КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 листопада 2022 р. N 1310


Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i норм втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв

     Вiдповiдно до абзацу другого пункту 214.6 статтi 214 Податкового кодексу України, частини першої статтi 13 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити норми виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв, що додаються.

     2. Установити, що на перiод воєнного стану на територiї України та протягом шести мiсяцiв з дня його припинення або скасування дозволяється застосування суб'єктами господарювання норм втрат спиртових дистилятiв та/або алкогольних напоїв, вiдсутнiх у затверджених згiдно з пунктом 1 цiєї постанови нормах втрат, вiдповiдно до нормативних документiв, згiдно з якими виготовляються вiдповiднi спиртовi дистиляти та/або алкогольнi напої.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 листопада 2022 р. N 1310

НОРМИ
виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв

1. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв iз спирту етилового

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у готовiй продукцiї, вiдсоткiв
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, якi розливають у тару всiх мiсткостей, за винятком тари мiсткiстю 0,25 л та 1,75 л i сувенiрних пляшок:  
за об'ємом 1,03
за рiвнем 1,87
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, якi розливають в сувенiрнi пляшки всiх мiсткостей, за винятком 1,75 л та 0,05 л:  
за об'ємом 2,1
за рiвнем 2,74
Виробництво горiлок з використанням сухого знежиреного молока, за рiвнем 3,8
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають у тару мiсткiстю 1,75 л:  
за рiвнем 1,87
в сувенiрнi пляшки 2,74
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають у тару мiсткiстю 0,25 л, за рiвнем 2,05
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають в сувенiрнi пляшки мiсткiстю 0,05 л, за рiвнем 4,13
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, безперервним способом з використанням вугiлля активного порошкоподiбного:  
за об'ємом 1,04
за рiвнем 1,96
Виробництво настоянок мiцнiстю вiд 30 % об. та масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3:  
за об'ємом 1,04
за рiвнем 2,28
Виробництво настоянок мiцнiстю до 30 % об. та масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3:  
за об'ємом 0,83
за рiвнем 2,28
Виробництво наливок, настоянок з масовою концентрацiєю загального екстракту бiльше 5 г / 100 см3, аперитивiв, коктейлiв i напоїв десертних:  
за об'ємом 1,57
за рiвнем 3,03
Виробництво наливок, настоянок з масовою концентрацiєю загального екстракту бiльше 5 г / 100 см3, аперитивiв, коктейлiв i напоїв десертних, якi розливають в сувенiрнi пляшки:  
за об'ємом 3
за рiвнем 3,8
Виробництво настоянок масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3, якi розливають в сувенiрнi пляшки:  
за об'ємом 2,5
за рiвнем 3,3
Виробництво лiкерiв i бальзамiв:  
за об'ємом 2,36
за рiвнем 3,71
Виробництво лiкерiв i бальзамiв, якi розливають в сувенiрнi пляшки:  
за об'ємом 3,5
за рiвнем 4,1
Виробництво напоїв слабоалкогольних:  
негазованих 3,2
негазованих пастеризованих 3,38
газованих i енергетичних газованих 3,4
Обробка внутрiшньої поверхнi нової тари для розливу алкогольних напоїв водно-спиртовою сумiшшю в автоматах 0,38
Укладання тари з продукцiєю в ящики з використанням автоматiв для укладки 0,11
Випарювання невиправного браку, який утворився пiд час виробництва алкогольних напоїв на випарному апаратi 1,9*
Внутрiшньоскладське перемiщення, зберiгання та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони 0,0125**

____________
     * Норма втрат кiлькостi спирту у невиправному браку, поданому на випарювання.
     ** Норма втрат кiлькостi спирту, що мiститься в готовiй продукцiї, за кожною операцiєю.

Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

2. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виготовлення напiвфабрикатiв, якi використовуються для виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у водно-спиртовiй сумiшi, використанiй для технологiчної операцiї, вiдсоткiв
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на випарному апаратi:  
пiд час одноразового настоювання 4,5
пiд час дворазового настоювання 5,9
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на екстракцiйнiй установцi:  
пiд час одноразового настоювання 4
пiд час дворазового настоювання 5,5
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на вакуум-екстракцiйнiй установцi 4
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини для отримання ароматного спирту з цiєї самої сировини 5
Виготовлення настоїв спиртових:  
iз шкiрки мандаринiв 3,48
iз цедри грейпфрутiв, лимонiв, апельсинiв 3,2
iз горiха волоського молочно-воскової стиглостi 9,6
Виготовлення морсiв фруктово-ягiдних спиртових:  
iз сушеної фруктово-ягiдної сировини настоюванням у ємностях 6,4
iз свiжої фруктово-ягiдної сировини настоюванням у ємностях 5,5
iз свiжої фруктово-ягiдної сировини настоюванням в екстракцiйнiй установцi 5
Виготовлення ароматних спиртiв:  
з рослинної сировини 3,9
з ефiрних олiй 2,85
Виготовлення екстрактiв iз фруктово-ягiдної сировини 1,87
Виготовлення сокiв фруктово-ягiдних спиртованих мiцнiстю вiд 16 % об. до 25 % об.:  
вишневого 2,3
з iнших видiв сировини 2,4
Пiдготовка декоративних елементiв для внесення їх у тару з алкогольним напоєм:  
колоска пшеничного сухого 19,9
перцю червоного стручкового сухого 12,7
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

3. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час регенерацiї вугiльної батареї та регенерацiї фiльтру для видiлення пилоподiбного вугiлля

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у вугiльнiй батареї або фiльтрi, вiдсоткiв
Регенерацiя вугiльної батареї (вугiльна колонка i пiсочнi фiльтри) 5,6
Регенерацiя фiльтра з вугiллям активним порошкоподiбним 4,6
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

4. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час перемiщення водно-спиртової сумiшi трубопроводом у межах одного акцизного складу

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, що мiститься у водно-спиртовiй сумiшi, поданiй на перемiщення, вiдсоткiв
пiвденна зона пiвнiчна зона
осiнньо-зимовий перiод весняно-лiтнiй
перiод
осiнньо-зимовий перiод весняно-лiтнiй
перiод
Перемiщення насосом:        
на вiдстань до 100 м 0,025 0,035 0,017 0,025
на кожнi 10 м понад 100 м 0,006 0,008 0,006 0,008
Перемiщення самопливом:        
на вiдстань до 100 м 0,015 0,025 0,01 0,02
на кожнi 10 м понад 100 м 0,005 0,007 0,005 0,007
Примiтка.

Норми втрат встановленi для двох клiматичних зон України - пiвденної (Автономна Республiка Крим, Миколаївська, Одеська, Херсонська областi та райони - Марiупольський (Донецька область), Мелiтопольський (Запорiзька область) та пiвнiчної (адмiнiстративно-територiальнi одиницi України, якi не входять в пiвденну зону) та двох перiодiв року - осiнньо-зимового (з 1 жовтня по 31 березня) та весняно-лiтнього (з 1 квiтня по 30 вересня).

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

5. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу (зливу) та зберiгання напiвфабрикатiв для виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового

Найменування технологiчної операцiї Середньомiсячна норма втрат спирту, що мiститься в напiвфабрикатах, вiдсоткiв
Налив сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових у тару (бочки, цистерни) 0,15
Злив сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових у тару (бочки, цистерни) 0,1
Зберiгання настоїв спиртових i ароматних спиртiв за мiсяць:  
у дерев'яних ємностях 0,12
у емальованих або нержавiючих ємностях 0,08
у склянiй тарi 0,08
Зберiгання сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових за мiсяць:  
у дерев'яних ємностях мiсткiстю до 1000 дал 0,1
у металевих ємностях (емальованих та iнших):  
у примiщеннях наземного типу 0,1
у примiщеннях пiдвального типу 0,085
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

6. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва зернового дистиляту, вiскi та алкогольних напоїв iз зернового дистиляту

