Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв
Iз змiнами i доповненнями, внесеними
Законами України
вiд 13 вересня 2001 року N 2681-III,
вiд 24 жовтня 2002 року N 191-IV,
вiд 21 жовтня 2004 року N 2116-IV,
вiд 18 листопада 2004 року N 2189-IV,
вiд 8 вересня 2005 року N 2863-IV
(Законом України вiд 6 вересня 2005 року N
2809-IV,
який набрав чинностi 26 жовтня 2005 року,
цей Закон викладено в новiй редакцiї)
вiд 31 травня 2007 року N 1104-V,
вiд 22 жовтня 2009 року N 1665-VI,
вiд 17 грудня 2009 року N 1778-VI,
вiд 6 липня 2010 року N 2436-VI,
вiд 3 лютого 2011 року N 2973-VI,
вiд 2 жовтня 2012 року N 5316-VI,
вiд 4 липня 2013 року N 406-VII,
вiд 22 липня 2014 року N 1602-VII
(Законом України вiд 22 липня 2014 року N 1602-VII
цей Закон викладено у новiй редакцiї),
вiд 28 грудня 2014 року N 67-VIII,
вiд 8 грудня 2015 року N 867-VIII,
вiд 23 березня 2017 року N 1983-VIII,
вiд 18 травня 2017 року N 2042-VIII,
вiд 21 грудня 2017 року N 2264-VIII,
вiд 6 грудня 2018 року N 2639-VIII,
вiд 20 вересня 2019 року N 124-IX,
вiд 20 грудня 2019 року N 421-IX
(Цей Закон, в редакцiї Закону України вiд 22 липня 2014 року N 1602-VII, набирає чинностi з 20 вересня 2015 року, крiм пункту 2 частини другої статтi 20, статтi 21, пункту 4 частини першої статтi 64 цього Закону, якi набирають чинностi для: потужностей, якi провадять дiяльнiсть з харчовими продуктами, у складi яких є необробленi iнгредiєнти тваринного походження (крiм малих потужностей), - з 20 вересня 2017 року; потужностей, якi провадять дiяльнiсть з харчовими продуктами, у складi яких вiдсутнi необробленi iнгредiєнти тваринного походження (крiм малих потужностей), - з 20 вересня 2018 року; малих потужностей - з 20 вересня 2019 року; роздiлу VII цього Закону, який набирає чинностi з 20 вересня 2016 року; частини першої статтi 36 цього Закону, яка набирає чинностi з 20 вересня 2019 року) |
Стаття 1. Термiни та їх визначення
1. У цьому Законi термiни вживаються в такому значеннi:
2) пункт 2 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
4) пункт 4 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
6) пункт 6 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
8) пункт 8 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
14) вода питна - харчовий продукт, придатний для споживання людиною;
17) пункт 17 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
18) пункт 18 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
19) пункт 19 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
22) експлуатацiйний дозвiл - документ дозвiльного характеру, що видається територiальним органом компетентного органу операторовi ринку за результатами iнспектування його потужностi та посвiдчує право оператора ринку здiйснювати визначену цим Законом дiяльнiсть з виробництва та/або зберiгання харчових продуктiв тваринного походження;
(пункт 22 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 21.12.2017р. N 2264-VIII) |
23) пункт 23 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
24) забруднення - наявнiсть або поява небезпечного фактора в харчовому продуктi;
27) заклад громадського харчування - ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, пiцерiя, кулiнарiя, кiоск чи iнший заклад незалежно вiд територiальних ознак (мiсця) провадження господарської дiяльностi з громадського харчування та ступеня доступностi харчування будь-яким особам;
(пункт 27 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
28) пункт 28 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
29) пункт 29 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
32) компонент - сукупнiсть iнгредiєнта (iнгредiєнтiв) та речовини (речовин);
33) коригувальна дiя - дiя, що визначається та здiйснюється з метою усунення причини виявленої невiдповiдностi;
(пункт 33 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
34) корекцiя - дiя, яка визначається та здiйснюється з метою усунення виявленої невiдповiдностi, у тому числi поводження з небезпечними харчовими продуктами, спрямоване на недопущення їх споживання людиною;
(пункт 34 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
38) пункт 38 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
40) пункт 40 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
41) мiжнароднi стандарти, iнструкцiї та рекомендацiї - стандарти, iнструкцiї, рекомендацiї та документи iншого типу у сферi санiтарних та фiтосанiтарних заходiв, що розробленi та затвердженi вiдповiдними мiжнародними органiзацiями;
(пункт 41 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 20.09.2019р. N 124-IX) |
44) небезпечний харчовий продукт - харчовий продукт, що є шкiдливим для здоров'я та/або непридатним для споживання.
Пiд час встановлення небезпечностi харчового продукту враховуються:
звичайнi умови використання харчового продукту споживачем, кожна стадiя його виробництва, переробки та обiгу;
iнформацiя про харчовий продукт, надана споживачевi, зокрема шляхом зазначення у маркуваннi, та iнша загальнодоступна споживачевi iнформацiя про уникнення негативних для здоров'я наслiдкiв, пов'язаних з харчовим продуктом чи категорiєю харчових продуктiв.
