КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 18 липня 2024 р. N 829


Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310 "Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i норм втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв" (Офiцiйний вiсник України, 2022 р., N 94, ст. 5871) змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 липня 2024 р. N 829

ЗМIНИ,
що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310

     1. У постановi:

     1) назву постанови викласти в такiй редакцiї:

"Про затвердження норм виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норм втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв";

     2) у вступнiй частинi слова "абзацу другого" замiнити словами "абзацу першого";

     3) пункт 1 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Затвердити норми виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв, що додаються.".

     2. У нормах виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i нормах втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв, затверджених зазначеною постановою:

     1) назву норм викласти в такiй редакцiї:

"НОРМИ
виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв
";

     2) у роздiлi 7:

     доповнити роздiл такою позицiєю:

"Вiдбiр головної фракцiї спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) пiд час дистиляцiї виноматерiалiв вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах 3";

     у текстi роздiлу слова "коньячний спирт" замiнити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)";

     3) у роздiлi 8:

     у назвi роздiлу слова "коньячний спирт" в усiх вiдмiнках i формах числа замiнити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" у вiдповiдному вiдмiнку i числi;

     у текстi роздiлу та примiтцi до нього слова "коньячний спирт" i "коньяк" в усiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" i "коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку;

     4) у роздiлi 9:

     у назвi роздiлу слова "коньячного спирту" замiнити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";

     у примiтцi до роздiлу слова "спиртiв коньячних (дистилятiв винних)" замiнити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";

     5) у назвi роздiлу 10 слова "коньячного спирту" замiнити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";

     6) у назвi роздiлу 11 слова "коньяку та мiцних напоях, пiд час зберiгання i витримки коньякiв" замiнити словами "коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, пiд час їх зберiгання та/або витримки";

     7) у назвi i текстi роздiлу 12 слово "коньяк" в усiх вiдмiнках замiнити словами "коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку;

     8) у роздiлi 13:

     у графi "Норма втрат спирту, вiдсоткiв об'єму спирту, що мiститься у коньячних спиртах, що надiйшли на операцiю" слова "коньячних спиртах" замiнити словами "спиртових дистилятах (спиртi коньячному, дистилятi виноградному спиртовому, дистилятi винному)";

     у примiтцi до роздiлу слово "коньяку" замiнити словами "коньяку України";

     9) у роздiлах 14 - 16:

     графу "Норма втрат, вiдсоткiв на рiк" викласти в такiй редакцiї:

     "Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк";

     примiтку до роздiлiв викласти в такiй редакцiї:

"____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.";

     10) у роздiлi 17:

     у позицiї "Термiчна обробка:":

     пiсля слiв i цифр "вiд 10 до 20 дiб" доповнити словами i цифрами

"вiд 20 дiб 0,5";

     пiсля слiв "бiльше трьох дiб" доповнити словами i цифрами

"iз витримкою на контактному матерiалi 0,36";

     примiтку до роздiлу викласти в такiй редакцiї:

"____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.";

     11) роздiл 19 викласти в такiй редакцiї:

"19. Норми втрат готової продукцiї пiд час розливу коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), вин, насичених дiоксидом вуглецю

Найменування продукцiї та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
мiсткiстю до 0,5 л   0,5
мiсткiстю 0,5 л i бiльше   0,33
Розлив вин iгристих, слабогазованих, газованих, сидрiв у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
мiсткiстю до 0,5 л   1,5
мiсткiстю 0,5 л i бiльше   0,44
Розлив коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю  
мiсткiстю менше 0,1 л   0,54
мiсткiстю 0,1 - 0,5 л   0,5
мiсткiстю 0,5 л i бiльше   0,43
Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) iз попереднiм пiдiгрiванням у потоцi без витримки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,58
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) в упаковку типу: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
Tetra Pak   0,59
Bag in Box   0,33
Розлив у сувенiрний посуд:    
вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,1
коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю 0,12
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у посуд (тару) понад 1,5 л вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,2
Пляшкова пастеризацiя: вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю  
вин виноградних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв)   1,35
вин, насичених дiоксидом вуглецю   1,2
Зливання з пляшок продукцiї, що надiйшла до складу готової продукцiї iз торговельної мережi з оформленням вiдповiдного акта, але не бiльше:    
для вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,5
для вин, насичених дiоксидом вуглецю, сидрiв вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 0,7
коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю 0,7
Декантацiя вин з пляшок (колекцiйних) вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю 1,2

";

     12) примiтку до роздiлiв 20 - 23 викласти в такiй редакцiї:

"____________
Примiтка.

Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C.";

     13) доповнити норми роздiлами 25 - 41 такого змiсту:

"25. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час приймання спиртових дистилятiв (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукцiї в клепку) вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у продукцiї 0,3
____________
Примiтка.

Фактичнi втрати визначаються за результатами переважування бочок, звiльнених з-пiд продукцiї.

26. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час обробки коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Обробка теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб за температури 35 - 45° C вiдсоткiв початкової кiлькостi 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, який мiститься в продукцiї, що обробляється 0,5

27. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу i зливу спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Налив iз мiрника до бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї в натуральному виглядi та в перерахунку на 100-вiдсотковий спирт, приведений до температури 20° C 0,11
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерн 0,072
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн 0,087

28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металевi резервуари

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Пiд час первинного заливу дал 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, вiд 1 кг абсолютно сухих клепок 0,05 х масу абсолютно сухих клепок
Пiд час вторинного та подальших заливiв вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах 0,4
____________
Примiтка.

Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партiю висушування до постiйної маси не менш як трьох зразкiв деревини масою бiля 100 г у сушильнiй шафi за температури 105° C.

29. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Введення (дозування) кисню вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах 0,08

30. Норми втрат виноматерiалiв, спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), сидрiв, вин, насичених дiоксидом вуглецю, на проведення дослiджень у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi

Найменування виду дослiдження Норма втрат на перше визначення, мл Кiлькiсть паралельних випробувань Норма втрат загальна, мл
Визначення вмiсту етилового спирту спиртомiром 275 2 550
Визначення вмiсту цукру у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 27,5 2 55
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 100
винах сухих 100 2 200
Визначення вмiсту летких кислот у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 20
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 20 2 40
Визначення титрованої кислотностi у:      
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 20
червоних виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 20 2 20
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) 10* 2 40
Визначення вмiсту сiрчистої кислоти у:      
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах 50 2 125
червоних винах 100 2 200
Визначення вмiсту залiза iз залiзистосинеродистим калiєм у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 12,5 2 37,5
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 150
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) спиртових дистилятiв, коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження 50 2 100
Визначення вмiсту мiдi у:      
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах 10 2 10
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 10 2 20
Визначення вмiсту свинцю 250 - 300 2 550
Визначення вмiсту альдегiдiв у:      
виноматерiалах, винах, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах) 25 2 50
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 25 2 50
Визначення вмiсту метилового спирту у:      
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження 50 2 100
спиртових дистилятах 50 2 100
Визначення вмiсту вищих спиртiв у:      
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах 50 2 100
безкольорових спиртових дистилятах 10 2 20
Визначення вмiсту середнiх ефiрiв у:      
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах 100 2 200
безкольорових спиртових дистилятах 50 2 100
Визначення вмiсту фурфуролу у спиртових дистилятах 10 2 30
Проведення пробної оклейки виноматерiалiв i вин жовтою кров'яною сiллю 100 1 100
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до залiзного касу 40 1 40
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до оксидазного касу 100 1 100
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до випадiння винного каменю 75 1 75
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до бiлкових помутнiнь 60 1 60
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiфенольних помутнiнь 40 1 40
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiсахаридних помутнiнь 100 1 100

____________
     * Iз урахуванням виготовлення порiвняльного розчину.

31. Норми втрат етилового спирту на проведення мiкробiологiчних випробувань у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат етанолу, см3
Робота спиртового пальника см3/на годину 50
Пiдготовка препарату для проведення мiкроскопiї см3/на один препарат 0,8
Перенесення матерiалу iз посуду в посуд см3/на одну операцiю 0,7
Посiв на рiдке живильне середовище петлею см3/на одну операцiю 1,3
Посiв на рiдке живильне середовище пiпеткою см3/на одну операцiю 0,8
Посiв на тверде живильне середовище см3/на одну операцiю 1,8
Посiв на середовище з нiстатiном або сорбiновою кислотою пiд агаровою пробкою для виявлення молочнокислих бактерiй см3/на одну пробу 3,5
Обробка пробовiдбiрника мiсткiстю 0,5 дм3 см3/на одну обробку 6,3
Обробка сифона для вiдбору проб завдовжки 3,5 - 4 м см3/на одну обробку 10,2
Зберiгання покривного скла см3/на 50 скелець у мiсяць 100
Дезiнфекцiя рук см3/на одну обробку 5
Дезiнфекцiя поверхнi столу перед роботою см3/на одну обробку 5
Дезiнфекцiя посуду, який не пiдлягає стерилiзацiї (цилiндри, балони та iнше) см3/у мiсяць 200
Виготовлення живильного середовища для виявлення молочнокислих бактерiй у винi см3/на 10 см3 середовища 1,6

32. Норми виходу спирту пiд час зброджування солодкої барди в металевих резервуарах

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Зброджування солодкої барди см3 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, iз 1 г цукру (у перерахунку на iнвертний) 0,5
____________
Примiтки.

