КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 23 квiтня 2024 р. N 436


Про внесення змiн до Порядку ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї, Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до Порядку ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї, Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 лютого 2020 р. N 87 (Офiцiйний вiсник України, 2020 р., N 17, ст. 668; 2022 р., N 54, ст. 3175), змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 квiтня 2024 р. N 436

ЗМIНИ,
що вносяться до Порядку ведення Державного реєстру операторiв, що здiйснюють виробництво продукцiї вiдповiдно до вимог законодавства у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, Державного реєстру органiв сертифiкацiї у сферi органiчного виробництва та обiгу органiчної продукцiї, Державного реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу

     1. Абзац третiй пункту 2 викласти в такiй редакцiї:

     "Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про основнi принципи та вимоги до органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї" (далi - Закон), "Про адмiнiстративну процедуру".".

     2. Доповнити Порядок пунктом 21 такого змiсту:

     "21. Адмiнiстративне провадження у справах, передбачених цим Порядком, розпочинається з дня отримання Мiнагрополiтики заявки на внесення, заявки з оновленими вiдомостями i здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".".

     3. Пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Реєстр операторiв, Реєстр органiв сертифiкацiї, Реєстр органiчного насiння i садивного матерiалу є iнформацiйно-комунiкацiйними системами, призначеними для збирання, накопичення, захисту, облiку, вiдображення, оброблення та надання iнформацiї про операторiв, органи сертифiкацiї, органiчне насiння i садивний матерiал.

     Держателем та адмiнiстратором Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу є Мiнагрополiтики, яке забезпечує їх ведення в електроннiй формi.

     Публiчними реєстраторами Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу є громадяни України, якi є особами, якi перебувають у трудових вiдносинах з Мiнагрополiтики.

     Створювачами реєстрової iнформацiї Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу є фiзичнi особи - пiдприємцi та юридичнi особи, якi провадять дiяльнiсть у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї.

     Iнформацiйними джерелами, якi є пiдставою для внесення iнформацiї до Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, є заявка на внесення, заявка з оновленими вiдомостями та/або документи, поданi через електронний кабiнет Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї органом сертифiкацiї, пiдтвердженi накладенням квалiфiкованого електронного пiдпису уповноваженої посадової особи органу сертифiкацiї.

     Iнформацiйними джерелами, якi є пiдставою для внесення iнформацiї до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу, є заявка на внесення, заявка з оновленими вiдомостями та документи, поданi через електронний кабiнет Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу фiзичною особою - пiдприємцем або юридичною особою, яка провадить дiяльнiсть у сферi органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї, пiдтвердженi накладенням квалiфiкованого електронного пiдпису такої особи.

     До запровадження технiчної можливостi заявка на внесення, заявка з оновленими вiдомостями в електроннiй формi надсилається на електронну пошту Мiнагрополiтики.

     Реєстр операторiв, Реєстр органiв сертифiкацiї, Реєстр органiчного насiння i садивного матерiалу ведуться державною мовою (крiм найменувань ботанiчних таксонiв, якi зазначаються українською та латинською мовами) та розмiщуються на офiцiйному вебсайтi Мiнагрополiтики.

     У Реєстрi операторiв, Реєстрi органiв сертифiкацiї, Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу створюється комплексна система захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю згiдно iз статтею 8 Закону України "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах".

     Обробка та захист персональних даних в Реєстрi операторiв, Реєстрi органiв сертифiкацiї, Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу здiйснюються вiдповiдно до Закону України "Про захист персональних даних".".

     4. Доповнити Порядок пунктом 31 такого змiсту:

     "31. Створення та функцiонування Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу, у тому числi програмно-технiчних засобiв, здiйснюється за рахунок коштiв державного бюджету, коштiв мiжнародної технiчної допомоги та iнших джерел, не заборонених законом.

     Власником Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу, у тому числi програмно-технiчних засобiв та виключних майнових прав на програмне забезпечення, є держава в особi держателя Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу.".

     5. Пункт 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Ведення Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу здiйснюється з використанням програмного забезпечення, що забезпечує сумiснiсть i взаємодiю з iншими iнформацiйними системами та мережами, що становлять iнформацiйний ресурс держави.

     Iнформацiйна взаємодiя мiж Реєстром операторiв, Реєстром органiв сертифiкацiї, Реєстром органiчного насiння i садивного матерiалу та iншими державними електронними iнформацiйними ресурсами здiйснюється через систему електронної взаємодiї державних електронних iнформацiйних ресурсiв.

