Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 381 від 17.05.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 10 грудня 2001 року N 796


Про затвердження Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3)

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 грудня 2001 р. за N 1083/6274

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 8 червня 2004 року N 420,
вiд 20 вересня 2005 року N 877

     На пiдставi Митного кодексу України, Закону України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", з метою встановлення єдиного порядку заповнення вантажної митної декларацiї при митному оформленнi товарiв, що ввозяться безпосередньо громадянами в супроводжуваному багажi, пересилаються в несупроводжуваному багажi або надходять на адреси громадян у вантажних вiдправленнях, мiжнародних поштових вiдправленнях та мiжнародних експрес-вiдправленнях, сумарна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага перевищує 100 кг, а також ввозяться громадянами на митну територiю України в митному режимi тимчасового ввезення, наказую:

     1. Затвердити Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3) (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню нетарифного регулювання (Пашинний О. I.) та Правовому управлiнню (Мельник М. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню справами (Карпенко В. П.) забезпечити тиражування та розсилку цього наказу до регiональних митниць, митниць пiсля його реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     4. Iнформацiйно-аналiтичному митному управлiнню (Копосов С. А.) розробити програмне забезпечення для електронного заповнення унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3) для громадян.

     5. Управлiнню аналiзу, прогнозування та зв'язкiв з громадськiстю (Козик Л. Г.) забезпечити висвiтлення наказу й Порядку в засобах масової iнформацiї.

     6. Начальникам регiональних митниць, митниць довести цей наказ до вiдома громадян, якi перемiщують товари через митний кордон України.

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П. В.

Голова Служби М. М. Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 10 грудня 2001 р. N 796
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 грудня 2001 р. за N 1083/6274

Порядок
заповнення граф вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3)

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Митного кодексу України, Закону України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", з метою впорядкування митного контролю й митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами, якi не є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi (пiдприємцями).

1. Загальнi положення

     1.1. Дiя цього Порядку поширюється на товари, що ввозяться безпосередньо громадянами в супроводжуваному багажi, пересилаються в несупроводжуваному багажi або надходять на адреси громадян у вантажних вiдправленнях, мiжнародних поштових вiдправленнях та мiжнародних експрес-вiдправленнях, сумарна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага перевищує 100 кг.

     1.2. Вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) заповнюється безпосередньо громадянином, який ввозить (отримує) товари на митну територiю України, або особою, уповноваженою на здiйснення декларування на пiдставi договору.

     1.3. При оформленнi ВМД використовується унiфiкований адмiнiстративний документ форми МД-2 (МД-3).

     1.4. Оформленi митним органом аркушi ВМД розподiляються таким чином:

     перший основний аркуш ("примiрник для митницi") зберiгається разом iз комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалося митне оформлення, у митному пiдроздiлi, що здiйснював митне оформлення, протягом 12 мiсяцiв, пiсля чого передається на зберiгання до архiву митницi;

     другий основний аркуш ("примiрник для статистики") використовується в пiдроздiлi митної статистики митного органу;

     третiй основний аркуш ("примiрник для митницi") передається до вiддiлiв бухгалтерського облiку, звiтностi, контролю та розрахункiв за митними платежами з Держбюджетом;

     четвертий основний аркуш ("примiрник для митницi") при потребi передається митним органом власниковi товару;

     п'ятий основний аркуш ("примiрник для декларанта") передається декларанту.

     1.5. Разом з ВМД подається її електронна копiя, яка використовується для прискорення митного оформлення товару й для митної статистики зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Iнформацiя, внесена до електронної копiї ВМД, повинна вiдповiдати iнформацiї, внесенiй декларантом до оригiналу.

     1.6. Якщо ВМД заповнюється громадянином власноручно, то вповноважена начальником митного органу посадова особа митницi повинна внести зазначенi у ВМД вiдомостi до електронної бази.

     1.7. Замiсть додаткових аркушiв ВМД при митному оформленнi товарiв у режим тимчасового ввезення використовуються специфiкацiї (перелiки товарiв) довiльної форми, засвiдченi особою, вiдповiдальною за їх зворотне вивезення. У правому верхньому кутку кожного аркуша специфiкацiї зазначається реєстрацiйний номер ВМД, до якої вона додається.

2. Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митного режиму iмпорту при ввезеннi (пересиланнi) товарiв громадянами

     Заповнюються такi графи ВМД: B, 1, 3, 5, 6, 8, 12, 14, 15, 19, 21, 22, 23, 29, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 54.

