КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 15 вересня 2023 р. N 999


Про внесення змiн до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 травня 1993 р. N 340 i вiд 7 вересня 1998 р. N 1388

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 травня 1993 р. N 340 "Про затвердження Положення про порядок видачi посвiдчень водiя та допуску громадян до керування транспортними засобами" (ЗП України, 1993 р., N 10, ст. 211; Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 39, ст. 1311; 2019 р., N 94, ст. 3110; 2021 р., N 17, ст. 674, N 78, ст. 4936; 2022 р., N 75, ст. 4544) i вiд 7 вересня 1998 р. N 1388 "Про затвердження Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 36, ст. 1327; 2009 р., N 101, ст. 3521; 2019 р., N 44, ст. 1527; 2021 р., N 1, ст. 39, N 17 ст. 671, N 78, ст. 4936; 2022 р., N 75, ст. 4544, 2023 р., N 60, ст. 3387) змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 29

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 15 вересня 2023 р. N 999

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 травня 1993 р. N 340 i вiд 7 вересня 1998 р. N 1388

     1. У Положеннi про порядок видачi посвiдчень водiя та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 травня 1993 р. N 340:

     1) абзац шостий пункту 17 пiсля слiв "сервiсних центрiв МВС" доповнити словами ", якi приймають практичний iспит,";

     2) абзац третiй пункту 18 замiнити абзацами такого змiсту:

     "Пiд час практичного iспиту перевiряються навички керування транспортними засобами вiдповiдної категорiї.

     Приймання практичного iспиту проводиться у два етапи (за винятком транспортних засобiв категорiй A1, A, B1, B):

     перший етап практичного iспиту - на майданчику для навчання з початкового керування;

     другий етап практичного iспиту - в умовах дорожнього руху на визначених територiальним сервiсним центром МВС маршрутах.

     Перевiрка навичок керування транспортними засобами категорiй A1, A, B1 проводиться виключно на майданчиках для навчання з початкового керування, а категорiї В - виключно в умовах дорожнього руху на маршрутах, визначених територiальним сервiсним центром МВС.

     Iнструкцiя про порядок приймання iспитiв для отримання права керування транспортними засобами та видачi посвiдчень водiя затверджується МВС.";

     3) у пунктi 291:

     доповнити пункт пiсля абзацу четвертого новими абзацами такого змiсту:

     "обмiну посвiдчення водiя, виготовленого на бланку, на посвiдчення водiя в електроннiй формi;

     обмiну посвiдчення водiя в електроннiй формi на посвiдчення водiя, виготовлене на бланку;".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - тридцять другий вважати вiдповiдно абзацами сьомим - тридцять четвертим;

     доповнити пункт пiсля абзацу шiстнадцятого новим абзацом такого змiсту:

     "Порядок формування та подання документiв засобами електронного кабiнету водiя та Порталу Дiя, а також порядок їх розгляду територiальними сервiсними центрами МВС встановлюються МВС.".

     У зв'язку з цим абзаци сiмнадцятий - тридцять четвертий вважати вiдповiдно абзацами вiсiмнадцятим - тридцять п'ятим.

     2. У Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388:

     1) у пунктi 81:

     в абзацi першому слова "в сервiсному центрi МВС" замiнити словами i цифрами "пiсля 1 сiчня 2013 року";

     абзац п'ятий пiсля слiв "власником транспортного засобу" доповнити словами ", фiзичну особу, яка виявила бажання його придбати,";

     в абзацi шостому слова "фiзичної особи" замiнити словами "фiзичних осiб";

     2) пункт 82 викласти в такiй редакцiї:

     "82 Функцiональнi можливостi електронного кабiнету водiя (за технiчної можливостi) та Порталу Дiя дають можливiсть власникам (крiм юридичних осiб) замовити послуги з:

     державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку транспортних засобiв;

     видачi тимчасового реєстрацiйного талона у зв'язку з наданням права керування транспортним засобом iншiй фiзичнiй особi;

     видачi свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на iм'я iншої фiзичної особи, яка здiйснює поїздку за кордон;

     продовження строку вiдповiдального зберiгання номерних знакiв перереєстрованих або знятих з облiку транспортних засобiв для подальшого закрiплення за iншими транспортними засобами власника;

     видачi висновку щодо можливостi нанесення спецiальних iндивiдуальних iдентифiкацiйних номерiв або дублювання первинних iдентифiкацiйних номерiв транспортних засобiв.

     Замовлення послуг з перереєстрацiї, зняття з облiку транспортних засобiв, видачi тимчасового реєстрацiйного талона у зв'язку з наданням права керування транспортним засобом iншiй фiзичнiй особi або свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на iм'я iншої фiзичної особи, яка здiйснює поїздку за кордон, в електроннiй формi здiйснюється щодо транспортних засобiв, державна реєстрацiя яких проведена пiсля 1 сiчня 2013 року.

