Документ скасований: Постанова НБУ № 90 від 30.06.2020

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 22 серпня 2019 року N 111


Про затвердження Змiн до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 63 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", статей 3 i 14 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення", з метою пiдвищення ефективностi здiйснення Нацiональним банком України нагляду за дотриманням банками, фiлiями iноземних банкiв, небанкiвськими фiнансовими установами-резидентами, якi є платiжними органiзацiями та/або членами чи учасниками платiжних систем, у частинi надання ними фiнансової послуги щодо переказу коштiв на пiдставi вiдповiдних лiцензiй Нацiонального банку України (крiм операторiв поштового зв'язку в частинi здiйснення ними переказу коштiв), вимог законодавства України, що регулює вiдносини у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20 червня 2011 року N 197, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13 липня 2011 року за N 852/19590 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 31 липня 2015 року N 499) (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту фiнансового монiторингу (Iгор Береза) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв та установ України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на першого заступника Голови Нацiонального банку України Катерину Рожкову.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
22 серпня 2019 року N 111

Змiни до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення

     1. У роздiлi I:

     1) у пунктi 2:

     пiдпункти 5, 6 виключити;

     пiдпункт 13 викласти в такiй редакцiї:

     "13) позапланова виїзна перевiрка - виїзна перевiрка, яка проводиться вiдповiдно до наказу, пiдписаного Головою Нацiонального банку або заступником Голови Нацiонального банку, який згiдно з розподiлом функцiональних обов'язкiв здiйснює загальне керiвництво та контролює дiяльнiсть Департаменту.";

     2) роздiл пiсля пункту 3 доповнити трьома новими пунктами 31 - 33 такого змiсту:

     "31. Перевiрки здiйснюються на пiдставi ризик-орiєнтованого пiдходу, результатiв проведеної Нацiональним банком оцiнки ризикiв використання послуг банкiв / установ для легалiзацiї кримiнальних доходiв або фiнансування тероризму.

     32. До початку виїзної перевiрки проводиться зустрiч iз керiвниками банку/установи за участю керiвника / керiвникiв Нацiонального банку, керiвника iнспекцiйної групи, керiвника / керiвникiв Департаменту, iнших працiвникiв Департаменту / iнших пiдроздiлiв Нацiонального банку (за потреби).

     Пiсля завершення виїзної перевiрки / безвиїзного нагляду проводиться зустрiч за участю керiвникiв банку / установи, керiвника / керiвникiв Нацiонального банку, керiвника iнспекцiйної групи, керiвника / керiвникiв Департаменту, iнших працiвникiв Департаменту / iнших пiдроздiлiв Нацiонального банку.

     Зустрiч iз керiвниками банку/установи також може проводитися пiд час виїзної перевiрки / безвиїзного нагляду (за iнiцiативою Нацiонального банку або за письмовим клопотанням банку/установи).

     Пiд час зустрiчей iз керiвниками банку/установи можуть бути обговоренi питання щодо:

     1) органiзацiї проведення виїзної перевiрки;

     2) результатiв виїзної перевiрки / безвиїзного нагляду;

     3) фактiв, що можуть свiдчити про порушення вимог законодавства з питань фiнансового монiторингу / ознак здiйснення ризикової дiяльностi;

     4) пояснень, обґрунтованих заперечень банку/установи щодо обставин, фактiв порушень, виявлених пiд час здiйснення нагляду;

     5) iнших питань, пов'язаних iз проведенням виїзної перевiрки / безвиїзного нагляду (за потреби).

     Пiсля прийняття Нацiональним банком рiшення щодо необхiдностi проведення зустрiчi до банку/установи направляється лист, пiдписаний керiвником Нацiонального банку, iз зазначенням мiсця, дати та часу її проведення.

     Обговорення питань, визначених у пунктi 32 роздiлу I цього Положення, може бути проведено за допомогою телефонного зв'язку та/або вiдеозв'язку за участю осiб, зазначених в абзацi першому пункту 32 роздiлу I цього Положення.

     На зустрiч iз керiвниками банку/установи може бути запрошено члена наглядової/спостережної ради банку/установи.

     33. Департамент на засiдання Комiтету з питань нагляду та регулювання дiяльностi банкiв, нагляду (оверсайту) платiжних систем (далi - Комiтет) вносить:

     1) матерiали/iнформацiю про результати проведеної виїзної перевiрки / безвиїзного нагляду для прийняття ним рiшень, надання рекомендацiй/пропозицiй [щодо квалiфiкацiї порушень / установлення недолiкiв / надання рекомендацiй щодо їх усунення (за наявностi), наявностi/вiдсутностi ознак здiйснення ризикової дiяльностi, встановлення рiвня управлiння ризиками банку в частинi здiйснення достатнiх заходiв для дотримання вимог законодавства з питань фiнансового монiторингу (за результатами виїзної перевiрки)]. За результатами такого розгляду з урахуванням рiшень/рекомендацiй/пропозицiй Комiтету складається довiдка про виїзну перевiрку / акт, яка/який пiдписується та подається банку/установi вiдповiдно до вимог, зазначених у роздiлах II та IV цього Положення;

     2) пропозицiї щодо застосування/незастосування до банку/установи адекватних заходiв впливу для прийняття Комiтетом рiшення в межах його повноважень.

     На засiдання Комiтету з питань, зазначених в пiдпунктах 1, 2 пункту 33 роздiлу I цього Положення, може/можуть бути запрошений/запрошенi представник/представники банку/установи за пропозицiєю Нацiонального банку або за письмовим клопотанням банку/установи для надання пояснень, обґрунтованих заперечень щодо обставин, фактiв, що можуть свiдчити про порушення вимог законодавства з питань фiнансового монiторингу, ознак здiйснення ризикової дiяльностi, виявлених пiд час здiйснення нагляду.".

     2. У роздiлi II:

     1) пункти 7 - 10, 12, 15 викласти в такiй редакцiї:

     "7. До Плану включаються виїзнi перевiрки банкiв/установ, перелiк яких визначає Департамент вiдповiдно до пункту 31 роздiлу I цього Положення.

     8. Плановi виїзнi перевiрки банкiв/установ проводяться на пiдставi наказу про проведення планової виїзної перевiрки (далi - наказ про планову перевiрку), пiдписаного керiвником Нацiонального банку, що вручається банку/установi або надсилається засобами поштового зв'язку (iз повiдомленням про вручення) або системи електронної пошти Нацiонального банку.

     Датою та часом надходження до банку/установи наказу про планову перевiрку в електроннiй формi є дата та час надходження до банку/установи вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.

     9. У наказi про планову перевiрку зазначаються найменування банку/установи, що перевiряється, пiдстава для проведення виїзної перевiрки, строки проведення виїзної перевiрки (дати початку i закiнчення), перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, склад iнспекцiйної групи та її керiвник (iз зазначенням прiзвища, iменi, по батьковi, посади та номерiв службових посвiдчень), iнша iнформацiя стосовно виїзної перевiрки (за потреби).

