ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.11.2001 р. N 2/09-5457-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У зв'язку з набранням чинностi Закону України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами в Україну" (далi - Закон) повiдомляємо наступне.

     1. З урахуванням вимог ст. ст. 4, 10 Закону повiдомляємо, що форма вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), порядок її подання, оформлення та використання встановленi Положенням про вантажну митну декларацiю, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (iз змiнами та доповненнями).

     Порядок митного оформлення товарiв, якi перемiщуються суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi при здiйсненнi ними iмпортних операцiй, встановлено наказом Держмитслужби вiд 30.12.98 N 828 "Про затвердження Типової технологiї митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв" (iз змiнами та доповненнями) (далi - Типова технологiя).

     Виходячи з вищевикладеного, пiд час ввезення (пересилання, отримання) громадянами товарiв, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, митний контроль та митне оформлення здiйснювати у вiдповiдностi з вимогами Типової технологiї.

     За умови дотримання вимог Типової технологiї також повiдомляємо, що Держмитслужба не заперечує проти змiни послiдовностi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв. При цьому пропонуємо встановити таку послiдовнiсть:

     перевiрка наданих документiв (ВМД, товаросупровiдних документiв тощо), проставляння вiдтиску штампу "Пiд митним контролем" та реєстрацiйного номеру ВМД;

     митний огляд для встановлення достовiрностi заявлених вiдомостей про товари (без використання Акту про проведення митного огляду);

     нарахування та контроль сплати митних платежiв;

     завершення митного оформлення шляхом проставлення на ВМД вiдтиску особистої номерної печатки та пiдпису посадової особи митницi, що здiйснювала митне оформлення;

     формування статистичної звiтностi.

     З урахуванням специфiки роботи митницi (пiдроздiлу митницi) перелiченi операцiї можуть виконуватися як декiлькома посадовими особами митницi, так i однiєю посадовою особою.

     3. Надсилаємо Тимчасовий порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3). Пiсля затвердження цього Порядку в Мiнiстерствi юстицiї України, вiдповiдний наказ Держмитслужби буде надiсланий додатково.

     Начальникам митниць забезпечити здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України.

     Додаток: на 9 арк.

Перший заступник Голови Служби О.Б.Єгоров

 

Тимчасовий порядок
заповнення граф вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3)

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Митного кодексу України, Закону України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", з метою впорядкування митного контролю й митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами, якi не є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi.

1. Загальнi положення

     1.1. Дiя цього Порядку поширюється на товари, що ввозяться безпосередньо громадянами в супроводжуваному багажi, пересилаються в несупроводжуваному багажi, або надходять на адресу громадян у вантажних вiдправленнях, мiжнародних поштових вiдправленнях та мiжнародних експрес-вiдправленнях, сумарна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вартiсть яких перевищує 100 кг.

     1.2. Вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) заповнюється безпосередньо громадянином, який ввозить (отримує) товари на митну територiю України, або особою, уповноваженою на здiснення декларування на пiдставi договору.

     1.3. Оформленi митним органом аркушi ВМД розподiляються таким чином:

     перший основний аркуш ("примiрник для митницi") зберiгається разом iз комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалося митне оформлення, у митному пiдроздiлi, що здiйснював митне оформлення, протягом 12 мiсяцiв, пiсля чого передається на зберiгання до архiву митницi;

     другий основний аркуш ("примiрник для статистики") використовується в пiдроздiлi митної статистики митного органу;

     третiй основний аркуш ("примiрник для митницi") використовується в пiдроздiлi митних платежiв митного органу;

     четвертий основний аркуш ("примiрник для митницi") передається митним органом власнику;

     п'ятий основний аркуш ("примiрник для декларанта") передається декларанту.

     1.4. При оформленнi ВМД використовується унiфiкований адмiнiстративний документ форми МД-2 (МД-3).

     1.5. Разом з ВМД подається її електронна копiя, яка використовується для прискорення проведення процедури митного оформлення товару й митної статистики зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Iнформацiя, унесена до електронної копiї ВМД, повинна вiдповiдати iнформацiї, унесенiй декларантом до оригiналу.

     1.6. Допускається заповнення ВМД громадянином власноручно. У такому випадку, уповноважена посадова особа митного органу, повинна внести зазначенi у ВМД вiдомостi до електронної бази.

