Документ скасований: Постанова НБУ № 90 від 30.06.2020

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 24 липня 2017 року N 66


Про затвердження Змiн до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 3, 14 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення", статей 63, 66 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою пiдвищення ефективностi здiйснення Нацiональним банком України нагляду за дотриманням банками, фiлiями iноземних банкiв, небанкiвськими фiнансовими установами - резидентами, якi є платiжними органiзацiями та/або членами чи учасниками платiжних систем, у частинi надання ними фiнансової послуги щодо переказу коштiв на пiдставi вiдповiдних лiцензiй, зокрема Нацiонального банку України (крiм операторiв поштового зв'язку в частинi здiйснення ними переказу коштiв), вимог законодавства України, що регулює вiдносини у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20 червня 2011 року N 197, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13 липня 2011 року за N 852/19590 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 31 липня 2015 року N 499) (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту фiнансового монiторингу (Береза I. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв та фiнансових установ.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Рожкову К. В.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови Я. В. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
24 липня 2017 року N 66

Змiни до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення

     1. Пiдпункт 9 пункту 2 роздiлу I пiсля слiв "заступник Голови Нацiонального банку, або керiвник" доповнити словами "/ заступник керiвника".

     2. У роздiлi II:

     1) пункт 4 виключити;

     2) пункти 7, 11 викласти в такiй редакцiї:

     "7. До Плану включаються виїзнi перевiрки банкiв/установ, перелiк яких визначається Департаментом на пiдставi ризик-орiєнтованого пiдходу, у тому числi за результатами проведеної Нацiональним банком оцiнки ризикiв використання послуг банкiв/установ для легалiзацiї кримiнальних доходiв або фiнансування тероризму";

     "11. Нацiональний банк за наявностi обґрунтованих пiдстав може прийняти рiшення про проведення позапланової виїзної перевiрки банку/установи. Такими пiдставами є:

     1) iнформацiя/документи, отриманi в порядку безвиїзного нагляду та/або в разi здiйснення виїзної перевiрки з питань фiнансового монiторингу (у тому числi аналiзу статистичної звiтностi та/або iнших документiв, що можуть свiдчити про ознаки здiйснення банком/установою ризикової дiяльностi);

     2) iнформацiя, отримана вiд iнших пiдроздiлiв Нацiонального банку, державних органiв, органiв нагляду iноземних держав про факти, що можуть свiдчити про порушення вимог законодавства з питань фiнансового монiторингу та/або валютного законодавства України, у тому числi нормативно-правових актiв Нацiонального банку (далi - валютне законодавство), наявнiсть ознак здiйснення ризикової дiяльностi;

     3) результати узагальнення матерiалiв виїзних перевiрок, безвиїзного нагляду окремих банкiв/установ;

     4) результати невиїзних (камеральних) перевiрок з питань дотримання вимог валютного законодавства";

     3) абзац сьомий пункту 15 викласти в такiй редакцiї:

     "Для забезпечення проведення виїзної перевiрки разом iз повiдомленням у виглядi додатка до нього до банку/установи може надсилатися перелiк iнформацiї, матерiалiв (у тому числi в електронному виглядi у визначених структурi та форматi) та документiв (їх копiй та/або витягiв iз них), якi банк/установа зобов'язаний(а) пiдготувати та надати Нацiональному банку в термiни, обсягах, порядку та носiях iнформацiї [у тому числi на таких змiнних носiях, як CD, DVD, Flash-носiї тощо (далi - носiї iнформацiї)], визначених у повiдомленнi";

     4) у пунктi 16:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "16. Керiвник або заступник керiвника iнспекцiйної групи пiд час проведення виїзної перевiрки має право подавати банку/установi запити в письмовiй формi про надання необхiдних для виїзної перевiрки iнформацiї, матерiалiв (у тому числi в електронному виглядi у визначених структурi, форматi, збережену на визначених носiях iнформацiї), документiв (їх копiй та/або витягiв iз них) та письмових пояснень щодо проведених фiнансових операцiй i з iнших питань дiяльностi банку/установи (далi - запит iнспекцiйної групи)";

     пункт пiсля абзацу третього доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "Нацiональний банк з метою проведення виїзної перевiрки з питань фiнансового монiторингу має право запитувати в банку/установи iнформацiю (у тому числi в електронному виглядi у визначених обсягах, форматi, структурi, порядку, термiнах та носiях iнформацiї), документи (їх копiї та/або витяги з них) та письмовi пояснення щодо проведених фiнансових операцiй i з окремих питань дiяльностi банку/установи шляхом надання запиту в електроннiй формi, що пiдписується керiвником Нацiонального банку та надсилається засобами електронного зв'язку Нацiонального банку (далi - запит в електроннiй формi).