(абзац четвертий пункту 44 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
Пiд час встановлення шкiдливостi харчового продукту для здоров'я враховуються:
можливий накопичувальний ефект токсичностi;
45) пункт 45 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
47) неправильно маркований харчовий продукт - харчовий продукт, маркування якого не вiдповiдає вимогам законодавства;
(пункт 47 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
50) об'єкти санiтарних заходiв - харчовi продукти, допомiжнi матерiали для переробки, предмети та матерiали, що контактують з харчовими продуктами;
(пункт 50 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
вiдокремлення традицiйного харчового продукту вiд iнших харчових продуктiв;
iнформування споживачiв про властивостi харчового продукту, в тому числi шляхом його маркування;
61) пункт 61 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
66) пункт 66 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
67) пункт 67 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
68) пункт 68 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
71) пункт 71 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
76) пункт 76 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
80) санiтарний або фiтосанiтарний захiд - будь-який захiд, що проводиться з метою:
83) пункт 83 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 20.09.2019р. N 124-IX) |
85) пункт 85 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 20.09.2019р. N 124-IX) |
87) пункт 87 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
89) пункт 89 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
90) пункт 90 частини першої статтi 1 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Термiн "харчовий продукт" не включає:
тварин, якi не призначенi для споживання людиною живими;
(абзац четвертий пункту 92 частини першої статтi 1 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
залишки та забруднюючi речовини;
96) харчовий ензим - продукт, отриманий з рослин, тварин або мiкроорганiзмiв, або продуктiв з них, включаючи продукт, отриманий у процесi ферментацiї з використанням мiкроорганiзмiв, що має у складi один або кiлька ензимiв, здатних каталiзувати характернi бiохiмiчнi реакцiї, та доданий до харчового продукту для технологiчного призначення на будь-якому етапi виробництва, переробки, приготування, обробки, пакування, транспортування або зберiгання харчових продуктiв.
(частину першу статтi 1 доповнено пунктом 96 згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
2. Iншi термiни вживаються в цьому Законi у значеннях, наведених у Законi України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин". Термiни "етикетка", "iнгредiєнт" та "маркування" вживаються в цьому Законi у значеннях, наведених у Законi України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв".
(статтю 1 доповнено частиною другою згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII, частина друга статтi 1 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
Стаття 2. Законодавство про безпечнiсть та окремi показники якостi харчових продуктiв
1. Законодавство про безпечнiсть та окремi показники якостi харчових продуктiв складається з Конституцiї України, цього Закону, законiв України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв" та iнших актiв, виданих вiдповiдно до зазначених нормативно-правових актiв.
(частина перша статтi 2 у редакцiї Закону України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
3. Методики дослiджень (випробувань) та порядок вiдбору зразкiв є обов'язковими для виконання лише у разi, коли це передбачено законом.
(частина третя статтi 2 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 20.09.2019р. N 124-IX) |
1. Дiя цього Закону поширюється на:
санiтарнi заходи, об'єкти санiтарних заходiв;
вимоги до окремих показникiв якостi харчових продуктiв;
(абзац третiй частини першої статтi 3 у редакцiї Закону України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
операторiв ринку та потужностi.
абзац п'ятий частини першої статтi 3 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 4. Державне регулювання у сферi безпечностi харчових продуктiв
2. Держава здiйснює регулювання безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв шляхом:
встановлення санiтарних заходiв;
встановлення вимог до окремих показникiв якостi харчових продуктiв;
державної реєстрацiї визначених цим Законом об'єктiв санiтарних заходiв;
видачi, припинення, анулювання та поновлення експлуатацiйного дозволу;
встановлення вимог щодо стану здоров'я персоналу потужностей;
участi у роботi вiдповiдних мiжнародних органiзацiй;
здiйснення державного контролю;
абзац шостий частини першої статтi 5 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
встановлює належний рiвень захисту здоров'я людей;
встановлює порядок повiдомлення про харчовi отруєння;
показники безпечностi харчових продуктiв та iнших об'єктiв санiтарних заходiв;
(абзац другий частини другої статтi 6 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
критерiї вiднесення води питної до категорiї "вода питна мiнеральна";
абзац четвертий частини другої статтi 6 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
абзац п'ятий частини другої статтi 6 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 20.12.2019р. N 421-IX) |
методичнi настанови та розмiщує їх на своєму офiцiйному сайтi наступного дня пiсля затвердження.
1. Центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалiзацiю державної полiтики у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, затверджує:
гiгiєнiчнi вимоги до виробництва та обiгу харчових продуктiв;
порядок затвердження експортних потужностей, ведення їх реєстру та внесення змiн до нього;
правила забою тварин;
методичнi настанови та розмiщує їх на своєму офiцiйному сайтi наступного дня пiсля затвердження.
(частину першу статтi 7 доповнено новим абзацом п'ятим згiдно iз Законом України вiд 20.12.2019р. N 421-IX, у зв'язку з цим абзац п'ятий вважати абзацом шостим) |
Центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалiзацiю державної полiтики у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, здiйснює iншi повноваження, передбаченi цим Законом.
(стаття 7 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Роздiл III
ЗАСАДИ ТА ПОРЯДОК ЗДIЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО
КОНТРОЛЮ
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Роздiл IV
САНIТАРНI ЗАХОДИ ТА ОКРЕМI ПОКАЗНИКИ ЯКОСТI
ХАРЧОВИХ ПРОДУКТIВ
Стаття 15. Розроблення, перегляд, затвердження та застосування санiтарних заходiв
1) надходить нова наукова iнформацiя;
2) надходять суттєвi коментарi вiд зацiкавлених торгових партнерiв.
