КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 вересня 2023 р. N 1013


Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 квiтня 2022 р. N 398

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 квiтня 2022 р. N 398 "Деякi питання здiйснення фiтосанiтарних заходiв та процедур в умовах воєнного стану" (Офiцiйний вiсник України, 2022 р., N 29, ст. 1576, N 64, ст. 3855, N 76, ст. 4574, N 80, ст. 4854; 2023 р., N 44, ст. 2337) змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 вересня 2023 р. N 1013

ЗМIНИ,
що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 квiтня 2022 р. N 398

     1. Назву постанови викласти в такiй редакцiї:

"Деякi питання здiйснення фiтосанiтарних заходiв та процедур, заходiв державного контролю у сферах ветеринарної медицини, безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв в умовах воєнного стану".

     2. У пунктi 1:

     1) у пiдпунктi 1:

     абзаци п'ятий - восьмий викласти в такiй редакцiї:

     "знезараження, у тому числi фумiгацiя, вантажiв з об'єктами регулювання, що експортуються, може проводитися за межами митної територiї України. У такому разi:

     - знезараження, у тому числi фумiгацiя, здiйснюється з дотриманням вiдповiдних вимог мiжнародних стандартiв з фiтосанiтарних заходiв;

     - власник вантажу або уповноважена ним особа подає державному фiтосанiтарному iнспектору акт проведених робiт iз знезараження або фумiгацiйний сертифiкат, наданий особою, що має посвiдчення про право роботи з пестицидами, видане вiдповiдно до законодавства про захист рослин;

     - контроль за знезараженням, у тому числi фумiгацiєю, здiйснюється державним фiтосанiтарним iнспектором виключно шляхом проведення документальної перевiрки акта проведених робiт iз знезараження (фумiгацiйного сертифiката);";

     абзац одинадцятий пiсля слiв i цифр "(Офiцiйний вiсник України, 2020 р., N 12, ст. 472)" доповнити словами "(далi - Порядок)";

     2) доповнити пункт пiдпунктами 4 i 5 такого змiсту:

     "4) на перiод воєнного стану в Українi та протягом 90 днiв з дня його припинення або скасування за зверненням власника об'єкта регулювання або уповноваженої ним особи (далi - заявник) видача (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката, а також проведення iнспектування транспортних засобiв та здiйснення контролю за знезараженням об'єктiв регулювання може здiйснюватися державним фiтосанiтарним iнспектором за межами митної територiї України у разi його направлення у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту.

     Направлення державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон здiйснюється за наявностi звернення заявника до територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв та повiдомлення Державнiй службi з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв про таке звернення.

     Звернення заявника про направлення державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон оформляється у довiльнiй формi з обов'язковим зазначенням опису вантажу (найменування та кiлькiсть об'єктiв регулювання), назви країни (мiсця вiдрядження), в якiй планується iнспектування транспортного засобу, здiйснення контролю за знезараженням об'єктiв регулювання та/або видача (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката.

     У разi наявностi такого звернення направлення державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту здiйснюється на пiдставi письмового наказу територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв. Територiальний орган Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв за результатами розгляду належним чином оформленого звернення зобов'язаний не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня отримання такого звернення прийняти наказ про направлення державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон та повiдомити заявнику та Державнiй службi з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв про такий наказ не пiзнiше дня, що настає за днем прийняття такого наказу, iз зазначенням запланованої дати прибуття в мiсце вiдрядження, строку вiдрядження та контактних даних вiдповiдного державного фiтосанiтарного iнспектора.

     Службове вiдрядження державного фiтосанiтарного iнспектора за кордон оформляється з урахуванням постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 лютого 2011 р. N 98 "Про суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються (фiнансуються) за рахунок бюджетних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 11, ст. 488), вiд 11 грудня 1992 р. N 698 "Про вдосконалення порядку здiйснення службових вiдряджень за кордон", вiд 11 жовтня 2016 р. N 710 "Про ефективне використання державних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 83, ст. 2739), вiд 27 сiчня 1995 р. N 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" (ЗП України, 1995 р., N 4, ст. 92; Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 65, ст. 2239) та наказу Мiнфiну вiд 13 березня 1998 р. N 59 "Про затвердження Iнструкцiї про службовi вiдрядження в межах України та за кордон" (далi - Iнструкцiя).

     У разi оформлення наказу про направлення державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту такий державний фiтосанiтарний iнспектор вiдбуває у вiдрядження з власною трикутною печаткою державного фiтосанiтарного iнспектора та бланками фiтосанiтарних сертифiкатiв.