     Графи 7, C та D заповнюються посадовою особою митного органу.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

Особливостi заповнення граф

Графа B "Подробицi розрахункiв"

     У графi заявником зазначаються такi данi платiжних документiв, що свiдчать про внесення митних платежiв:

     шифр платежу вiдповiдно до Класифiкатора видiв митних платежiв;

     загальна сума платежiв за цим шифром, що включає в себе суми платежiв за основним та всiма додатковими аркушами ВМД;

     платiжнi реквiзити (номер та дата прибуткового касового ордера або платiжного доручення).

     Громадянин може вносити грошi:

     до каси Акцiонерного поштово-пенсiйного банку "Аваль", при цьому як платiжний реквiзит зазначається номер прибуткового касового ордера банку;

     до каси митницi iз зазначенням номера прибуткового касового ордера митного органу;

     з власного банкiвського рахунку на депозитний рахунок митницi iз зазначенням номера банкiвського документа на переведення коштiв.

Графа C

     У графу заноситься iнформацiя в такому порядку:

   шифр платежу /номер платiжного документа, що засвiдчує сплату вiдповiдного платежу /дата сплати (надходження) платежу за платiжним дорученням /сума сплати

Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "", у другому - код митного режиму "40", у третьому - особливiсть перемiщення "Г".

Графа 3 "Додатковий аркуш"

     Заповнюється в разi використання додаткового аркуша.

     У першому пiдроздiлi графи зазначається порядковий номер аркуша, у другому - загальна кiлькiсть аркушiв декларацiї, включаючи додатковi.

     Якщо додатковi аркушi не використовуються, то в графi зазначається "1/1".

Графа 5 "Всього найменувань товарiв"

     У графi зазначається (цифрами) загальна кiлькiсть найменувань товарiв, наведених у графi 31 ВМД.

Графа 6 "Кiлькiсть мiсць"

     У графi зазначається (цифрами) загальна кiлькiсть мiсць у декларованiй партiї товарiв. При ввезеннi насипних, наливних товарiв у графi проставляється "0".

     Для товарiв, що перевозяться в контейнерах, ящиках або на пiддонах, зазначається вiдповiдно кiлькiсть контейнерiв, ящикiв, пiддонiв.

Графа 7 "Довiдковий номер"

     У графi проставляються номер та дата прийняття декларацiї (реєстрацiйний номер) за такою схемою:

ххххх / х / хххххх.
    елемент N 1 2 3,

     де

     1 - дев'ятизначний код митного органу, а за наявностi - код структурного пiдроздiлу згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 02.04.2004 N 233 "Про затвердження Класифiкатора митних органiв України та їх структурних пiдроздiлiв";

(опис особливостей заповнення графи 7 пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 08.06.2004 р. N 420)

     2 - остання цифра поточного року;

     3 - шестизначний порядковий номер ВМД та додаткового аркуша (за наявностi) з окремого дiапазону номерiв, порядок видiлення яких затверджується митним органом.

Графа 8 "Одержувач"

     Для громадян-резидентiв у графi зазначаються паспортнi данi громадянина, який безпосередньо ввозить (пересилає чи отримує) на митну територiю України товари: серiя, номер, коли й ким виданий, прiзвище й iнiцiали громадянина та його постiйне мiсце проживання.

     Для громадян-нерезидентiв у графi зазначаються громадянство, паспортнi данi.

     У нижнiй частинi графи пiсля слова й знака "реєстр N" проставляється iдентифiкацiйний номер одержувача, який формується згiдно з додатком до цього Порядку.

Графа 12 "Загальна митна вартiсть"

     Зазначається загальна митна вартiсть декларованих товарiв у валютi України за курсом, установленим Нацiональним банком України на день оформлення ВМД.

     Ця вартiсть складається iз сум, наведених у графi 45 основного та додаткових аркушiв ВМД.

Графа 14 "Декларант/представник"

     У графi наводяться вiдомостi про декларанта:

     облiковий номер платника податкiв (у правому верхньому кутку);

     назва та мiсцезнаходження;

     для декларанта, що дiє на пiдставi договору, - номер та дата видачi Квалiфiкацiйного свiдоцтва на право здiйснення такого виду дiяльностi.

     При самостiйному декларуваннi громадянином митному органу ввезених товарiв графа не заповнюється.

Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається скорочена назва країни, з якої товари були вiдправленi в Україну, згiдно з Класифiкатором країн свiту.

Графа 19 "Контейнер"

     У графi проставляється:

     1, якщо товари прямують у контейнерi;

     0, якщо товари прямують не в контейнерi.