5. Усi запропонованi санiтарнi заходи, якi не узгоджуються з мiжнародними стандартами або для яких не iснує мiжнародних стандартiв i щодо яких очiкується, що вони можуть значно вплинути на експортнi можливостi заiнтересованих торгових партнерiв, пiдлягають повiдомленню через центральний орган виконавчої влади, до повноважень якого вiднесено виконання функцiй центру обробки запитiв, передбаченого Угодою СОТ про застосування санiтарних та фiтосанiтарних заходiв, не менш як за 60 днiв до пiдготовки остаточного проекту санiтарного заходу згiдно з положеннями вiдповiдних мiжнародних угод.
6. Коментарi, отриманi в результатi повiдомлення та публiкацiї запропонованих нових або змiнених санiтарних заходiв, беруться до уваги на недискримiнацiйнiй основi до прийняття таких заходiв. За письмовим запитом осiб або заiнтересованих торгових партнерiв центральний орган виконавчої влади, до повноважень якого вiднесено виконання функцiй центру обробки запитiв, передбаченого Угодою СОТ про застосування санiтарних та фiтосанiтарних заходiв, надає текст запропонованого санiтарного заходу iз зазначенням, якщо це можливо, положень, що суттєво вiдрiзняються вiд мiжнародних стандартiв, iнструкцiй та рекомендацiй.
Стаття 16. Визначення та перегляд вимог щодо окремих показникiв якостi харчових продуктiв
Стаття 17. Належний рiвень захисту здоров'я людей
2. Належний рiвень захисту здоров'я людини визначається на пiдставi:
2) стандартiв, iнструкцiй та рекомендацiй вiдповiдних мiжнародних органiзацiй;
Стаття 18. Надання iнформацiї про вiдповiднi санiтарнi заходи
1. Центральний орган виконавчої влади, до повноважень якого вiднесено виконання функцiй центру обробки запитiв, передбаченого Угодою СОТ про застосування санiтарних та фiтосанiтарних заходiв, на запит будь-якої особи України або будь-якої особи iншої держави надає будь-яку iнформацiю про санiтарнi заходи.
3) процедури та засоби контролю харчових продуктiв в Українi;
4) чиннi iнструкцiї, вимоги та процедури iнспектування та контролю харчових продуктiв;
6) будь-яку iншу вiдповiдну iнформацiю.
2. Положення про центральний орган виконавчої влади, до повноважень якого вiднесено виконання функцiй центру обробки запитiв, передбаченого Угодою СОТ про застосування санiтарних та фiтосанiтарних заходiв, затверджується вiдповiдно до законодавства, а порядок надання iнформацiї та оплати витрат на проведення зазначених робiт i надання послуг встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.
Стаття 19. Права операторiв ринку
1. Оператори ринку мають право:
1) одержувати в установленому порядку вiд компетентного органу:
У посвiдченнi (направленнi) на проведення заходу зазначаються:
найменування компетентного органу;
номер i дата наказу, на виконання якого здiйснюється захiд;
дата початку та дата закiнчення заходу;
тип заходу (плановий або позаплановий);
пiдстави для здiйснення заходу;
4) оскаржувати результати лабораторних дослiджень (випробувань), у тому числi арбiтражних;
5) замовляти та використовувати як докази результати арбiтражних дослiджень (випробувань);
6) оскаржувати рiшення державних iнспекторiв;
7) звертатися за захистом своїх прав до суду;
10) на вiдшкодування збиткiв, завданих неправомiрними дiями державних iнспекторiв;
11) застосовувати затвердженi методичнi настанови;
Стаття 20. Обов'язки операторiв ринку
2. Оператори ринку зобов'язанi:
4) реєструвати потужностi у випадках, передбачених цим Законом;
6) забезпечувати простежуванiсть та надавати iнформацiю, передбачену статтею 22 цього Закону;
8. Операторам ринку забороняється здiйснювати обiг харчових продуктiв, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрацiї або не отримали експлуатацiйного дозволу вiдповiдно до цього Закону, та/або використовувати такi харчовi продукти у виробництвi iнших харчових продуктiв.
(статтю 20 доповнено частиною восьмою згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
Стаття 22. Вимоги до операторiв ринку стосовно забезпечення простежуваностi
Стаття 221. Позначення, що iдентифiкує партiю, до якої належить харчовий продукт
1. Харчовий продукт може бути введений в обiг та перебувати в обiгу лише за наявностi на його маркуваннi позначення, що iдентифiкує партiю, до якої належить такий харчовий продукт, крiм випадкiв, передбачених частинами другою i восьмою цiєї статтi.
2. Вимога, встановлена частиною першою цiєї статтi, не застосовується:
1) до харчових продуктiв, якi пiсля виходу з виробничої зони пiдлягають продажу або постачаються на склади тимчасового зберiгання, пiдготовки чи пакування, або транспортуються до потужностей з їх обробки чи переробки, або гуртуються для негайної обробки чи переробки;
2) якщо нефасований харчовий продукт вмiщується в упаковку в мiсцях продажу кiнцевому споживачевi, у тому числi на прохання споживача;
3) до упаковки або тари, найбiльша поверхня якої має площу менше 10 квадратних сантиметрiв;
4) до iндивiдуальних порцiй морозива. Позначення, що iдентифiкує партiю морозива, наноситься на групову упаковку.
3. У кожному випадку партiя визначається оператором ринку, який є виробником, обробником або пакувальником вiдповiдного харчового продукту, чи оператором ринку, яким харчовий продукт введено в обiг.
