ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про Нацiональний архiвний фонд i архiвнi установи"

     Верховна Рада України постановляє:

     1. Внести змiни до Закону України "Про Нацiональний архiвний фонд i архiвнi установи" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1994 р., N 15, ст. 86; 1996 р., N 3, ст. 11; 1997 р., N 8, ст. 62), виклавши його в такiй редакцiї:

"ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи

     Цей Закон регулює вiдносини, пов'язанi iз формуванням, облiком, зберiганням i використанням Нацiонального архiвного фонду, та iншi основнi питання архiвної справи.

Роздiл I
ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     Стаття 1. Визначення термiнiв

     У цьому Законi наведенi нижче термiни вживаються у такому значеннi:

     архiвний документ - документ незалежно вiд його виду, виду матерiального носiя iнформацiї, мiсця i часу створення та форми власностi на нього, що припинив виконувати функцiї, для яких був створений, але зберiгається або пiдлягає зберiганню з огляду на значущiсть для особи, суспiльства чи держави або цiннiсть для власника також як об'єкт рухомого майна;

     документ Нацiонального архiвного фонду - архiвний документ, культурна цiннiсть якого визнана вiдповiдною експертизою i який зареєстрований як складова Нацiонального архiвного фонду;

     Нацiональний архiвний фонд - сукупнiсть архiвних документiв, що вiдображають iсторiю духовного i матерiального життя Українського народу та iнших народiв, мають культурну цiннiсть i є надбанням української нацiї;

     унiкальний документ - документ Нацiонального архiвного фонду, що становить виняткову культурну цiннiсть, має важливе значення для формування нацiональної самосвiдомостi Українського народу i визначає його вклад у всесвiтню культурну спадщину;

     архiвна справа - галузь життєдiяльностi суспiльства, що охоплює науковi, органiзацiйнi, правовi, технологiчнi, економiчнi та iншi питання дiяльностi юридичних i фiзичних осiб, пов'язанi iз нагромадженням, облiком, зберiганням архiвних документiв та використанням вiдомостей, що в них мiстяться;

     дiловодство - сукупнiсть процесiв, що забезпечують документування управлiнської iнформацiї i органiзацiю роботи iз службовими документами;

     архiвна установа, архiв, архiвний пiдроздiл, архiвний вiддiл - це вiдповiдно установа чи структурний пiдроздiл, що забезпечує облiк i зберiгання архiвних документiв, використання вiдомостей, що в них мiстяться, та формування Нацiонального архiвного фонду i/або здiйснює управлiння, науково-дослiдну та iнформацiйну дiяльнiсть у сферi архiвної справи i дiловодства;

     державна архiвна установа - архiвна установа, що здiйснює свою дiяльнiсть за рахунок коштiв Державного бюджету України;

     приватне архiвне зiбрання - зiбрання архiвних документiв, що є власнiстю однiєї або кiлькох осiб;

     таємний архiв - архiвна установа, про iснування якої не заявлено публiчно;

     користувач архiвними документами - фiзична або юридична особа, яка з дозволу власника або уповноваженої ним особи ознайомлюється з архiвними документами;

     державна реєстрацiя документiв - оформлення свiдоцтва власнику документiв про належнiсть їх до складу Нацiонального архiвного фонду, що здiйснюється з метою державного контролю за мiсцем i умовами зберiгання документiв;

     довiдковий апарат - довiдники у будь-якiй формi (путiвники, описи, каталоги, покажчики, бази даних, номенклатури справ тощо), призначенi для пошуку архiвних документiв або вiдомостей, що мiстяться в них;

     номенклатура справ - обов'язковий для кожної юридичної особи систематизований перелiк назв справ, що формуються в її дiловодствi, iз зазначенням строкiв зберiгання справ;

     архiвна довiдка - документ архiвної установи, оформлений вiдповiдно до законодавства, що мiстить iнформацiю про предмет запиту на пiдставi архiвних документiв iз зазначенням їх пошукових даних.

     Стаття 2. Законодавство України про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи

     Законодавство України про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи базується на Конституцiї України i складається з цього Закону та iнших нормативно-правових актiв України, прийнятих вiдповiдно до нього.

     Якщо мiжнародним договором, згода на обов'язковiсть якого надана Верховною Радою України, встановлено iншi норми, нiж тi, що передбаченi законодавством України про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи, застосовуються норми мiжнародного договору.

     Стаття 3. Державна полiтика у сферi архiвної справи i дiловодства

     Держава гарантує умови для зберiгання, примноження та використання Нацiонального архiвного фонду, сприяє досягненню свiтового рiвня в розвитку архiвної справи i веденнi дiловодства.

     Державну полiтику у сферi архiвної справи i дiловодства визначає Верховна Рада України.

     Кабiнет Мiнiстрiв України, iншi органи виконавчої влади, а також органи мiсцевого самоврядування забезпечують проведення державної полiтики у сферi архiвної справи i дiловодства в межах своєї компетенцiї.

Роздiл II
НАЦIОНАЛЬНИЙ АРХIВНИЙ ФОНД ТА ЙОГО ФОРМУВАННЯ

     Стаття 4. Нацiональний архiвний фонд

     Нацiональний архiвний фонд України є складовою частиною вiтчизняної i свiтової культурної спадщини та iнформацiйних ресурсiв суспiльства, перебуває пiд охороною держави i призначений для задоволення iнформацiйних потреб суспiльства i держави, реалiзацiї прав та законних iнтересiв кожної людини.

