ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

23.03.2022 N 08-1/17/7/1586

 

Митницям


Про особливостi застосування митних декларацiй типу "ЕА"

     У зв'язку iз введенням воєнного стану в Українi та встановленням згiдно з наказом Держмитслужби вiд 24.02.2022 N 113 (зi змiнами) простою в роботi окремих митних органiв, для врахування пiд час виконання митних формальностей за митними декларацiями (МД) типу "ЕА" повiдомляємо.

     Якщо за МД типу "ЕА" здiйснено пропуск товарiв та сплачено митнi платежi, але митним органом, зокрема, з причини встановлення простою, не здiйснено митних формальностей щодо випуску товарiв за такою МД, додаткова декларацiя до неї може подаватись згiдно з пунктом 1 доручення Держмитслужби вiд 17.03.2022 N 32-17/1-Д.

     За зверненням декларанта або особи уповноваженої на декларування посадова особа вiдповiдного митного органу здiйснює пошук в АСМО "Iнспектор" документу списання коштiв по зазначенiй у зверненнi МД типу ЕА, переконується що зазначений документу списання коштiв по данiй МД перебуває у статусi "в роботi", а не має статус "оформлений" та здiйснює видалення документу списання коштiв.

     Пiсля цього декларант надає до вiдповiдного митного органу МД типу ДЕ iз наведенням у графi 40 вiдомостей про МД типу "ЕА". Подальше проведення та завершення митного оформлення по зазначенiй МД типу ДЕ здiйснюється у загальному порядку вiдповiдно до вимог митного законодавства.

     Визнання недiйсними МД типу "ЕА", оформлених митними органами, в яких встановлено простiй у роботi, товари за якими не перемiщенi через митний кордон України, за вiдсутностi в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi митних органiв України iнформацiї про пропуск товарiв на митну територiю України за зверненням декларанта або уповноваженої ним особи може здiйснюватися посадовими особами iнших митних органiв, нiж митний орган, яким оформлено МД типу "ЕА", якi отримали у встановленому порядку вiдповiднi права доступу.

     При цьому товари, що ввозяться на митну територiю України, можуть бути оформленi згiдно зi статтею 247 Митного кодексу України безпосередньо у пунктi пропуску через державний кордон України.

     Прошу довести зазначену iнформацiю до митних брокерiв та осiб, на товари яких оформленi МД типу "ЕА", що пiдпадають пiд дiю цих роз'яснень.

В. о. Голови Вячеслав ДЕМЧЕНКО
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.