     Електронна iдентифiкацiя в Реєстрi операторiв, Реєстрi органiв сертифiкацiї, Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу здiйснюється через iнтегровану систему електронної iдентифiкацiї.

     Iнформування правоволодiльця про внесення до Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу iнформацiї про нього та належнi йому майно, майновi, правовi та iншi спецiальнi статуси, а також про її змiну здiйснюється адмiнiстратором Реєстру операторiв, Реєстру органiв сертифiкацiї, Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу в електроннiй формi протягом 10 робочих днiв з дня внесення вiдповiдної iнформацiї.".

     6. У пунктi 8:

     абзаци другий i третiй викласти в такiй редакцiї:

     "для юридичної особи - повне i скорочене (за наявностi) найменування, код згiдно з ЄДРПОУ;

     для фiзичної особи - пiдприємця - прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi), реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для особи, яка через свої релiгiйнi переконання вiдмовляється вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомила про це вiдповiдному контролюючому органу i має вiдмiтку в паспортi), унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi (за наявностi), адресу мiсця проживання, за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем;";

     в абзацi шостому слова "iз зазначенням дати видачi та номерiв вiдповiдних сертифiкатiв" виключити.

     7. Пункти 9 i 10 викласти в такiй редакцiї:

     "9. Для внесення оператора до Реєстру операторiв орган сертифiкацiї подає Мiнагрополiтики в паперовiй або електроннiй формi заявку на внесення iз зазначенням вiдомостей, передбачених пунктом 8 цього Порядку, складену з урахуванням вимог статтi 40 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".

     Заявка на внесення реєструється Мiнагрополiтики в день її надходження вiдповiдно до статтi 42 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".

     У разi коли заявку на внесення подано з порушенням встановлених законодавством вимог, посадова особа Мiнагрополiтики, яка розглядає справу, приймає рiшення про залишення заявки на внесення без руху та протягом трьох робочих днiв з дня отримання заявки на внесення надсилає органу сертифiкацiї письмове повiдомлення про залишення заявки на внесення без руху.

     У повiдомленнi про залишення заявки на внесення без руху зазначаються виявленi недолiки з посиланням на порушенi вимоги законодавства, спосiб та строк усунення недолiкiв, а також способи, порядок та строки оскарження рiшення про залишення заявки на внесення без руху.

     У разi усунення виявлених недолiкiв у строк, встановлений Мiнагрополiтики, заявка на внесення вважається поданою в день її первинного подання. При цьому строк розгляду справи продовжується на строк залишення заявки на внесення без руху.

     Не допускається повторне залишення без руху заявки на внесення, в якiй усунуто виявленi недолiки, зазначенi в повiдомленнi про залишення заявки на внесення без руху.

     10. Рiшення про внесення або вмотивовану вiдмову у внесеннi оператора до Реєстру операторiв приймається Мiнагрополiтики протягом десяти робочих днiв з дня отримання заявки на внесення вiд органу сертифiкацiї.

     Мiнагрополiтики пiд час розгляду заявки на внесення перевiряє достовiрнiсть поданих органом сертифiкацiї вiдомостей про оператора та має право подавати органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування запити щодо перевiрки достовiрностi iнформацiї, зазначеної у заявцi.

     Вiдомостi про оператора вносяться Мiнагрополiтики до Реєстру операторiв не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття рiшення про внесення до Реєстру операторiв.".

     8. Пункт 12 викласти в такiй редакцiї:

     "12. У разi змiни вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, орган сертифiкацiї зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв з дня настання таких змiн подати Мiнагрополiтики в паперовiй або електроннiй формi заявку з оновленими вiдомостями, складену з урахуванням вимог статтi 40 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".".

     9. Абзац перший пункту 13 викласти в такiй редакцiї:

     "13. Мiнагрополiтики протягом п'яти робочих днiв з дня отримання заявки з оновленими вiдомостями приймає рiшення про внесення змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, або про вмотивовану вiдмову в їх внесеннi згiдно iз процедурними дiями, передбаченими пунктом 9 цього Порядку.".

     10. У пунктi 14 слово "включеннi" замiнити словом "внесеннi".

     11. У пунктi 15 слова "включеннi" та "оновленi вiдомостi" замiнити вiдповiдно словами "внесеннi" та "заявку з оновленими вiдомостями".