     1.7. Замiсть додаткових аркушiв ВМД при митному оформленнi товарiв у режим тимчасового ввезення використовуються специфiкацiї (перелiки) довiльної форми. У правому верхньому кутку кожного аркуша специфiкацiї зазначається реєстрацiйний номер ВМД, до якої вона додається.

2. Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митного режиму iмпорту при ввезеннi (пересиланнi) товарiв громадянами

     Заповнюються такi графи ВМД: В, 1, 3, 5, 6, 8, 12, 14, 15, 19, 21, 22, 23, 29, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 54.

     Графи 7, С та D заповнюються посадовою особою митного органу.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

Особливостi заповнення граф

Графа "B" "Подробицi розрахункiв"

     У графi заявником зазначаються такi данi платiжних документiв, що свiдчать про внесення митних платежiв:

     шифр платежу вiдповiдно до Класифiкатора видiв митних платежiв;

     загальна сума платежiв за цим шифром, що включає в себе суми платежiв за основним та всiма додатковими аркушами ВМД;

     платiжнi реквiзити (номер та дата прибуткового касового ордера або платiжного доручення).

________________________
     Примiтка: Громадянин може вносити грошi:
     в касу акцiонерного поштово-пенсiйного банку "Аваль" - при цьому як платiжний реквiзит, зазначається номер прибуткового касового ордера банку;
     в касу митницi - зазначається номер прибуткового касового ордера митного органу;
     з власного банкiвського рахунку на депозитний рахунок митницi - зазначається номер банкiвського документа на переведення коштiв.

Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "", у другому - код митного режиму "40", у третьому - особливiсть перемiщення "Г".

Графа 3 "Додатковий аркуш"

     Заповнюється в разi використання додаткового аркуша.

     У першому пiдроздiлi графи зазначається порядковий номер аркуша, у другому - загальна кiлькiсть аркушiв декларацiї, включаючи додатковi.

     Якщо додатковi аркушi не використовуються, то в графi зазначається "1/1".

Графа 5 "Всього найменувань товарiв"

     У графi зазначається (цифрами) загальна кiлькiсть найменувань товарiв, наведених у графi 31 "Опис товару" декларацiї та додаткових аркушiв.

Графа 6 "Кiлькiсть мiсць"

     У графi зазначається (цифрами) загальна кiлькiсть мiсць у декларованiй партiї товарiв. При ввезеннi насипних, наливних товарiв у графi проставляється "0".

     Для товарiв, що перевозяться в контейнерах, ящиках або на пiддонах, зазначається вiдповiдно кiлькiсть контейнерiв, ящикiв, пiддонiв.

Графа 7 "Довiдковий номер"

     У графi проставляються номер та дата прийняття декларацiї (реєстрацiйний номер) за такою схемою:

ххххх / х / хххххх.
     Елемент N 1 2 3,

     де 1 - п'ятизначний цифровий код митного органу згiдно з Класифiкатором митних органiв України;

     2 - остання цифра поточного року;

     3 - шестизначний порядковий N ВМД та додаткового аркуша (при наявностi) з окремого дiапазону номерiв, порядок видiлення яких затверджується митним органом.

Графа 8 "Одержувач"

     Для громадян - резидентiв України:

     у графi зазначаються вiдомостi про громадянина, що безпосередньо ввозить (пересилає чи отримує) на митну територiю України товари:

     паспортнi данi (серiя, номер, коли й ким виданий, прiзвище й iнiцiали громадянина та його адреса).

     Для громадян - нерезидентiв України:

     у графi зазначаються - громадянство, паспортнi данi.

     У нижнiй частинi графи пiсля знака "реєстр"N" вноситься iдентифiкацiйний номер одержувача, який формується за схемою, наведеною в додатку.

     Якщо товари ввозяться на пiдставi доручення, то зазначається: "за дорученням".

Графа 12 "Загальна митна вартiсть"

     Зазначається загальна митна вартiсть декларованих товарiв у валютi України за курсом, установленим Нацiональним банком України на день оформлення ВМД.

     Ця вартiсть складається iз сум, наведених у графi 45 основного та додаткових аркушiв ВМД.

Графа 14 "Декларант/представник"

     У графi наводяться вiдомостi про декларанта:

     облiковий номер платника податкiв (у правому верхньому кутку);

     назва та адреса юридичної особи;

     для декларанта, що дiє на пiдставi договору, - номер та дата видачi квалiфiкацiйного свiдоцтва на право здiйснення такого виду дiяльностi.