Графа 21 "Транспортний засiб на кордонi"

     Зазначаються вiдомостi про транспортний засiб, на якому здiйснюється доставка товарiв у пункт пропуску (назва морського або рiчкового судна, номер рейсу та бортовий номер повiтряного судна; номер пасажирського потяга; номер вантажного залiзничного вагона; iншi вiдомостi).

Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     У лiвому пiдроздiлi графи наводиться цифровий код валюти згiдно iз загальнодержавним Класифiкатором валют.

     У правому пiдроздiлi графи зазначається цифрами загальна фактурна вартiсть товарiв у валютi України, одержана як сума вартостей, наведених у графi 42 основного та додаткових аркушiв ВМД.

Графа 23 "Курс валюти"

     Наводиться курс одиницi валюти, зазначеної в графi 22 ВМД, установлений Нацiональним банком України на дату прийняття митницею декларацiї до митного оформлення.

Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi зазначаються назва митного органу, у зонi дiяльностi якого розташовано пункт пропуску, та його код згiдно з Класифiкатором митних органiв України.

Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     Зазначаються комерцiйна й фiрмова назви товару, характеристики товару, що включають у себе асортимент, розмiри, номери моделей, стандарти, типи, комплектнiсть та iншi вiдомостi про товар, якi дають можливiсть однозначно класифiкувати його за декларованим у графi 33 ВМД кодом згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД).

     Для товару, що перевозиться в контейнерi, у верхнiй правiй частинi графи проставляється номер контейнера.

     Якщо товар, що декларується в цiй графi, не повнiстю займає вантажне мiсце або не весь контейнер, у графi зазначається "частина ящика", "частина контейнера" тощо.

Графа 32 "Товар N"

     У графi проставляється порядковий номер товару, що декларується в графi 31 ВМД.

     Кiлькiсть товарiв, декларованих в основному та додаткових аркушах ВМД, не повинна перевищувати 99.

Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi зазначається 10-значний цифровий код товару згiдно з УКТЗЕД. Структурно код записується без пропускiв та iнших роздiлових знакiв. Iншi пiдроздiли графи не заповнюються.

Графа 35 "Вага брутто (кг)"

     У графi зазначається вага брутто (у кiлограмах) товару, описаного в графi 31 ВМД (вага брутто - це загальна вага товару, включаючи вагу упаковки, округлена до цiлих величин за правилами округлення).

Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури "40/00/28".

Графа 38 "Вага нетто (кг)"

     У графi зазначається вага нетто (у кiлограмах) товару, описаного в графi 31 ВМД (вага нетто - це вага товару без упаковки, округлена до цiлих величин за правилами округлення).

Графа 41 "Додаткова одиниця вимiру"

     У графi зазначається код додаткової одиницi вимiру товару згiдно з загальнодержавним Класифiкатором одиниць вимiру, якщо така одиниця вимiру передбачена для цього товару та є потреба її використання.

Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     У графi наводиться фактурна вартiсть товарiв, задекларованих у графi 31 ВМД, виражена у валютi України за курсом, установленим Нацiональним банком України на день прийняття ВМД до митного оформлення.

Графа 44 "Додаткова iнформацiя/поданi документи"

     У графi зазначаються реквiзити та коди (за наявностi) документiв вiдповiдно до Класифiкатора документiв:

     рахункiв-фактур, iнвойсiв, чекiв тощо;

     дозвiльних документiв служб санiтарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного та iнших видiв контролю;

     договорiв про декларування товарiв у разi їх декларування вповноваженою особою;

     нотарiально завiреного доручення, якщо товари ввозяться за договором доручення;

     номер квитка пасажирського транспортного засобу;

     iнше.

     Реквiзити кожного документа починаються з нового рядка.

     Якщо у графi недостатньо мiсця для внесення всiх необхiдних даних, допускається наводити їх на зворотному боцi ВМД.

Графа 45 "Митна вартiсть"

     У графi наводиться митна вартiсть товару, зазначеного в графi 31 ВМД.

Графа 46 "Статистична вартiсть"

     Зазначається митна вартiсть товару, визначена в тисячах гривень, що округлюється за правилами округлення.

Графа 47 "Нарахування мита та митних платежiв"

     У цiй графi основного й додаткових аркушiв ВМД проводиться нарахування митних платежiв у загальному порядку, встановленому Державною митною службою України, з використанням кодiв видiв платежiв, передбачених для громадян.

Графа 54 "Мiсце i дата"

     У графi зазначаються:

     мiсце та дата заповнення ВМД;

     прiзвище та iнiцiали власника товару, проставляється його пiдпис.