4. Позначенню, передбаченому частиною першою цiєї статтi, має передувати велика лiтера "L" латинської абетки, крiм випадкiв, коли таке позначення чiтко вiдрiзняється вiд iнших позначень у маркуваннi.
5. Для фасованих харчових продуктiв позначення, передбачене частиною першою цiєї статтi, та, за потреби, велика лiтера "L" латинської абетки наносяться на упаковку або на етикетку, прикрiплену до неї.
6. Для нефасованих харчових продуктiв позначення, передбачене частиною першою цiєї статтi, та, за потреби, велика лiтера "L" латинської абетки наносяться на упаковку або контейнер або, за їх вiдсутностi, зазначаються в документах, що супроводжують харчовий продукт.
7. Позначення, передбачене частиною першою цiєї статтi, має бути нанесене чiтко, розбiрливо та без можливостi його видалення.
8. Якщо маркування харчового продукту мiстить мiнiмальний термiн його придатностi або дату "вжити до...", що складається з дня i мiсяця у вiдповiдному порядку та у незакодованiй формi, позначення, що iдентифiкує партiю, не зазначається.
(Закон доповнено статтею 221 згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
Стаття 23. Експлуатацiйний дозвiл
2. Обов'язок отримання експлуатацiйного дозволу не поширюється в частинi вiдповiдної дiяльностi на операторiв ринку, якi здiйснюють:
первинне виробництво харчових продуктiв тваринного походження, а також пов'язану з ним дiяльнiсть, зокрема зберiгання та поводження з первинною продукцiєю в мiсцi первинного виробництва, за умови що при цьому iстотно не змiнюється стан такої продукцiї;
транспортування харчових продуктiв тваринного походження, у тому числi тих, якi потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберiгатися при температурi вище 10° C, залишаючись придатними для споживання людиною;
зберiгання харчових продуктiв тваринного походження, якi не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберiгатися при температурi вище 10° C, залишаючись придатними для споживання людиною;
виробництво та/або зберiгання харчових продуктiв, iнгредiєнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або переробленi продукти тваринного походження;
експлуатацiю закладiв громадського харчування та закладiв роздрiбної торгiвлi, що вiдповiдають вимогам, встановленим Кабiнетом Мiнiстрiв України. До моменту встановлення таких вимог цей виняток поширюється на всi заклади громадського харчування та заклади роздрiбної торгiвлi.
(частина друга статтi 23 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
4. Експлуатацiйний дозвiл видається територiальним органом компетентного органу.
5. Для отримання експлуатацiйного дозволу оператор ринку подає заяву, в якiй зазначаються найменування, iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань, мiсцезнаходження або прiзвище, iм'я, по батьковi, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв чи серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi), мiсце проживання оператора ринку, назва (опис) потужностi, її адреса, запланованi види дiяльностi та перелiк харчових продуктiв, якi планується виробляти або зберiгати, вид оператора ринку за класифiкацiєю суб'єктiв господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб'єкт мiкро-, малого, середнього або великого пiдприємництва). Заява про видачу експлуатацiйного дозволу пiдписується оператором ринку або уповноваженою ним особою.
6. Не пiзнiше 15 календарних днiв з дня отримання територiальним органом компетентного органу заяви про видачу експлуатацiйного дозволу здiйснюється iнспектування потужностi, за результатами якого визначається її вiдповiднiсть вимогам законодавства.
7. Пiдставою для вiдмови у видачi експлуатацiйного дозволу є:
1) вiдсутнiсть у заявi про видачу експлуатацiйного дозволу iнформацiї, що вимагається згiдно iз законом;
2) виявлення у заявi про видачу експлуатацiйного дозволу недостовiрних вiдомостей;
3) встановлення за результатами iнспектування потужностi її невiдповiдностi вимогам законодавства;
4) за заявою агропродовольчого ринку - незабезпечення агропродовольчим ринком належних умов для роботи лабораторiї, зокрема, ненадання у користування службових примiщень, облаштованих опаленням, електрикою, вентиляцiєю, водопроводом з гарячою i холодною водою, каналiзацiєю.
8. Вiдмова у видачi експлуатацiйного дозволу з пiдстав, не передбачених цим Законом, забороняється. У рiшеннi про вiдмову у видачi експлуатацiйного дозволу обов'язково зазначаються пiдстава для вiдмови та фактичнi обставини, що пiдтверджують наявнiсть такої пiдстави.
9. Рiшення про видачу або про вiдмову у видачi експлуатацiйного дозволу приймається не пiзнiше 30 календарних днiв з дня отримання територiальним органом компетентного органу вiдповiдної заяви вiд оператора ринку.
10. Копiя рiшення про видачу або про вiдмову у видачi експлуатацiйного дозволу надається (надсилається) оператору ринку протягом трьох робочих днiв з дня його прийняття.
11. Рiшення про вiдмову у видачi експлуатацiйного дозволу може бути оскаржене до компетентного органу або суду.
12. Пiсля усунення причин, що стали пiдставою для вiдмови у видачi експлуатацiйного дозволу, оператор ринку має право повторно звернутися iз заявою про видачу експлуатацiйного дозволу.
13. Потужностям, щодо яких прийнято рiшення про видачу експлуатацiйного дозволу, присвоюється реєстрацiйний номер.
14. За видачу експлуатацiйного дозволу, поновлення його дiї справляється плата (адмiнiстративний збiр), що зараховується до державного бюджету та становить 0,17 розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на 1 сiчня календарного року, в якому подано заяву про видачу або поновлення дiї експлуатацiйного дозволу. Переоформлення, видача дублiката експлуатацiйного дозволу здiйснюються безоплатно.
