КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 9 серпня 2001 р. N 1006


Про внесення змiн та визнання такими, що втратили чиннiсть деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Внести змiни до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що додаються.

     2. Мiнiстерству екологiї та природних ресурсiв, Державному комiтетовi ядерного регулювання в мiсячний термiн подати Кабiнетовi Мiнiстрiв України узгодженi пропозицiї щодо внесення змiн до положень про цi центральнi органи виконавчої влади стосовно їх повноважень у сферi лiцензування i контролю за використанням джерел iонiзуючого випромiнювання.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 1993 р. N 66 "Про заходи безпечного перевезення радiоактивних речовин" (ЗП України, 1993 р., N 4-5, ст. 74);

     пункт 1 змiн i доповнень, що вносяться до рiшень Уряду України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 квiтня 1996 р. N 382 (ЗП України, 1996 р., N 10, ст. 280).

Прем'єр-мiнiстр України А.КIНАХ

Iнд. 33

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 серпня 2001 р. N 1006

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     1. Абзац четвертий пункту 32 Положення про розслiдування та облiк нещасних випадкiв професiйних захворювань i аварiй на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 серпня 1993 р. N 623 (ЗП України, 1994 р., N 1, ст. 1; Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 25, ст. 922), викласти у такiй редакцiї:

     "Спецiальне розслiдування нещасних випадкiв, що сталися на ядерних установках, пiдконтрольних Держатомрегулювання, проводиться комiсiєю, яка ним призначається".

     2. У пунктах 1, 2 i 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 серпня 1995 р. N 704 "Про компетентнi нацiональнi органи з питань виконання мiжнародних конвенцiй у галузi використання ядерної енергiї" (ЗП України, 1996 р., N 1, ст. 24) слова "Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Державний комiтет ядерного регулювання" у вiдповiдному вiдмiнку, а слова "Державний комiтет по використанню ядерної енергiї" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Мiнiстерство палива та енергетики" у вiдповiдному вiдмiнку.

     3. У текстi Положення про порядок контролю за експортом, iмпортом i транзитом товарiв, що стосуються ядерної дiяльностi та можуть бути використанi у створеннi ядерної зброї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 березня 1996 р. N 302 (ЗП України, 1996 р., N 9, ст. 268; Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 24, ст. 1107), слово "Мiнекобезпеки" замiнити словом "Держатомрегулювання", а слово "Держекспортконтроль" у всiх вiдмiнках замiнити словом "Мiнекономiки".

     4. У Положеннi про порядок встановлення розмiрiв та накладення штрафiв на пiдприємства, установи i органiзацiї, якi здiйснюють дiяльнiсть у сферi використання ядерної енергiї, у разi порушення ними норм, правил i стандартiв безпеки або умов дозволiв на ведення робiт, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 червня 1996 р. N 708 (ЗП України, 1996 р., N 14, ст. 390):

     а) у пунктах 6, 15 i 19 слово "Мiнекобезпеки" замiнити словами "Мiнекоресурсiв, Держатомрегулювання";

     б) абзац перший пункту 11 викласти у такiй редакцiї:

     "11. Порушення у сферi використання ядерної енергiї виявляються пiд час проведення перевiрок, аналiзiв звiтiв з безпеки ядерних установок лiцензiатiв вiдповiдними структурними пiдроздiлами Держатомрегулювання, Мiнекоресурсiв, МОЗ (далi - спецiально уповноваженi органи)".

     5. В абзацi першому пункту 1 i пунктi 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 липня 1996 р. N 861 "Про визначення центрального органу та пункту зв'язку з питань фiзичного захисту ядерного матерiалу" слова "Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Державний комiтет ядерного регулювання" у вiдповiдному вiдмiнку.

     6. У текстi Положення про державну систему облiку та контролю ядерних матерiалiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 грудня 1996 р. N 1525 (ЗП України, 1996 р., N 21, ст. 592), слово "Мiнекобезпеки" замiнити словом "Держатомрегулювання".