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiру Норма втрат спирту
Дистиляцiя збродженого зернового сусла на апаратi перiодичної дiї з одержанням першого дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься у збродженому зерновому суслi 1,3
Дистиляцiя першого дистиляту на апаратi перiодичної дiї з одержанням зернового дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься в першому дистилятi, переданому на дистиляцiю 1,35
Дистиляцiя збродженого зернового сусла на апаратi безперервної дiї з одержанням зернового дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься у збродженому зерновому суслi 1,25
Залив зернового дистиляту в дубовi бочки мiсткiстю до 70 дал:    
у дубовi бочки, якi не вживалися пiд зерновий дистилят вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 1,2
у дубовi бочки, якi вживалися пiд зерновий дистилят вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 0,45
Залив зернового дистиляту в ємностi мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками):    
у ємностi з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками), якi не вживалися пiд дистилят зерновий вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 1,2
у ємностi з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками), якi вживалася пiд дистилят зерновий вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив 0,45
Витримка (зберiгання) зернового дистиляту в дубових бочках мiсткiстю до 70 дал в закритому примiщеннi за температури зберiгання вiд 20,1° C до 25° C:    
для першого та другого року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 4,1
для третього року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 3,9
для четвертого i подальших рокiв вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 3,69
Витримка (зберiгання) дистиляту зернового в ємностях мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками) в закритих примiщеннях за температури зберiгання вiд 20,1° C до 25° C:    
для першого та другого року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 2,55
для третього року вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 2,42
для четвертого i подальших рокiв вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) 2,3
Переливання дистиляту зернового з дубових бочок мiсткiстю до 70 дал в купажну ємнiсть вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на переливання 0,12
Переливання зернового дистиляту з ємностей мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками) в купажну ємнiсть вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на переливання 0,09
Перемiшування, купажування та фiльтрацiя витриманого зернового дистиляту вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на виконання операцiй 0,16
Розлив готової продукцiї у пляшки мiсткiстю 0,5 л, 0,7 л, 0,75 л з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням у ящики i подачею до складу готової продукцiї вiдсоткiв спирту у готовiй продукцiї, переданiй на виконання операцiй 0,43
Внутрiшньоскладське перемiщення, зберiгання i навантаження готової продукцiї в автомашини або залiзничнi вагони вiдсоткiв спирту, що мiститься у готовiй продукцiї, за кожною операцiєю 0,01
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

Норми виробничих втрат зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого пiд час здiйснення технологiчних операцiй, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони.

7. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва дистилятiв, отриманих шляхом дистиляцiї виноматерiалiв

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiру Норма втрат спирту
Дистиляцiя виноматерiалiв на спирт-сирець чи коньячний спирт на апаратах перiодичної дiї вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах, якi завантажують в апарат 1,3
Дистиляцiя спирту-сирцю на коньячний спирт на апаратах перiодичної дiї вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi-сирцi 1,35
Дистиляцiя виноматерiалiв на коньячний спирт на апаратах безперервної дiї вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах 1,25
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

8. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у коньячному спиртi, переданого на залив пiд час зберiгання i витримки коньячних спиртiв та спиртованих вод у дубовiй тарi

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, вiдсоткiв
Залив у бочки (бути), якi не вживалися пiд коньячний спирт або коньяк на убирання в клепку пiд час заливу до бочок (бутiв) 1,2
Залив у дубову тару, що вживалася пiд коньячний спирт або коньяк для першого i другого року витримки (з моменту заливу коньячного спирту в ємкостi пiсля дистиляцiї або одержання iз сторони) 0,45
Примiтка.

До бочок (бутiв), що не вживалися пiд коньячний спирт або коньяк, належать бочки (бути) новi; бочки (бути), з клепок яких вилучено спирт одним iз iснуючих способiв; бочки (бути), якi пiсля зливу з них спирту або коньяку перебували порожнiми бiльше чотирьох мiсяцiв; до бочок (бутiв), що вживалися пiд коньячний спирт або коньяк, належать бочки (бути), якi пiсля зливу з них спирту або коньяку перебували порожнiми менше чотирьох мiсяцiв.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

9. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, у закритих примiщеннях для першого i другого року витримки (зберiгання) коньячного спирту i спиртованих вод у дубовiй тарi

Найменування тари Норма втрат, вiдсоткiв
Температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 понад 25
Бочки до 70 дал 3,2 3,6 4,1 4,4
Бочки (бути) понад 70 дал 1,9 2,1 2,55 2,85
Примiтка.