     При самостiйному декларуваннi громадянином митному органу ввезених товарiв, графа не заповнюється.

Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi вказується скорочена назва країни, з якої товари були вiдправленi в Україну, згiдно з Класифiкатором країн свiту.

Графа 19 "Контейнер"

     У графi проставляється:

     1, якщо товари прямують у контейнерi;

     0, якщо товари прямують не в контейнерi.

Графа 21 "Транспортний засiб на кордонi"

     Зазначаються вiдомостi про транспортний засiб, на якому здiйснюється доставка товарiв у пункт пропуску (назва морського або рiчкового судна, номер рейсу та бортовий номер повiтряного судна; номер пасажирського потягу; номер вантажного залiзничного вагона; iншi вiдомостi).

Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     У лiвому пiдроздiлi графи наводиться цифровий код валюти згiдно iз загальнодержавним Класифiкатором валют.

     У правому пiдроздiлi графи зазначається цифрами загальна фактурна вартiсть товарiв у валютi України, одержана як сума вартостей, наведених у графi 42 основного та додаткових аркушiв ВМД.

Графа 23 "Курс валюти"

     Наводиться курс одиницi валюти, зазначеної в графi 22 ВМД, установлений Нацiональним банком України на дату прийняття митницею декларацiї для оформлення.

Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi зазначається назва митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований пункт пропуску, та його код згiдно з Класифiкатором митних органiв України.

Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     Зазначаються комерцiйна й фiрмова назви товару, характеристики товару, що включають у себе асортимент, розмiри, номери моделей, стандарти, типи, комплектнiсть та iншi вiдомостi про товар, якi дають можливiсть однозначно класифiкувати його за декларованим у графi 33 ВМД, згiдно з кодом Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД).

     Для товару, що перевозиться в контейнерi, у верхнiй правiй частинi графи проставляється номер контейнера.

Графа 32 "Товар N"

     У графi проставляється порядковий номер товару, що декларується в графi 31.

     Кiлькiсть товарiв, декларованих в основному та додаткових аркушах ВМД, не повинна перевищувати 99.

Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi зазначається десятизначний код товару згiдно з УКТЗЕД. Структурно код записується без пропускiв та iнших роздiлових знакiв. Iншi пiдроздiли графи не заповнюються.

Графа 35 "Вага брутто (кг)"

     У графi зазначається вага брутто (у кiлограмах) товару, описаного в графi 31 (вага брутто - це загальна вага товару, включаючи вагу упаковки, округлена до цiлих величин за правилами округлення).

Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури "40/00/28".

Графа 38 "Вага нетто (кг)"

     У графi зазначається вага нетто (у кiлограмах) товару, описаного в графi 31 (вага нетто - це вага товару без упаковки, округлена до цiлих величин за правилами округлення).

Графа 41 "Додаткова одиниця вимiру"

     У графi зазначається код додаткової одиницi вимiру товару згiдно з загальнодержавним Класифiкатором одиниць вимiру, якщо така одиниця вимiру передбачена для цього товару та є потреба її використання.

Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     У графi наводиться у валютi України фактурна вартiсть товарiв, задекларованих у графi 31 ВМД, що визначається за курсом, установленим Нацiональним банком України на день прийняття ВМД до митного оформлення.

Графа 44 "Додаткова iнформацiя / поданi документи"

     У графi зазначаються реквiзити та коди (при наявностi) документiв у вiдповiдностi з Класифiкатором документiв:

     рахункiв-фактур, iнвойсiв, чекiв тощо;

     дозвiльних документiв служб санiтарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного та iнших видiв контролю;

     договорiв про декларування товарiв, у разi їх декларування уповноваженою особою;

     нотарiально завiреного доручення, якщо товари ввозяться за договором-доручення;

     N квитка пасажирського транспортного засобу;

     iнше.

     Реквiзити кожного документа починаються з нового рядка.

Графа 45 "Митна вартiсть"

     У разi застосування додаткових аркушiв ВМД, наводиться митна вартiсть товару, зазначеного в графi 31.

Графа 46 "Статистична вартiсть"

     Зазначається митна вартiсть товару, визначена в тисячах гривень, що округлюється за правилами округлення.