     10. Планова виїзна перевiрка банку/установи здiйснюється вiдповiдно до програми виїзної перевiрки, у якiй зазначається перелiк питань, що пiдлягають виїзнiй перевiрцi. Програма виїзної перевiрки оформляється у формi додатка до наказу про планову перевiрку, затверджується керiвником Нацiонального банку та є невiд'ємною частиною наказу про планову перевiрку.";

     "12. Позапланова виїзна перевiрка призначається за окремим дорученням Голови Нацiонального банку або уповноваженої ним особи, що оформляється наказом (далi - наказ про позапланову перевiрку), що вручається банку/установi або направляється iз супровiдним листом, який пiдписується керiвником Нацiонального банку, надсилається засобами поштового зв'язку (iз повiдомленням про вручення) або системи електронної пошти Нацiонального банку.

     Датою та часом надходження до банку/установи наказу про позапланову перевiрку в електроннiй формi є дата та час надходження до банку/установи вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.

     У наказi про позапланову перевiрку в обов'язковому порядку зазначаються найменування банку/установи, що перевiряється, пiдстава/пiдстави для проведення виїзної перевiрки, передбачена/передбаченi в пунктi 11 роздiлу II цього Положення, строки проведення виїзної перевiрки (дати початку i закiнчення), перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, склад iнспекцiйної групи та її керiвник (iз зазначенням прiзвища, iменi, по батьковi, посади та номерiв службових посвiдчень), питання, якi пiдлягають виїзнiй перевiрцi.";

     "15. Нацiональний банк зобов'язаний повiдомити банк/установу про проведення планової виїзної перевiрки не пiзнiше нiж за 20 календарних днiв до початку цiєї перевiрки.

     Повiдомлення про проведення планової виїзної перевiрки (далi - повiдомлення) оформляється у виглядi службового листа Нацiонального банку, пiдписується керiвником Нацiонального банку та надсилається засобами поштового зв'язку (iз повiдомленням про вручення) або системою електронної пошти Нацiонального банку та мiстить таку iнформацiю:

     1) дати початку та закiнчення виїзної перевiрки;

     2) перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi;

     3) iнформацiю про керiвника iнспекцiйної групи та контактний телефон;

     4) перелiк питань, що пiдлягають виїзнiй перевiрцi;

     5) iншу iнформацiю (за потреби).";

     2) у пунктi 16:

     абзаци четвертий - шостий викласти в такiй редакцiї:

     "Нацiональний банк з метою проведення виїзної перевiрки з питань фiнансового монiторингу має право запитувати в банку/установи iнформацiю (у паперовому та електронному виглядi у визначених обсягах, форматi, структурi, порядку, термiнах i носiях iнформацiї), документи (їх копiї та/або витяги з них) та письмовi пояснення щодо проведених фiнансових операцiй з окремих питань дiяльностi банку/установи шляхом надання запиту в електроннiй/паперовiй формi, що пiдписується керiвником Нацiонального банку та надсилається засобами системи електронної пошти Нацiонального банку або поштового зв'язку (iз повiдомленням про вручення) (далi - запит в електроннiй/паперовiй формi).

     Датою та часом надходження до банку/установи запиту в електроннiй формi є дата та час надходження до банку/установи вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.

     Нацiональний банк у разi виникнення потреби в отриманнi додаткової/додаткових iнформацiї/документiв, що стосується/стосуються виїзної перевiрки, має право запитувати в банку/установи iнформацiю (в електронному або паперовому виглядi у визначених обсягах, форматi, структурi, порядку, термiнах i носiях iнформацiї), документи (їх копiї та/або витяги з них) та письмовi пояснення шляхом надання запиту в електроннiй/паперовiй формi до вручення (надсилання) банку/установi довiдки про виїзну перевiрку.";

     доповнити пункт новим абзацом такого змiсту:

     "Нацiональний банк має право в разi невиконання банком/установою запиту iнспекцiйної групи / запиту в електроннiй/паперовiй формi у визначених у ньому обсягах, форматi, структурi, виглядi, порядку, термiнах i носiях iнформацiї повторно вручити (надати) банку/установi запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй/паперовiй формi i вимогу щодо отримання пояснень про причини невиконання попереднього запиту.";

     3) у пунктi 18:

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "Датою та часом надходження до Нацiонального банку вiдповiдi банку/установи в електроннiй формi на запит в електроннiй формi є дата та час надходження до Нацiонального банку вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.";

     пiсля абзацу п'ятого доповнити пункт новим абзацом шостим такого змiсту:

     "Iнформацiя щодо факту ненадання банком/установою на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй/паперовiй формi зазначених у запитi iнформацiї документiв (їх копiй та/або витягiв iз них), письмових пояснень, доступу до системи автоматизацiї банкiвських операцiй, ресурсiв автоматизованих банкiвських систем / автоматизованих систем, що забезпечують здiйснення фiнансового монiторингу банку/установи, iнформацiйних ресурсiв у встановлений строк, у повному обсязi, у визначених форматi, структурi та виглядi (факти та обставини) вiдображається у довiдцi про виїзну перевiрку.".

     У зв'язку з цим абзац шостий уважати абзацом сьомим;

     4) роздiл пiсля пункту 18 доповнити новим пунктом 181 такого змiсту:

     "181. Банк зобов'язаний своєчасно та в повному обсязi надати у визначених форматi, структурi та виглядi достовiрну iнформацiю, матерiали, документи (їх копiї та/або витяги з них) на запити iнспекцiйної групи / запити в електроннiй/паперовiй формi пiд час виїзної перевiрки, використовуючи типовi форми вiдповiдей, якi наведенi в додатку 1 до цього Положення (далi - типова форма вiдповiдi).

     Банк, якщо типова форма вiдповiдi не наведена в додатку 1 до цього Положення, зобов'язаний надати iнформацiю, матерiали, документи (їх копiї та/або витяги з них) у форматi, структурi та виглядi, обсягах, порядку i термiнах, носiях iнформацiї, визначених у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi.";

     5) пункти 20, 21 виключити;

     6) пункт 22 викласти в такiй редакцiї:

     "22. За результатами проведення планової або позапланової виїзної перевiрки банку/установи в трьох примiрниках складається довiдка про виїзну перевiрку, що пiдписується керiвником iнспекцiйної групи та заступником керiвника iнспекцiйної групи (одним iз них у разi тимчасової вiдсутностi iншого). Довiдка про виїзну перевiрку може складатися в електроннiй формi та пiдписуватися керiвником iнспекцiйної групи та заступником керiвника iнспекцiйної групи (одним iз них у разi тимчасової вiдсутностi iншого) шляхом накладення квалiфiкованого(их) електронного(их) пiдпису (пiдписiв).