     У разi заповнення ВМД декларантом проставляється прiзвище та iнiцiали особи, уповноваженої на декларування товару й зазначеної в графi 14 ВМД, займана нею посада, номер телефону, номер Квалiфiкацiйного свiдоцтва особи, уповноваженої на декларування вантажiв на пiдставi договору, проставляються печатка та її особистий пiдпис.

3. Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення товарiв громадянами

     Декларантом заповнюються такi графи ВМД: B, 1, 4, 5, 6, 8, 12, 14, 15, 19, 21, 22, 23, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 41, 44, 45, 47, 52, 54 вiдповiдно до роздiлу 2 цього Порядку.

     Графи 7, C та D заповнюються iнспектором митницi.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

     На зворотному боцi основного аркуша ВМД наводиться письмове зобов'язання особи, що тимчасово ввозить товар на митну територiю України, про повернення товарiв за межi цiєї територiї:

    "Я,   ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi, номер i серiя паспорта)
ознайомлений зi змiстом статей 204 - 211, 348 Митного кодексу України й зобов'язуюсь задекларованi товари заявити в митний режим iмпорту або вивезти з України в строк до "___" _______________ 200_ р.".

      Зобов'язання має бути обов'язково засвiдчене пiдписом особи, вiдповiдальної за зворотне вивезення товару, iз проставленням дати надання зобов'язання.

(абзац роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 20.09.2005 р. N 877)

Особливостi заповнення граф

Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "", у другому - код митного режиму "31", у третьому пiдроздiлi - лiтера "Г".

Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури "31/00/28".

Графа 52 "Гарантiя не дiйсна для..."

     У лiвому пiдроздiлi графи зазначається дата (число, мiсяць, рiк) зворотного вивезення товарiв.

4. Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї при зворотному вивезеннi товару

     Декларантом заповнюються такi графи ВМД: B, 1, 2, 4, 5, 6, 12, 14, 17, 19, 21, 22, 23, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 40, 41, 44, 45, 47, 54 вiдповiдно до роздiлу 2 цього Порядку.

     Графи 7, C та D заповнюються iнспектором митницi.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

Особливостi заповнення граф

Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "ЕК", другий пiдроздiл не заповнюється, у третьому пiдроздiлi проставляється лiтера "Г".

Графа 2 "Вiдправник"

     Для громадян-резидентiв у графi зазначаються паспортнi данi громадянина, що безпосередньо вивозить (пересилає) з митної територiї України товари: серiя, номер, коли й ким виданий, прiзвище й iнiцiали громадянина та його постiйне мiсце проживання.

     Для громадян-нерезидентiв у графi зазначаються громадянство, паспортнi данi.

     У нижнiй частинi графи пiсля слова й знака "реєстр N" проставляється iдентифiкацiйний номер одержувача, який формується згiдно з додатком до цього Порядку.

     Якщо речi вивозяться на пiдставi доручення, то зазначається "за дорученням".

Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури "00/31/28".

Графа 40 "Попереднiй документ"

     Проставляються номер та дата ВМД, що була оформлена при тимчасовому ввезеннi цього товару.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О. I. Пашинний

 

Додаток
до Порядку заповнення вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3)

Структура
iдентифiкацiйного номера

     1. Для громадян-резидентiв:

     00-034-00-ХХ-ХХХХХХХХХХ,

     де XX - код мiсця проживання громадянина України за Класифiкатором об'єктiв адмiнiстративно-територiального устрою України;

     ХХХХХХХХХХ - iдентифiкацiйний номер громадянина-резидента за Державним реєстром фiзичних осiб - платникiв податкiв (далi - ДРФО).

     Якщо громадянин-резидент через свої релiгiйнi або iншi переконання вiдмовився вiд прийняття iдентифiкацiйного номера за ДРФО, то вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про Державний реєстр фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв" замiсть iдентифiкацiйного номера за ДРФО зазначається "0000000ХХХ", де ХХХ - код України згiдно з Класифiкатором країн свiту.

     2. Для громадян-нерезидентiв:

     00-034-00-00-0000000ХХХ,

     де ХХХ - код країни, громадянином якої є особа, згiдно з Класифiкатором країн свiту.

     Якщо громадянин-нерезидент є платником податкiв в Українi й належним чином зареєстрований у ДРФО, то структура його iдентифiкацiйного номера формується аналогiчно структурi формування iдентифiкацiйного номера, установленiй для громадян-резидентiв.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.