ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.12.2001 р. N 13/13-6055-ЕП

 

Начальникам митних органiв
Головним бухгалтерам


До листа Держмитслужби вiд 22.11.2001 N 2/09-5457-ЕП

     Враховуючи те, що статтею 10 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" вiд 13.09.2001 N 2681-III передбачено, що митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами в режимi тимчасового ввезення, сумарна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, проводиться в порядку, передбаченому для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, у митних органiв виникають питання стосовно застосування механiзму сплати вiдповiдних платежiв.

     В доповнення до листа Державної митної служби вiд 22.11.2001 N 2/09-5457-ЕП стосовно застосування норм Тимчасового порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї громадянами на товари, що перемiщуються через митний кордон України iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3), Державна митна служба додатково роз'яснює.

     Сплата громадянами платежiв здiйснюється безпосередньо по вантажнiй митнiй декларацiї. При цьому застосовується механiзм, аналогiчний механiзму, визначеному для сплати платежiв по унiфiкованiй митнiй квитанцiї МД-1.

     На пiдставi здiйснених розрахункiв, посадова особа вiддiлу митного органу, що здiйснює митне оформлення, заповнює повiдомлення для приписної каси уповноваженого банку вiдповiдно до форми, наведеної в додатку 5 до Iнструкцiї з оформлення та використання бланкiв унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженої наказом Державної митної служби вiд 09.10.98 N 635 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 10.07.2001 N 468).

     Повiдомлення видається платнику для сплати нарахованої суми платежiв. Пiсля сплати зазначених видiв платежiв повiдомлення з вiдмiткою "Сплачено", засвiдчене особистим пiдписом касира приписної каси уповноваженого банку разом з першим та другим екземплярами прибуткового касового ордеру, повертаються касиром банку платнику.

     На пiдставi повiдомлення з вiдмiткою "Сплачено", засвiдченого особистим пiдписом касира приписної каси уповноваженого банку та прибуткового касового ордера, посадова особа митного органу здiйснює митне оформлення товарiв.

     У разi вiдсутностi в пунктi пропуску приписних кас уповноваженого банку, грошовi кошти приймаються посадовою особою митного органу.

     При цьому посадовою особою митного органу оформлюється прибутковий касовий ордер.

     Пiсля закiнчення змiни посадова особа митного органу в обов'язковому порядку здiйснює передання грошових коштiв у касу митного органу.

     У разi застосування безготiвкової форми розрахункiв оплата проводиться громадянами шляхом попередньої оплати на вiдповiдний рахунок митного органу.

     При сплатi громадянами єдиного збору застосовується єдиний платiжний документ (унiфiкована митна квитанцiя МД-1).

     Розподiл екземплярiв вантажної митної декларацiї здiйснюється наступним чином:

     перший основний аркуш вантажної митної декларацiї ("примiрник для митницi") зберiгається разом iз комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалось митне оформлення, у митному пiдроздiлi, що здiйснював митне оформлення товарiв;

     другий основний аркуш ("примiрник для статистики") передається до вiддiлiв митної статистики митного органу;

     третiй основний аркуш ("примiрник для митницi") передається разом з повiдомленням та першим екземпляром прибуткового касового ордеру до вiддiлiв бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом.

     четвертий основний аркуш ("примiрник для митницi") передається митним органом власнику;

     п'ятий основний аркуш ("примiрник для декларанта") передається декларанту.

     По закiнченнi змiни вiдповiдна особа вiддiлу, що здiйснює митне оформлення, формує реєстр у двох примiрниках.

     Перший примiрник реєстру разом iз другим основним аркушем вантажної митної декларацiї передається до вiддiлiв митної статистики митного органу;

     Другий примiрник реєстру разом iз третiм основним аркушем, повiдомленням та першим екземпляром прибуткового касового ордеру передається до вiддiлiв бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом.

     На пiдставi наданих документiв вiддiли бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом здiйснюють контроль за надходженням на рахунок митного органу мита, митних та iнших зборiв та податкiв.

     З метою здiйснення перевiрки правильностi застосування ставок та кодiв товарної номенклатури при оформленi вантажної митної декларацiї наказом по митному органу призначається комiсiя, члени якої не рiдше одного разу на мiсяць здiйснюють перевiрку правильностi нарахування мита, митних та iнших зборiв та податкiв.

     До комiсiї повиннi в обов'язковому порядку залучатися представники вiддiлiв митних платежiв, вiддiлiв тарифiв та митної вартостi.

     У разi виявлення в ходi перевiрки недобору митних платежiв, вiдшкодування їх здiйснюється за рахунок винної особи.

Начальник Управлiння бухгалтерського облiку та звiтностi - головний бухгалтер М.В.Околiта
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.