15. Видача експлуатацiйного дозволу, поновлення його дiї здiйснюються протягом двох робочих днiв пiсля отримання територiальним органом компетентного органу пiдтвердження внесення вiдповiдної плати (адмiнiстративного збору).
16. Експлуатацiйний дозвiл має необмежений строк дiї.
17. Порядок видачi та форма експлуатацiйного дозволу затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.
18. Анулювання експлуатацiйного дозволу, його переоформлення, видача дублiката здiйснюються з пiдстав, у порядку та строки, встановленi законодавством про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi.
19. У разi реконструкцiї потужностi, на яку видано експлуатацiйний дозвiл, що має наслiдком iстотну змiну характеристик виробничих примiщень та технологiчних процесiв або видiв дiяльностi, зазначених в експлуатацiйному дозволi, оператор ринку повинен не пiзнiше нiж за 15 календарних днiв до вiдновлення експлуатацiї потужностi звернутися до територiального органу компетентного органу iз заявою про проведення позапланового iнспектування потужностi. Iнспектування такої потужностi проводиться протягом 15 календарних днiв з дня отримання вiдповiдної заяви вiд оператора ринку. Оператор ринку має право вiдновити експлуатацiю потужностi пiсля проведення вiдповiдної реконструкцiї, якщо за результатами iнспектування встановлено вiдповiднiсть потужностi вимогам законодавства.
20. Iнформацiя, що мiститься в експлуатацiйному дозволi, вноситься до реєстру операторiв ринку та потужностей, на якi видано експлуатацiйний дозвiл, що ведеться компетентним органом у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що формує та забезпечує реалiзацiю державної полiтики у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв.
21. Компетентний орган забезпечує вiдкритий та безоплатний доступ до реєстру операторiв ринку та потужностей, на якi видано експлуатацiйний дозвiл, шляхом його розмiщення на своєму офiцiйному веб-сайтi.
(частини четверту - двадцять четверту статтi 23 замiнено вiсiмнадцятьма частинами згiдно iз Законом України вiд 21.12.2017р. N 2264-VIII) |
Стаття 24. Тимчасове припинення та поновлення дiї експлуатацiйного дозволу
Стаття 25. Державна реєстрацiя потужностей
1. Державнiй реєстрацiї пiдлягають потужностi з виробництва та/або обiгу харчових продуктiв, на якi не вимагається отримання експлуатацiйного дозволу.
Не пiдлягає державнiй реєстрацiї як окрема потужнiсть транспортний засiб, що використовується оператором ринку у зв'язку з експлуатацiєю iншої належної йому зареєстрованої потужностi або потужностi, на яку видано експлуатацiйний дозвiл. Транспортнi засоби, що використовуються оператором ринку виключно для перевезення харчових продуктiв, яке не пов'язане з експлуатацiєю належної йому зареєстрованої потужностi або потужностi, на яку видано експлуатацiйний дозвiл, пiдлягають кумулятивнiй державнiй реєстрацiї, для якої подається одна заява (незалежно вiд кiлькостi вiдповiдних транспортних засобiв) та за результатами якої присвоюється один особистий реєстрацiйний номер. Транспортний засiб, що використовується як потужнiсть з реалiзацiї харчових продуктiв кiнцевим споживачам, пiдлягає державнiй реєстрацiї як окрема потужнiсть.
(частина перша статтi 25 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
2. Державна реєстрацiя потужностей здiйснюється компетентним органом шляхом внесення вiдповiдної iнформацiї до реєстру на безоплатнiй основi. Потужностям у реєстрi присвоюється особистий реєстрацiйний номер. Змiна найменування оператора потужностi у зв'язку iз змiною типу акцiонерного товариства або у зв'язку з перетворенням акцiонерного товариства в iнше господарське товариство не є пiдставою для звернення оператора до компетентного органу iз заявою про внесення змiн до реєстру потужностей у частинi найменування такого оператора та не є пiдставою для внесення таких змiн до реєстру. У разi звернення оператора, найменування якого було змiнено, до компетентного органу з письмовою заявою про внесення змiн до реєстру в частинi нового найменування такого оператора компетентний орган безоплатно вносить такi змiни до реєстру, про що письмово повiдомляє оператора.
(частина друга статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 23.03.2017р. N 1983-VIII) |
3. Не пiзнiше нiж за 10 календарних днiв до початку роботи потужностi оператор ринку зобов'язаний подати (надiслати) до територiального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацiю потужностi, в якiй зазначаються найменування, iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань, мiсцезнаходження або прiзвище, iм'я, по батьковi, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв чи серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi), мiсце проживання оператора ринку, назва (опис) потужностi, її адреса, запланованi види дiяльностi та перелiк харчових продуктiв, виробництво та/або обiг яких планується здiйснювати, вид оператора ринку за класифiкацiєю суб'єктiв господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб'єкт мiкро-, малого, середнього або великого пiдприємництва).
4. Заява про державну реєстрацiю потужностi засвiдчується пiдписом оператора ринку або уповноваженої ним особи та реєструється територiальним органом компетентного органу в день її надходження.
