ДЕРЖАВНА САНIТАРНО-ЕПIДЕМIОЛОГIЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
12.06.2012 | N 03.07/2522/14 |
---|
Головним державним санiтарним лiкарям областей, мiст Києва та Севастополя, АР Крим, на водному, залiзничному, повiтряному транспортi, об'єктiв з особливим режимом роботи | |
До вiдома: | Державна митна служба України |
Державна
санiтарно-епiдемiологiчна служба України
повiдомляє, що постановою Кабiнету
Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012 N 449 внесено змiни
до Порядку здiйснення попереднього
документального контролю в пунктах пропуску
через державний кордон України.
Зазначеними змiнами в п. 4 Порядку передбачено, що для здiйснення попереднього документального контролю товарiв перевiзник або експедитор чи уповноважена особа надає посадовiй особi митного органу документи та/або вiдомостi, необхiднi для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю, зокрема, для здiйснення санiтарно-епiдемiологiчного контролю харчових продуктiв (пiд час ввезення товарiв на митну територiю України, крiм транзиту) - мiжнародний санiтарний сертифiкат, що видається країною-експортером (оригiнал документа), якщо такий сертифiкат вимагається санiтарними заходами.
Згiдно з ст. 1 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" мiжнародний санiтарний сертифiкат це сертифiкат, форма i змiст якого вiдповiдає рекомендацiям вiдповiдних мiжнародних органiзацiй та видається уповноваженим органом країни походження, i засвiдчує придатнiсть харчового продукту для споживання людиною, крiм продукцiї" пiдконтрольної ветеринарнiй службi.
Вiдповiдно до ст. 1 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" санiтарний захiд безпечностi харчових продуктiв це застосування будь-яких законiв, постанов та iнших нормативно правових актiв, вимог та процедур для захисту життя i здоров'я людей вiд ризику, що виникає вiд споживання харчових добавок, забруднюючих речовин, токсинiв або хвороботворних органiзмiв у харчових продуктах, пiдконтрольних санiтарнiй службi, та харчових продуктiв, пiдконтрольних ветеринарнiй службi, виконання яких є обов'язковим. Санiтарнi заходи включають, зокрема, обов'язковi параметри безпечностi кiнцевого продукту; методи переробки та виробництва; процедури експертизи, iнспектування, сертифiкацiї та ухвалення; положення щодо вiдповiдних статистичних методiв; процедури вiдбору зразкiв та методiв оцiнки ризику; вимоги щодо пакування та етикетування, якi безпосередньо стосуються безпечностi харчових продуктiв.
На сьогоднi санiтарними заходами не передбачено надання жодною країною-експортером мiжнародного санiтарного сертифiкату. У разi введення зазначеної процедури Державною санiтарно-епiдемiологiчною службою буде поiнформовано додатково з наданням зразка мiжнародного санiтарного сертифiкату.
У той же час реалiзацiя положень ст. 16 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" здiйснюється вiдповiдно з вимогами постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011 N 1031 "Деякi питання здiйснення державного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" у зонах митного контролю на митнiй територiї України (крiм пунктiв пропуску через державний кордон України) у разi, коли в пунктi пропуску санiтарно-епiдемiологiчний контроль не завершено.
Питання створення i функцiонування спецiальних санiтарно-карантинних пiдроздiлiв у пунктах пропуску через державний кордон України з метою запобiгання занесенню i поширенню на територiї України iнфекцiйних хвороб, що мають мiжнародне значення, регламентується постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.08.2011 N 893 "Про затвердження Правил санiтарної охорони територiї України".
Голова | A.M. Пономаренко |