Норми втрат пiд час витримки спиртiв коньячних (дистилятiв винних) за всiма видами тари рiзної мiсткостi скорочуються:
для 3 рокiв витримки - на 5 вiдсоткiв;
для наступних рокiв витримки - на 10 вiдсоткiв.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

10. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, у закритих примiщеннях для першого i другого року витримки (зберiгання) коньячного спирту, спиртованих вод пiсля дистиляцiї або отримання iз сторони, а також цукрового сиропу та колеру у ємностях

Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 понад 25
0,45 0,55 0,65 0,75
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

11. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в коньяку та мiцних напоях, пiд час зберiгання i витримки коньякiв у бочках, бутах i в металевих резервуарах

Найменування тари Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 16 16,1 - 17 17,1 - 18 18,1 - 19 19,1 - 20 понад 20
Бочки до 70 дал 2,4 2,5 2,6 2,7 3 3,3 3,6
Бочки понад 70 дал i бути до 150 дал 1,8 1,9 2 2,1 2,2 2,3 2,4
Бути понад 150 дал 1,7 1,75 1,85 1,95 2,05 2,15 2,2
Металевi емальованi резервуари 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

12. Норми втрат спирту на убирання в деревину пiд час заливу коньяку для пiслякупажного вiдпочинку або зберiгання

Найменування тари Норма втрат спирту, вiдсоткiв
100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у коньяку
Бочки, вживанi пiд коньяк 0,2
Бути, вживанi пiд коньяк 0,15
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

13. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час переливання, перемiшування, фiльтрацiї, обклеювання, обробки теплом i холодом

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту, вiдсоткiв об'єму спирту, що мiститься у коньячних спиртах, що надiйшли на операцiю
Переливання (перемiщення з однiєї тари в iншу)  
з тари мiсткiстю до 150 дал 0,2
з тари мiсткiстю понад 150 дал 0,09
Перемiшування пiд час егалiзацiї, купажування, обклеювання 0,07
Фiльтрацiя (убирання фiльтруючим шаром i втрати безпосередньо в фiльтрi) 0,09
Обклеювання (втрати спирту з обклеювальним матерiалом) 0,08
Обробка теплом у потоцi (без урахування норм втрат на переливання) 0,05
Обробка холодом у потоцi (перекачування крiзь теплообмiнник) з витримкою на холодi 0,3
Примiтка.

Норми втрат на переливання i перемiшування застосовуються для коньяку, спиртованої води, цукрового сиропу i колеру. Пiд час декiлькох технологiчних операцiй, якi виконуються одночасно, комплекснi норми втрат пiдсумовуються за вiдповiдними нормами за кожну операцiю.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

14. Норми втрат сокiв, виноматерiалiв, вин пiд час зберiгання та витримки у рiзних типах примiщень та надворi

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Середня температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 понад 25
Зберiгання i витримка у пiдвальних примiщеннях i закритих примiщеннях пiдвального типу:  
бочки мiсткiстю до 120 дал 2 2,4 2,9 -
бути мiсткiстю до 1000 дал 1,5 1,8 2,1 -
бути мiсткiстю понад
1000 дал
1,3 1,6 1,9 -
ємкостi залiзобетоннi 0,5 0,5 0,5 -
металевi ємкостi 0,35 0,35 0,35 -
Зберiгання i витримка у наземних примiщеннях:  
бочки мiсткiстю до 120 дал 2,6 3,1 3,6 4,2
бути мiсткiстю до 1000 дал 2 2,3 2,6 2,9
бути мiсткiстю понад
1000 дал
1,8 2,1 2,4 2,7
ємкостi залiзобетоннi 0,7 0,9 1,1 1,3
металевi ємкостi мiсткiстю до 10000 дал 0,45 0,55 0,65 0,75
металевi ємкостi мiсткiстю понад 10000 дал 0,4 0,54 0,64 0,74
Зберiгання вин надворi:  
бочки мiсткiстю до 120 дал 4 5,5 6,5 7,5
бути i чани мiсткiстю понад 120 дал 3 3,8 4,4 5,2
залiзобетоннi резервуари 0,83 1,18 1,48 1,94
металевi резервуари мiсткiстю до 10000 дал 0,63 0,81 0,89 1,27
металевi резервуари мiсткiстю понад 10000 дал 0,48 0,69 0,84 1,13
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