5. Пiдставою для вiдмови у державнiй реєстрацiї потужностi є невiдповiднiсть заяви встановленiй формi, надання в нiй неповної iнформацiї або наявнiсть ранiше прийнятого рiшення про державну реєстрацiю цiєї потужностi. Вiдмова у державнiй реєстрацiї потужностей з iнших пiдстав не дозволяється. У рiшеннi про вiдмову в державнiй реєстрацiї потужностi обов'язково зазначаються пiдстава для вiдмови та фактичнi обставини, що пiдтверджують наявнiсть такої пiдстави.
6. Рiшення про державну реєстрацiю потужностi або про вiдмову у такiй реєстрацiї приймається протягом 10 календарних днiв пiсля отримання вiдповiдної заяви оператора ринку. Копiя рiшення про державну реєстрацiю потужностi або про вiдмову у такiй реєстрацiї надається (надсилається) оператору ринку протягом трьох робочих днiв з дня його прийняття.
7. Оператор ринку має право розпочати експлуатацiю потужностi за принципом мовчазної згоди, якщо протягом 15 робочих днiв пiсля подання ним заяви про державну реєстрацiю потужностi територiальний орган компетентного органу не прийняв рiшення про вiдмову у державнiй реєстрацiї потужностi або не надав копiї такого рiшення оператору ринку.
8. Оператор ринку зобов'язаний протягом 10 робочих днiв повiдомляти територiальний орган компетентного органу про змiни у своїй дiяльностi, що зумовлюють необхiднiсть внесення змiн до вiдомостей державного реєстру потужностей операторiв ринку, а також про припинення використання потужностi.
9. Якщо за результатами здiйснення заходу державного контролю виявлено незареєстровану потужнiсть, обов'язковiсть державної реєстрацiї якої встановлено цим Законом, та отримано iнформацiю, достатню для її державної реєстрацiї, територiальний орган компетентного органу здiйснює державну реєстрацiю такої потужностi з власної iнiцiативи, про що повiдомляє оператора ринку.
10. Компетентний орган забезпечує вiдкритий та безоплатний доступ до державного реєстру потужностей операторiв ринку шляхом його розмiщення на своєму офiцiйному веб-сайтi.
11. Центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалiзацiю державної полiтики у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, затверджує порядок проведення державної реєстрацiї потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторiв ринку та надання iнформацiї з нього заiнтересованим суб'єктам.
(частини третю - дев'яту статтi 25 замiнено дев'ятьма частинами згiдно iз Законом України вiд 21.12.2017р. N 2264-VIII) |
Стаття 26. Затвердженi експортнi потужностi
1. Потужностi з виробництва харчових продуктiв, призначених для експорту з України (далi - експортнi потужностi), затверджуються компетентним органом, якщо це вимагається країною призначення.
(частина перша статтi 26 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
2. Компетентний орган здiйснює iнспектування експортної потужностi на вiдповiднiсть вимогам країни призначення виключно за запитом оператора ринку, який має намiр експортувати харчовi продукти до країни призначення, що вимагає затвердження експортної потужностi компетентним органом. Компетентний орган затверджує експортну потужнiсть, якщо за результатами iнспектування пiдтверджено її вiдповiднiсть вимогам країни призначення.
(частина друга статтi 26 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 27. Внесення змiн до реєстру затверджених експортних потужностей
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Роздiл V
ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦIЯ ОБ'ЄКТIВ САНIТАРНИХ ЗАХОДIВ
Стаття 29. Державна реєстрацiя об'єктiв санiтарних заходiв
2. Державнiй реєстрацiї пiдлягають:
6) вода питна, яку планується вiднести до категорiї "вода природна мiнеральна".
7. Державна реєстрацiя зазначених об'єктiв санiтарних заходiв здiйснюється безкоштовно.
Державна реєстрацiя харчових добавок проводиться протягом 120 робочих днiв пiсля отримання заяви.
Стаття 30. Державна реєстрацiя харчових добавок
1) за власною iнiцiативою у випадках:
створення початкового Державного реєстру харчових добавок;
2) за зверненнями операторiв ринку або їх об'єднань пiсля державної реєстрацiї.
3. Пiд час державної реєстрацiї харчової добавки необхiдно:
4. Харчова добавка може бути зареєстрована тiльки, якщо:
1) iснує обґрунтована технологiчна необхiднiсть у харчовiй добавцi;
2) використання харчової добавки не вводить споживача в оману;
2. Пiдставами для проведення державної реєстрацiї є:
5. У державнiй реєстрацiї може бути вiдмовлено з таких пiдстав:
1) для допомiжних матерiалiв для переробки та матерiалiв, що контактують з харчовими продуктами, - у разi наявностi доказiв невiдповiдностi цих об'єктiв вимогам законодавчих актiв щодо їх безпечностi;
(пункт 1 частини п'ятої статтi 31 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 20.09.2019р. N 124-IX) |
Роздiл VI
ВИРОБНИЦТВО ТА ОБIГ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТIВ
Стаття 32. Вимоги до харчових продуктiв
3. Частину третю статтi 32 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 20.09.2019р. N 124-IX) |
4. Пiд час виробництва харчових продуктiв в Українi забороняється:
1) використання харчових добавок, якi не зареєстрованi в Українi вiдповiдно до вимог цього Закону;
2) використання ароматизаторiв, не зареєстрованих вiдповiдно до вимог цього Закону;
Стаття 33. Розробка, затвердження та застосування методичних настанов
1. Оператори ринку можуть застосовувати при виробництвi харчових продуктiв методичнi настанови.
2. Виконання методичних настанов свiдчить про виконання вимог, що визначенi законодавством.