     Датою та часом надходження до банку/установи запиту в електроннiй формi є дата та час отримання банком/установою вiдповiдних файлiв на вузлi електронної пошти Нацiонального банку.

     У разi виникнення потреби в отриманнi додаткової/додаткових iнформацiї/документiв, що стосується/стосуються виїзної перевiрки, Нацiональний банк має право запитувати в банку/установи iнформацiю (у тому числi в електронному виглядi у визначених обсягах, форматi, структурi, порядку, термiнах та носiях iнформацiї), документи (їх копiї та/або витяги з них) та письмовi пояснення шляхом надання запиту в електроннiй формi до вручення (надсилання) банку/установi довiдки про виїзну перевiрку".

     У зв'язку з цим абзац четвертий уважати абзацом сьомим;

     абзац сьомий викласти в такiй редакцiї:

     "Банк/установа зобов'язаний(а) своєчасно та в повному обсязi надати у визначених порядку, форматi, структурi, виглядi, збережену на визначених носiях iнформацiї на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi достовiрну iнформацiю, матерiали, документи (їх копiї та/або витяги з них), у яких можна прочитати всi написанi в них вiдомостi, а також не створювати перешкод проведенню перевiрки та надати на першу вимогу доступ керiвнику та членам iнспекцiйної групи до всiх оригiналiв документiв, матерiалiв та iнформацiї, у тому числi до тих, що становлять iнформацiю з обмеженим доступом, що мiстить захищену законом таємницю, зокрема банкiвську, комерцiйну, таємницю фiнансового монiторингу, iншу таємницю, та конфiденцiйну iнформацiю, необхiдних для перевiрки, до системи автоматизацiї банкiвських операцiй, ресурсiв автоматизованих банкiвських систем / автоматизованих систем, що забезпечують здiйснення фiнансового монiторингу банку/установи, iнформацiйних ресурсiв, до всiх примiщень банку/установи";

     5) пункти 17 - 19 викласти в такiй редакцiї:

     "17. Запит iнспекцiйної групи складається на iм'я керiвника банку/установи у двох примiрниках за пiдписом керiвника або заступника керiвника iнспекцiйної групи з обов'язковим визначенням iнформацiї, матерiалiв, документiв (їх копiй та/або витягiв iз них), письмових пояснень, що необхiдно надати, строку, форми, вигляду, порядку їх надання та носiїв iнформацiї, на яких їх необхiдно надати. Кожний запит iнспекцiйної групи пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї в банку/установi.

     Якщо запит iнспекцiйної групи складено на двох або бiльше аркушах, то на кожному аркушi проставляється пiдпис керiвника або заступника керiвника iнспекцiйної групи.

     18. Керiвник банку/установи зобов'язаний забезпечити виконання запиту iнспекцiйної групи / запиту в електроннiй формi у визначених у ньому обсягах, форматi, структурi, виглядi, порядку i термiнах, носiях iнформацiї.

     Iнформацiя, документи (їх копiї та/або витяги з них), у тому числi в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, письмовi пояснення, якi пiдготовленi банком/установою на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi, надаються iз супровiдним листом.

     Керiвник або заступник керiвника iнспекцiйної групи забезпечує фiксування дати та часу отримання iнспекцiйною групою наданих банком/установою на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi iнформацiї, матерiалiв, документiв (їх копiй та/або витягiв iз них), пояснень.

     Датою та часом надходження до Нацiонального банку вiдповiдi банку/установи в електроннiй формi на запит в електроннiй формi є дата та час отримання Нацiональним банком вiдповiдних файлiв на вузлi електронної пошти Нацiонального банку.

     Керiвник або заступник керiвника iнспекцiйної групи фiксує факт ненадання банком/установою на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi зазначених у запитi iнформацiї документiв (їх копiй та/або витягiв з них), письмових пояснень, доступу до системи автоматизацiї банкiвських операцiй, ресурсiв автоматизованих банкiвських систем / автоматизованих систем, що забезпечують здiйснення фiнансового монiторингу банку/установи, iнформацiйних ресурсiв, у встановлений строк у повному обсязi, визначеному форматi, структурi та виглядi шляхом вчинення вiдповiдного запису на запитi про їх надання (на примiрнику, що зберiгається в керiвника / заступника керiвника iнспекцiйної групи) або складає вiдповiдний акт.