     Для замовлення послуги з державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку транспортних засобiв, видачi тимчасового реєстрацiйного талона у зв'язку з наданням права керування транспортним засобом iншiй фiзичнiй особi або свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на iм'я iншої фiзичної особи, яка здiйснює поїздку за кордон, власник (крiм юридичних осiб) подає через електронний кабiнет водiя або засобами Порталу Дiя вiдповiдну заяву в електроннiй формi, зразок якої встановлюється МВС.

     Заява в електроннiй формi, подана через електронний кабiнет водiя або засобами Порталу Дiя, розглядається у строк до п'яти робочих днiв iз моменту її надходження.

     У разi формування та подання заяви в електроннiй формi засобами Порталу Дiя заповнення форм (полiв) електронної заяви здiйснюється автоматично, у тому числi з урахуванням вiдомостей, отриманих у порядку електронної iнформацiйної взаємодiї з єдиною iнформацiйною системою МВС.

     Порядок електронної iнформацiйної взаємодiї єдиної iнформацiйної системи МВС, Єдиного державного реєстру транспортних засобiв МВС та Порталу Дiя, зокрема структура та формат даних, що передаються та приймаються, затверджується МВС та Мiнцифри.

     Оформлення заяви в електроннiй формi для замовлення послуги з державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку транспортних засобiв завершується накладенням квалiфiкованого електронного пiдпису власника вiдповiдно до Законiв України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг".

     Оформлення заяви в електроннiй формi для замовлення послуги з видачi тимчасового реєстрацiйного талона у зв'язку з наданням права керування транспортним засобом iншiй фiзичнiй особi завершується накладенням квалiфiкованих електронних пiдписiв власника транспортного засобу та особи, якiй надається право керування таким транспортним засобом, вiдповiдно до Законiв України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг".

     Оформлення заяви в електроннiй формi для замовлення послуги з видачi свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на iм'я iншої фiзичної особи, яка здiйснює поїздку за кордон, завершується накладенням квалiфiкованих електронних пiдписiв власника транспортного засобу та особи, на iм'я якої видається свiдоцтво про реєстрацiю такого транспортного засобу, вiдповiдно до Законiв України "Про електроннi довiрчi послуги" та "Про електроннi документи та електронний документообiг".

     Пiд час опрацювання заяви в електроннiй формi уповноваженi особи сервiсного центру МВС перевiряють вiдомостi про особу власника та транспортний засiб за вiдповiдними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, у порядку, визначеному пунктом 15 цього Порядку.

     За наявностi технiчної можливостi щодо електронної iнформацiйної взаємодiї мiж МВС та суб'єктами електронної взаємодiї перевiрка вiдповiдних документiв та/або вiдомостей, їх отримання за реєстрами, базами i банками даних проводиться автоматично засобами центральної пiдсистеми єдиної iнформацiйної системи МВС або системи електронної взаємодiї державних електронних iнформацiйних ресурсiв.

     Державна реєстрацiя (перереєстрацiя), зняття з облiку транспортних засобiв, видача тимчасового реєстрацiйного талона у зв'язку з наданням права керування транспортним засобом iншiй фiзичнiй особi або свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на iм'я iншої фiзичної особи, яка здiйснює поїздку за кордон, через електронний кабiнет водiя або засобами Порталу Дiя не проводяться в разi, коли:

     у вiдомостях заяви або в Єдиному державному демографiчному реєстрi вiдсутня iнформацiя щодо задекларованого/зареєстрованого мiсця проживання (перебування) особи (крiм внутрiшньо перемiщених осiб, iнформацiя щодо яких пiдтверджується даними з Єдиної iнформацiйної бази даних про внутрiшньо перемiщених осiб);

     власник та/або транспортний засiб, та/або фiзична особа, на iм'я якої замовлено видачу свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу для виїзду за кордон або тимчасового реєстрацiйного талона, перебувають у розшуку;

     вiдсутня iнформацiя, що пiдтверджує сплату податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), передбачених законодавством;

     пiд час перевiрки вiдповiдних вiдомостей, внесених в електроннiй формi, виявлено недостовiрну iнформацiю або розбiжностi. У такому разi кошти, сплаченi за надання послуги, не повертаються.

     Отримання замовлених через електронний кабiнет водiя або засобами Порталу Дiя свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу, номерних знакiв, тимчасового реєстрацiйного талона, свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на iм'я iншої фiзичної особи, яка здiйснює поїздку за кордон, здiйснюється позачергово власником або уповноваженим представником (за наявностi документiв, що пiдтверджують повноваження представника) пiд пiдпис пiсля пред'явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвiдчення громадянина України, або посвiдки на постiйне проживання, або посвiдки на тимчасове проживання, або посвiдчення бiженця, або посвiдчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвiдчення особи, якiй надано тимчасовий захист, чи пред'явлення одного iз зазначених документiв в електроннiй формi засобами Порталу Дiя.