     12. Доповнити Порядок пунктами 151 i 152 такого змiсту:

     "151. У рiшеннi про вiдмову у внесеннi оператора до Реєстру операторiв, вiдмову у внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi операторiв, або виключення оператора з Реєстру операторiв зазначаються пiдстави такої вiдмови або виключення.

     Рiшення, зазначенi в абзацi першому цього пункту, можуть бути оскарженi в порядку адмiнiстративного оскарження та/або до суду в порядку, встановленому законодавством.

     152. Рiшення у справах, передбачених пунктами 10 - 15 цього Порядку, доводиться до вiдома органу сертифiкацiї та оператора, якого стосується таке рiшення, невiдкладно, а за наявностi обґрунтованих причин - не пiзнiше нiж протягом трьох робочих днiв з дня його прийняття шляхом його надсилання на адресу електронної пошти чи передачi з використанням технiчних засобiв електронної комунiкацiї.".

     13. У пунктi 16:

     абзаци другий i третiй викласти в такiй редакцiї:

     "повне i скорочене (за наявностi) найменування юридичної особи;

     код юридичної особи згiдно з ЄДРПОУ;";

     в абзацi дев'ятому слово "включення" замiнити словом "внесення".

     14. Пункти 17 i 18 викласти в такiй редакцiї:

     "17. Для внесення до Реєстру органiв сертифiкацiї вiдомостей про орган сертифiкацiї Мiнагрополiтики приймає рiшення на пiдставi заявки на внесення, поданої органом сертифiкацiї в паперовiй або електроннiй формi. Форма заявки на внесення затверджується Мiнагрополiтики.

     До заявки на внесення додаються:

     копiя атестата про акредитацiю;

     копiї установчих документiв (статут, положення, засновницький договiр, установчий акт);

     перелiк спiвробiтникiв та документи, що пiдтверджують рiвень компетентностi персоналу у сферi сертифiкацiї органiчного виробництва та/або обiгу органiчної продукцiї.

     18. Заявка на внесення реєструється Мiнагрополiтики в день її надходження вiдповiдно до статтi 42 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".

     У разi коли заявку на внесення подано з порушенням встановлених законодавством вимог, посадова особа Мiнагрополiтики, яка розглядає справу, приймає рiшення про залишення заявки на внесення без руху вiдповiдно до пункту 9 цього Порядку.".

     15. Доповнити Порядок пунктом 181 такого змiсту:

     "181. Рiшення про внесення чи вiдмову у внесеннi органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї приймається Мiнагрополiтики протягом десяти робочих днiв з дня отримання заявки на внесення, поданої органом сертифiкацiї.

     Мiнагрополiтики пiд час розгляду заявки на внесення перевiряє достовiрнiсть поданих органом сертифiкацiї вiдомостей та має право подавати органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування запити щодо перевiрки достовiрностi iнформацiї, зазначеної у заявцi на внесення.

     Вiдомостi про орган сертифiкацiї вносяться Мiнагрополiтики до Реєстру органiв сертифiкацiї не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття рiшення про внесення органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї.".

     16. У пунктi 19 слова "оновленi вiдомостi" замiнити словами "в паперовiй або електроннiй формi заявку з оновленими вiдомостями, складену з урахуванням вимог статтi 40 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".

     17. Абзац перший пункту 20 пiсля слiв "робочих днiв" доповнити словами "з дня отримання заявки з оновленими вiдомостями", а пiсля слiв "згiдно з" - словами "процедурними дiями, передбаченими".

     18. Абзац перший пункту 21 пiсля слова "вiдмови" доповнити словами "органу сертифiкацiї".

     19. Пункт 22 викласти в такiй редакцiї:

     "22. У разi вмотивованої вiдмови у внесеннi органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї або внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, пiсля усунення причин, якi стали пiдставою для такої вiдмови, орган сертифiкацiї може повторно подати Мiнагрополiтики заявку на внесення або заявку з оновленими вiдомостями.".

     20. Пункт 23 пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "звернення Держпродспоживслужби з письмовим вмотивованим клопотанням щодо розгляду питання про виключення органу сертифiкацiї з Реєстру органiв сертифiкацiї;".

     У зв'язку з цим абзаци третiй - п'ятий вважати вiдповiдно абзацами четвертим - шостим.

     21. Пункти 25 i 26 викласти в такiй редакцiї:

     "25. У рiшеннi про вiдмову у внесеннi органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї, вiдмову у внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiв сертифiкацiї, або виключення органу сертифiкацiї з Реєстру органiв сертифiкацiї зазначаються пiдстави такої вiдмови або виключення.