     Документи Нацiонального архiвного фонду є культурними цiнностями, що постiйно зберiгаються на територiї України або згiдно з мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, пiдлягають поверненню в Україну.

     Юридичнi та фiзичнi особи зобов'язанi забезпечувати збереженiсть Нацiонального архiвного фонду та сприяти його поповненню.

     Стаття 5. Загальнi засади формування Нацiонального архiвного фонду

     Нацiональний архiвний фонд формується у порядку, встановленому цим Законом, з архiвних документiв органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ та органiзацiй усiх форм власностi, а також архiвних документiв громадян i їх об'єднань.

     Держава вживає заходiв для поповнення Нацiонального архiвного фонду документами культурної спадщини України, що знаходяться за кордоном, та документами iноземного походження, що стосуються iсторiї України, у прiоритетному порядку фiнансує їх виявлення, взяття на облiк, повернення, придбання або вiдтворення в копiях. Централiзований облiк зазначених документiв ведеться у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 6. Внесення документiв до Нацiонального архiвного фонду

     Внесення документiв до Нацiонального архiвного фонду або вилучення документiв з нього здiйснюється на пiдставi експертизи їх цiнностi комiсiєю з фахiвцiв архiвної справи i дiловодства, представникiв наукової i творчої громадськостi, iнших фахiвцiв.

     Принципи i критерiї визначення цiнностi документiв, порядок створення та дiяльностi експертних комiсiй затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Експертиза цiнностi документiв проводиться за iнiцiативою їх власника або державної архiвної установи за згодою власника. У разi виникнення загрози знищення або значного погiршення стану зазначених документiв їх власник зобов'язаний повiдомити про це державну архiвну установу для органiзацiї експертизи цiнностi цих документiв.

     Юридичнi i фiзичнi особи, якi мають документи, вiд часу створення яких минуло понад 50 рокiв, або якi продають чи вивозять архiвнi документи за кордон, зобов'язанi повiдомити про це одну з державних архiвних установ з метою вирiшення питання про проведення експертизи цiнностi цих документiв.

     Документи вносяться до Нацiонального архiвного фонду впорядкованими за рахунок власника вiдповiдно до вимог, встановлених центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Рiшення про вилучення документiв iз Нацiонального архiвного фонду приймаються експертними комiсiями за погодженням iз центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства. Забороняється вилучення документiв iз Нацiонального архiвного фонду за мотивами конфiденцiйностi чи таємностi iнформацiї, що мiститься в них, а також iз полiтичних чи iдеологiчних мiркувань.

     Спори мiж архiвними установами i власниками документiв з питань призначення експертизи їх цiнностi, внесення документiв до Нацiонального архiвного фонду або вилучення з нього вирiшуються у судовому порядку.

     Стаття 7. Державна реєстрацiя документiв Нацiонального архiвного фонду

     Державну реєстрацiю документiв Нацiонального архiвного фонду проводять центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства та уповноваженi ним архiвнi установи. Порядок реєстрацiї i форма реєстрацiйного свiдоцтва затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Державна реєстрацiя документiв Нацiонального архiвного фонду проводиться безоплатно.

Роздiл III
ПРАВО ВЛАСНОСТI НА ДОКУМЕНТИ НАЦIОНАЛЬНОГО АРХIВНОГО ФОНДУ

     Стаття 8. Право власностi на документи Нацiонального архiвного фонду

     Документи Нацiонального архiвного фонду можуть перебувати в будь-якiй формi власностi, передбаченiй Конституцiєю та законами України.

     Право власностi на документи Нацiонального архiвного фонду охороняється законом.

     Архiвнi документи, що нагромадилися за час дiяльностi органiв державної влади, державних пiдприємств, установ та органiзацiй, а також документи, що переданi державним архiвним установам iншими юридичними i фiзичними особами без збереження за собою права власностi, є власнiстю держави.

     Архiвнi документи, що нагромадилися за час дiяльностi органiв мiсцевого самоврядування, комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй, а також документи, що переданi архiвним вiддiлам мiських рад iншими юридичними i фiзичними особами без збереження за собою права власностi, є власнiстю територiальних громад.

     Архiвнi документи, що не мають власника або власник яких невiдомий, переходять у власнiсть держави на пiдставi рiшення суду, винесеного за заявою державної архiвної установи, крiм випадкiв, передбачених законами України.

     Забороняється вилучення документiв Нацiонального архiвного фонду у власника або уповноваженої ним особи без їх згоди, крiм випадкiв, передбачених законами України. Документи Нацiонального архiвного фонду, вилученi вiдповiдно до закону для провадження дiзнання, попереднього (досудового) слiдства, здiйснення судочинства, пiдлягають обов'язковому поверненню власнику або уповноваженiй ним особi, але не пiзнiше нiж через один рiк пiсля закiнчення провадження у справi.

     Стаття 9. Здiйснення права власностi на документи Нацiонального архiвного фонду

     Власник володiє, користується i розпоряджається документами Нацiонального архiвного фонду з урахуванням обмежень, передбачених законом.

     Власник документiв Нацiонального архiвного фонду та iншi особи, якi користуються зазначеними документами, не мають права їх знищувати, пошкоджувати або змiнювати змiст цих документiв.

     Спори щодо здiйснення права власностi на документи Нацiонального архiвного фонду вирiшуються у судовому порядку.