     Видача замовлених через електронний кабiнет водiя або засобами Порталу Дiя свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу та номерних знакiв у зв'язку з перереєстрацiєю, зняттям з облiку транспортного засобу здiйснюється за умови повернення свiдоцтва про реєстрацiю та номерних знакiв з перереєстрованого або знятого з облiку транспортного засобу (крiм перереєстрацiї у зв'язку iз втратою, викраденням свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу та/або номерного знака, у разi отримання свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу та номерних знакiв з використанням засобiв та об'єктiв призначеного оператора поштового зв'язку, зокрема кур'єром, у разi отримання свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу в електроннiй формi без виготовлення його на бланку).

     Пiсля опрацювання поданої через електронний кабiнет водiя або засобами Порталу Дiя електронної заяви про перереєстрацiю у зв'язку iз втратою, викраденням свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу та/або номерного знака до Єдиного державного реєстру транспортних засобiв МВС вноситься iнформацiя про втрату чи викрадення такого свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу та/або номерного знака, якi вважаються недiйсними.

     Свiдоцтво про реєстрацiю транспортного засобу, виготовлене на бланку, оформлене засобами електронного кабiнету водiя або Порталу Дiя, i номернi знаки (у разi їх видачi) за бажанням особи та за додаткову плату можуть бути отриманi з використанням засобiв та об'єктiв призначеного оператора поштового зв'язку, зокрема кур'єром, шляхом надання послуг поштового зв'язку. Дiяльнiсть, пов'язана з доставкою особi свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу i номерних знакiв, забезпечується для задоволення державних потреб призначеним оператором поштового зв'язку на договiрних засадах iз сервiсними центрами МВС або адмiнiстратором єдиної iнформацiйної системи МВС.

     Порядок формування та подання документiв засобами електронного кабiнету водiя та Порталу Дiя, а також порядок їх розгляду сервiсними центрами МВС встановлюються МВС.";

     3) у пунктi 15:

     абзац сiмнадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "На самостiйно сконструйованi транспортнi засоби та на зареєстрованi в сервiсних центрах МВС транспортнi засоби наносяться спецiальнi iндивiдуальнi iдентифiкацiйнi номери або здiйснюється дублювання первинних iдентифiкацiйних номерiв транспортних засобiв вiдповiдно до висновкiв Головного сервiсного центру МВС щодо можливостi здiйснення таких процедур, з пiдстав та в порядку, що визначенi МВС. У такому разi пiд час державної реєстрацiї (перереєстрацiї) транспортного засобу до реєстрацiйних документiв вносяться в установленому законодавством порядку вiдповiднi вiдмiтки, iнформацiя про якi вноситься до Єдиного державного реєстру транспортних засобiв.";

     доповнити пункт пiсля абзацу сiмнадцятого новими абзацами такого змiсту:

     "Нанесення спецiальних iндивiдуальних iдентифiкацiйних номерiв або здiйснення дублювання первинних iдентифiкацiйних номерiв транспортних засобiв без вiдповiдних висновкiв Головного сервiсного центру МВС щодо можливостi здiйснення таких процедур не проводиться.

     Порядок видачi висновкiв щодо можливостi нанесення спецiальних iндивiдуальних iдентифiкацiйних номерiв або здiйснення дублювання первинних iдентифiкацiйних номерiв транспортних засобiв визначається МВС.

     До нанесення спецiальних iндивiдуальних iдентифiкацiйних номерiв, дублювання первинних iдентифiкацiйних номерiв транспортних засобiв (спецiального маркування) залучаються пiдприємства, установи, органiзацiї незалежно вiд форми власностi (спецiалiзованi пiдприємства). Вимоги, порядок залучення спецiалiзованих пiдприємств до здiйснення спецiального маркування, формування їх перелiку встановлюються МВС.

     Вимоги до спецiального маркування, порядок його нанесення та комбiнацiя буквено-цифрових символiв (знакiв) спецiального iндивiдуального iдентифiкацiйного номера встановлюються МВС.".

     У зв'язку з цим абзац вiсiмнадцятий вважати абзацом двадцять другим;

     4) абзац шiстнадцятий пункту 16 виключити;

     5) у пунктi 51:

     абзац перший пiсля слiв "вiдповiдної категорiї," доповнити словами "а також юридичнiй особi,";

     абзац другий пiсля слiв "транспортного засобу," доповнити словами i цифрами "у тому числi поданiй у порядку, визначеному пунктом 82 цього Порядку,";

     6) у додатку 7 до Порядку пiсля слiв "про реєстрацiю транспортного засобу" доповнити словами "(у разi здiйснення друку свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на бланку)".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.