     7. У пунктi 8 Порядку розроблення та затвердження норм, правил i стандартiв з ядерної та радiацiйної безпеки, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 лютого 1997 р. N 163 (Офiцiйний вiсник України, 1997 р., числа 7, 8, с. 47), слово "Мiнекобезпеки" замiнити словами "Мiнекоресурсiв, Держатомрегулювання".

     8. У Положеннi про основнi засади органiзацiї перевезення радiоактивних матерiалiв територiєю України, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 листопада 1997 р. N 1332 (Офiцiйний вiсник України, 1997 р., число 49, с. 38):

     а) в абзацах чотирнадцятому i дев'ятнадцятому пункту 4, абзацах другому, третьому, восьмому i чотирнадцятому пункту 6, абзацi третьому пункту 10 слово "Мiнекобезпеки" замiнити словом "Держатомрегулювання";

     б) в абзацах третьому та п'ятнадцятому пункту 4 слово "Мiнекобезпеки" замiнити словами "органами державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки" у вiдповiдному вiдмiнку;

     в) у пунктi 5, абзацах сьомому, десятому та шiстнадцятому пункту 6, пунктi 7 слово "Мiнекобезпеки" замiнити словами "Мiнекоресурсiв, Держатомрегулювання";

     г) абзац другий пункту 6 пiсля слова "перевiзника" доповнити словом "Мiнекоресурсiв";

     ґ) абзац третiй пункту 6 пiсля слова "МВС" доповнити словом "Мiнекоресурсiв".

     9. У текстi Порядку проведення спецiальної перевiрки для надання допуску фiзичним особам до роботи на ядерних установках та

     з ядерними матерiалами, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 грудня 1997 р. N 1471 (Офiцiйний вiсник України, 1997 р., число 52, с. 146), слова "державнi органи, що регулюють ядерну та радiацiйну безпеку" у всiх вiдмiнках замiнити словом "Держатомрегулювання".

     10. У перелiку мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади, вiдповiдальних за органiзацiю роботи з адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 червня 1998 р. N 852 "Про запровадження механiзму адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу" (iз змiнами, внесеними постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 жовтня 1998 р. N 1666, вiд 24 квiтня 1999 р. N 694 та вiд 23 квiтня 2001 р. N 367:

     а) позицiю "Про охорону навколишнього природного середовища та рацiональне використання природних ресурсiв" викласти у такiй редакцiї:

     "Мiнекоресурсiв, Держатомрегулювання, МОЗ, Мiнпаливенерго, Держстандарт, Мiн'юст, Держкомлiсгосп, Держводгосп, Держкомзем, Мiнагрополiтики";

     б) у позицiї "Про ядерну енергiю" слово "Мiнекобезпеки" замiнити словами "Держатомрегулювання, Мiнекоресурсiв".

     11. У додатку до Положення про єдину державну систему запобiгання i реагування на надзвичайнi ситуацiї техногенного та природного характеру, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 серпня 1998 р. N 1198 "Про єдину державну систему запобiгання i реагування на надзвичайнi ситуацiї техногенного та природного характеру" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 31, ст. 1175; 1999 р., N 31, ст. 1614), роздiл "Мiнекобезпеки" замiнити двома новими роздiлами "Мiнекоресурсiв" та "Держатомрегулювання" такого змiсту:

"Мiнекоресурсiв

     Забезпечення удосконалення законодавства та розроблення базових нормативних актiв з питань техногенної та екологiчної безпеки, а також впровадження вiдповiдних механiзмiв її регулювання з метою здiйснення полiтики запобiгання виникненню надзвичайних ситуацiй.

     Визначення критерiїв i норм техногенної та екологiчної безпеки, контроль за безпечним використанням природних ресурсiв.

     Органiзацiя i здiйснення державного нагляду та контролю за дотриманням вимог екологiчної безпеки у процесi поводження з небезпечними, радiоактивними i токсичними речовинами, дотримання умов безпечного розмiщення та збереження небезпечних, токсичних та радiоактивних вiдходiв.

     Методичне забезпечення управлiння та здiйснення контролю за екологiчно обгрунтованим проведенням робiт з лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайних ситуацiй та аварiй.