     Стаття 10. Передача права власностi на документи Нацiонального архiвного фонду

     Документи Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, не можуть бути об'єктом приватизацiї, купiвлi-продажу, застави або iнших угод, пов'язаних з передачею права власностi, i надаються лише в тимчасове користування. Право власностi на зазначенi документи може бути передане лише згiдно з мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, i законами України.

     Право власностi на документи Нацiонального архiвного фонду, якi не належать державi, територiальним громадам, передається лише пiсля попереднього письмового повiдомлення центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства або уповноважених ним архiвних установ за умови отримання новим власником реєстрацiйного свiдоцтва, передбаченого статтею 7 цього Закону. У разi продажу документiв Нацiонального архiвного фонду держава має переважне право на їх придбання за цiною, за якою вони продаються.

     Документи Нацiонального архiвного фонду пiдлягають грошовiй оцiнцi за нормами i методиками, що затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Змiна мiсцезнаходження та умов зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду i користування ними, зазначених у реєстрацiйному свiдоцтвi, допускається лише пiсля попереднього письмового повiдомлення центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства або уповноваженої ним архiвної установи.

     Документи Нацiонального архiвного фонду, що не належать державi або територiальним громадам, не можуть бути предметом застави, якщо заставодержатель - iноземець або особа без громадянства, яка не проживає постiйно в Українi.

     Стаття 11. Позбавлення права власностi на документи Нацiонального архiвного фонду

     Власник документiв Нацiонального архiвного фонду, який не забезпечує їх належної збереженостi, може бути за рiшенням суду позбавлений права власностi на цi документи.

Роздiл IV
ОБЛIК I ЗБЕРIГАННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО АРХIВНОГО ФОНДУ

     Стаття 12. Державний облiк документiв Нацiонального архiвного фонду

     Документи Нацiонального архiвного фонду пiдлягають обов'язковому державному облiку, що ведеться у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Архiвнi установи, що здiйснюють повноваження власника, юридичнi та фiзичнi особи, у власностi яких перебувають документи Нацiонального архiвного фонду, зобов'язанi дотримуватися встановленого порядку ведення їх облiку.

     Стаття 13. Забезпечення збереженостi Нацiонального архiвного фонду

     Власники документiв Нацiонального архiвного фонду або уповноваженi ними юридичнi чи фiзичнi особи зобов'язанi утримувати в належному станi будiвлi i примiщення архiвних установ, пiдтримувати в них необхiдний технологiчний режим, а також у випадках, передбачених законом, створювати копiї для страхового фонду i фонду користування документами Нацiонального архiвного фонду, iншим чином забезпечувати їх збереженiсть, а у разi вiднесення їх до унiкальних чи надання у користування поза архiвними установами забезпечувати страхування за правилами, встановленими законодавством.

     Власник, який передав архiвнi документи для зберiгання архiвнiй установi iз залишенням за собою права власностi на цi документи, у разi порушення нею умов зберiгання документiв, має право витребувати їх повернення у судовому порядку.

     Державнi архiвнi установи, архiвнi вiддiли мiських рад можуть надавати юридичним i фiзичним особам, якi мають документи Нацiонального архiвного фонду, в межах видiлених асигнувань допомогу в полiпшеннi умов їх зберiгання, реставрацiї та створеннi фондiв користування, а також на прохання власникiв приймати документи Нацiонального архiвного фонду на постiйне чи тимчасове зберiгання.

     Забороняється розмiщення архiвних установ, у яких зберiгаються документи Нацiонального архiвного фонду, в примiщеннях, що не вiдповiдають вимогам зберiгання таких документiв та охорони працi працiвникiв архiвних установ, або перемiщення цих установ без надання iншого рiвноцiнного примiщення, упорядкованого для зберiгання архiвних документiв, роботи працiвникiв i користувачiв.

     Вимоги до умов зберiгання архiвних документiв визначає центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 14. Особливостi облiку i зберiгання унiкальних документiв Нацiонального архiвного фонду

     Порядок вiднесення документiв Нацiонального архiвного фонду до унiкальних, внесення їх до Державного реєстру нацiонального культурного надбання, а також зберiгання затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Особи, якi зберiгають унiкальнi документи, надають державним архiвним установам можливiсть створювати за рахунок коштiв Державного бюджету України копiї для страхового фонду i фонду користування цими унiкальними документами з правом подальшого користування ними з дозволу власника.

Роздiл V
ВИКОРИСТАННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО АРХIВНОГО ФОНДУ

     Стаття 15. Доступ до документiв Нацiонального архiвного фонду

     Документи Нацiонального архiвного фонду i довiдковий апарат до них надаються у користування в архiвних установах з часу їх надходження на зберiгання, а в приватних архiвних зiбраннях - вiдповiдно до рiшення їх власникiв.

     Держава заохочує власникiв приватних архiвних зiбрань до розширення доступу до документiв Нацiонального архiвного фонду, сприяє публiкацiї та експонуванню цих документiв на виставках.

     Забороняється вiдносити до державної або iншої передбаченої законами України таємницi iнформацiю про мiсця зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, а також створювати таємнi архiви для зберiгання таких документiв.

     Громадяни України мають право користуватися документами Нацiонального архiвного фонду або їх копiями на пiдставi особистої заяви i документа, що посвiдчує особу. Особи, якi користуються документами Нацiонального архiвного фонду за службовим завданням, подають документ, що пiдтверджує їх повноваження.

