ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЗВ'ЯЗКУ ТА IНФОРМАТИЗАЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 15 сiчня 2002 року N 18/5


Про затвердження Порядку органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 лютого 2002 р. за N 110/6398


     З метою встановлення порядку органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну вiдповiдно до пункту 1 Правил обробки та вiдправляння мiжнародної пошти в мiсцях мiжнародного поштового обмiну, затверджених наказом Держкомзв'язку й Держмитслужби України вiд 07.11.2000 N 165/626 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 05.02.2001 за N 112/5303, НАКАЗУЄМО:

     1. Затвердити Порядок органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню органiзацiї митного контролю (Терещенко С. С.) та Правовому управлiнню (Мельник М. В.) забезпечити подання цього наказу на реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню справами Держмитслужби (Карпенко В. П.) забезпечити доведення цього наказу до митних органiв.

     4. Вiддiлу стратегiї розвитку поштового зв'язку (Гавриш Н. Г.) Держкомзв'язку довести цей наказ до пiдприємств (операторiв) поштового зв'язку, якi надають послуги з пересилання мiжнародних поштових вiдправлень.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Держмитслужби України Пашка П. В. i заступника Голови Держкомзв'язку України Коляденка В. А.

Голова Державної митної служби України М. М. Каленський
Голова Державного комiтету зв'язку та iнформатизацiї України С. О. Довгий

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України, Державного комiтету зв'язку та iнформатизацiї України
вiд 15 сiчня 2002 р. N 18/5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 лютого 2002 р. за N 110/6398

Порядок органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до актiв Всесвiтнього поштового союзу, Закону України "Про поштовий зв'язок", Митного кодексу України, Правил обробки та вiдправляння мiжнародної пошти в мiсцях мiжнародного поштового обмiну України, затверджених наказом Держкомзв'язку й Держмитслужби України вiд 07.11.2000 N 165/626 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 05.02.2001 за N 112/5303, iнших нормативно-правових актiв, що визначають i регламентують порядок митного контролю та процедуру митного оформлення, порядок надання послуг поштового зв'язку.

     1.2. Цей нормативний акт визначає порядок органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну (далi - ММПО) на базi виробничих пiдроздiлiв операторiв поштового зв'язку, якi вiдповiдно до законодавства України є суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi й у встановленому законодавством порядку надають (мають право надавати) послуги поштового зв'язку.

2. Порядок погодження питання органiзацiї ММПО

     2.1. Для розгляду питання органiзацiї ММПО митним органом, у зонi дiяльностi якого передбачається органiзацiя ММПО, оператор поштового зв'язку повинен:

     стати на облiк як суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi в митному органi за мiсцем своєї державної реєстрацiї;

     подати митному органу заяву про органiзацiю ММПО та документи, що пiдтверджують виконання вимог i умов, викладених у додатку 1 до цього Порядку.

     Для органiзацiї ММПО поза мiсцем облiку суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi (за мiсцем розташування вiдокремленого пiдроздiлу - фiлiалу) до документiв, зазначених у додатку 1 до цього Порядку, оператор поштового зв'язку додає також лист про погодження питання органiзацiї ММПО з митним органом, у якому вiн перебуває на облiку, та вiдповiдною регiональною митницею.

     2.2. Термiн розгляду заяви митним органом, у тому числi термiн обстеження спецiалiзованих примiщень, призначених для органiзацiї ММПО, i погодження питання органiзацiї ММПО з вiдповiдною регiональною митницею за умови вiдсутностi зауважень до документiв, що пiдтверджують виконання вимог та умов, викладених у додатку 1 до цього Порядку, не може перевищувати 30 календарних днiв з дати реєстрацiї заяви в митному органi.

     За наявностi зауважень до документiв, зазначених у додатку 1 до цього Порядку, термiн розгляду заяви може бути продовжений регiональною митницею.

     2.3. У разi прийняття митним органом, у зонi дiяльностi якого передбачається органiзацiя ММПО, позитивного рiшення про органiзацiю ММПО та погодження цього питання вiдповiдною регiональною митницею цей митний орган направляє заявнику лист iз повiдомленням про погодження питання органiзацiї ММПО ним та вiдповiдною регiональною митницею.

     2.4. У разi прийняття митним органом, у зонi дiяльностi якого передбачається органiзацiя ММПО, або регiональною митницею негативного рiшення щодо органiзацiї ММПО митний орган направляє оператору поштового зв'язку аргументовану вiдповiдь з поясненням причин вiдмови.

     2.5. Для розгляду Держкомзв'язком України питання органiзацiї ММПО оператор поштового зв'язку повинен подати Держкомзв'язку України заяву та документи, зазначенi в додатку 2 до цього Порядку.

     Термiн розгляду заяви та цих документiв Держкомзв'язком України - 14 календарних днiв вiд дня їх реєстрацiї.

     На пiдставi поданих документiв Держкомзв'язку України приймає рiшення щодо можливостi погодження питання органiзацiї ММПО.

     2.6. Про прийняте рiшення Держкомзв'язку України iнформує заявника та Держмитслужбу України.

     2.7. Для розгляду Держмитслужбою України питання органiзацiї ММПО оператор поштового зв'язку подає Держмитслужбi України заяву, лист митного органу, у зонi дiяльностi якого планується вiдкриття ММПО, про погодження цього питання.

     У разi погодження питання органiзацiї ММПО Держкомзв'язком України термiн розгляду заяви Держмитслужбою України - 7 календарних днiв вiд дня її реєстрацiї.

     Iнформацiя про погодження Держмитслужбою України питання органiзацiї ММПО доводиться до всiх митних органiв, Держкомзв'язку України та до оператора поштового зв'язку.

     2.8. ММПО вважається вiдкритим з моменту погодження цього питання Держмитслужбою України.