     Територiальний орган Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, який направив державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон, з метою органiзацiї вiддаленого робочого мiсця для такого державного фiтосанiтарного iнспектора повинен вжити заходiв до належного матерiально-технiчного забезпечення, а також забезпечити доступ та обмiн iнформацiєю з iнформацiйною (автоматизованою) системою, визначеною Порядком, тощо.

     Видача (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката, вiдмова в його видачi (переоформленнi), а також iнспектування транспортного засобу, контроль за знезараженням об'єктiв регулювання за межами митної територiї України здiйснюються вiдповiдно до Порядку з урахуванням особливостей, визначених цiєю постановою.

     У разi об'єднання партiй вантажу за межами митної територiї України державний фiтосанiтарний iнспектор за iнiцiативою власника або наявностi вимог країни-iмпортера здiйснює з урахуванням особливостей, визначених цим пiдпунктом:

     iнспектування транспортного засобу, що буде мiстити об'єднанi партiї вантажу, на якi видано висновки фiтосанiтарної експертизи (аналiзiв) та/або фiтосанiтарнi сертифiкати;

     контроль за знезараженням об'єктiв регулювання.

     Для проведення iнспектування транспортного засобу та/або здiйснення контролю за знезараженням об'єктiв регулювання за межами митної територiї України заявник:

     подає особисто або за допомогою засобiв електронної комунiкацiї до державного фiтосанiтарного iнспектора, направленого у службове вiдрядження за кордон, та вiдповiдного територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв заяву про проведення фiтосанiтарних процедур разом з копiєю документа, що пiдтверджує здiйснення оплати за вiдповiдну фiтосанiтарну процедуру;

     забезпечує доступ державного фiтосанiтарного iнспектора, направленого у службове вiдрядження за кордон, до транспортних засобiв, до яких було або буде завантажено вантажi з об'єктами регулювання.

     За результатами iнспектування транспортного засобу, до якого було або буде завантажено вантажi з об'єктами регулювання, або здiйснення контролю за знезараженням об'єктiв регулювання державний фiтосанiтарний iнспектор, направлений у службове вiдрядження за кордон, оформляє акт про проведення фiтосанiтарних процедур. Такий акт надсилається заявниковi в електроннiй формi засобами електронного зв'язку.

     Для видачi (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката за межами митної територiї України заявник в електроннiй формi подає державному фiтосанiтарному iнспектору, який перебуває у службовому вiдрядженнi за кордоном, за допомогою засобiв електронної комунiкацiї такi документи:

     заяву про оформлення фiтосанiтарного сертифiката iз зазначенням у роздiлi 11 "Додаткова декларацiя або iнформацiя, що подається заявником", що така заява подається для видачi (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката за межами митної територiї України, та в разi видачi фiтосанiтарного сертифiката в паперовiй формi - контактнi вiдомостi особи, уповноваженої заявником на отримання фiтосанiтарного сертифiката;

     копiю документа, що пiдтверджує здiйснення оплати за послугу з видачi (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката;

     висновок фiтосанiтарної експертизи (аналiзiв) або висновок повторної фiтосанiтарної (арбiтражної) експертизи (аналiзiв) об'єктiв регулювання, а у разi об'єднання партiй вантажу - висновки фiтосанiтарної експертизи (аналiзiв) чи фiтосанiтарнi сертифiкати на партiї, що об'єднуються;

     документацiю, що пiдтверджує проведення фiтосанiтарних процедур та/або знезараження, у разi наявностi вимог фiтосанiтарних заходiв країни-iмпортера щодо проведення стосовно об'єкта регулювання фiтосанiтарних процедур та/або знезараження.

     Державний фiтосанiтарний iнспектор зобов'язаний оформити (переоформити) та видати заявнику фiтосанiтарний сертифiкат (чи за наявностi пiдстав прийняти рiшення про вiдмову в його видачi) у паперовiй формi (у разi, коли цього вимагають фiтосанiтарнi заходи країни призначення) чи електроннiй формi (в iнших випадках, у тому числi на вимогу заявника) протягом восьми робочих годин з моменту отримання в електроннiй формi документiв, передбачених абзацами шiстнадцятим - двадцятим цього пiдпункту.

     Оплата за проведення фiтосанiтарних процедур державним фiтосанiтарним iнспектором за межами митної територiї України стягується у тридцятикратному розмiрi вiд розмiру плати за надання вiдповiдної послуги, встановленого перелiком платних послуг, якi надаються головними управлiннями Держпродспоживслужби в областях та м. Києвi i бюджетними установами, що належать до сфери управлiння Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, з питань карантину рослин та розмiром плати за їх надання, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2011 р. N 1348 "Деякi питання надання послуг Державною службою з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, органами та установами, що належать до сфери її управлiння" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 101, ст. 3705; 2018 р., N 70, ст. 2364) (далi - перелiк платних послуг).