     Iноземцi та особи без громадянства, що перебувають в Українi на законних пiдставах, користуються тими самими правами доступу до документiв Нацiонального архiвного фонду, а також мають такi самi обов'язки, як i громадяни України.

     Забороняється вимагати вiд користувачiв надання документiв, не передбачених цим Законом.

     Про вiдмову в доступi до документiв Нацiонального архiвного фонду користувачевi повiдомляється письмово iз зазначенням вичерпних пiдстав вiдмови.

     Стаття 16. Обмеження доступу до документiв Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам

     Архiвнi установи мають право обмежити доступ до документiв Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, на строк до одного року в зв'язку з їх науково-технiчним опрацюванням, перевiркою наявностi та стану або реставрацiєю. У разi проведення великого обсягу зазначених робiт строк обмеження може бути продовжений з дозволу центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, але не бiльше нiж на один рiк.

     Архiвнi установи мають право вiдмовити в доступi до документiв Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, неповнолiтнiм, особам, визнаним судом недiєздатними, та особам, якi грубо порушували порядок користування архiвними документами.

     В iнтересах охорони iнформацiї, вiднесеної до державної або iншої передбаченої законом таємницi, що мiститься в документах Нацiонального архiвного фонду, доступ до цих документiв обмежується вiдповiдно до закону до моменту скасування рiшення про вiднесення iнформацiї до державної або iншої таємницi.

     Доступ до документiв Нацiонального архiвного фонду, що мiстять конфiденцiйну iнформацiю про особу, а також створюють загрозу для життя чи недоторканностi житла громадян, обмежується на 75 рокiв вiд часу створення цих документiв, якщо iнше не передбачено законом. Ранiше зазначеного строку доступ здiйснюється з дозволу громадянина, права та законнi iнтереси якого можуть бути порушенi, а в разi його смертi - з дозволу спадкоємцiв.

     У разi передачi за договором до державних архiвних установ, архiвних вiддiлiв мiських рад документiв Нацiонального архiвного фонду, що не належали державi, територiальним громадам, умови подальшого користування ними визначаються з колишнiми власниками зазначеним договором. Зазначений порядок може бути встановлено також у випадках передачi документiв на зберiгання без змiни права власностi на них.

     Стаття 17. Обмеження доступу до документiв Нацiонального архiвного фонду, що належать iншим власникам

     Архiвнi пiдроздiли об'єднань громадян, релiгiйних органiзацiй, а також пiдприємств, установ та органiзацiй, заснованих на приватнiй формi власностi, архiвнi установи, заснованi фiзичними особами, мають право обмежити доступ до документiв Нацiонального архiвного фонду з метою забезпечення збереженостi документiв i захисту прав та законних iнтересiв власникiв документiв або iнших осiб. Обмеження встановлюються на вимогу власника документiв або iнших заiнтересованих осiб з письмовим повiдомленням центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     У випадках, передбачених законом, обмеження, зазначенi у частинах четвертiй i п'ятiй статтi 16 цього Закону та частинi першiй цiєї статтi, не поширюються на працiвникiв державних архiвних установ, суду, правоохоронних, контрольно-ревiзiйних та податкових органiв, якi виконують службовi завдання. Законом можуть бути передбаченi iншi випадки, коли зазначенi обмеження не застосовуються.

     Стаття 18. Форми використання вiдомостей, що мiстяться в документах Нацiонального архiвного фонду

     Архiвнi установи у порядку, визначеному законодавством, надають документи Нацiонального архiвного фонду для користування фiзичним та юридичним особам, створюють для цього вiдповiдний довiдковий апарат; видають архiвнi довiдки, копiї документiв та iншим шляхом задовольняють запити фiзичних i юридичних осiб; повiдомляють про документи, в яких мiстяться вiдомостi, що можуть бути використанi органами державної влади i органами мiсцевого самоврядування та iншими заiнтересованими сторонами; публiкують, експонують та в iншiй формi популяризують архiвнi документи, а також виконують iншi функцiї, спрямованi на ефективне використання вiдомостей, що мiстяться в документах Нацiонального архiвного фонду.

     Стаття 19. Порядок користування документами Нацiонального архiвного фонду

     Порядок користування документами Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, визначається центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Порядок користування документами Нацiонального архiвного фонду, що належать iншим власникам, встановлюється власником або уповноваженою ним особою з урахуванням рекомендацiй центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 20. Права користувачiв документами Нацiонального архiвного фонду

     Користувачi документами Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, мають право:

     1) користуватися в читальному залi архiвної установи копiями документiв з фондiв користування, а у разi їх вiдсутностi - оригiналами, якщо доступ до них не обмежено на пiдставах, визначених законом, а також вiдповiдно до закону користуватися документами обмеженого доступу;

     2) отримувати вiд архiвних установ довiдки про вiдомостi, що мiстяться в документах, доступ до яких не обмежено на пiдставах, визначених законом;

     3) за письмовою згодою архiвних установ отримувати документи або їх копiї в тимчасове користування поза архiвними установами;

     4) користуватися довiдковим апаратом до документiв, а за згодою архiвних установ - i облiковими документами;

     5) виготовляти, у тому числi за допомогою технiчних засобiв, або отримувати вiд архiвних установ копiї документiв i витяги з них, якщо це не загрожує стану документiв та не порушує авторськi та сумiжнi права, а також вимагати, щоб цi копiї або витяги були засвiдченi архiвною установою;

     6) публiкувати, оголошувати, цитувати та iншим чином вiдтворювати змiст архiвних документiв з посиланням на мiсце їх зберiгання i з дотриманням умов, передбачених законодавством.