3. Порядок закриття ММПО

     3.1. При виявленнi митним органом, у зонi дiяльностi якого розмiщено ММПО, фактiв недотримання оператором поштового зв'язку вимог нормативно-правових актiв, що регулюють митну справу, або неможливостi (недоцiльностi) подальшого функцiонування ММПО митний орган порушує перед регiональною митницею питання закриття ММПО. Термiн розгляду звернення митного органу регiональною митницею - 7 календарних днiв вiд дня реєстрацiї цього звернення.

     У разi згоди регiональної митницi на закриття ММПО вона порушує питання закриття ММПО перед Держмитслужбою України.

     3.2. У разi прийняття оператором поштового зв'язку рiшення про припинення дiяльностi ММПО в його спецiалiзованих примiщеннях оператор повинен звернутися до митного органу, у зонi дiяльностi якого розмiщено ММПО, з письмовим поясненням причин такого рiшення.

     3.3. Термiн розгляду цього звернення митним органом та погодження вiдповiдною регiональною митницею не може перевищувати 7 календарних днiв вiд дня реєстрацiї звернення в митному органi.

     3.4. Термiн розгляду Держмитслужбою України питання закриття ММПО - 7 календарних днiв вiд дня реєстрацiї звернення регiональної митницi або Держкомзв'язку України.

     Iнформацiя про закриття ММПО iз зазначенням дати його закриття доводиться Держмитслужбою України до всiх митних органiв, Держкомзв'язку України та оператора поштового зв'язку.

4. Iншi положення

     4.1. Держкомзв'язку України веде реєстр ММПО, органiзованих на базi виробничих пiдроздiлiв оператора поштового зв'язку.

     У реєстрi зазначаються:

     найменування оператора поштового зв'язку, його органiзацiйно-правова форма управлiння;

     мiсцезнаходження оператора поштового зв'язку та ММПО;

     перелiк видiв мiжнародних поштових вiдправлень, що обробляються в ММПО.

     4.2. Оператор поштового зв'язку, на базi виробничого пiдроздiлу якого функцiонує ММПО, щокварталу надає Держкомзв'язку України до 8-го числа мiсяця, наступного за звiтним перiодом, копiю державного статистичного звiту (за формою 11-зв'язок, затвердженою наказом Державного комiтету статистики України вiд 03.12.99 N 395 "Про затвердження форми державної статистичної звiтностi N 11-зв'язок").

Начальник Управлiння органiзацiї митного контролю Держмитслужби України С. С. Терещенко
Начальник Вiддiлу стратегiї розвитку поштового зв'язку Держкомзв'язку України Н. Г. Гавриш

 

Додаток 1
до Порядку органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну

Перелiк умов, виконання яких потрiбне для прийняття митним органом рiшення про погодження питання органiзацiї ММПО

     1. Предмет дiяльностi суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiдповiдно до установчих документiв - надання послуг поштового зв'язку.

     2. Наявнiсть документiв, що пiдтверджують право власностi або користування виробничими площами, якi використовуватимуться для зберiгання та обробки мiжнародних поштових вiдправлень пiд митним контролем.

     3. Наявнiсть матерiально-технiчного обладнання на виробничих площах, що є достатнiм для функцiонування ММПО, а саме:

     навантажувально-вивантажувальних i транспортних засобiв;

     засобiв зв'язку;

     засобiв оргтехнiки;

     технiчних засобiв контролю (технiчнi засоби контролю можуть належать як митницi, так i оператору).

     4. Наявнiсть договорiв (протоколiв про намiри) про обмiн мiжнародними поштовими вiдправленнями з iноземними операторами поштового зв'язку (для недержавних операторiв поштового зв'язку).

     5. Наявнiсть власних або орендованих транспортних засобiв, на якi є свiдоцтва про допущення до мiжнародних перевезень пiд митними печатками та пломбами вiдповiдно до Положення про порядок допущення дорожнiх транспортних засобiв до перевезень вантажiв пiд митними печатками i пломбами iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Держмиткому України вiд 06.03.95 N 82 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.03.95 за N 80/616, або договорiв про перевезення мiжнародної пошти iншими суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що використовують такi транспортнi засоби.

     6. Можливiсть створення зон митного контролю вiдповiдно до Положення про зону митного контролю, затвердженого наказом Держмиткому України вiд 06.05.95 N 198 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.05.95 за N 152/688.

     7. Створення належних умов для здiйснення митного контролю та митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень вiдповiдно до вимог Положення про митний контроль та митне оформлення мiжнародних поштових вiдправлень, затвердженого наказом Державної митної служби України i Державного комiтету зв'язку та iнформатизацiї України вiд 27.10.99 N 680/108 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 17.11.99 за N 791/4084.

 

Додаток 2
до Порядку органiзацiї мiсць мiжнародного поштового обмiну

Перелiк документiв, що подаються, й документально пiдтверджених вiдомостей, що надаються операторами поштового зв'язку Держкомзв'язку України

     1. Засвiдченi в установленому порядку копiї документiв, що пiдтверджують право надавати послуги поштового зв'язку.

     2. Технiко-економiчне обґрунтування доцiльностi органiзацiї ММПО iз зазначенням рiчних обсягiв вхiдної й вихiдної пошти.

     3. Лист митного органу, у зонi дiяльностi якого передбачається органiзацiя ММПО, про погодження питання органiзацiї ММПО.

     4. Iнформацiя про обсяги (квартальнi, рiчнi) поштових послуг за видами поштових послуг, що надаються оператором поштового зв'язку.

     5. Технологiя оброблення мiжнародних поштових вiдправлень у виробничому пiдроздiлi оператора поштового зв'язку, у якому передбачається органiзацiя ММПО (у порядку iнформацiї).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.