1. Норми втрат сировини є гранично допустимi. Забороняється списання сировини за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

33. Норми втрат пiд час виробництва виноробної продукцiї

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Перемiщення (переливання) рiдких дрiжджiв, осадiв крiплених виноматерiалiв, клеєвих осадiв з одного резервуара в iнший (незалежно вiд мiсткостi резервуарiв) вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу 0,1
Фiльтрацiя (пресування) дрiжджових, гущових (клеєвих) осадiв (пiсля ущiльнення осадiв i декантацiї виноматерiалiв), включаючи подавання на фiльтрацiю i розвантаження на фiльтрi: вiдсоткiв кiлькостi ущiльнених осадiв перед фiльтрацiєю  
фiльтр-пресi   4,5
вакуумно-ротацiйному фiльтрi   3,7
Фiльтрацiя виноматерiалiв на кiзельгуровому фiльтрi, включаючи подавання на фiльтрацiю, убирання виноматерiалiв кiзельгуром (дiатомiтом), розвантаження фiльтра вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу 0,22

34. Норми втрат пiд час наливу та зливу виноматерiалiв i вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв)

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Налив бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї 0,1
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерни вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї 0,064
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї 0,07

35. Норми втрат вакуум-сусла пiд час зберiгання та переливання

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Зберiгання в металевих резервуарах i бочках вiдсоткiв до маси цукрiв за рiк 0,15
Переливання* вiдсоткiв до маси цукрiв 0,2

____________
     * У разi однократного перемiщення автомобiльних цистерн i технологiчних резервуарiв незалежно вiд їх мiсткостi. Норму втрат встановлено iз урахуванням ретельного очищення (промивання) ємкостей i комунiкацiй.

36. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв тиражної сумiшi та кюве шампанiзованого пiд час виробництва iгристих вин класичним методом

Найменування продукцiї та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Тиражна сумiш:    
розлив тиражної сумiшi, закупорювання, укладка в ящики, транспортування пляшок iз тиражною сумiшшю та укладка їх в штабелi вiдсоткiв 0,33
Кюве шампанiзоване:    
перша перекладка кюве вiдсоткiв 0,85
вiдходи вiдсоткiв 0,08
друга перекладка кюве вiдсоткiв 0,65
вiдходи вiдсоткiв 0,06
перша перекладка, сумiщена iз другою вiдсоткiв 1,4
вiдходи вiдсоткiв 0,1
ремюаж вiдсоткiв 0,52
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини (тиражної сумiшi або кюве шампанiзованого), а також продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини або продукцiї iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

37. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв сировини пiд час виробництва iгристих вин класичним методом на 1000 пляшок готової продукцiї

Найменування продукцiї та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Вино iгристе витримане:    
втрати сировини дал 83,51
обробка холодом, дегоржаж, дозування експедицiйним лiкером, закупорювання, мюзлевання, контрольна витримка, оформлення, пакування дал/тис. пляшок 2,51
вiдходи дал/тис. пляшок 6
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини (кюве шампанiзованого), а також продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини або продукцiї iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

38. Норми втрат пiд час виробництва напоїв та вин слабогазованих i газованих на 1000 дал

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Купажування, перемiшування, фiльтрування, обробка холодом, сатурацiя, фiльтрування перед розливом вiдсоткiв 1,9
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

39. Норми втрат пiд час виробництва сидрiв на 1000 дал

Найменування матерiальних ресурсiв та технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Виробництво сидру iз збродженого соку, отриманого iз свiжих яблук вiдсоткiв 1
Виробництво сидру iз вiдновленого соку яблучного концентрованого вiдсоткiв 1
Вiдходи вiдсоткiв 2
Купажування вiдсоткiв 0,13
Фiльтрування через кiзельгур вiдсоткiв 0,09
____________
Примiтки.

1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
2. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

40. Норми втрат сировини пiд час виробництва iгристих вин резервуарним методом

Найменування матерiальних ресурсiв Одиниця вимiрювання Норма втрат
Втрати сировини на 1000 пляшок готової продукцiї, зокрема: дал 78,9
втрати дал 2,95
вiдходи дал 0,95
____________
Примiтки.

1. Норми втрат пiд час виробництва шампанського та iгристих вин резервуарним методом визначаються вiд подачi бродильної сумiшi на вторинне бродiння до передачi готової продукцiї в експедицiю.
2. Норми втрат i вiдходiв є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукцiї за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
3. Фактичнi втрати визначаються шляхом проведення iнвентаризацiї та порiвняння фактично наявної сировини iз даними бухгалтерського облiку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здiйснюється керiвником пiдприємства за документами, що засвiдчують проведення технологiчного процесу.

41. Норми втрат спирту пiд час приготування вин (крiплених, лiкерних, ароматизованих, зокрема вермутiв) та настоїв iнгредiєнтiв

Найменування технологiчної операцiї Одиниця вимiрювання Норма втрат
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз одним заливом вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувалися для заливу 4,5
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз двома заливами вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувались для заливу 5,6
Спиртування сусла разом iз м'язгою пiд час приготування крiплених вин вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C 12 (6 вiдсоткiв яких безповоротнi втрати, решта 6 вiдсоткiв повертаються у виробництво пiсля дистиляцiї вичавкiв)
Спиртування сусла без м'язги пiд час приготування крiплених вин вiдсоткiв об'ємних (зменшення об'ємної частки етилового спирту) 0,2
____________
Примiтка.

Пiд час спиртування сусла та виноматерiалiв слiд враховувати стиснення загального об'єму (контракцiю) на 0,08 вiдсотка на кожний об'ємний вiдсоток пiдвищення мiцностi або на 8 вiдсоткiв влитого 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C. Загальний об'єм спиртування враховують як суму об'єму сусла або виноматерiалiв, спирту та iнших компонентiв.";

     14) у текстi норм слово "вимiру" замiнити словом "вимiрювання".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.