ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Митного кодексу України щодо врегулювання процедури складання митних декларацiй на товари, якi класифiкуються у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД, вiдповiдно до Митного кодексу Європейського Союзу

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Митного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., NN 44 - 48, ст. 552) такi змiни:

     1. Статтю 267 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 267. Декларування товарiв з партiї, якi класифiкуються у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД

     1. У разi якщо до партiї товарiв входять товари, якi класифiкуються у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД, вони за бажанням декларанта або уповноваженої ним особи можуть декларуватися для вiльного обiгу на митнiй територiї України або за її межами за одним класифiкацiйним кодом згiдно з УКТ ЗЕД, за умови що цьому коду вiдповiдає найбiльша ставка ввiзного або вивiзного мита у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД. Якщо до окремих товарiв, якi входять до зазначеної партiї, застосовуються передбаченi законом заходи нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, такий спосiб декларування не звiльняє декларанта або уповноважену ним особу вiд додержання зазначених заходiв щодо цих товарiв.

     2. З метою перевiрки додержання декларантом умов, зазначених у частинi першiй цiєї статтi, митний орган має право вимагати бiльш детальну iнформацiю щодо окремих товарiв, якi декларуються.

     3. Положення цiєї статтi не поширюються на:

     1) пiдакцизнi товари;

     2) товари, до яких застосовуються рiзнi ставки податку на додану вартiсть;

     3) товари, на якi вiдповiдно до законодавства встановленi кiлькiснi обмеження iмпорту або експорту;

     4) товари, щодо яких встановлено особливi види мита".

     2. Статтю 280 доповнити частинами десятою - дванадцятою такого змiсту:

     "10. У разi декларування товарiв вiдповiдно до статтi 267 цього Кодексу, до яких застосовуються специфiчнi ставки мита з однаковими одиницями вимiру, мито нараховується за найбiльшою специфiчною ставкою, яка вiдповiдає класифiкацiйному коду у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД.

     11. У разi декларування товарiв вiдповiдно до статтi 267 цього Кодексу, до яких застосовуються специфiчнi ставки мита з рiзними одиницями вимiру, найбiльша специфiчна ставка мита визначається для кожного такого товару з партiї шляхом перерахунку їх в адвалорнi ставки мита.

     Адвалорний еквiвалент специфiчної ставки мита перераховується як вiдсоток розрахованої суми специфiчного мита для кожного з таких товарiв вiд їх митної вартостi.

     Мито нараховується за найбiльшою адвалорною ставкою, яка вiдповiдає класифiкацiйному коду у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД, перерахованою iз специфiчних ставок мита. Базою оподаткування митом для таких товарiв є їх сумарна митна вартiсть.

     12. У разi декларування товарiв вiдповiдно до статтi 267 цього Кодексу, до яких застосовуються як адвалорнi, так i специфiчнi ставки мита, найбiльша специфiчна ставка, визначена вiдповiдно до частин десятої та одинадцятої цiєї статтi, для кожного такого товару з партiї перераховується в адвалорну. Мито нараховується за найбiльшою адвалорною ставкою, яка вiдповiдає класифiкацiйному коду у межах однiєї товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД, пiсля перерахунку специфiчних ставок мита в адвалорнi".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi через 45 днiв з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
27 липня 2022 року
N 2458-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.