     Керiвник або заступник керiвника iнспекцiйної групи має право на пiдставi запиту iнспекцiйної групи / запиту в електроннiй формi вимагати (за потреби) виготовлення банком/установою копiй документiв у присутностi члена iнспекцiйної групи.

     19. Керiвник iнспекцiйної групи або керiвник структурного пiдроздiлу Департаменту, що здiйснює виїзнi перевiрки банкiв/установ, за наявностi причин, що можуть свiдчити про об'єктивну неможливiсть виконання програми виїзної перевiрки в повному обсязi та встановленi строки, подає керiвниковi Нацiонального банку обґрунтоване подання щодо внесення змiн у програму виїзної перевiрки, продовження перiоду, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, строку, вiдмiни або дострокового припинення розпочатої виїзної перевiрки. Довiдка про виїзну перевiрку в разi вiдмiни (дострокового припинення) розпочатої виїзної перевiрки складається згiдно з вимогами пункту 22 роздiлу II цього Положення в разi виявлення порушення банком/установою законодавства з питань фiнансового монiторингу, вимог та обмежень щодо дiяльностi банкiв, факту(iв), що можуть свiдчити про здiйснення ризикової дiяльностi банком.

     Керiвник Нацiонального банку на пiдставi обґрунтованого подання може прийняти рiшення про внесення змiн до програми виїзної перевiрки, продовження перiоду, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, строку, вiдмiну або дострокове припинення розпочатої виїзної перевiрки. Строк, на який продовжується виїзна перевiрка, не повинен перевищувати 60 робочих днiв";

     6) абзац перший пункту 22 викласти в такiй редакцiї:

     "22. За результатами проведення планової або позапланової виїзної перевiрки банку/установи в трьох примiрниках складається довiдка про виїзну перевiрку, що пiдписується керiвником iнспекцiйної групи та заступником керiвника iнспекцiйної групи (одним iз них у разi тимчасової вiдсутностi iншого)";

     7) абзаци перший, четвертий та шостий пункту 23 викласти в такiй редакцiї:

     "23. Матерiалами виїзної перевiрки є всi документи (їх копiї та/або витяги з них), у тому числi в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, письмовi пояснення та iнформацiя, що були наданi банком/установою на запит Нацiонального банку / iнспекцiйної групи в паперовому виглядi, вилученi iнспекцiйною групою копiї документiв з метою проведення виїзної перевiрки, iншi документи, отриманi Нацiональним банком у встановленому законодавством порядку (зокрема з офiцiйних джерел, пiд час здiйснення безвиїзного нагляду / виїзної перевiрки iншого банку/установи, вiд державних органiв, суб'єктiв господарювання, фiзичних осiб), документи, складенi iнспекцiйною групою / Нацiональним банком (акти, описи тощо). Якщо документ є лише в електронному виглядi, то банк/установа на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi зобов'язаний(а) надати його копiю (витяг з нього) на паперовому носiї";

     "Пiдготовленi банком/установою на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi документи, iнформацiя та письмовi пояснення надаються за пiдписом керiвника [вiдповiдального працiвника з питань фiнансового монiторингу (далi - вiдповiдальний працiвник)] банку/установи, скрiпленi вiдбитком печатки банку/установи iз зазначенням дати надання. Копiї документiв, витяги з них, що надаються на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi, засвiдчуються пiдписом керiвника (вiдповiдального працiвника), що скрiплюється вiдбитком печатки банку/установи iз зазначенням його посади, iнiцiалiв та прiзвища, дати засвiдчення та проставленням напису "Згiдно з оригiналом", або в iнший спосiб, зазначений у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй формi";

     "Крiм вiдмiтки про засвiдчення на копiях документiв / витягах iз них банк/установа зазначає пояснювальнi написи в порядку, визначеному в запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй формi";

     8) у пунктi 25:

     в абзацi першому слово "третiй" замiнити словом "сьомий";

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Надання банком/установою заперечень до довiдки про виїзну перевiрку не звiльняє банк/установу вiд визначених законодавством України, у тому числi нормативно-правовими актами Нацiонального банку, обов'язкiв, виконання яких пов'язане з фактом отримання банком/установою довiдки про виїзну перевiрку";

     9) абзац перший пункту 27 викласти в такiй редакцiї:

     "27. Власником довiдки про виїзну перевiрку банку/установи з моменту її пiдписання керiвником iнспекцiйної групи та заступником керiвника iнспекцiйної групи (одним iз них у разi тимчасової вiдсутностi iншого), додаткiв до неї (у тому числi матерiалiв виїзної перевiрки) з моменту їх отримання Нацiональним банком є виключно Нацiональний банк".

