ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

17.03.2022 N 08-1/17/7/1537

 

Митницям


Про особливостi митного оформлення товарiв

     У зв'язку з введенням воєнного стану в Українi в окремих митницях можуть мати мiсце деякi особливостi, пов'язанi з митним оформленням товарiв.

     1. З урахуванням введення воєнного стану та встановлення згiдно з наказом Держмитслужби вiд 24.02.2022 N 113 (зi змiнами) простою в роботi, питання митного оформлення в митний режим товарiв, увезених на митну територiю України та доставлених до митниць (окремих митних постiв), у яких встановлено простiй у роботi, має бути розглянуто пiсля закiнчення строку, на який введено воєнний стан, в тому числi з урахуванням пiдтвердження дiї обставин непереборної сили у встановленому порядку.

     Товари, ввезенi на митну територiю України для помiщення в митний режим iмпорту та доставленi до митниць (митних постiв), що працюють в звичайному порядку (у тому числi до митниць, iнших, нiж митниця за мiсцезнаходженням пiдприємства - iмпортера), в залежностi вiд оперативної обстановки за умови вiдсутностi небезпеки для спiвробiтникiв митницi можуть бути оформленi у встановленому порядку у вiдповiдному митному режимi.

     До таких товарiв у встановленому порядку можуть застосовуватись положення частини четвертої статтi 263 Митного кодексу України (далi - Кодекс).

     2. Згiдно з частиною шостою статтi 269 Кодексу, якщо товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення, оформленi за декларацiєю для вивезення за межi митної територiї України, не перетнули державний кордон України протягом 180 днiв, митний орган визнає цю митну декларацiю недiйсною. Зазначений строк може бути зменшений за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи.

     Митнi декларацiї, оформленi в митному режимi експорту, можуть бути визнанi недiйсними за заявою декларанта або уповноваженої ним особи до закiнчення строку у 180 днiв, визначеного частиною шостою статтi 269 Кодексу.

     Якщо за митною декларацiєю вiдповiдно до митного режиму експорту, оформленою митницею (митним постом), у яких встановлено простiй у роботi, не здiйснено вивезення товарiв за межi митної територiї України, вiдмiтки про визнання митної декларацiї недiйсною можуть вноситись посадовою особою митницi призначення (митницi, де фактично знаходиться товар), у тому числi пiсля скасування в ЄАIС Держмитслужби вiдмiтки про вивезення товарiв за межi митної територiї України. Також, якщо простiй встановлено в роботi митного органу, яким оформлено митну декларацiю, та митного органу призначення, така декларацiя стає недiйсною у визначений частиною шостою статтi 269 Кодексу строк.

     Начальникам (виконуючим обов'язки начальникiв) митниць, у зонi дiяльностi яких розташованi пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон України, надати у встановленому порядку Департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацiй i цифровiзацiї iнформацiю про осiб, яким можуть бути наданi вiдповiднi повноваження.

В. о. Голови Вячеслав ДЕМЧЕНКО
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.