     У разi направлення державного фiтосанiтарного iнспектора у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту витрати на вiдрядження з урахуванням вимог, встановлених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 лютого 2011 р. N 98 "Про суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються (фiнансуються) за рахунок бюджетних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 11, ст. 488) та Iнструкцiєю:

     включаються до розмiру плати за надання за кордоном послуги, встановленої перелiком платних послуг, у разi видачi (переоформлення) фiтосанiтарного сертифiката, фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт до розмiру плати, встановленої пiдпунктом 3 пункту 12 роздiлу IX "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про карантин рослин";

     вiдшкодовуються за рахунок коштiв державного бюджету;

     5) на перiод воєнного стану в Українi та протягом 90 днiв з дня його припинення або скасування за зверненням власника вантажу або уповноваженої ним особи (далi - власник) видача на харчовi продукти нетваринного походження та корми нетваринного походження сертифiката здоров'я, для харчових продуктiв нетваринного походження мiжнародного ветеринарного сертифiката на корми нетваринного походження або iншого документа, передбаченого законодавством, що засвiдчує безпечнiсть харчових продуктiв нетваринного походження та кормiв нетваринного походження (далi - мiжнароднi сертифiкати), та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортних засобiв може здiйснюватися державним ветеринарним iнспектором територiально органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв (далi - посадова особа), якому надано повноваження на видачу мiжнародних сертифiкатiв, що вимагаються законодавством країни призначення або видаються за власною iнiцiативою власника для виконання вимог зовнiшньоекономiчного договору (контракту) за межами митної територiї України у разi направлення такої посадової особи у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту.

     Направлення посадової особи у службове вiдрядження за кордон здiйснюється за наявностi письмового звернення власника до територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв.

     Звернення власника про направлення посадової особи у службове вiдрядження за кордон оформляється у довiльнiй письмовiй формi з обов'язковим зазначенням iнформацiї про власника (найменування, код згiдно з ЄДРПОУ, адреса електронної пошти, контактний номер телефону), опису вантажу (найменування та кiлькiсть, код згiдно з УКТЗЕД), запланованих дат (перiоду) потреби у проведеннi заходiв державного контролю, назви країни та мiста (мiсця вiдрядження), у якiй (якому) планується видача мiжнародного сертифiката та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортних засобiв.

     У разi звернення власника до територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв щодо органiзацiї та забезпечення вiдрядження направлення посадової особи у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту здiйснюється на пiдставi наказу територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв. Керiвник територiального органу Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв за результатами розгляду належним чином оформленого звернення зобов'язаний не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дати отримання такого звернення прийняти наказ про направлення посадової особи у службове вiдрядження за кордон та повiдомити Державнiй службi з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, власнику про такий наказ не пiзнiше дня, що настає за днем прийняття такого наказу, iз зазначенням запланованої дати прибуття в мiсце вiдрядження, строку вiдрядження та контактних даних вiдповiдної посадової особи.

     Службове вiдрядження посадової особи за кордон оформляється з урахуванням постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 лютого 2011 р. N 98 "Про суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються (фiнансуються) за рахунок бюджетних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 11, ст. 488), вiд 11 жовтня 2016 р. N 710 "Про ефективне використання державних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 83, ст. 2739), вiд 27 сiчня 1995 р. N 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" (ЗП України, 1995 р., N 4, ст. 92; Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 65, ст. 2239) та Iнструкцiї.

     У разi оформлення наказу про направлення посадової особи у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту така посадова особа забезпечується бланками мiжнародних ветеринарних сертифiкатiв на корми нетваринного походження та печаткою.

     За результатом видачi мiжнародного сертифiката посадовою особою пiд час перебування у службовому вiдрядженнi за кордон здiйснюється вiдповiдний запис у журналах реєстрацiї видачi ветеринарних документiв або сертифiкатiв здоров'я для харчових продуктiв нетваринного походження i кормiв нетваринного походження.

     Територiальний орган Державної служби з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, який направив посадову особу у службове вiдрядження за кордон, з метою органiзацiї вiддаленого робочого мiсця для такої посадової особи повинен вжити заходiв до належного матерiально-технiчного забезпечення, а також забезпечити доступ та обмiн iнформацiєю з власною iнформацiйно-комунiкацiйною системою тощо.

     Видача мiжнародних сертифiкатiв, вiдмова в їх видачi здiйснюються вiдповiдно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цiєю постановою.