15. Норми втрат виноматерiалiв пiд час виробництва мадери i портвейну, пов'язаних з витримкою виноматерiалiв на вiдкритих майданчиках та у солярiях у бочках мiсткiстю до 120 дал

Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Середня температура зберiгання, °C
до 15 15,1 - 20 20,1 - 25 25,1 - 30 30,1 - 35 понад 35
4,2 5,8 8,6 9,5 12 14
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

16. Норми втрат виноматерiалiв пiд час хересування виноматерiалiв плiвковим методом

Найменування тари та примiщення Норма втрат, вiдсоткiв на рiк
Дубовi бочки:
в пiдвальних примiщеннях i закритих наземних примiщеннях пiдвального типу 6,15
в iнших наземних примiщеннях 6,63
Металевi резервуари 0,45
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

17. Норми втрат сокiв, виноматерiалiв, вин пiд час переливання, перемiшування, фiльтрацiї, термiчної обробки

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат об'єму, що надiйшов на вiдповiдну операцiю, вiдсоткiв
Переливання з тари мiсткiстю:
до 120 дал (бочки) 0,14
вiд 121 до 2000 дал 0,09
вiд 2001 до 10000 дал 0,07
понад 10000 дал 0,06
Перемiшування (шляхом перекачування до тiєї ж ємкостi)
пiд час купажування, егалiзацiї, спиртування 0,06
пiд час обклеювання 0,07
Фiльтрацiя:
убирання вина:  
фiльтр-картоном 0,15
фiльтр-ватою 0,05
дiатомiтом 0,03
мембранним фiльтром 0,03
Застосування пiдстави пiд час фiльтрацiї 0,09
Термiчна обробка:
теплом у потоцi:  
без витримки 0,2
з витримкою:  
до 10 дiб 0,3
вiд 10 до 20 дiб 0,42
холодом у потоцi:  
без витримки 0,25
з витримкою:  
до трьох дiб 0,26
з витримкою:  
бiльше трьох дiб 0,3
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

18. Норми втрат спирту (зменшення об'ємної частки етилового спирту) у соках, виноматерiалах, винах пiд час технологiчних операцiй

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат спирту (зменшення об'ємної частки етилового спирту), вiдсоткiв
Технологiчна обробка:
крiплених виноградних виноматерiалiв, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт, для пiдвищення мiцностi (без обробки теплом), включаючи купажування i розлив 0,3
крiплених виноградних виноматерiалiв, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт, для пiдвищення мiцностi (без обробки теплом), включаючи розлив, без купажування 0,2
зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування i фiльтрацiю 0,2
зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування, без фiльтрацiї 0,1
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування i розлив 0,2
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв i розлитих на заводах вторинного виноробства 0,3
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв з додаванням спиртованих сокiв, включаючи купажування i розлив 0,3
Зберiгання (витримка) сокiв, виноматерiалiв за рiк:
крiплених вин, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт для пiдвищення мiцностi 0,3
столових виноматерiалiв, вин, до яких не додається спирт (включаючи технологiчну обробку) 0,2
Теплова обробка сокiв i виноматерiалiв (включаючи портвейн, мадеру i херес) у потоцi з витримкою в усiх видах тари:
до 20 дiб 0,2
до одного мiсяця 0,25
за кожен наступний мiсяць 0,2
Виробництво хересу (у процесi хересування пiд плiвкою) за рiк:
у дубових бочках i бутах 0,5
у металевих резервуарах 0,4
Хересування виноматерiалiв в умовах пiдвищеної концентрацiї дрiжджiв в апаратах з насадкою 0,2
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

19. Норми втрат готової продукцiї пiд час розливу вин, коньякiв та алкогольних напоїв за коньячною технологiєю