     Довiдка про виїзну перевiрку мiстить:

     1) дату її складання;

     2) найменування банку/установи, що перевiрявся/перевiрялася;

     3) вид перевiрки (планова чи позапланова);

     4) перiод, що пiдлягав перевiрцi;

     5) строк проведення перевiрки;

     6) висновки;

     7) iнформацiю про виявленi порушення банком/установою законодавства з питань фiнансового монiторингу, вимог та обмежень щодо дiяльностi банкiв/установ, факти, що можуть свiдчити про здiйснення ризикової дiяльностi банком/установою;

     8) iнформацiю, отриману Нацiональним банком в установленому законодавством порядку, що стосується обставин, фактiв i висновкiв, викладених у довiдцi про виїзну перевiрку;

     9) супровiдну iнформацiю та рекомендацiї банку/установi;

     10) факти протидiї проведенню перевiрки (якщо такi були);

     11) iншу iнформацiю (за потреби).";

     7) у пунктi 23:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "23. Матерiалами виїзної перевiрки є всi документи (їх копiї та/або витяги з них) у паперовiй формi або в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, письмовi пояснення та iнформацiя, що були наданi банком/установою на запит Нацiонального банку / iнспекцiйної групи, вилученi iнспекцiйною групою копiї документiв з метою проведення виїзної перевiрки, iншi документи, отриманi Нацiональним банком у встановленому законодавством порядку, документи, складенi iнспекцiйною групою / Нацiональним банком. Якщо документ є лише в електронному виглядi, то банк/установа на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй/паперовiй формi зобов'язаний(а) надати його копiю (витяг iз нього) на паперовому носiї.";

     абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци третiй - восьмий уважати вiдповiдно абзацами другим - сьомим;

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "Пiдготовленi банком/установою на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй/паперовiй формi документи, iнформацiя та письмовi пояснення надаються за пiдписом керiвника [вiдповiдального працiвника з питань фiнансового монiторингу (далi - вiдповiдальний працiвник)] банку/установи, що скрiплюється вiдбитком печатки банку/установи (за наявностi) iз зазначенням дати надання. Копiї документiв, витяги з них, що надаються на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй/паперовiй формi, засвiдчуються пiдписом керiвника (вiдповiдального працiвника), що скрiплюється вiдбитком печатки банку/установи (за наявностi), iз зазначенням його посади, iнiцiалiв та прiзвища, дати засвiдчення та проставленням напису "Згiдно з оригiналом" або в iнший спосiб, зазначений у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi.";

     абзац шостий пiсля слова "електроннiй" доповнити словом "/паперовiй";

     абзац сьомий виключити;

     8) у пунктi 24:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї;

     "24. Два примiрники довiдки про виїзну перевiрку (перший примiрник з окремими додатками та другий примiрник без додаткiв) не пiзнiше 30 робочого дня з дня закiнчення виїзної перевiрки передаються вiдповiдальному працiвниковi (у разi тимчасової вiдсутностi вiдповiдального працiвника - особi, яка тимчасово виконує його обов'язки) пiд пiдпис iз зазначенням дати передавання на третьому примiрнику довiдки про виїзну перевiрку, який зберiгається в керiвника або одного з членiв iнспекцiйної групи, або надсилаються до банку/установи з урахуванням вимог щодо надання/пересилання документiв iз грифом обмеження доступу, установлених Нацiональним банком, для ознайомлення та пiдписання керiвником банку/установи та вiдповiдальним працiвником (щодо вiдокремленого пiдроздiлу банку/установи - у разi наявностi вiдповiдального працiвника). Довiдка про виїзну перевiрку, складена в електроннiй формi, вiдповiдно до вимог пунктiв 22 та 23 роздiлу II цього Положення шифрується програмними засобами, вбудованими в спецiальний програмний комплекс "АРМ-НБУ-iнформацiйний" (далi - АРМ - НБУ), та надсилається iз супровiдним листом засобами системи електронної пошти Нацiонального банку на адресу банку/установи.";

     пiсля абзацу першого доповнити пункт новим абзацом другим такого змiсту:

     "Датою та часом надходження до банку/установи довiдки про виїзну перевiрку в електроннiй формi є дата та час надходження до банку/установи вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.".

     У зв'язку з цим абзаци другий i третiй уважати вiдповiдно абзацами третiм i четвертим;

     9) пункт 25 викласти в такiй редакцiї:

     "25. Керiвник банку/установи та вiдповiдальний працiвник зобов'язанi не пiзнiше нiж на сьомий робочий день iз дати отримання банком/установою двох примiрникiв довiдки про виїзну перевiрку ознайомитися з одержаними примiрниками, пiдписати їх, зазначивши дату та позначку "ознайомлений", та повернути другий примiрник довiдки про виїзну перевiрку до Нацiонального банку або в разi подання довiдки про виїзну перевiрку в електроннiй формi надiслати лист, пiдписаний квалiфiкованими електронними пiдписами керiвника банку/установи та вiдповiдального працiвника, з iнформацiєю про ознайомлення з довiдкою про виїзну перевiрку засобами системи електронної пошти АРМ - НБУ (далi - лист-вiдповiдь).

     У разi неотримання банком/установою довiдки про виїзну перевiрку протягом мiсяця з дня її надсилання Нацiональним банком засобами поштового зв'язку з незалежних вiд Нацiонального банку причин та/або порушення порядку та/або строку ознайомлення, та/або повернення, що зазначенi в абзацi першому пункту 25 роздiлу II цього Положення, та/або непiдписання з позначкою "ознайомлений", та/або неповернення другого примiрника довiдки про виїзну перевiрку банком/установою, або, в разi надсилання довiдки про виїзну перевiрку в електроннiй формi, ненадання в письмовiй формi вiдповiдi про ознайомлення з довiдкою про виїзну перевiрку до Нацiонального банку довiдка про виїзну перевiрку / довiдка про виїзну перевiрку в електроннiй формi вважається доведеною до вiдома банку/установи та такою, що не має пояснень та заперечень. У такому разi третiй примiрник довiдки про виїзну перевiрку, що залишився в Нацiонального банку / довiдка про виїзну перевiрку в електроннiй формi є пiдставою для прийняття ним вiдповiдних рiшень у межах повноважень.

     Банк/установа має право надати письмовi пояснення, заперечення щодо обставин, фактiв i висновкiв, викладених у довiдцi про виїзну перевiрку, з доданням обов'язкових пiдтвердних документiв, iнформацiї (далi - документальне пiдтвердження).

     Керiвник банку/установи та вiдповiдальний працiвник пiдписують довiдку про виїзну перевiрку iз позначками "ознайомлений" та "iз запереченнями" за наявностi заперечень щодо обставин, фактiв i висновкiв, викладених у довiдцi про виїзну перевiрку.

     Заперечення до довiдки про виїзну перевiрку, пояснення викладаються в письмовiй формi як окремий документ, якi пiдписуються керiвником банку/установи, пiдпис якого скрiплюється вiдбитком печатки банку/установи (за наявностi), та вiдповiдальним працiвником (щодо вiдокремленого пiдроздiлу банку/установи - у разi наявностi вiдповiдального працiвника) iз зазначенням дати їх пiдписання.

     Письмовi пояснення, заперечення до довiдки про виїзну перевiрку разом з їх документальним пiдтвердженням є невiд'ємною частиною довiдки про виїзну перевiрку.

