КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
Київ
вiд 30 липня 1998 р. | N 1187 |
---|
Про затвердження Порядку вiднесення харчових
продуктiв до категорiї спецiальних
На виконання статтi 9 Закону України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:
1. Затвердити Порядок вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних, що додається.
2. Установити, що:
вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних i погодження в установленому порядку норми використання цих продуктiв проводиться лише на пiдставi позитивного висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи, затвердженого головним державним санiтарним лiкарем України або уповноваженою ним особою;
витрати на проведення робiт, пов'язаних з вiднесенням харчових продуктiв до категорiї спецiальних, провадяться за рахунок замовника цих робiт.
Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України | А.ГОЛУБЧЕНКО |
Iнд.28
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 липня 1998 р. N 1187 |
ПОРЯДОК
вiднесення харчових продуктiв до категорiї
спецiальних
1. Дiя цього Порядку поширюється на всiх фiзичних та юридичних осiб, що займаються виробництвом i реалiзацiєю спецiальних харчових продуктiв.
2. Роботи, пов'язанi з вiднесенням харчових продуктiв до категорiї спецiальних, виконуються державними закладами (установами) охорони здоров'я, якi визначаються головним державним санiтарним лiкарем України.
У разi потреби до цих робiт можуть залучатися заiнтересованi центральнi органи виконавчої влади.
3. Згiдно iз статтею 1 Закону України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини" до харчових продуктiв категорiї спецiальних належать такi продукти, якi мають лiкувальнi, дiєтичнi, лiкувально-профiлактичнi та бiологiчно активнi харчовi добавки, продукти дитячого харчування та харчування для спортсменiв.
Продукти дитячого харчування - продукти, що призначенi для дiтей вiком вiд народження до 14 рокiв та вiдповiдають фiзiологiчним особливостям дитячого органiзму.
Продукти харчування для спортсменiв - продукти харчування та бiологiчно активнi добавки до їжi, що використовуються спортсменами в перiод пiдготовки, змагань чи вiдновлення сил i не можуть бути вiднесенi до фармакологiчних засобiв корекцiї працездатностi.
4. Для проведення робiт з вiднесення харчового продукту до категорiї спецiальних харчових продуктiв виробник чи постачальник (далi - замовник робiт) звертається до головного державного санiтарного лiкаря України або уповноваженої ним особи з вiдповiдною заявою, до якої додаються:
а) копiї таких документiв:
для оцiнки якостi та безпеки продукцiї вiтчизняного виробництва - нормативна документацiя на вiдповiдний продукт, технологiчна iнструкцiя з рецептурами, iнформацiя про спецiальнi властивостi продукту та рекомендацiї виробника щодо його споживання;
для оцiнки якостi та безпеки продукцiї iноземного виробництва - сертифiкат виробника вiдповiдного продукту (або документ, що засвiдчує його якiсть та безпеку); документ органу охорони здоров'я країни-виробника (чи iншої уповноваженої на це установи), що свiдчить про безпеку продукту для здоров'я людини;
б) iнформацiя про склад, спецiальнi властивостi, призначення продукту та результати клiнiчних дослiджень (якщо вони проводилися); рекомендацiї щодо споживання; зразки продукцiї з маркуванням українською мовою; копiя ветеринарного чи фiтосанiтарного сертифiката (у разi необхiдностi).
Всi документи засвiдчуються пiдписом керiвника замовника робiт та печаткою.
5. Пiсля надходження заяви з необхiдними документами головним державним санiтарним лiкарем України або уповноваженою ним особою приймається рiшення про:
а) виконання роботи з оцiнки якостi та безпеки харчового продукту i вiднесення його до категорiї спецiальних харчових продуктiв;
б) визначення обсягу дослiджень та закладу (установи) охорони здоров'я, де цi дослiдження проводитимуться.
У разi необхiдностi ознайомлення з виробництвом та системою контролю за якiстю та безпекою продукцiї iмпортного виробництва МОЗ проводить це разом з iншими заiнтересованими центральними органами виконавчої влади за згодою iз замовником робiт.
6. У разi коли дослiдження проводяться до укладення договору (угоди) на поставку продукцiї, зразки продукцiї подаються безпосередньо її виробником.
Зразки продукцiї обов'язково опломбовуються i супроводжуються листом виробника, яким засвiдчується їх походження.
У разi коли дослiдження проводяться з використанням продукцiї, яка вже завезена в Україну, зразки вiдбираються уповноваженою особою державного закладу (установи) охорони здоров'я, що проводить дослiдження.
7. У разi необхiдностi проводяться клiнiчнi дослiдження харчових продуктiв у порядку, встановленому головним державним санiтарним лiкарем України.
Рiшення про проведення клiнiчних дослiджень приймається лише в тому разi, якщо вони повною мiрою вiдповiдають вимогам безпеки, що пiдтверджується вiдповiдними документами.
8. Заклад (установа), що проводить дослiдження, подає до Головного санiтарно-епiдемiологiчного управлiння МОЗ звiт про результати дослiджень для проведення державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи, пiсля якої приймається рiшення щодо вiднесення продукту харчування до категорiї спецiальних харчових продуктiв i погодження норм його використання з видачею вiдповiдного висновку згiдно iз статтями 12 i 16 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення".
9. Термiн проведення робiт, у тому числi дослiджень, та видачi висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи визначається у кожному конкретному випадку, але не повинен перевищувати 30 дiб з дня отримання заяви з усiма необхiдними документами. В особливих випадках, коли надана продукцiя потребує бiльш глибокого вивчення, дослiдження проводяться згiдно з iндивiдуальним графiком за домовленiстю iз замовником робiт.
10. За надання недостовiрної iнформацiї фiзичнi та юридичнi особи несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.