     Права користувачiв документами Нацiонального архiвного фонду, що належать iншим власникам, визначаються власником документiв з урахуванням рекомендацiй центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Дiї посадових осiб архiвних установ, що перешкоджають реалiзацiї законних прав користувачiв документами Нацiонального архiвного фонду, можуть бути оскарженi в порядку пiдлеглостi або у судовому порядку.

     Стаття 21. Обов'язки користувачiв документами Нацiонального архiвного фонду

     Користувачi документами Нацiонального архiвного фонду зобов'язанi:

     1) дотримуватися встановленого вiдповiдно до законодавства порядку користування документами, своєчасно виконувати законнi вимоги працiвникiв архiвної установи;

     2) забезпечувати збереженiсть i вчасне повернення документiв, наданих їм у користування;

     3) негайно iнформувати архiвну установу про виявленi випадки пошкодження чи недостачi документiв;

     4) не допускати перекручення або фальсифiкацiї використаних вiдомостей, що мiстяться в архiвних документах;

     5) завчасно iнформувати власника документiв або уповноважену ним архiвну установу про намiри використання вiдомостей, що мiстяться в архiвних документах, з комерцiйною метою;

     6) виконувати зобов'язання, передбаченi угодами, укладеними користувачем з власником документiв або уповноваженою власником юридичною чи фiзичною особою;

     7) вiдповiдно до закону чи умов договору вiдшкодовувати завданi ними збитки архiвним установам.

Роздiл VI
СИСТЕМА АРХIВНИХ УСТАНОВ

     Стаття 22. Архiвнi установи

     Архiвнi установи можуть засновуватися на будь-якiй формi власностi. Засновниками архiвних установ можуть бути органи державної влади, органи мiсцевого самоврядування, юридичнi та фiзичнi особи.

     Дiяльнiсть архiвних установ здiйснюється у порядку, визначеному цим Законом, правилами, положеннями, iнструкцiями, затвердженими центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, державними стандартами та iншими нормативно-правовими актами.

     Дiяльнiсть архiвних установ, що не забезпечують збереженостi документiв Нацiонального архiвного фонду або порушують вимоги щодо державної реєстрацiї цих документiв, може бути зупинена у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Лiквiдацiя архiвних установ здiйснюється за рiшенням засновникiв, власникiв або на iнших пiдставах, передбачених законом. У цих випадках власник документiв Нацiонального архiвного фонду зобов'язаний забезпечити їх збереженiсть вiдповiдно до законодавства.

     Стаття 23. Система архiвних установ

     Систему архiвних установ України становлять:

     спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства;

     центральнi державнi архiви України;

     галузевi державнi архiви;

     державний архiв в Автономнiй Республiцi Крим;

     мiсцевi державнi архiвнi установи;

     iншi мiсцевi архiвнi установи;

     архiвнi пiдроздiли державних наукових установ, музеїв та бiблiотек;

     архiвнi пiдроздiли органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, державних i комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй;

     архiвнi пiдроздiли об'єднань громадян, релiгiйних органiзацiй, а також пiдприємств, установ та органiзацiй, заснованих на приватнiй формi власностi;

     архiвнi установи, заснованi фiзичними особами;

     науково-дослiднi установи, а також пiдприємства та органiзацiї у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 24. Спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства

     Спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства (центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства) у межах своїх повноважень, визначених законом:

     вносить пропозицiї Кабiнету Мiнiстрiв України щодо формування державної полiтики у сферi архiвної справи i дiловодства, забезпечує її реалiзацiю;

     здiйснює нормативно-правове регулювання вiдносин у сферi архiвної справи i дiловодства;

     визначає перспективи та прiоритетнi напрями розвитку архiвної справи i дiловодства;

     здiйснює мiжгалузеву координацiю та функцiональне регулювання у сферi архiвної справи i дiловодства;

     контролює дiяльнiсть архiвних установ i служб дiловодства;

     органiзовує нормативно-правове, науково-методичне та iнформацiйне забезпечення дiяльностi архiвних установ i служб дiловодства;

     розпоряджається Нацiональним архiвним фондом, органiзовує його формування, державну реєстрацiю, державний облiк та зберiгання його документiв, використання вiдомостей, що в них мiстяться;

     здiйснює мiжнародне спiвробiтництво у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Акти центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, прийнятi у межах його повноважень, є обов'язковими для органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ, органiзацiй, незалежно вiд їх пiдпорядкування i форми власностi, а також для громадян.

     Центральний орган виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства здiйснює iншi повноваження, передбаченi законом.

     Стаття 25. Центральнi державнi архiви України

     Центральнi державнi архiви України створюються за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України для зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду вiдповiдно до свого профiлю, що мають загальнодержавне значення.

     Центральнi державнi архiви України як державнi органи виконують завдання та функцiї держави з управлiння архiвною справою i дiловодством. Статус посадових осiб цих установ визначається згiдно iз Законом України "Про державну службу".

     Положення про центральнi державнi архiви України затверджуються центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 26. Галузевi державнi архiви

     Галузевi державнi архiви створюються для зберiгання геологiчних, гiдрометеорологiчних, картографiчних та iнших специфiчних видiв архiвних документiв, якi потребують особливих умов їх зберiгання i використання вiдомостей, що в них мiстяться.

