Дотримується критерiїв лiквiдностi, прибутковостi та якостi активiв страховика, нормативу платоспроможностi та достатностi капiталу, нормативу ризиковостi операцiй та нормативу якостi активiв
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
2. Має сформованi страховi резерви для вiдшкодування у повному обсязi можливих витрат за 75 вiдсотками одночасно наданих фiнансових гарантiй
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
 
IV. Додаткова iнформацiя:
1. Примiтки:
   
   
   
   
2. Посада, прiзвище, власне iм'я, пiдпис**** уповноваженої особи Нацiонального банку:
   

____________
* Пiдкреслити необхiдне.
** Заповнюється для банку.
*** Заповнюється для страхової компанiї.
**** Пiдписання iнформацiї в електроннiй формi здiйснюється шляхом накладення квалiфiкованого електронного пiдпису уповноваженою особою Нацiонального банку.

 

Додаток 3
до Порядку iнформацiйного обмiну щодо реєстрацiї фiнансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, iншої iнформацiї, необхiдної для здiйснення нагляду та контролю за виконанням фiнансовим гарантом умов надання статусу фiнансового гаранта
(пункт 3 роздiлу III)

ВИСНОВОК
про вiдповiднiсть (невiдповiднiсть)* фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта

N _____ вiд ____________ 20__ р.

  Пiдстава видання висновку:
  [_] оцiнка вiдповiдностi фiнансової установи умовам надання статусу фiнансового гаранта
  [_] монiторинг вiдповiдностi
   
I. Вiдомостi про фiнансову установу
1. Повне найменування
   
2. Скорочене найменування
   
3. Код за ЄДРПОУ
   
4. Мiсцезнаходження
   
5. Вид лiцензiї(й)
   
6. Номер лiцензiї(й)
   
7. Дата видачi лiцензiї(й)
   
8. Дата вiдкликання лiцензiї
   
 
II. Вiдповiднiсть умовам надання статусу фiнансового гаранта
1. Фiнансова установа:
  [_] є банком
  [_] є страховою компанiєю
   
2. Не має простроченої заборгованостi перед митними органами за попередньо наданими фiнансовими гарантiями вiдповiдно до вимог Митного кодексу України та Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи" протягом усього перiоду провадження дiяльностi з видачi фiнансових гарантiй
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
3. Не має заборгованостi перед митними органами, що оскаржується у судовому або адмiнiстративному порядку
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
4. Не перебуває у процедурi санацiї боржника до порушення провадження у справi про банкрутство протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
5. Вiдсутнi випадки порушення провадження у справi про банкрутство щодо фiнансової установи протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
 
III. Банк**:
1. Не є об'єктом застосування заходiв впливу у виглядi обмеження, зупинення чи припинення здiйснення окремих видiв здiйснюваних банком операцiй, у тому числi операцiй iз пов'язаними з банком особами, вiднесення банку до категорiї проблемного або неплатоспроможного, вiдкликання банкiвської лiцензiї та лiквiдацiї банку
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
2. Має коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR), що вiдповiдає нормативу, встановленому Нацiональним банком, протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
3. Вiдповiдає нормативам мiнiмального розмiру регулятивного капiталу та достатностi (адекватностi) регулятивного капiталу, встановленим Нацiональним банком, протягом попереднiх трьох звiтних рокiв та поточного року
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
 
IV. Страхова компанiя***:
1. Дотримується критерiїв лiквiдностi, прибутковостi та якостi активiв страховика, нормативу платоспроможностi та достатностi капiталу, нормативу ризиковостi операцiй та нормативу якостi активiв
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
   
2. Має сформованi страховi резерви для вiдшкодування у повному обсязi можливих витрат за 75 вiдсотками одночасно наданих фiнансових гарантiй
  [_] вiдповiдає
  [_] не вiдповiдає
 
V. Результат оцiнки вiдповiдностi умовам надання статусу фiнансового гаранта:
1. Фiнансова установа:
  [_] вiдповiдає умовам надання статусу фiнансового гаранта
  [_] не вiдповiдає умовам надання статусу фiнансового гаранта
 
VI. Додаткова iнформацiя:
1. [_] заява про реєстрацiю фiнансового гаранта мiстить недостовiрнi данi
   
2. [_] фiнансовий гарант не надав документiв та вiдомостей на запит Держмитслужби для пiдтвердження вiдповiдностi умовам, визначеним статтею 29 Закону
   
3. [_] фiнансовий гарант протягом 90 днiв з дня призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта не подав заяви про поновлення реєстрацiї фiнансового гаранта
   
4. [_] фiнансовий гарант не усунув пiдстави для призупинення реєстрацiї фiнансового гаранта
   
5. Примiтки:
   
   
   
   
   
6. Посада, прiзвище, власне iм'я, пiдпис**** уповноваженої особи Держмитслужби:
   

____________
* Пiдкреслити необхiдне.
** Заповнюється для банку.
*** Заповнюється для страхової компанiї.
**** Пiдписання iнформацiї в електроннiй формi здiйснюється шляхом накладення квалiфiкованого електронного пiдпису уповноваженою особою Держмитслужби.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.