5. У текстi повiдомлення має бути наведена така iнформацiя:
3) положення нормативно-правового акту, щодо якого надається роз'яснення.
2) оцiнки можливостi застосування положень методичних настанов на практицi.
2. Забороняється здiйснювати забiй свiйських копитних тварин, диких ссавцiв, вирощених на фермi, вiдмiнних вiд зайцеподiбних, а також забiй свiйської птицi та кролiв не на бiйнi, що має експлуатацiйний дозвiл. Ця норма не стосується забою зазначених тварин в обсязi, що не перевищує трьох голiв свiйських парнокопитних тварин або iнших копитних тварин на тиждень, за умови проведення передзабiйного та пiслязабiйного огляду державним ветеринарним iнспектором або уповноваженим ветеринаром у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв та у сферi ветеринарної медицини, а також п'яти голiв свiйської птицi, кролiв на день.
(абзац перший частини другої статтi 34 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
3. Частину третю статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
4. Частину четверту статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
5. Частину п'яту статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
6. Частину шосту статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
7. Частину сьому статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
8. Частину восьму статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
9. Частину дев'яту статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
10. Частину десяту статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
11. Частину одинадцяту статтi 34 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 36. Обiг харчових продуктiв на агропродовольчих ринках
1. Цiлi тушi або частини туш парнокопитних та iнших копитних тварин, тушi свiйської птицi, кроликiв та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва i продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови пiдтвердження їхньої придатностi за результатами випробувань (дослiджень) акредитованої лабораторiї, яка знаходиться на агропродовольчому ринку, державним iнспектором, який знаходиться на цьому ж ринку. Не пiдлягають зазначеним випробуванням харчовi продукти недомашнього виробництва, якi супроводжуються документами, що забезпечують простежуванiсть продукцiї.
(частина перша статтi 36 набирає чинностi з 20.09.2019р. згiдно iз Законом України вiд 22.07.2014р. N 1602-VII) |
5. Забороняється функцiонування агропродовольчого ринку за вiдсутностi акредитованої лабораторiї.
Стаття 37. Вимоги до обiгу об'єктiв санiтарних заходiв
1) обiг харчових продуктiв на потужностях, що не вiдповiдають вимогам санiтарних заходiв;
2) продаж харчових продуктiв власного домашнього виробництва не на агропродовольчих ринках;
7) обiг неперероблених харчових продуктiв iз свинини для споживання людиною без вiдповiдних ветеринарних документiв у разi пiдтвердження спалаху хвороб, що є небезпечними для здоров'я людей або тварин, за рiшенням центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв.
(частину першу статтi 37 доповнено пунктом 7 згiдно iз Законом України вiд 08.12.2015р. N 867-VIII) |
2. Забороняється також обiг об'єктiв санiтарних заходiв, якщо цi об'єкти:
4) незареєстрованi вiдповiдно до вимог цього Закону;
5) ввезенi (пересланi) на територiю України контрабандно.
7. Якщо iнше не передбачене законом, єдиним документом, яким мають супроводжуватися об'єкти санiтарних заходiв пiд час їх перевезення (пересилання), не пов'язаного iз здiйсненням експортних або iмпортних операцiй, є товарно-транспортна накладна.
(частина сьома статтi 37 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 38. Виробництво та обiг новiтнього харчового продукту чи iнгредiєнта
1. Новiтнiй харчовий продукт чи iнгредiєнт повинен бути таким, що:
1) не становить загрозу для здоров'я людини;
2) його характеристики не вводять споживача в оману;
3. Критерiями, що вiдрiзняють новiтнiй харчовий продукт чи iнгредiєнт вiд звичайних, є такi:
застосування процесу вирощування тварин та/або рослин, що ранiше не застосовувався для цих цiлей;
1) склад, структура, поживна цiннiсть харчового продукту чи iнгредiєнта, його фiзiологiчний ефект;
2) спосiб, у який харчовий продукт чи iнгредiєнт метаболiзується в органiзмi людини;
3) безпечнiсть харчового продукту чи iнгредiєнта.
7. До новiтнiх харчових продуктiв не належить вода питна будь-якого походження у будь-яких ємностях.
9. Державна реєстрацiя здiйснюється протягом строку, зазначеного у статтi 29 цього Закону.
(згiдно iз Законом України вiд 06.12.2018р. N 2639-VIII) |
Роздiл VII
ЗАГАЛЬНI ГIГIЄНIЧНI ВИМОГИ ЩОДО ПОВОДЖЕННЯ З
ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ
1) управлiння небезпечними факторами;
4) використовують на потужностях воду питну або воду чисту для запобiгання забрудненню;
6) здiйснюють ефективнi заходи щодо боротьби iз шкiдниками;
9) використовують результати дослiджень (випробувань) зразкiв;
10) використовують ветеринарнi препарати та кормовi добавки вiдповiдно до вимог законодавства.
3) наявностi хвороб тварин, якi можуть вплинути на безпечнiсть харчових продуктiв;
5) даних стосовно проведення перевiрок тварин та/або харчових продуктiв.
1) використання засобiв захисту рослин;
3) результатiв вiдповiдних дослiджень (випробувань) зразкiв рослин або iнших зразкiв.