Продукцiя i найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiру Норма втрат
Коньяк, мiцнi напої вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на цю операцiю  
Вино вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на цю операцiю  
Розлив тихих вин у пляшки з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї:    
мiсткiстю 0,5 л; 0,7 л; 0,75 л; 0,8 л; 1 л; 1,5 л   0,33
мiсткiстю 0,05 л; 0,1 л; 0,2 л; 0,25 л; 0,33 л   0,5
Розлив коньяку, мiцних напоїв у пляшки з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням у ящики i подачею до складу готової продукцiї:  
мiсткiстю 0,5 л; 0,7 л; 0,75 л   0,43
мiсткiстю 0,05 л   0,34
мiсткiстю 0,1 л; 0,2 л; 0,25 л; 0,38 л   0,5
Гарячий розлив тихих вин з попереднiм пiдiгрiванням у потоцi без витримки з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї   0,58
Розлив тихих вин в упаковку типу:    
"Tetra Pak"   0,59
"Bag in Box"   0,33
Розлив тихих вин, коньякiв та алкогольних напоїв за коньячною технологiєю у сувенiрний посуд   0,1
Розлив тихих вин у посуд (тару) понад 1,5 л   0,2
Пляшкова пастеризацiя:   1,35
тихих вин, насичених дiоксидом вуглецю   1,2
Зливання з пляшок винопродукцiї, що надiйшла до складу готової продукцiї iз торговельної мережi з оформленням вiдповiдного акта, але не бiльше:    
для вина   0,5
для коньяку, мiцних напоїв   0,7
Декантацiя вина з пляшок (колекцiйних)   1,2
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

20. Норми втрат газованих вин (у тому числi ароматизованих) пiд час розливу i обробки на iмпортних та вiтчизняних лiнiях

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiру Норма втрат на лiнiях
вiтчизняна iмпортна
Купажування, сатурацiя, розлив, закупорювання, мюзлевання i бракераж вiдсоткiв об'єму купажної сумiшi 2,6 1,53
Обробка (оформлення), укладення в ящики i передача до експедицiї вiдсоткiв об'єму вина, розлитого у пляшки i поданого на обробку 0,04 0,04
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

21. Норми втрат у виробництвi, зберiганнi (витримцi) лiкерiв, якi використовуються у виробництвi шампанських та газованих вин

Найменування лiкеру Одиниця вимiру Норма втрат
Експедицiйний вiдсоткiв об'єму приготовленого лiкеру 0,85
Резервуарний вiдсоткiв об'єму приготовленого лiкеру 0,67
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

22. Норми втрат пiд час зберiгання виноматерiалiв i вин пiд шаром герметизуючого засобу, який їх зберiгає

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiру Норма втрат
Зберiгання виноматерiалiв i вин пiд шаром герметизуючого засобу, який їх зберiгає:    
в металевих i залiзобетонних резервуарах мiсткiстю до 100000 дал вiдсоткiв об'єму, переданого на зберiгання 0,26
в металевих резервуарах мiсткiстю понад 100000 дал вiдсоткiв об'єму, переданого на зберiгання 0,15
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

23. Норми втрат пiд час виробництва виноматерiалiв на пiдприємствах первинного виноробства в сезон переробки винограду

Найменування технологiчної операцiї Норма втрат, вiдсоткiв
Виробництво згiдно з технологiчними схемами:  
столових, коньячних, шампанських (iгристих) виноматерiалiв 4
мiцних виноматерiалiв 2,5
десертних виноматерiалiв 2
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

24. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час дистиляцiї виноматерiалiв i збродженої барди на спирт-сирець на брагоперегонних установках

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiру Норма втрат
Дистиляцiя сухих виноматерiалiв вiдсоткiв спирту, який мiститься у виноматерiалах, що надiйшли на дистиляцiю 1,2
Дистиляцiя збродженої барди вiдсоткiв спирту, який мiститься у збродженiй бардi, що надiйшла на дистиляцiю 1,2
Примiтка.

Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 листопада 2022 р. N 1310

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186 "Про деякi питання державного регулювання виробництва спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 7, ст. 237).

     2. Пункт 3 змiн, що вносяться до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 червня 2000 р. N 1002 (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 25, ст. 1062), в частинi внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186.

     3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 р. N 365 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186" (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 69, ст. 1927).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.