     Рiшення про створення галузевих державних архiвiв приймається Кабiнетом Мiнiстрiв України на пiдставi спiльного подання центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства та центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику в галузi, де створюється вiдповiдний архiв.

     Положення про галузевi державнi архiви затверджуються центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства та центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику в галузi, де створюється вiдповiдний архiв.

     Стаття 27. Державний архiв в Автономнiй Республiцi Крим

     Державний архiв в Автономнiй Республiцi Крим пiдпорядковується Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим i у своїй дiяльностi пiдзвiтний та пiдконтрольний центральному органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Положення про державний архiв в Автономнiй Республiцi Крим затверджується Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 28. Мiсцевi державнi архiвнi установи

     Мiсцевi державнi архiвнi установи створюються у порядку, передбаченому законом, для зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду, що мають мiсцеве значення, та здiйснення управлiння архiвною справою i дiловодством на вiдповiднiй територiї.

     До мiсцевих державних архiвних установ належать державнi архiви областей, мiст Києва i Севастополя, архiвнi вiддiли районних, районних у мiстах Києвi i Севастополi державних адмiнiстрацiй.

     Мiсцевi державнi архiвнi установи є структурними пiдроздiлами мiсцевих державних адмiнiстрацiй i у своїй дiяльностi пiдзвiтнi та пiдконтрольнi центральному органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Положення про мiсцевi державнi архiвнi установи затверджуються у порядку, встановленому Законом України "Про мiсцевi державнi адмiнiстрацiї".

     Стаття 29. Iншi мiсцевi архiвнi установи

     Мiсцевi органи виконавчої влади та органи мiсцевого самоврядування створюють архiвнi установи для централiзованого тимчасового зберiгання архiвних документiв, нагромаджених у процесi документування службових, трудових або iнших правовiдносин юридичних i фiзичних осiб на вiдповiднiй територiї (району, мiста), та iнших архiвних документiв, що не належать до Нацiонального архiвного фонду.

     Архiвним установам мiських рад мiст республiканського (Автономної Республiки Крим), обласного значення делегуються повноваження органiв виконавчої влади, передбачених у частинi першiй статтi 28 цього Закону, щодо зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду на вiдповiднiй територiї.

     Архiвнi установи мiських рад з питань здiйснення зазначених делегованих повноважень пiдконтрольнi вiдповiдним органам виконавчої влади в порядку, встановленому законом.

     Положення про архiвнi вiддiли мiських рад затверджується вiдповiдними мiськими радами.

     Стаття 30. Архiвнi пiдроздiли державних наукових установ, музеїв та бiблiотек

     Державнi науковi установи, музеї та бiблiотеки мають право створювати архiвнi пiдроздiли для зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду, а також поповнювати свої фонди i колекцiї профiльними документами.

     Положення про зазначенi архiвнi пiдроздiли затверджуються вiдповiдно державними науковими установами, музеями i бiблiотеками з урахуванням рекомендацiй центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 31. Архiвнi пiдроздiли органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, державних i комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй

     Органи державної влади, органи мiсцевого самоврядування, державнi i комунальнi пiдприємства, установи та органiзацiї створюють архiвнi пiдроздiли для тимчасового зберiгання архiвних документiв, що нагромадилися за час їх дiяльностi, використання вiдомостей, що мiстяться в цих документах, для службових, виробничих, наукових та iнших цiлей, а також для захисту прав i законних iнтересiв громадян. Зазначенi юридичнi особи передають документи поточного дiловодства до своїх архiвних пiдроздiлiв у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Строки тимчасового зберiгання архiвних документiв в архiвних пiдроздiлах органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, державних i комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй визначаються центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства з урахуванням правового статусу та особливостей дiяльностi зазначених юридичних осiб.

     Зазначенi в частинi першiй цiєї статтi юридичнi особи зобов'язанi пiсля закiнчення строкiв тимчасового зберiгання документiв Нацiонального архiвного фонду, в тому числi електронних, кiно-, вiдео-, фото-, фонодокументiв, передати їх у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, на постiйне зберiгання вiдповiдно до центральних державних архiвiв України, галузевих державних архiвiв, мiсцевих державних архiвних установ або архiвних вiддiлiв мiських рад.

     У разi лiквiдацiї або реорганiзацiї органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, державних i комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй документи, що нагромадилися за час їх дiяльностi, передаються лiквiдацiйною комiсiєю (лiквiдатором) правонаступникам у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, iз збереженням вiдповiдної форми власностi на зазначенi документи, а у випадках вiдсутностi правонаступникiв - вiдповiдним державним архiвним установам або iншим мiсцевим архiвним установам.

     Положення про архiвнi пiдроздiли органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, державних i комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй затверджується зазначеними юридичними особами на основi типового положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 32. Архiвнi пiдроздiли об'єднань громадян, релiгiйних органiзацiй, а також пiдприємств, установ та органiзацiй, заснованих на приватнiй формi власностi

     Об'єднання громадян i релiгiйнi органiзацiї, а також пiдприємства, установи та органiзацiї, заснованi на приватнiй формi власностi, мають право створювати архiвнi пiдроздiли для постiйного або тимчасового зберiгання документiв, що не належать державi, територiальним громадам, передавати документи Нацiонального архiвного фонду на зберiгання до державних та iнших архiвних установ. Зазначенi юридичнi особи зобов'язанi забезпечити збереженiсть документiв, що нагромадилися за час їх дiяльностi, до проведення експертизи їх цiнностi в порядку, встановленому цим Законом, та протягом року з дня реєстрацiї цих юридичних осiб в установленому законодавством порядку погодити свою номенклатуру справ з однiєю з державних архiвних установ або архiвним вiддiлом мiської ради.