     Надання банком/установою заперечень до довiдки про виїзну перевiрку не звiльняє банк/установу вiд визначених законодавством України обов'язкiв, виконання яких пов'язане з фактом отримання банком/установою довiдки про виїзну перевiрку.";

     10) пункт 26 доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "Банк/установа в разi наявностi заперечень щодо обставин, фактiв i висновкiв, викладених у довiдцi про виїзну перевiрку, та надсилання довiдки про виїзну перевiрку в електроннiй формi вiдповiдно до вимог, зазначених у пунктi 25 роздiлу II цього Положення, фiксує наявнiсть заперечень у листi-вiдповiдi. Лист-вiдповiдь, заперечення, пояснення до довiдки про виїзну перевiрку разом з їх документальним пiдтвердженням (за наявностi) пiдписуються керiвником банку/установи та вiдповiдальним працiвником квалiфiкованими електронними пiдписами, шифруються за допомогою АРМ - НБУ та надсилаються засобами системи електронної пошти Нацiональному банку.

     Датою та часом надходження до Нацiонального банку листа-вiдповiдi, заперечень, пояснень до довiдки про виїзну перевiрку разом з їх документальним пiдтвердженням (за наявностi) є дата та час надходження до Нацiонального банку вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.

     Банк/установа протягом строку, установленого в абзацi першому пункту 25 роздiлу II цього Положення, повiдомляє письмово Нацiональний банк про необхiднiсть запрошення представникiв банку/установи на засiдання Комiтету, що проводяться вiдповiдно до пункту 33 роздiлу I цього Положення (за потреби), зазначаючи про це в супровiдному листi до другого примiрника довiдки про виїзну перевiрку або в разi надсилання довiдки про виїзну перевiрку в електроннiй формi - у листi-вiдповiдi.";

     11) пункт 27 викласти в такiй редакцiї:

     "27. Власником довiдки про виїзну перевiрку банку/установи з моменту її пiдписання керiвником iнспекцiйної групи та заступником керiвника iнспекцiйної групи (одним iз них у разi тимчасової вiдсутностi iншого), додаткiв до неї та iнших матерiалiв виїзної перевiрки з моменту їх отримання Нацiональним банком є виключно Нацiональний банк.

     Довiдка про виїзну перевiрку банку/установи разом iз додатками та iншi матерiали виїзної перевiрки становлять iнформацiю з обмеженим доступом, що мiстить захищену законом таємницю, зокрема банкiвську, комерцiйну таємницi, таємницю фiнансового монiторингу, та може мiстити iншу передбачену законом таємницю, а також конфiденцiйну iнформацiю, що збирається Нацiональним банком пiд час здiйснення нагляду, розголошення якої може завдати шкоди особi, суспiльству i державi.

     Усi документи, що складенi Нацiональним банком iз використанням та/або на пiдставi iнформацiї, що мiститься в довiдцi про виїзну перевiрку банку/установи, додатках до неї, в iнших матерiалах виїзної перевiрки, становлять iнформацiю з обмеженим доступом, що мiстить захищену законом таємницю, яка вiдповiдно до законодавства України не має доводитися до вiдома осiб, яких вона стосується, та поширюються Нацiональним банком у порядку, визначеному законодавством України.".

     3. У роздiлi III:

     1) пiдпункт 8 пункту 29 викласти в такiй редакцiї:

     "8) вимагати вiд банку/установи надання повного доступу до автоматизованих банкiвських систем / автоматизованих систем, що забезпечують здiйснення фiнансового монiторингу, системи автоматизацiї банкiвських операцiй, iнформацiйних ресурсiв для перегляду всiх операцiй банку, установи та його (її) клiєнтiв за всiма рахунками з можливiстю формування виписок руху коштiв за рахунками (iз зазначенням часу з точнiстю до секунди) / оборотно-сальдової вiдомостi / iнших звiтiв за перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, реєстру фiнансових операцiй, що пiдлягають фiнансовому монiторингу, анкет (зi змiнами та доповненнями) клiєнтiв банку/установи, iнших функцiональних можливостей систем i ресурсiв, зазначених у пiдпунктi 8 пункту 29 роздiлу III цього Положення.";

     2) у пунктi 30:

     пiдпункт 1 доповнити словами та цифрами ", а також забезпечувати участь уповноважених осiб банку/установи в зустрiчi, зазначенiй у пунктi 32 роздiлу I цього Положення";

     пiдпункт 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2) пiсля пред'явлення представниковi/керiвниковi банку/установи наказу про планову/позапланову перевiрку цього банку/установи та службових посвiдчень забезпечити на перiод її проведення кожному члену iнспекцiйної групи вiльний (на першу вимогу) вхiд/вихiд до/з примiщення та iнших службових примiщень банку/установи протягом усього робочого дня, а за потреби в неробочий час. У разi надсилання наказу про планову/позапланову перевiрку засобами поштового зв'язку (iз повiдомленням про вручення) або системи електронної пошти Нацiонального банку оригiнал (засвiдчена копiя) наказу про планову/позапланову перевiрку не пред'являється представниковi/керiвниковi банку/установи;";

     пiдпункти 5, 6 пiсля слова "електроннiй" доповнити словом "/паперовiй";

     пiдпункт 7 викласти в такiй редакцiї:

     "7) надати членам iнспекцiйної групи повний доступ до автоматизованих банкiвських систем / автоматизованих систем, що забезпечують здiйснення фiнансового монiторингу, системи автоматизацiї банкiвських операцiй, iнформацiйних ресурсiв для перегляду всiх операцiй банку, установи та його (її) клiєнтiв за всiма рахунками з можливiстю формування виписок руху коштiв за рахунками (iз зазначенням часу з точнiстю до секунди) / оборотно-сальдової вiдомостi / iнших звiтiв за перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, анкет (зi змiнами та доповненнями) клiєнтiв банку/установи, iнших функцiональних можливостей систем i ресурсiв, зазначених у пунктi 30 роздiлу III цього Положення. Доступ має бути надано на пiдставi наказу про планову/позапланову перевiрку банку/установи та службових посвiдчень;".

     4. У роздiлi IV:

     1) пiдпункт 2 пункту 31 викласти в такiй редакцiї:

     "2) даних статистичної звiтностi банку/установи, що подається вiдповiдно до вимог, визначених нормативно-правовими актами Нацiонального банку з питань надання статистичної звiтностi;";

     2) абзаци другий, третiй пункту 32 викласти в такiй редакцiї:

     "Запит оформляється як службовий лист Нацiонального банку, пiдписується керiвником Нацiонального банку та надсилається засобами поштового зв'язку або системи електронної пошти Нацiонального банку.

     Банк/установа зобов'язаний(а) на запит Нацiонального банку своєчасно та в повному обсязi надати у визначених порядку, форматi, структурi, виглядi збережену на визначених носiях iнформацiї достовiрну iнформацiю, матерiали, документи (їх копiї та/або витяги з них), у яких можна прочитати всi написанi в них вiдомостi, а також пояснення, якi можуть бути наданi в письмовiй формi.";

     3) абзац четвертий пункту 321 викласти в такiй редакцiї:

     "Файли з даними звiтiв пiдписують квалiфiкованим електронним пiдписом. Перед надсиланням до Нацiонального банку здiйснюється захист цих файлiв за допомогою АРМ - НБУ.";

     4) пункт 33 викласти в такiй редакцiї:

     "33. Працiвники Нацiонального банку в разi виявлення за результатами аналiзу отриманих звiтiв, iнформацiї, матерiалiв, документiв та пояснень порушень банком/установою вимог законодавства з питань фiнансового монiторингу або виявлення фактiв, що можуть свiдчити про наявнiсть ознак здiйснення банком/установою ризикової дiяльностi, неподання звiтiв, складають акт у паперовiй формi у двох примiрниках або в електроннiй формi, що пiдписується працiвниками Нацiонального банку, якi його склали.