Стаття 41. Гiгiєнiчнi вимоги до потужностей
1) пiдтримуватися в чистому та робочому станi;
Стаття 42. Гiгiєнiчнi вимоги до примiщень, де обробляються або переробляються харчовi продукти
Стаття 43. Гiгiєнiчнi вимоги до рухомих та/або тимчасових потужностей
1) утримуватися в чистотi та належному станi;
2) забезпечувати захист вiд будь-якого ризику забруднення, зокрема вiд шкiдникiв та гризунiв;
3) бути обладнанi засобами для пiдтримання належної особистої гiгiєни;
5) бути забезпеченi гарячою та/або холодною питною водою у необхiднiй кiлькостi;
Стаття 44. Гiгiєнiчнi вимоги до транспортних засобiв
1. Оператори ринку використовують лише транспортнi засоби, що вiдповiдають таким вимогам:
Стаття 45. Гiгiєнiчнi вимоги до обладнання та iнвентарю
3) розмiщенi таким чином, що дозволяє чищення обладнання та навколишньої територiї.
2. Обладнання має бути калiброваним вiдповiдно до законодавства.
Стаття 46. Гiгiєнiчнi вимоги пiд час поводження з харчовими вiдходами
1) якомога швидше видаляти харчовi вiдходи з примiщення, де є харчовi продукти;
2. Харчовi вiдходи знищуються вiдповiдно до законодавства.
Стаття 47. Гiгiєнiчнi вимоги щодо постачання води
1. Оператори ринку дотримуються таких вимог щодо постачання води:
Стаття 49. Гiгiєнiчнi вимоги до харчових продуктiв
1. Оператори ринку дотримуються таких вимог:
4) ведеться результативна боротьба iз шкiдниками i гризунами;
Стаття 50. Гiгiєнiчнi вимоги до пакування харчових продуктiв, включаючи первинне пакування
2) матерiали для первинного пакування зберiгаються у спосiб, який унеможливлює їх забруднення;
Стаття 51. Гiгiєнiчнi вимоги пiд час термiчної обробки
2) запобiгати забрудненню харчового продукту пiд час переробки.
Роздiл VIII
МIЖНАРОДНА ТОРГIВЛЯ
Стаття 52. Ввезення харчових продуктiв для власного споживання в Україну
(стаття 53 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) | |
(виключена згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 60. Умови, якi застосовуються до вантажiв з харчовими продуктами, що експортуються
1. Якщо цього вимагає країна-iмпортер, вантажi з експортованими харчовими продуктами повиннi супроводжуватися оригiналами мiжнародних сертифiкатiв або iнших документiв, якi вимагаються законодавством країни призначення, виданих компетентним органом.
2. Мiжнароднi сертифiкати видаються виключно за зверненням оператора ринку i заповнюються українською мовою та/або англiйською мовою або мовою країни призначення. Мiжнароднi сертифiкати на вантажi з окремими видами харчових продуктiв нетваринного походження видаються за формою, погодженою компетентним органом України та компетентним органом країни призначення, або за формою, встановленою країною призначення. Компетентний орган розробляє, затверджує та оприлюднює на своєму офiцiйному веб-сайтi методичнi рекомендацiї щодо здiйснення експорту вантажiв з окремими видами харчових продуктiв нетваринного походження та порядку оформлення (заповнення) вiдповiдних мiжнародних сертифiкатiв.
(статтю 60 доповнено частиною другою згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
3. Якщо iнше не встановлено законом, розмiр плати, яка стягується з оператора ринку на користь компетентного органу за видачу мiжнародного сертифiката на вантаж з харчовими продуктами нетваринного походження, становить 0,05 мiсячного розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на дату вiдповiдного звернення оператора ринку.
(статтю 60 доповнено частиною третьою згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
4. Якщо iнше не встановлено законом, мiжнародний сертифiкат на вантаж з харчовими продуктами нетваринного походження видається державним iнспектором не пiзнiше одного робочого дня з дати звернення оператора ринку до територiального органу компетентного органу (без урахування часу, необхiдного для проведення лабораторних дослiджень (випробувань), якщо такi вимагаються країною призначення), за умови що в результатi перевiрки вантажу встановлено його вiдповiднiсть вимогам країни призначення.
(статтю 60 доповнено частиною четвертою згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Роздiл IX
МIЖНАРОДНЕ СПIВРОБIТНИЦТВО
1) участi в роботi вiдповiдних мiжнародних органiзацiй;
2) укладання мiжнародних угод, включаючи двостороннi угоди про взаємне визнання санiтарних заходiв;
Роздiл X
АДМIНIСТРАТИВНI ПОСЛУГИ
(назва роздiлу X у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 62. Перелiк адмiнiстративних послуг та розмiр плати за їх надання
(назва статтi 62 у редакцiї Закону України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
1. Частину першу статтi 62 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
2. Адмiнiстративними послугами у сферi безпечностi харчових продуктiв є:
2) видача експлуатацiйного дозволу.
3) пункт 3 частини другої статтi 62 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
4) пункт 4 частини другої статтi 62 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) |
Стаття 66. Вiдшкодування шкоди (збиткiв)
1. Вiдшкодування операторами ринку заподiяної шкоди (завданих збиткiв) здiйснюється в порядку, встановленому Цивiльним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України "Про вiдповiдальнiсть за шкоду, завдану внаслiдок дефекту в продукцiї", iншими законодавчими актами.
2. Частину другу статтi 66 виключено
(згiдно iз Законом України вiд 18.05.2017р. N 2042-VIII) | |
Президент України |
Л. КУЧМА |
м. Київ
23 грудня 1997 року
N 771/97-ВР