     Мiнiмальнi строки зберiгання архiвних документiв юридичними особами, зазначеними у частинi першiй цiєї статтi, визначаються центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, якщо iнше не передбачено законом.

     У разi лiквiдацiї зазначених юридичних осiб лiквiдацiйнi комiсiї зобов'язанi забезпечити збереженiсть їх архiвних документiв i за погодженням iз центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства або уповноваженою ним архiвною установою визначити мiсце подальшого зберiгання архiвних документiв цих юридичних осiб.

     Положення про архiвнi пiдроздiли об'єднань громадян, релiгiйних органiзацiй, а також пiдприємств, установ та органiзацiй, заснованих на приватнiй формi власностi, затверджуються їх засновниками з урахуванням рекомендацiй центрального органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Стаття 33. Архiвнi установи, заснованi фiзичними особами

     Архiвнi установи, заснованi фiзичними особами в установленому законом порядку, мають право зберiгати архiвнi документи, що не належать державi, територiальним громадам.

     Строки зберiгання архiвних документiв у зазначених архiвних установах визначаються договором, укладеним засновником з власником документiв або уповноваженою власником особою, з урахуванням мiнiмальних строкiв зберiгання документiв, визначених вiдповiдно до законодавства. Договором визначається також мiсце подальшого зберiгання документiв у разi лiквiдацiї зазначених архiвних установ.

Роздiл VII
ФIНАНСОВЕ, МАТЕРIАЛЬНО-ТЕХНIЧНЕ I КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АРХIВНИХ УСТАНОВ

     Стаття 34. Джерела фiнансування архiвних установ

     Фiнансування державних архiвних установ здiйснюється за рахунок коштiв Державного бюджету України, а iнших архiвних установ - за рахунок коштiв їх засновникiв або власникiв.

     Архiвнi установи мають право залучати на утримання споруд i примiщень архiвiв, для змiцнення своєї матерiально-технiчної та соцiальної бази, розвитку довiдкового апарату, ведення наукових дослiджень у сферi архiвної справи i дiловодства кошти з iнших надходжень, не заборонених законом.

     Стаття 35. Платнi послуги архiвних установ

     Архiвнi установи можуть надавати за плату послуги з використання фiзичними та юридичними особами вiдомостей, що мiстяться в архiвних документах. Архiвнi установи можуть виконувати на платнiй основi роботи, пов'язанi з науково-технiчним опрацюванням i забезпеченням збереженостi архiвних документiв, що є власнiстю держави, територiальних громад, фiзичних i юридичних осiб, провадити iншу не заборонену законом дiяльнiсть з архiвної справи i дiловодства. Роботи виконуються на договiрних засадах з оплатою вiдповiдно до цiн i тарифiв, затверджених згiдно iз законодавством.

     Надання архiвних довiдок, необхiдних для забезпечення соцiального захисту громадян, надання фiзичним особам для користування в читальному залi архiвної установи архiвних документiв, що належать державi, територiальним громадам, та архiвних довiдок судам, правоохоронним, контрольно-ревiзiйним органам України, а також юридичним i фiзичним особам, якi передали зазначенi документи на зберiгання, здiйснюється безоплатно.

     Стаття 36. Пiльги архiвним установам i власникам приватних архiвних зiбрань

     Архiвним установам i громадянам, якi є власниками документiв Нацiонального архiвного фонду або якi придбавають документи культурної спадщини України, що знаходяться за кордоном, або документи iноземного походження, що стосуються iсторiї України, з метою їх внесення до Нацiонального архiвного фонду, згiдно iз законами про оподаткування можуть надаватися вiдповiднi пiльги.

     Стаття 37. Матерiально-технiчне i кадрове забезпечення архiвних установ

     Матерiально-технiчна база архiвних установ включає будiвлi, споруди, земельнi дiлянки, комунiкацiї, iнвентар, засоби механiзацiї та автоматизацiї архiвних робiт тощо.

     Матерiально-технiчне i кадрове забезпечення архiвних установ здiйснюється їх засновниками або власниками.

     Органи виконавчої влади та органи мiсцевого самоврядування зобов'язанi забезпечувати архiвнi установи, в яких зберiгаються документи Нацiонального архiвного фонду, що належать державi, територiальним громадам, вiдповiдними примiщеннями, засобами механiзацiї та автоматизацiї архiвних робiт, iншим технологiчним обладнанням, матерiальними ресурсами та кадрами.

     Стаття 38. Професiйна дiяльнiсть у сферi архiвної справи

     Професiйною дiяльнiстю в архiвних установах можуть займатися громадяни, якi мають вiдповiдну освiту.

     На пiдприємствах, в установах та органiзацiях усiх форм власностi роботи у сферi архiвної справи проводяться фахiвцями, якi пройшли вiдповiдну пiдготовку.

     Стаття 39. Соцiальнi гарантiї та захист працiвникiв архiвних установ

     Соцiальнi гарантiї та захист працiвникiв архiвних установ забезпечуються вiдповiдно до законодавства.

     Розмiри посадових окладiв працiвникiв архiвних установ, крiм зазначених у статтях 32 i 33 цього Закону, надбавок за шкiдливi умови працi, за вислугу рокiв, використання в роботi давнiх мов, iншi умови оплати працi у цих архiвних установах визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України, якщо iнше не передбачено законом.