     Органiзацiя робiт з прогнозування екологiчного стану в районах розташування потенцiйно небезпечних об'єктiв та iнтенсивної вiйськової та господарської дiяльностi, в тому числi у випадку виникнення надзвичайних ситуацiй техногенного та природного характеру.

     Органiзацiя i проведення спостереження, оцiнки i прогнозу стану атмосфери, водних об'єктiв i сiльськогосподарських культур, радiоактивного i хiмiчного забруднення довкiлля територiї України.

     Попередження про стихiйнi гiдрометеорологiчнi явища, екстремально високi рiвнi забруднення довкiлля.

     Забезпечення керiвних органiв єдиної державної системи гiдрометеорологiчною iнформацiєю та iнформацiєю про забруднення довкiлля.

     Здiйснення у разi виникнення надзвичайних ситуацiй оперативного контролю та вимiром радiоактивного i хiмiчного забруднення згiдно з установленим регламентом у мiсцях проведення постiйних спостережень.

     Органiзацiя i проведення монiторингу стану пiдземних вод, включаючи їх радiоактивне забруднення.

     Органiзацiя i проведення монiторингу небезпечних екзогенних геологiчних процесiв.

     Прогнозування разом з Нацiональною академiєю наук розвитку небезпечних геологiчних i геофiзичних процесiв.

     Проведення загальнодержавної класифiкацiї потенцiйно небезпечних техногенних об'єктiв.

     Визначення критичних територiй за екологiчними наслiдками можливих надзвичайних ситуацiй природного та техногенного характеру.

     Розроблення методики прогнозування i оцiнки екологiчних наслiдкiв можливих надзвичайних ситуацiй i аварiй.

     Визначення оптимальної структури та єдиних технiчних вимог щодо проведення постiйних спостережень за техногенне небезпечними об'єктами та територiями, на яких вони були розташованi.

     Розроблення та дослiдне впровадження рекомендацiй щодо вилучення з технологiчного процесу потенцiйно техногенне небезпечних об'єктiв рiзних галузей, небезпечних речовин i технологiй.

     Управлiння створенням i дiяльнiстю таких функцiональних пiдсистем єдиної державної системи:

     державна система екологiчного монiторингу навколишнього середовища;

     спостереження i контроль за природними гiдрометеорологiчними явищами та забрудненням довкiлля;

     прогнозування гiдрометеорологiчних умов i явищ;

     спостереження i контроль за рiвнем забруднення пiдземних вод, включаючи радiоактивне;

     спостереження i контроль за небезпечними екзогенними геологiчними процесами;

     прогнозування небезпечних геологiчних i геофiзичних процесiв.

Держатомрегулювання

     Забезпечення розроблення нормативних актiв з питань ядерної та радiацiйної безпеки, а також впровадження вiдповiдних механiзмiв її регулювання (лiцензування дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї тощо) з метою здiйснення полiтики запобiгання надзвичайним ситуацiям та гармонiзацiї законодавства.

     Визначення критерiїв i норм ядерної та радiацiйної безпеки.

     Органiзацiя i здiйснення державного нагляду за дотриманням вимог ядерної i радiацiйної безпеки та контролю за реалiзацiєю заходiв, спрямованих на запобiгання аварiям на ядерних установках, об'єктах, призначених для поводження з радiоактивними вiдходами, уранових об'єктах.

     Виконання обов'язкiв компетентного нацiонального органу та пункту зв'язку, вiдповiдального за направлення i одержання оповiщень та iнформацiї в разi ядерної аварiї, згiдно з Конвенцiєю про оперативне оповiщення про ядерну аварiю та у рамках вiдповiдних двостороннiх договорiв з iншими країнами.

     Оперативне повiдомлення через засоби масової iнформацiї про радiацiйнi аварiї на територiї України, а також за її межами у разi можливостi трансграничного перенесення радiоактивних речовин.

     Управлiння створенням i дiяльнiстю функцiональної пiдсистеми єдиної державної системи "безпека об'єктiв ядерної енергетики".