     Акт мiстить:

     1) дату його складання;

     2) найменування банку/установи, що перевiрявся/перевiрялася;

     3) вид перевiрки (безвиїзний нагляд з питань фiнансового монiторингу);

     4) перелiк iнформацiї, на пiдставi якої здiйснено безвиїзний нагляд;

     5) iнформацiю про виявленi порушення банком/установою законодавства з питань фiнансового монiторингу, вимог та обмежень щодо дiяльностi банку/установи, факти, що можуть свiдчити про здiйснення ризикової дiяльностi банком/установою;

     6) iнформацiю, отриману Нацiональним банком в установленому законодавством порядку, що стосується обставин, фактiв i висновкiв, викладених в актi безвиїзного нагляду;

     7) супровiдну iнформацiю та рекомендацiї банку/установi (за потреби);

     8) iншу iнформацiю стосовно безвиїзного нагляду з питань фiнансового монiторингу (за потреби).

     Акт в електроннiй формi пiдписується працiвниками Нацiонального банку шляхом накладення квалiфiкованого(их) електронного(их) пiдпису (пiдписiв).";

     5) роздiл пiсля пункту 33 доповнити новим пунктом 331 такого змiсту:

     "331. Матерiалами безвиїзного нагляду є всi документи (їх копiї та/або витяги з них) у паперовiй формi i в електронному виглядi на визначених носiях iнформацiї, письмовi пояснення та iнформацiя, що були наданi банком/установою на запит Нацiонального банку, iншi документи, складенi/отриманi Нацiональним банком у встановленому законодавством порядку, зробленi Нацiональним банком копiї документiв iз наданих банком/установою оригiналiв документiв, матерiали виїзної перевiрки банку/установи. ";

     6) пункт 34 викласти в такiй редакцiї:

     "34. Нацiональний банк надсилає або передає банку/установi перший примiрник акта iз супровiдним листом згiдно з установленими Нацiональним банком вимогами щодо надсилання/надання документiв iз грифом обмеження доступу або в разi надання акта безвиїзного нагляду в електроннiй формi шифрує за допомогою АРМ - НБУ та надсилає iз супровiдним листом засобами електронної пошти Нацiонального банку на адресу банку/установи.

     Датою та часом надходження до банку/установи акта безвиїзного нагляду в електроннiй формi є дата та час надходження до банку/установи вiдповiдних файлiв у системi електронної пошти Нацiонального банку.

     Акт уважається доведеним до вiдома банку/установи i таким, що не має пояснень i заперечень, у разi неотримання банком/установою першого примiрника акта iз супровiдним листом / акта безвиїзного нагляду в електроннiй формi iз незалежних вiд Нацiонального банку причин, вiдмови банку/установи вiд отримання акта та є пiдставою для прийняття Нацiональним банком вiдповiдних рiшень у межах повноважень.

     Банк/установа протягом семи робочих днiв iз дня отримання супровiдного листа з першим примiрником акта / акта безвиїзного нагляду в електроннiй формi має право надати Нацiональному банку пояснення чи обґрунтованi заперечення щодо обставин, фактiв порушень (за наявностi) у письмовiй формi з обов'язковим документальним пiдтвердженням i повiдомити письмово Нацiональний банк про необхiднiсть запрошення представникiв банку/установи на засiдання Комiтету, що проводяться вiдповiдно до пункту 33 роздiлу I цього Положення (за потреби).

     Письмовi пояснення, заперечення до акта разом з їх документальним пiдтвердженням є невiд'ємною частиною акта.".

     5. Положення доповнити новим додатком 1 такого змiсту:

"Додаток 1
до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення
(пункт 181 роздiлу II)
Подається на запит iнспекцiйної групи / запит в електроннiй/паперовiй формi в установленi у запитi форматi i строки банком - юридичною особою (у цiлому по банку)

Типовi форми вiдповiдей

     1. Форма 1. Iнформацiя (у виглядi довiдки), яка зазначена в таблицях 1 - 3, про:

     1) кiлькiсть випадкiв вiдмов банком за перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi:

     вiд установлення (пiдтримання) дiлових (договiрних) вiдносин:

Таблиця 1

N з/п Данi особи, яка мала намiр установити або мала встановленi дiловi вiдносини Дата прийняття банком рiшення про вiдмову вiд установлення (пiдтримання) дiлових (договiрних) вiдносин Пiдстава вiдмови
найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ) / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв (далi - РНОКПП) (за наявностi)
1 2 3 4 5
1        

     вiд проведення фiнансових операцiй:

Таблиця 2

N з/п Данi особи, яка мала намiр провести фiнансову операцiю Дата та час спроби здiйснення фiнансової операцiї Сума фiнансової операцiї у валютi її проведення Код валюти Гривневий еквiвалент (якщо фiнансова операцiя здiйснювалася в iноземнiй валютi, банкiвських металах) Пiдстава вiдмови
найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) ЄДРПОУ / РНОКПП (за наявностi)
1 2 3 4 5 6 7 8
1              

     2) зупинення здiйснення фiнансової (фiнансових) операцiї (операцiй) за рiшенням банку за перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi:

Таблиця 3

N з/п Данi особи, яка здiйснювала фiнансову операцiю Дата спроби здiйснення фiнансової операцiї Сума фiнансової операцiї у валютi її проведення Код валюти Гривневий еквiвалент (якщо фiнансова операцiя здiйснювалась в iноземнiй валютi, банкiвських металах)
найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) ЄДРПОУ / РНОКПП (за наявностi)
1 2 3 4 5 6 7
1            

     2. Пояснення щодо заповнення форми 1.

     Колонка 3 у таблицях 1 - 3 не заповнюється, якщо в банку немає даних. Таблицi 1 - 3 формуються в паперовому та електронному виглядi у форматi xlsx.