Роздiл VIII
МIЖНАРОДНЕ СПIВРОБIТНИЦТВО В АРХIВНIЙ СПРАВI

     Стаття 40. Розвиток мiжнародного спiвробiтництва в архiвнiй справi

     Україна сприяє розширенню спiвробiтництва в архiвнiй справi з iншими державами, яке може здiйснюватися шляхом взаємного обмiну архiвними документами чи їх копiями, надання iноземцям та особам без громадянства, що перебувають в Українi на законних пiдставах, доступу до документiв Нацiонального архiвного фонду, участi в роботi мiжнародних органiзацiй або в iнших формах, що не суперечать законодавству.

     Кабiнет Мiнiстрiв України може обмежувати доступ до документiв Нацiонального архiвного фонду, що є державною власнiстю, та встановлювати особливi умови користування ними для громадян тих держав, у яких передбачено обмеження доступу громадян України до документiв їх державних архiвiв.

     Стаття 41. Вивезення документiв Нацiонального архiвного фонду за кордон

     Вивезення з територiї України документiв Нацiонального архiвного фонду забороняється, крiм випадкiв тимчасового їх експонування, наукової експертизи або реставрацiї за кордоном.

     Вивезення за межi територiї України копiй документiв Нацiонального архiвного фонду та витягiв з цих документiв, зроблених у встановленому законом порядку i засвiдчених власником документiв або уповноваженою ним особою, вiльно здiйснюється власником зазначених копiй та витягiв або уповноваженою ним особою. Вивезення копiй документiв, що мiстять вiдомостi, вiднесенi до державної та iншої передбаченої законом таємницi, а також витягiв з цих документiв забороняється.

Роздiл IX
ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО НАЦIОНАЛЬНИЙ АРХIВНИЙ ФОНД ТА АРХIВНI УСТАНОВИ

     Стаття 42. Вiдповiдальнiсть за порушення законодавства про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи

     Працiвники архiвних установ, користувачi документами Нацiонального архiвного фонду та iншi особи, виннi у недбалому зберiганнi, псуваннi, знищеннi, пiдробленнi, приховуваннi, розкраданнi, незаконному вивезеннi за межi України або незаконнiй передачi iншiй особi документiв Нацiонального архiвного фонду або документiв, що пiдлягають внесенню до нього, а також у незаконному доступi до зазначених документiв та в iнших порушеннях законодавства про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи, несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

     Стаття 43. Вiдшкодування шкоди, завданої внаслiдок порушення законодавства про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи

     Застосування адмiнiстративних стягнень або кримiнального покарання не звiльняє винного у порушеннi законодавства про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи вiд обов'язку вiдшкодувати шкоду, завдану власнику документiв Нацiонального архiвного фонду або уповноваженiй ним особi.

     Спори, пов'язанi з вiдшкодуванням шкоди, завданої власнику документiв, вирiшуються в судовому порядку.

Роздiл Х
ПРИКIНЦЕВI ПОЛОЖЕННЯ

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування, крiм частини другої статтi 25, яка набирає чинностi з 1 сiчня 2003 року.

     2. До приведення законiв України, iнших нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом вони дiють у частинi, що не суперечить цьому Закону.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом шести мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом:

     пiдготувати та подати до Верховної Ради України пропозицiї про внесення змiн до законiв України, що випливають iз цього Закону;

     розробити та привести у вiдповiднiсть iз цим Законом свої нормативно-правовi акти;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

     4. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1) у Кодексi України про адмiнiстративнi правопорушення (Вiдомостi Верховної Ради УРСР, 1984 р., додаток до N 51, ст. 1122):

     доповнити Кодекс статтею 921 такого змiсту:

     "Стаття 921. Порушення законодавства про Нацiональний архiвний фонд та архiвнi установи

     Недбале зберiгання, псування, знищення, приховування, незаконна передача iншiй особi документiв Нацiонального архiвного фонду або документiв, що пiдлягають внесенню до нього, незаконний доступ до зазначених документiв -

     тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян вiд трьох до семи неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i попередження або накладення штрафу на посадових осiб - вiд п'яти до десяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     Тi самi дiї, вчиненi особою, яку протягом року було пiддано адмiнiстративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цiєї статтi, -

     тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вiд семи до двадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на посадових осiб - вiд десяти до сорока неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян";

     у статтi 218:

     частину першу пiсля цифр "92" доповнити цифрами "921";

     частину другу пiсля цифр "92" доповнити цифрами i словом "921", статтею";

     пункт 1 частини першої статтi 255 доповнити абзацом такого змiсту:

     "органiв управлiння архiвною справою i дiловодством (стаття 921)";

     2) статтю 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1992 р., N 19, ст. 259; 1993 р., N 24, ст. 270; 1996 р., N 41, ст. 192; 1999 р., N 31, ст. 253; 2000 р., N 3, ст. 20, N 21, ст. 163, N 35, ст. 283, N 38, ст. 318, N 48, ст. 406; 2001 р., N 11, ст. 46, N 30, ст. 143; iз змiнами, внесеними законами України вiд 12 липня 2001 року N 2660-III, 4 жовтня 2001 року N 2744-III i N 2751-III доповнити пунктом "с" такого змiсту:

     "с) архiвнi документи, придбанi з метою їх внесення до Нацiонального архiвного фонду".

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ,
13 грудня 2001 року
N 2888-III

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.