     3. У роздiлi III:

     1) пiдпункти 4 i 5 пункту 29 викласти в такiй редакцiї:

     "4) безоплатно одержувати вiд банку/установи будь-яку iнформацiю, матерiали, документи (їх копiї та/або витяги з них, у тому числi в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, iз супровiдним листом), пояснення (у тому числi письмовi) щодо його/її дiяльностi, вилучати копiї документiв, що свiдчать про порушення законодавства з питань фiнансового монiторингу, наявнiсть ознак здiйснення банком/установою ризикової дiяльностi, стосовно дiяльностi банку/установи;

     5) одержувати вiд банку/установи та виносити за його/її межi матерiали виїзної перевiрки, у тому числi копiї документiв, що свiдчать / можуть свiдчити про порушення законодавства з питань фiнансового монiторингу, засвiдченi в установленому порядку";

     2) пiдпункти 5 i 6 пункту 30 викласти в такiй редакцiї:

     "5) забезпечити своєчасне надання на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй формi повної, достовiрної iнформацiї, матерiалiв, документiв (їх копiї та/або витягiв iз них, у тому числi в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, iз супровiдним листом), письмових пояснень у форматi, структурi, виглядi, порядку, термiнах та обсягах, визначених у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй формi;

     6) забезпечувати членам iнспекцiйної групи демонстрацiю та ознайомлення з функцiональними можливостями автоматизованих банкiвських систем / автоматизованих систем, що забезпечують здiйснення фiнансового монiторингу, системи автоматизацiї банкiвських операцiй, iнформацiйних ресурсiв у порядку, установленому в запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй формi".

     4. У роздiлi IV:

     1) пiдпункти 2 - 4 пункту 31 викласти в такiй редакцiї:

     "2) даних статистичної звiтностi банку/установи, що подається вiдповiдно до вимог Правил органiзацiї статистичної звiтностi, що подається до Нацiонального банку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 01 березня 2016 року N 129 (зi змiнами);

     3) iнформацiї, документiв (їх копiй та/або витягiв iз них), у тому числi в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, звiтiв, отриманих вiд банку/установи;

     4) iнформацiї та документiв, отриманих вiд пiдроздiлiв Нацiонального банку, суб'єктiв державного фiнансового монiторингу, iнших державних органiв, а також iншої iнформацiї та документiв, отриманих Нацiональним банком пiд час виконання ним своїх функцiй";

     2) абзаци перший, третiй та четвертий пункту 32 викласти в такiй редакцiї:

     "32. Нацiональний банк з метою проведення безвиїзного нагляду з питань фiнансового монiторингу має право запитувати в банку/установи iнформацiю (у тому числi в електронному виглядi у визначених форматi, структурi та носiях iнформацiї), документи (їх копiї та/або витяги з них) та письмовi пояснення щодо проведених фiнансових операцiй i з окремих питань дiяльностi банку/установи шляхом надання вiдповiдного запиту";

     "Керiвник банку/установи зобов'язаний забезпечити своєчасне надання на запит достовiрної iнформацiї, матерiалiв, документiв (їх копiї та/або витягiв з них), пояснень (у тому числi письмових) у визначених у ньому виглядi, структурi, обсягах, форматi, порядку, строку i носiях iнформацiї.

     Документи (їх копiї та/або витяги з них), у тому числi в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, та письмовi пояснення, що подаються банком/установою на запит Нацiонального банку, повиннi вiдповiдати вимогам, установленим пунктом 23 роздiлу II цього Положення";

     3) у пунктi 34:

     в абзацi третьому слово "трьох" замiнити словом "семи";

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Надання банком/установою заперечень до акта не звiльняє банк/установу вiд визначених законодавством України, у тому числi нормативно-правовими актами Нацiонального банку, обов'язкiв, виконання яких пов'язане з фактом отримання банком/установою акта".

Директор Департаменту фiнансового монiторингу I. В. Береза
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України К. В. Рожкова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.