     3. Форма 2. Кiлькiсть отриманих банком за перiод, що пiддягає виїзнiй перевiрцi, запитiв вiд банкiв-кореспондентiв щодо клiєнтiв iз питань фiнансового монiторингу (у виглядi таблицi):

Таблиця 4

N з/п Дата отримання запиту Найменування банку-кореспондента, що надiслав запит Найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) та ЄДРПОУ/РНОКПП (за наявностi) клiєнта, стосовно фiнансової операцiї якого отримано запит
1 2 3 4
1      

 

Iнформацiя про фiнансову операцiю, вiдносно якої надiйшов запит (за наявностi) Дата надання банком вiдповiдi
сума у валютi її проведення код валюти гривневий еквiвалент (якщо фiнансова операцiя здiйснювалась в iноземнiй валютi, банкiвських металах) дата проведення
5 6 7 8 9
         

     4. Форма 3. Iнформацiя щодо клiєнтiв банку, вiдносно яких за перiод, що пiдлягає виїзнiй перевiрцi, надходили запити з питань фiнансового монiторингу вiд правоохоронних та податкових органiв та/або рiшення судiв, проводилася виїмка документiв (у виглядi таблицi):

Таблиця 5

N з/п Данi особи, вiдносно якої надходили запити з питань фiнансового монiторингу вiд правоохоронних та податкових органiв та/або рiшення судiв, проводилася виїмка документiв Дата отримання банком вiдповiдного запиту
найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) ЄДРПОУ/РНОКПП (за наявностi)
1 2 3 4
1      

     5. Пояснення щодо заповнення форми 3.

     Колонка 3 таблицi 5 не заповнюється, якщо в банку немає даних. Таблиця 5 формується в паперовому та електронному виглядi у форматi xlsx.

     6. Форма 4. Довiдка з перелiком клiєнтiв банку, якi є публiчними особами, близькими та/або пов'язаними з публiчними особами (у виглядi таблицi):

Таблиця 6

N з/п Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / найменування РНОКПП / ЄДРПОУ (за наявностi) Дата встановлення дiлових вiдносин / вiдкриття рахунку / проведення разової фiнансової операцiї на значну суму Дата припинення дiлових вiдносин Дата виявлення банком факту належностi клiєнта до публiчної особи Дата отримання дозволу керiвника банку на встановлення / продовження дiлових (договiрних) вiдносин, укладання договорiв, вiдкриття рахунку, проведення разових фiнансових операцiй на значну суму
1 2 3 4 5 6 7
1            

 

Дата встановлення клiєнту високого рiвня ризику Посада або iнший критерiй (ознака), за яким клiєнта вiднесено до публiчної особи Загальна сума залишкiв за всiма рахунками клiєнта станом на дату перевiрки дорiвнює (грн екв.) Загальний обсяг кредитових оборотiв за всiма рахунками клiєнта за один рiк, що передує датi перевiрки, або сума разових кредитових фiнансових операцiй на значну суму (грн екв.) Загальний обсяг дебетових оборотiв за всiма рахунками клiєнта за один рiк, що передує датi перевiрки, або сума разових дебетових фiнансових операцiй на значну суму (грн екв.)
8 9 10 11 12
         

     7. Пояснення щодо заповнення форми 4:

     1) колонка 3 таблицi 6 не заповнюється, якщо в банку немає даних;

     2) таблиця 6 заповнюється шляхом унесення пронумерованого перелiку клiєнтiв банку в розрiзi окремих категорiй на дату, станом на яку здiйснюється перевiрка [з урахуванням клiєнтiв, з якими в перiод перевiрки були припиненi дiловi вiдносини, та клiєнтiв, якi вiдповiдно до Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення" у перiод перевiрки належали до нацiональних, iноземних публiчних дiячiв, дiячiв, якi виконують полiтичнi функцiї в мiжнародних органiзацiях, навiть якщо на дату проведення перевiрки вони до них не належали], а саме:

     клiєнтiв банку, якi є публiчними особами;

     фiзичних осiб - клiєнтiв банку, якi є особами близькими та/або пов'язаними з публiчними особами;

     клiєнтiв банку - юридичних осiб, кiнцевими бенефiцiарними власниками (контролерами) яких є публiчнi дiячi чи їх члени сiм'ї або особи, з якими такi дiячi мають дiловi або особистi зв'язки;

     клiєнтiв банку - юридичних осiб, пов'язаних iз публiчними особами [крiм юридичних осiб, кiнцевими бенефiцiарними власниками (контролерами) яких є публiчнi дiячi чи їх члени сiм'ї або особи, з якими такi дiячi мають дiловi або особистi зв'язки];

     3) iнформацiя надається у виглядi таблицi 6 (у паперовому та електронному виглядi у форматi xlsx), у розрiзi (окремо стосовно рiзних категорiй) клiєнтiв, з якими банком установлено дiловi вiдносини / вiдкрито рахунки (або припинено дiловi вiдносини / закрито рахунки в перiод перевiрки), та клiєнтiв, якими проводилися разовi фiнансовi операцiї на значну суму в перiод перевiрки (якщо в них немає вiдкритих рахункiв у перiод перевiрки).

     8. Форма 5. Довiдка з перелiком клiєнтiв банку (у виглядi таблицi):

Таблиця 7

N з/п Категорiя клiєнта (1, 2, 3, 4, 5, 6) Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) Дата народження РНОКПП Публiчна особа (так/нi) Дата встановлення дiлових вiдносин / вiдкриття першого рахунку / проведення разової фiнансової операцiї на значну суму Фiзична особа / фiзична особа - пiдприємець
1 2 3 4 5 6 7 8
1              

 

Обсяг фiнансових операцiй iз зарахування коштiв на рахунки клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР або обсяг фiнансових операцiй з унесення готiвкових коштiв за зазначений перiод (для клiєнтiв, якi здiйснювали разовi фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1, 2) Обсяг фiнансових операцiй iз зарахування безготiвкових коштiв iз-за кордону на рахунки клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1) Обсяг фiнансових операцiй iз зарахування готiвкових коштiв на рахунки клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1)
9 10 11
     

 

Обсяг фiнансових операцiй зi списання коштiв iз рахункiв клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР або обсяг фiнансових операцiй з видачi готiвкових коштiв за зазначений перiод (для клiєнтiв, якi здiйснювали разовi фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1, 2) Обсяг фiнансових операцiй зi списання безготiвкових коштiв за кордон iз рахункiв клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1) Обсяг фiнансових операцiй зi списання готiвкових коштiв iз рахункiв клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1) Залишок коштiв на рахунках клiєнта станом на дату перевiрки (для категорiї 1) Загальний розмiр кредиту, наданого клiєнту, та/або граничний розмiр кредитної лiнiї, обумовлений кредитним договором з клiєнтом, за перiод перевiрки (для категорiї 5)
12 13 14 15 16
         

 

Найменування вiддiлення / вiдокремленого пiдроздiлу, в якому було вiдкрито перший рахунок або проведено разову фiнансову операцiю на значну суму / установленi дiловi вiдносини (для клiєнтiв, якi здiйснювали разовi фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1 - 5) Резидент-
нiсть (К030)
Ознака пов'я-
заностi з банком (К060)
Мiсце роботи, посада (для фiзичних осiб) Основний вид еконо-
мiчної дiяльностi (К110) (для фiзичних осiб - пiдпри-
ємцiв)
Дата запису в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань про включення до Єдиного державного реєстру (для фiзичних осiб - пiдприємцiв) Наявнiсть рахунку в цiнних паперах (так/нi) Дата первинного заповнення анкети фiнансового монiторингу Рiвень ризику Оцiнка репутацiї Оцiнка вiдповiдностi фiнансових операцiй клiєнта його фiнансовому стану та/або змiсту дiяльностi
17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
                     