     У разi об'єднання партiй вантажу, попередньо вивезеного з митної територiї України, за її межами посадова особа, яка перебуває у службовому вiдрядженнi за кордоном, проводить документальну перевiрку, перевiрку вiдповiдностi вантажiв (далi - огляд вантажу) та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу, на який буде завантажено вантажi, з метою видачi мiжнародного сертифiката.

     Для проведення огляду вантажу та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу власник надає посадовiй особi, яка перебуває у службовому вiдрядженнi, заяву в паперовiй або електроннiй формi iз зазначенням iнформацiї про виробника (найменування, повна адреса, код згiдно з ЄДРПОУ, адреса електронної пошти, контактний номер телефону), вiдправника (найменування, повна адреса, код згiдно з ЄДРПОУ, адреса електронної пошти, контактний номер телефону), найменування отримувача, опису вантажу (найменування та кiлькiсть, код згiдно з УКТЗЕД), виду та кiлькостi транспортних засобiв, фактичних дат (перiоду) потреби у проведеннi заходiв державного контролю. До заяви додаються:

     оригiнали мiжнародних сертифiкатiв, виданих перед вiдправленням вантажу з митної територiї України;

     засвiдченi власником копiї експертних висновкiв акредитованої (уповноваженої) лабораторiї;

     документи, що пiдтверджують здiйснення оплати за послугу з огляду вантажу та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу;

     транспортнi документи та iншi документи, якi передбаченi вимогами держави-iмпортера.

     Для проведення iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу та/або огляду вантажу за межами митної територiї України власник забезпечує доступ посадової особи, направленої у службове вiдрядження за кордон, до вантажу та транспортного засобу, до якого буде завантажено вантажi.

     За результатами такого огляду вантажу та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу посадова особа, направлена у службове вiдрядження за кордон, може видати мiжнародний сертифiкат за умови дотримання вимог, передбачених абзацами одинадцятим - шiстнадцятим цього пiдпункту, чи за наявностi пiдстав прийняти рiшення про вiдмову у його видачi.

     Посадова особа зобов'язана не пiзнiше нiж протягом шести годин пiсля завершення завантаження транспортного засобу оформити та видати власнику мiжнародний сертифiкат (чи за наявностi пiдстав прийняти рiшення про вiдмову у його видачi) у паперовiй формi (у разi вимог країни призначення) чи електроннiй формi (в iнших випадках, у тому числi на вимогу власника) пiсля проведення або огляду вантажу та iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу.

     Оплата за проведення iнспектування ветеринарно-санiтарного стану транспортного засобу за межами митної територiї України стягується у п'ятикратному розмiрi вiд розмiру плати за надання вiдповiдної послуги, встановленої наказом Мiнекономiки вiд 25 лютого 2021 р. N 393 "Про затвердження Розмiрiв платних послуг, якi надаються мiжрегiональними головними управлiннями Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв на державному кордонi i установами, що належать до сфери управлiння Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, з питань ветеринарної медицини, пов'язаних з проведенням експортно-iмпортних операцiй та транспортуванням територiєю України об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, перевiрки ветеринарно-санiтарного стану транспортних засобiв".

     Оплата за видачу (переоформлення) мiжнародного ветеринарного сертифiката на корми нетваринного походження за межами митної територiї України стягується у п'ятикратному розмiрi вiд розмiру плати, визначеного постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 червня 2011 р. N 641 "Про затвердження перелiку платних адмiнiстративних послуг, якi надаються Державною службою з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, органами та установами, що належать до сфери її управлiння, i розмiру плати за їх надання" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 45, ст. 1857, N 101, ст. 3705; 2016 р., N 82, ст. 2705).

     Оплата за проведення огляду вантажу стягується у п'ятикратному розмiрi вiд розмiру плати за надання вiдповiдної послуги, встановленої вiдповiдно до наказу Мiнекономiки, Мiнфiну вiд 31 грудня 2020 р. N 2836/835 "Про затвердження Розмiрiв плати за здiйснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин, що фiнансується операторами ринку".

     Оплата за видачу сертифiката здоров'я для харчових продуктiв нетваринного походження за межами митної територiї України стягується у п'ятикратному розмiрi вiд розмiру плати, визначеного вiдповiдно до частини третьої статтi 60 Закону України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв".

     У разi направлення посадової особи у службове вiдрядження за кордон вiдповiдно до цього пiдпункту витрати на вiдрядження з урахуванням вимог, встановлених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 лютого 2011 р. N 98 "Про суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються (фiнансуються) за рахунок бюджетних коштiв" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 11, ст. 488) та Iнструкцiєю:

     додаються до розмiру плати за надання за кордоном послуг, встановленого вiдповiдно до законодавства;

     вiдшкодовуються за рахунок коштiв державного бюджету.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.