ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.12.2001 р. N 3/14-5746-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо забезпечення дотримання законодавства при визначеннi митної вартостi товарiв, що ввозяться громадянами

     У зв'язку з набуттям чинностi Законом України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України", звертаємо увагу на безумовне дотримання вимог чинного законодавства в частинi визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться громадянами.

     При визначеннi митної вартостi товарiв, що ввозяться громадянами, необхiдно керуватися нормами Постанови Кабiнету Мiнiстрiв вiд 05.10.1998 N 1598 "Про затвердження Порядку визначення митної вартостi товарiв та iнших предметiв у разi перемiщення їх через митний кордон України".

     Вiдповiдно до п.2 цiєї Постанови, митна вартiсть товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами, якi не є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, визначається на пiдставi документiв (товарнi чеки, ярлики, договори дарування тощо), якi пiдтверджують цiну придбання цих товарiв та якi можна iдентифiкувати з наявним товаром, якщо зазначенi в цих документах вiдомостi не викликають сумнiву щодо їх достовiрностi.

     У разi вiдсутностi документiв (товарнi чеки, ярлики, договори дарування тощо), якi пiдтверджують цiну придбання цих товарiв, або наданi документи неможливо iдентифiкувати з наявним товаром, та якщо зазначенi в цих документах вiдомостi викликають сумнiв щодо їх достовiрностi, або якщо громадянин, який надає до митного оформлення товари, вiдмовляється вiд подання необхiдних вiдомостей та документiв, для цiлей митного оподаткування здiйснюється їх митна оцiнка на пiдставi цiн на подiбнi чи iдентичнi товари згiдно чинного законодавства.

     Згiдно вимог п. 1.8. наказу Держмитслужби України вiд 02.12.1999 N 782 "Про затвердження Примiрного положення про вiддiл тарифiв та митної вартостi i Порядкiв його роботи", в окремих випадках за рiшенням керiвництва митницi до вирiшення особливо складних питань визначення митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, можуть залучатися спiвробiтники вiддiлiв тарифiв та митної вартостi.

     Керiвникам пiдроздiлiв митницi, якi займаються питаннями митного оформлення товарiв, що ввозяться громадянами, забезпечити створення та функцiонування бази даних щодо вартостi товарiв, якi ввозяться у неторговому обiгу, для цiлей недопущення заниження митної вартостi таких товарiв та випадкiв шахрайства з документами, що пiдтверджують митну вартiсть.

Заступник Голови Служби О. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.