     Рiшення, зазначенi в абзацi першому цього пункту, можуть бути оскарженi в порядку адмiнiстративного оскарження та/або до суду в порядку, встановленому законодавством.

     26. Рiшення у справах, передбачених пунктами 18 - 24 цього Порядку, доводиться до вiдома органу сертифiкацiї невiдкладно, а за наявностi обґрунтованих причин - не пiзнiше нiж протягом трьох робочих днiв з дня його прийняття шляхом його надсилання на адресу електронної пошти чи передачi з використанням технiчних засобiв електронної комунiкацiї.".

     22. Абзаци шостий i сьомий пункту 27 викласти в такiй редакцiї:

     "для юридичної особи - повне i скорочене (за наявностi) найменування, код згiдно з ЄДРПОУ;

     для фiзичної особи - пiдприємця - прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi), реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для особи, яка через свої релiгiйнi переконання вiдмовляється вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомила про це вiдповiдному контролюючому органу i має вiдмiтку в паспортi), унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi (за наявностi), адресу мiсця проживання, за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем;".

     23. У пунктi 28:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "28. Вiдомостi про наявнiсть на ринку України органiчного насiння та/або садивного матерiалу вносяться до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу Мiнагрополiтики на пiдставi заявки на внесення, поданої оператором в паперовiй або електроннiй формi iз зазначенням вiдомостей, передбачених пунктом 27 цього Порядку, складеної з урахуванням вимог статтi 40 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".";

     абзаци другий i третiй виключити;

     абзац четвертий пiсля слова "заявки" доповнити словами "на внесення".

     24. Пункт 29 викласти в такiй редакцiї:

     "29. Заявка на внесення реєструється Мiнагрополiтики в день її надходження вiдповiдно до статтi 42 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".

     У разi коли заявку на внесення подано з порушенням встановлених законодавством вимог, посадова особа Мiнагрополiтики, яка розглядає справу, приймає рiшення про залишення заявки на внесення без руху вiдповiдно до пункту 9 цього Порядку, про що повiдомляє оператору.".

     25. Доповнити Порядок пунктом 291 такого змiсту:

     "291. Рiшення про внесення чи вмотивовану вiдмову у внесеннi вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу приймається Мiнагрополiтики протягом десяти робочих днiв з дня отримання заявки на внесення.

     Мiнагрополiтики пiд час розгляду заявки на внесення перевiряє достовiрнiсть вiдомостей, поданих оператором, та має право подавати органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування запити щодо перевiрки достовiрностi iнформацiї, зазначеної у заявцi на внесення.

     Вiдомостi вносяться до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу не пiзнiше нiж протягом наступного робочого дня з дня прийняття рiшення про внесення вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу.".

     26. Пункти 30 i 31 викласти в такiй редакцiї:

     "30. Пiдставою для вiдмови у внесеннi вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу або вiдмови у внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу, є виявлення у поданих документах недостовiрної iнформацiї.

     31. У разi змiни вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу, оператор зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв з дня настання таких змiн подати Мiнагрополiтики заявку з оновленими вiдомостями, складену з урахуванням вимог статтi 40 Закону України "Про адмiнiстративну процедуру".".

     27. Пункт 32 пiсля слiв "робочих днiв" доповнити словами "з дня отримання заявки з оновленими вiдомостями", а пiсля слiв "згiдно з" - словами "процедурними дiями, передбаченими".

     28. Доповнити Порядок пунктами 331 i 332 такого змiсту:

     "331. У рiшеннi про вiдмову у внесеннi вiдомостей до Реєстру органiчного насiння i садивного матерiалу, вiдмову у внесеннi змiн до вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi органiчного насiння i садивного матерiалу, зазначаються пiдстави такої вiдмови.

     Рiшення, зазначенi в абзацi першому цього пункту, можуть бути оскарженi в порядку адмiнiстративного оскарження та/або до суду в порядку, встановленому законодавством.

     332. Рiшення у справах, передбачених пунктами 29 - 33 цього Порядку, доводиться до вiдома оператора невiдкладно, а за наявностi обґрунтованих причин - не пiзнiше нiж протягом трьох робочих днiв з дня його прийняття шляхом його надсилання на адресу електронної пошти чи передачi з використанням технiчних засобiв електронної комунiкацiї.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.