     12. У Комплекснiй програмi поводження з радiоактивними вiдходами, затвердженiй постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 квiтня 1999 р. N 542 (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 14, ст. 577):

     а) в останньому абзацi пункту 3 роздiлу II, абзацi дванадцятому роздiлу VI, слова "Мiненерго", "Мiнекобезпеки" замiнити вiдповiдно словами "Мiнпаливенерго", "Держатомрегулювання";

     б) в останньому абзацi пункту 2 роздiлу IV слова "Мiненерго, Мiнекобезпеки, Комiтет з питань геологiї та використання надр" замiнити вiдповiдно словами "Мiнпаливенерго, Держатомрегулювання, Мiнекоресурсiв";

     в) в останньому абзацi роздiлу V слово "Мiнекобезпеки" замiнити словом "Держатомрегулювання" та доповнити абзац пiсля слова "МОЗ" словом "Мiнекоресурсiв";

     г) в останньому абзацi роздiлу VIII слова "Мiносвiти", "Мiненерго", "Мiнекобезпеки" замiнити вiдповiдно словами "МОН", "Мiнпаливенерго", "Держатомрегулювання";

     ґ) в останньому абзацi роздiлу IX слова "Мiнекобезпеки", "Комiтет з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї" замiнити вiдповiдно словами "Держатомрегулювання", "Держстандарт".

     13. У пунктi 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 липня 1999 р. N 1249 "Про порядок затвердження програми робiт щодо перетворення об'єкта "Укриття" в екологiчно безпечну систему" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 29, ст. 1478) слова "Мiнiстерством енергетики", "Мiнiстерством охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки" i "Державним комiтетом з питань науки та iнтелектуальної власностi" замiнити вiдповiдно словами "Мiнiстерством палива та енергетики", "Мiнiстерством екологiї та природних ресурсiв, Державним комiтетом ядерного регулювання" i "Мiнiстерством освiти i науки".

     14. Текст графи "Вiдповiдальний виконавець" плану заходiв щодо запровадження монiторингу нацiональних i мiжнародних проектiв у сферi ядерної та радiацiйної безпеки i радiоекологiї та перелiк центральних органiв виконавчої влади та установ, якi беруть участь у проведеннi монiторингу нацiональних i мiжнародних проектiв у сферi ядерної та радiацiйної безпеки i радiоекологiї, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 серпня 2000 р. N 1219 "Про державний монiторинг нацiональних i мiжнародних проектiв у сферi ядерної та радiацiйної безпеки i радiоекологiї" (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 32, ст. 1360), пiсля слова "Мiнекоресурсiв" доповнити словом "Держатомрегулювання".

     15. У пунктах 2 i 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 жовтня 2000 р. N 1553 "Про невiдкладнi заходи щодо пiдвищення безпеки та надiйностi функцiонування ядерної енергетики" (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 14, ст. 1790) слова "Мiнiстерству екологiї та природних ресурсiв" замiнити словами "Державному комiтетовi ядерного регулювання".

     16. У пунктi 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 листопада 2000 р. N 1683 "Про затвердження перелiкiв посад та спецiальностей персоналу для експлуатацiї ядерних установок, пiдготовка якого пiдлягає лiцензуванню, i посад персоналу, який безпосередньо здiйснює управлiння реакторною установкою атомної електростанцiї" (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 46, ст. 1993) слова "Мiнiстерство екологiї та природних ресурсiв" замiнити словами "Державний комiтет ядерного регулювання".

     17. Пункт 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 грудня 2000 р. N 1782 "Про затвердження Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї" (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 49, ст. 2127) викласти у такiй редакцiї:

     "2. Уповноважити Державний комiтет ядерного регулювання проводити лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї згiдно з перелiком, визначеним у пунктi 1 Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї, затвердженого цiєю постановою, крiм використання джерел iонiзуючого випромiнювання, лiцензування якого проводиться Мiнiстерством екологiї та природних ресурсiв".

     18. У пунктах 3, 8 i 42 Порядку державної реєстрацiї джерел iонiзуючого випромiнювання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 листопада 2000 р. N 1718 (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 47, ст. 2034), слово "Мiнекоресурсiв" замiнити словом "Держатомрегулювання".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.