Таблиця 8

N з/п Категорiя клiєнта (1, 2, 3, 4, 5, 6) Повне наймену-
вання
Скорочене наймену-
вання
Код за ЄДРПОУ (за наявностi) Особа, пов'язана iз публiчною особою (так/нi) Дата встановлення дiлових вiдносин / вiдкриття першого рахунку / проведення разової фiнансової операцiї на значну суму Обсяг фiнансових операцiй iз зарахування коштiв на рахунки клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР або обсяг фiнансових операцiй з унесення готiвкових коштiв за зазначений перiод (для клiєнтiв, якi здiйснювали разовi фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1, 2) Обсяг фiнансових операцiй iз зарахування безготiвкових коштiв iз-за кордону на рахунки клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1) Обсяг фiнансових операцiй iз зарахування готiвкових коштiв на рахунки клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1                  

 

Обсяг фiнансових операцiй зi списання коштiв iз рахункiв клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР або обсяг фiнансових операцiй з видачi готiвкових коштiв за зазначений перiод (для клiєнтiв, якi здiйснювали разовi фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1, 2) Обсяг фiнансових операцiй зi списання безготiвкових коштiв за кордон iз рахункiв клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1) Обсяг фiнансових операцiй зi списання готiвкових коштiв iз рахункiв клiєнта за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (для категорiї 1) Залишок коштiв на рахунках клiєнта станом на дату перевiрки (для категорiї 1) Загальний розмiр кредиту, наданого клiєнту, та/або граничний розмiр кредитної лiнiї, обумовлений кредитним договором з клiєнтом, за перiод перевiрки (для категорiї 5) Найменування вiддiлення / вiдокремленого пiдроздiлу, в якому було вiдкрито перший рахунок або проведено разову фiнансову операцiю на значну суму / установленi дiловi вiдносини (для клiєнтiв, якi здiйснювали разовi фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1 - 5). Найменування вiддiлення / вiдокремленого пiдроздiлу, в якому було вiдкрито перший рахунок або проведено разову фiнансову операцiю на значну суму (для клiєнтiв, якi здiйснювали фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1 - 5)
11 12 13 14 15 16
           

 

Мiсцезна-
ходження
Кiлькiсть працiв-
никiв
Дата держав-
ної реєст-
рацiї
Розмiр статут-
ного капi-
талу
Вико-
рис-
тання системи "Клiєнт-
банк" (так/нi)
Непри-
буткова органi-
зацiя (так/нi)
Наяв-
нiсть вiдкри-
того рахунку в цiнних паперах (так/нi)
Рези-
дент- нiсть (К030)
Органi-
зацiйно-
правова форма господа-
рювання (К050)
Ознака пов'я-
заностi з банком (К060)
Iнститу-
цiйний сектор еконо-
мiки (К070)
Форма влас-
ностi (К080)
Основ-
ний вид еконо-
мiчної дiяль-
ностi (К110)
Дата вiдк-
риття пер-
шого рахун-
ку
Дата первин-
ного запов-
нення анкети фiнан-
сового монiто-
рингу
Рiвень ризику Оцiнка репу-
тацiї
Оцiнка вiдпо-
вiдностi фiнан-
сових операцiй клiєнта його фiнан-
совому стану та/або змiсту дiяль-
ностi
17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
                                   

Таблиця 9

N з/п Роль: 1 - особа, яка вiдкриває рахунок на iм'я клiєнта; 2 - представник клiєнта; 3 - особи, якi мають право розпоряджатися рахунками та/або майном; 4 - представник клiєнта (крiм iнших осiб, якi перебувають у трудових вiдносинах iз клiєнтом) (для юридичних осiб); 5 - керiвник або особа, на яку покладено функцiї з керiвництва та управлiння господарською дiяльнiстю; 6 - кiнцевий бенефiцiарний власник (контролер) (Ролi 1, 2 - для фiзичних осiб; 2 - для фiзичних осiб - пiдприємцiв, 3 - 6 - для юридичних осiб) Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) Дата народження РНОКПП Клiєнт - публiчна особа / особа, близька та/або пов'язана iз публiчною особою (так/нi) РНОКПП / код за ЄДРПОУ клiєнта (за наявностi) Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) або скорочене найменування клiєнта Частка володiння, % [для кiнцевих бенефiцiарних власникiв (контролерiв) - за наявностi частки володiння у вiдповiднiй юридичнiй особi]
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1                

     9. Пояснення щодо заповнення форми 5:

     1) таблицi 7 - 9 (в електронному та в паперовому виглядi в форматi xlsx) надаються щодо клiєнтiв банку:

     фiзичних осiб, юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, яким вiдкрито рахунки в банку (або закрито їх у перiод перевiрки);

     фiзичних, юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi в перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР (перiод визначається у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi) проводили разовi фiнансовi операцiї на значну суму та в яких у перiод перевiрки не було вiдкритих рахункiв у банку;

     з якими встановлено дiловi вiдносини або припинено дiловi вiдносини в перiод перевiрки, якщо в них у перiод перевiрки не було вiдкритих рахункiв у банку;

     2) у таблицях 7 - 9 iнформацiя стосовно клiєнтiв банку заповнюється окремо за типом клiєнта, а саме:

     перелiк клiєнтiв - фiзичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (таблиця 7);

     перелiк клiєнтiв - юридичних осiб (таблиця 8);

     перелiк осiб, якi вiдкривають рахунок на iм'я клiєнта, представникiв клiєнтiв - фiзичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, перелiк осiб, якi мають право розпоряджатися рахунками та/або майном, представникiв клiєнтiв (крiм iнших осiб, якi перебувають у трудових вiдносинах iз клiєнтом), керiвникiв або осiб, на яких покладено функцiї з керiвництва та управлiння господарською дiяльнiстю, кiнцевих бенефiцiарних власникiв (контролерiв) клiєнтiв юридичних осiб (таблиця 9);

     3) у колонцi 5 таблицi 7 та в колонках 5 i 7 таблицi 9, якщо в особи немає РНОКПП, то зазначається iнформацiя про номер (та за наявностi - серiю) паспорта;

     4) у таблицях 7 - 9 iнформацiя зазначається в окремому рядку щодо кожної особи;

     5) таблицi 7 - 9 заповнюються без пробiлiв та без порожнiх рядкiв. Обмеження щодо сортування, змiни, друку чи читання файла не встановлюються. Розмiр кожного файла не повинен перевищувати 1 млн рядкiв;

     6) у колонцi 3 таблицi 7 не зазначається iнформацiя про належнiсть клiєнта до категорiї "фiзична особа - пiдприємець";

     7) колонка 2 таблиць 7, 8 заповнюється таким чином:

     "1" - клiєнти банку - фiзичнi особи, юридичнi особи та фiзичнi особи - пiдприємцi, яким вiдкрито рахунки в банку (або закрито їх у перiод перевiрки);

     "2" - клiєнти банку - фiзичнi, юридичнi особи та фiзичнi особи - пiдприємцi, якi в перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР проводили разовi фiнансовi операцiї на значну суму та в яких у перiод перевiрки не було вiдкритих рахункiв у банку;