Графа 47 "Нарахування мита та митних платежiв"

     У цiй графi основного й додаткових аркушiв ВМД проводиться нарахування митних платежiв вiдповiдно до дiючого порядку для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

Графа 54 "Мiсце i дата"

     У графi зазначаються:

     мiсце та дата заповнення ВМД;

     прiзвище та iнiцiали власника товару, проставляється його пiдпис

     - або прiзвище та iнiцiали особи, уповноваженої на декларування товару, зазначеної в графi 14, займана нею посада, номер телефону, номер квалiфiкацiйного свiдоцтва особи, уповноваженої на декларування вантажiв на пiдставi договору, проставляється печатка та її особистий пiдпис.

3. Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення товарiв громадянами

     Декларантом заповнюються такi графи ВМД: 1, 4, 5, 6, 8, 12, 14, 15, 19, 21, 23, 31, 32, 33, 35, 37, 44, 45, 47, 52, 54 вiдповiдно до роздiлу 2 цього Порядку.

     Графи 7, С та D заповнюються iнспектором митницi.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

     На зворотному боцi основного аркуша ВМД наводиться письмове зобов'язання вiдповiдальної особи за тимчасове ввезення товару про повернення товарiв: "Я, (прiзвище, iм'я та по батьковi, номер i серiя паспорта), ознайомлений зi змiстом статей 71, 113, ... Митного кодексу України й зобов'язуюсь задекларованi товари заявити в митний режим iмпорту або вивезти з України в строк до "__"_____200__р.". Зобов'язання має бути обов'язково засвiдчене пiдписом особи, вiдповiдальної за зворотне вивезення товару з проставленням дати надання зобов'язання.

Особливостi заповнення граф

Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "", у другому - код митного режиму "31", у третьому пiдроздiлi - лiтера "Г".

Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури "31/00/28".

Графа 52 "Гарантiя не дiйсна для ..."

     У лiвому пiдроздiлi графи зазначається дата (число, мiсяць, рiк) зворотного вивезення товарiв.

4. Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї при зворотному вивезеннi товару

     Декларантом заповнюються такi графи ВМД: 1, 2, 4, 5, 6, 12, 14, 17, 19, 21, 23, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 40, 44, 45, 47, 54 вiдповiдно до роздiлу 2 цього Порядку.

     Графи 7, С та D заповнюються iнспектором митницi.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

Особливостi заповнення граф

Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "ЕК", другий пiдроздiл не заповнюється, у третьому пiдроздiлi проставляється лiтера "Г".

Графа 2 "Вiдправник"

     Для громадян - резидентiв України:

     у графi зазначаються вiдомостi про громадянина, що безпосередньо ввозить (пересилає чи отримує) на митну територiю України товари:

     паспортнi данi (серiя, номер, коли й ким виданий, прiзвище й iнiцiали громадянина та його адреса).

     Для громадян - нерезидентiв України:

     у графi зазначаються - громадянство, паспортнi данi.

     У нижнiй частинi графи пiсля знака "реєстр"N" вноситься iдентифiкацiйний номер одержувача, який формується за схемою, наведеною в додатку.

     Якщо речi ввозяться на пiдставi доручення, то зазначається: "за дорученням".

Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається шестизначний код процедури "00/31/28".

Графа 40 "Попереднiй документ"

     Проставляються номер та дата ВМД, яка була оформлена при тимчасовому ввезеннi цього товару.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О.I.Пашинний

 

Додаток
до роздiлу 2 Тимчасового порядку заповнення вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3)

Порядок
формування iдентифiкацiйного коду

     1. Для громадян-нерезидентiв:

     00 - 034 - 00 - 00 - 0000000ХХХ,

     де ХХХ - код країни, громадянином якої є особа, згiдно з Класифiкатором країн свiту.

     Якщо громадянин-нерезидент є платником податкiв в Українi й належним чином зареєстрований у Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв (далi - ДРФО), то порядок формування його iдентифiкацiйного коду аналогiчний порядку формування iдентифiкацiйного коду громадян-резидентiв.

     2. Для громадян-резидентiв

     00 - 034 - 00 - ХХ - ХХХХХХХХХХ,

     де ХХ - код мiсця проживання громадянина за Класифiкатором одиниць адмiнiстративно-територiального устрою України;

     ХХХХХХХХХХ - iдентифiкацiйний номер громадянина-резидента за ДРФО.

     Якщо громадянин-резидент вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про Державний реєстр фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв" через свої релiгiйнi або iншi переконання вiдмовився вiд прийняття iдентифiкацiйного номера, то замiсть iдентифiкацiйного номера за ДРФО зазначається "0000000ХХХ", де ХХХ - код України згiдно з Класифiкатором країн свiту.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.