     "3" - клiєнти банку, з якими укладенi договори для здiйснення професiйної дiяльностi на ринку цiнних паперiв, також якщо вiдповiднi дiловi вiдносини були припиненi в перiод перевiрки, та в яких у перiод перевiрки не було вiдкритих рахункiв у банку;

     "4" - клiєнти банку, з якими укладенi договори для зберiгання цiнностей або надання в майновий найм (оренду) iндивiдуального банкiвського сейфа, що охороняється банком, навiть якщо вiдповiднi дiловi вiдносини були припиненi в перiод перевiрки;

     "5" - клiєнти банку, з якими укладенi кредитнi договори, вiдкритi кредитнi лiнiї, навiть якщо вiдповiднi дiловi вiдносини були припиненi в перiод перевiрки, та в яких у перiод перевiрки не було вiдкритих рахункiв у банку;

     "6" - клiєнти банку, з якими укладенi iншi договори, крiм кредитних договорiв, навiть якщо вiдповiднi дiловi вiдносини були припиненi в перiод перевiрки, та в яких у перiод перевiрки не було вiдкритих рахункiв у банку;

     8) у таблицях 7, 8 iнформацiя зазначається залежно вiд приналежностi особи до категорiї, вiдображеної в пiдпунктi 7 пункту 9 додатка 1 до Положення про порядок органiзацiї та проведення перевiрок з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Якщо вiдповiдної категорiї клiєнтiв немає, то надається довiдка про те, що їх немає;

     9) до таблиць 7, 8 стосовно клiєнтiв банку категорiй "1" та "2" уноситься iнформацiя за умови, якщо обсяг фiнансових операцiй iз зарахування коштiв на рахунки клiєнта (крiм рахункiв у цiнних паперах) або обсяг фiнансових операцiй з унесення готiвкових коштiв за перiод з ДД.ММ.РРРР до ДД.ММ.РРРР зазначений перiод (для клiєнтiв, якi здiйснювали фiнансовi операцiї без вiдкриття рахунку на значну суму) (для категорiй 1, 2) дорiвнює чи перевищує суму, визначену в запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi або дорiвнює чи перевищує суму в iноземнiй валютi, банкiвських металах, iнших активах, еквiвалентну сумi, визначенiй у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi;

     10) до таблиць 7, 8 уноситься iнформацiя стосовно клiєнтiв банку категорiї "5", якщо загальний розмiр кредиту, наданого клiєнту, та/або граничний розмiр кредитної лiнiї, обумовлений кредитним договором з клiєнтом за перiод перевiрки (для категорiї "5"), дорiвнює чи перевищує суму, визначену в запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi, або дорiвнює чи перевищує суму в iноземнiй валютi, банкiвських металах, iнших активах, еквiвалентну сумi, визначенiй у запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi;

     11) у таблицi 9, якщо одна й та сама особа є представником, керiвником, кiнцевим бенефiцiарним власником (контролером) у декiлькох осiб або в межах однiєї особи виконує декiлька функцiй [наприклад, кiнцевий бенефiцiарний власник (контролер), керiвник], - iнформацiя щодо кожного такого випадку зазначається в окремому рядку;

     12) у таблицях 7 - 9 iнформацiя заповнюється українською мовою з використанням символiв алфавiтної системи "Кирилиця" (крiм осiб-нерезидентiв);

     13) у колонцi 2 таблиць 7, 8 iнформацiя зазначається в розрiзi клiєнтiв iз зазначенням усiх категорiй, до яких вони належать (наприклад, "1, 4"), якщо одна особа одночасно є фiзичною особою та фiзичною особою - пiдприємцем, iнформацiя щодо неї зазначається в окремих рядках;

     14) у колонцi 7 таблиць 7, 8 вiдображається одна дата, а саме дата першого звернення клiєнта до банку (незалежно вiд того, чи було вiдкриття рахунку або встановлення дiлових вiдносин);

     15) у колонках 9 - 15 таблицi 7 i колонках 8 - 14 таблицi 8 iнформацiя зазначається з урахуванням усiх вiдкритих та закритих клiєнту рахункiв у банку;

     16) у колонках 9 - 15 таблицi 7 i колонках 8 - 14 таблицi 8 iнформацiя вiдображається однiєю сумою в гривнi, якщо фiнансовi операцiї здiйснювалися в iноземнiй валютi, банкiвських металах, iнших активах, - вiдображається гривневий еквiвалент;

     17) у колонцi 3 таблиць 7, 9 iнформацiя зазначається повнiстю (без використання скорочень, iнiцiалiв).

     10. Форма 6. Iнформацiя (у виглядi таблицi в електронному та паперовому виглядi у форматi xlsx) стосовно фiнансових операцiй, проведених за рахунками групи клiєнтiв банку, визначеної окремим запитом iнспекцiйної групи / запитом в електроннiй/паперовiй формi:

Таблиця 10

N з/п Зарахування / списання коштiв Унiкальний номер фiнансової операцiї в системi автоматизацiї банку (ID-документа дня) Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / найменування клiєнта РНОКПП клiєнта / код за ЄДРПОУ клiєнта (за наявностi) Номер рахунку клiєнта Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / найменування контрагента РНОКПП контрагента / код за ЄДРПОУ контрагента (за наявностi)
1 2 3 4 5 6 7 8
1              

 

Код МФО банку контрагента Найменування банку контрагента Номер рахунку контрагента Дата проведення фiнансової операцiї Сума фiнансової операцiї в валютi платежу Код валюти Сума фiнансової операцiї в гривневому еквiвалентi Призначення платежу
9 10 11 12 13 14 15 16
               

     11. Форма 7. Iнформацiя (таблицi формуються в електронному та в паперовому виглядi у форматi xlsx), що мiстить виписки за рахунками клiєнтiв.

     12. Пояснення щодо заповнення форми 7.

     Форма має мiстити iнформацiю про виписки за рахунками клiєнтiв або виписки за рахунками клiєнтiв, операцiї за якими здiйснюються з використанням платiжної картки, сформованi у виглядi таблиць, передбачених додатками 10, 11 до Iнструкцiї щодо формування файлiв iнформацiйного обмiну мiж центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та банками (фiлiями), затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18 серпня 2016 року N 373 (далi - Постанова N 373), i в разi зазначення в запитi iнспекцiйної групи / запитi в електроннiй/паперовiй формi, включати данi щодо унiкального номера кожної фiнансової операцiї в системi автоматизацiї банку (за його наявностi). Виписки за рахунками клiєнтiв мають мiстити назву колонок, якi зазначенi в Постановi N 373.".

     У зв'язку з цим додатки 1, 2 уважати вiдповiдно додатками 2, 3.

     6. У текстi Положення посилання на додатки 1, 2 замiнити посиланнями вiдповiдно на додатки 2, 3.

     7. У додатку 2 до Положення слово "Комiтет" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Комiтет банку" у вiдповiдних вiдмiнках.

Директор Департаменту фiнансового монiторингу I. Береза
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Голови Нацiонального банку України К. Рожкова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.